"Optic 6 2,4 GHz + optima7" vs. "DX6i + AR620

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení

Ktorú z týchto dvoch RC súprav by ste momentálne kúpili odhliadnúc od ceny?

OPTIC 6 2,4 Ghz + Optima 7
31
66%
Spectrum DX6i - AR 6200
16
34%

Celkem hlasů: 47

Zpráva
Autor
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od lubo1 »

Vita_Valke píše:optika osobně neznám, ač mám DX7 tak bych do DX6i nešel, pokud chceš větroně tak uřčitě časem budeš rešit křidélka/klapky a to je u spektra docela problém 4 servový křídlo, na vrtulníky je supr za ty peníze, ale na letadla fakt jen základ

Riešim výber pre kolegu...
Ja osobne DX6 určite nie, a teraz riešim Optica, či áno,alebo nie - práve z pohľadu aspoň minimálneho základného ovládania vetroňa... (Crow, letový režim, zakrivenie profilu, butterfly.....) ... a to všetko za neaký "normálny" peniaz.
Prípadne sa chcem dozvedieť limity, ćo tam určite fungovať nebude a kolega sa potom rozhodne, ale na základe skúseností a nie domienok, že to, či ono, by fungovať snáď malo.....
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od lubo1 »

Neako to tu zapadlo....
Takže ešte raz by som poprosil odpoveď na konkrétne otázočky pre režim vetroňa .....

- Dá sa zapnúť voľný mix natrvalo bez ohľadu na spínač ? Podľa manualu som odpoveď nenaśiel..
- Má to letové režimy a koľko a čo všetko vedia ovládať...... vie napr aspoň pretrimovať - podľa manualu má len Land režim kde vie prestaviť len klapky a výškovku...
- Ako fungujú stopky len na páku plynu, alebo sa dajú ovládať aj niečim iným.....
Ide mi o to, že keď si prehodí na knipel ovládanie brzd a motor dá na prepínač, či budú chodiť stopky s prepínačom.....
Ďakujem Ľubo
havrous
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od havrous »

Dá sa zapnúť voľný mix natrvalo bez ohľadu na spínač ? Podľa manualu som odpoveď nenaśiel..
str 34 - přiřazování vypínačů - vybereš funci a buď jí přiřadíš přepínač nebo ji trvale zapneš

Má to letové režimy a koľko a čo všetko vedia ovládať...... vie napr aspoň pretrimovať - podľa manualu má len Land režim kde vie prestaviť len klapky a výškovku...
má režim CAMB, LAND, CROW nastavitelné na přepínače, ale záleží, kde máš křidélka, jestli 1,5 nebo 1,6. Z toho manuálu se to dá vyčíst, koukni na popis jednotlivých funkcí od str 25. ADIF jsou křidélka 1,5, FLAP 1,6.

- Ako fungujú stopky len na páku plynu, alebo sa dajú ovládať aj niečim iným.....
Ide mi o to, že keď si prehodí na knipel ovládanie brzd a motor dá na prepínač, či budú chodiť stopky s prepínačom.....
Ďakujem Ľubo
ano, stopky motoru jdou za ovadačem. Když ovládáš pákou, tak jsou na páce, když zapneš STCK, je plyn na přepínači a stopky společně s nim.
walter2

Re: "Optic 6 2,4 GHz + optima7" vs. "DX6i + A

#34 Příspěvek od walter2 »

robotmz píše:PS: V Popise u Optic 6 som našiel toto: "akustická signalizace nízkého napájecího napětí přijímače
/s telemetrickým přijímačem OPTIMA 7 nebo 9/" - ako to v praxi funguje??

Mám Optic 6 2,4 GHz a Optima 7. Vybral jsem si tuto vysílačku pro větroně s tím, že jsem nechtěl rovnou kupovat Auroru nebo jiné dražší vysílačky, když jsem začátečník. Po podrobném přečteí manuálů jsem si uddělaql pro sebe obrázek (který nikomu nevnucuji), že Optic 6 je pro začínající větroňáře a DX6 je pro začínající vrtulníkáře. Jinak také doporučuji pročíst fórum a hlavně návody k oběma vysílačkám.

Moje dojmy:

- s omezeními , které píšu níže jsem s volbou spokojen (přestože některé funkce jsem z návodu ,prostudovaného předem, pochopil špatně a v praxi mě překvalily nemile )

- telemetrie: dle mého názoru se nejedná o telemetriii, ale pouze o indikaci nízkého napětí přijímače. V praxi funguje tak, že na LEDkách na přijímači bliká (tuším modrá dioda) a ozývá se zvuková signalizace. LEDka je nanic, protože je odspoda. Zvuková signalizace asi k něčemu dobrá je.

- anténka u přijímače je náchylná k odlomení (je tu někde téma, kde se to řeší)

- 4 servové křídlo (křidélka i klapky) se programuje těžko na butterfly ( já osobně jsem musel zakoupit V-kabel s reversem )

- pseudoletové režimy LAND a CAMBER mi připadají na nic, protože jsou ovládány skokově (z nulových výchylek do přednastavené plné výchylky). Spíše bych uvítal možnost mít režim, kdy by se klasický režim plyn ovládá motor, přepnul na režim, kdy je na plynu přiřazený plynule ovládaný butterfly (nechtěl jsem mít plyn na přepínači)

- páčky po stranách ( ovládající butterfly nebo zakřivění profily ) se ovládají poměrně nepříjemně a není problém o ně nechtíc za letu zavadit

- návod je sice fajn, ale pro začátečníka chybí spousta informací a je nutné na ně přijít metodou pokus omyl ( nmapříklad, že plyn na přepínači způsobí přesun funkce ovládání CROW na plyn nebo jak lze nastavit režim, že plynová páka je vyřazena z provozu, abych si nebrnknul omylem o plyn a neroztočil vrtuli při manipulaci s modelem a jistě se najde více takový věcí) - něco není chyba návodu,ale spíše samotářským přístupem, kdy vše ladím po večerech sám a radím se pouze s návody, Googlem a na rcmania.cz

- programování není u všech funkcí přiliš intuitivní a bez návodu se někdy nechytám ani při opakování stejných kroků podruhé. Například spárování přijímače a vysílače si musím vždy přečíst, protože si to nejsem schopen zapamatovat ( moc dobrou paměť, ale nemám, takže asi bystřejší hlava nebude mít problém napodruhé i bez návodu)

- není příliš velký výběr přijímačů (hlavně chybí mini verze)

- trochu bojuji s vyvedením antény ven z trupu, prototože koncovka před samotnou anténou je neohebná a poměrně tlustá a zároveň hrozí, že se ulomí samotná anténka a zároveň drát od přijímače k anténce není příliš dlouhý a vě větším modelu nedává moc prostor dostat anténu ven z letadla na žádoucím místě

- narozdíl od DX6 neumí optic v evolných mixech mixovat kanál sám na sebe

- neumí zpomalení serv ani plynu

- nastavení fail safe režimu je velmi nepříjemné a nepřesné. Po zapnutí fail safe programování čloěk musí během cca 2 vteřim manuálně vše nastavit na vysílači na vyýchylky, které bude chtít zapnout ve fail safe režimu. V praxi jsem nepřišel na to, jak fal safe režim ladit. Vyšplhám vysoko. Vypnu vysílačku a pokud se mi chování modelu ve fail sefe režimu nelíbí, tak zapnu vysílačku. Dostanu model dolů a pak od oka opět programuji fail safe výchylky. Nelze tedy při opravě fail safe říci, že výškovaka má být o chlup více potlačená apod ( prostě na fail safe chybí něco jaku subtrim ). Nevím ale co podporuje DX6, takže neporovnávám.....

- pouze drobná výtka: nedá se vypnout pípání při programování vysílače, takže doma po večerech ruším....

Závěrem: prozatím jsem spokojený, ale snažil jsem se držet při výběru vyslílačky výdaje na uzdě (aby mi zbylo spíše na další modely). Nyní ale vidím, že když pokukuji pro dražších strojích, tak rozdíl ve výdaji za vysílačku mezi 5.000 (což me stál Optic) nebo 12.000 (což by stála Aurora nebo něco lepšího) není tak zásadní a teď bych šel do vysílačku, co umí daleko sofistikovanější volné mixy
havrous
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od havrous »

A ještě můj názor: jestli chceš opravdu řešit 4servové křídlo u větroně, tak toho Optica asi nekupuj. Když jsem sháněl letadlo na tuhle sezónu a věděl jsem, že to bude řídit ještě Optic, raději jsem bral místo Proximy jenom Classica.
I když se ti to povede rozchodit, tak se připravuješ o možnost ovládat ještě třeba vario nebo jinou podobnou hračku :wink:
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od lubo1 »

havrous píše:
Dá sa zapnúť voľný mix natrvalo bez ohľadu na spínač ? Podľa manualu som odpoveď nenaśiel..
str 34 - přiřazování vypínačů - vybereš funci a buď jí přiřadíš přepínač nebo ji trvale zapneš

[quote]
Práve že v manuali je len popis nastavenia s priradeným spínačom a až dole je zmienka, že sa dá zapnúť natrvalo.....
Preto si to chcem upresniť
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od lubo1 »

havrous píše:A ještě můj názor: jestli chceš opravdu řešit 4servové křídlo u větroně, tak toho Optica asi nekupuj. Když jsem sháněl letadlo na tuhle sezónu a věděl jsem, že to bude řídit ještě Optic, raději jsem bral místo Proximy jenom Classica.
I když se ti to povede rozchodit, tak se připravuješ o možnost ovládat ještě třeba vario nebo jinou podobnou hračku :wink:

Je to pre kolegu - ja mám vystaráno..... :D
Bude to jeho prvé skutočné rádio po setovke a vcelku ma prekvapilo, že śa nakoniec rozhodol niečo kúpiť.
Potrebujem zistiť, čo to skutočne vie a čo nie a on sa potom rozhodne...
honzajs
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od honzajs »

Já jsem začínal na DX6 v době, kdy to ostatní smažili na 35, potom DX6i a více méně jak vyplývá z diskuze, je to jednodušší rádio na BASIC použití. Optic je programově trochu dál. Ale jednu výhodu ta DX6i má, funkci MODEL MATCH. Už jsem viděl dost letadel, co spadla na nastavení jiného modelu v Tx. To je pro mne dost podstatná vlastnost.
MENTOR, PROXIMA II, Sprinter
arda1
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od arda1 »

honzajs píše:Ale jednu výhodu ta DX6i má, funkci MODEL MATCH. Už jsem viděl dost letadel, co spadla na nastavení jiného modelu v Tx. To je pro mne dost podstatná vlastnost.
Pokud se dá ta funkce i vypnout pak je to dobrá fičura.Pokud ne a přehazuješ Rx mezi více modely je to spíš k nakakání. A pokud si někdo nepřepne model na Tx -pak po zásluze sklidí to co opoměl. Já osobně před jakýmkoli vzletem zkusím výchylky všech serv a motor -pak je pravděpodobnost záměny modelu velmi malá.:wink:
ICQ 638556901
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Jetson »

Hanba mne fackuje za uvedení mylné informace o nastavení rychlosti serv u O6. Kámoš přešel na Eclipse7 s nějakým spešl firmware a mě to nějak uniklo a stále jsem žil v tom, že má O6.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od arda1 »

Má tam soft od p.Palíka -to pak jo :wink:
ICQ 638556901
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od lubo1 »

havrous píše: .

Nazdar.
Ešte by som poprosil upresniť tie letové režimy....
Vedia aspoň yložiť rôzne trrimy - v každom letovom režime iný?
havrous
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od havrous »

lubo1 píše:Nazdar.

Nejsou to letové režimy v pravém slova smyslu, které by si zapnul a vytrimoval každý zvlášť. Jakmile hneš trimem, tak se ti pronese do každého mixu stejně.
Je tu ale jeden zásadnější problém. Nastavíš EPA - velikost výchylek na křidýlku 100%. Pak zapneš třeba CROW, kde máš nastaveno na křidýlko 50%. A přijde krizovka, potřebuješ plná křidýlka, výchylky se sečtou a najednou si poslal servo na 150%, takže dost pravděpodobně mechanický doraz nebo funkční rozsah ovládané plochy.
Optica za 5000,- (jenom proto, že je to 2,4) by jsem dnes nekoupil. Toho za 3200,- na xxMHz na vyzkoušení, jetli mě to bude bavit, asi ano. Doporuč kolegovy Cocpit SX nebo rovnou ROYAL pro 7. Pravda, trochu drsnější ceny přijímačů, ale set rádio s jedním přijímačem je cena více než rozumná.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od lubo1 »

havrous píše:
lubo1 píše:Nazdar.

Nejsou to letové režimy v pravém slova smyslu, které by si zapnul a vytrimoval každý zvlášť. Jakmile hneš trimem, tak se ti pronese do každého mixu stejně.
Je tu ale jeden zásadnější problém. Nastavíš EPA - velikost výchylek na křidýlku 100%. Pak zapneš třeba CROW, kde máš nastaveno na křidýlko 50%. A přijde krizovka, potřebuješ plná křidýlka, výchylky se sečtou a najednou si poslal servo na 150%, takže dost pravděpodobně mechanický doraz nebo funkční rozsah ovládané plochy.
Optica za 5000,- (jenom proto, že je to 2,4) by jsem dnes nekoupil. Toho za 3200,- na xxMHz na vyzkoušení, jetli mě to bude bavit, asi ano. Doporuč kolegovy Cocpit SX nebo rovnou ROYAL pro 7. Pravda, trochu drsnější ceny přijímačů, ale set rádio s jedním přijímačem je cena více než rozumná.

Bohužiaľ s tou EPA funkciou má rovnaký problém aj Eclipsa, aj Aurora, aj T10....
T8 a Evo funguje OK. Ostatné neviem.
JMalik

#45 Příspěvek od JMalik »

lubo1 píše:
havrous píše: .

Nazdar.

Nějak si s kolegou napřed rozeberte priority. Jestli bude létat dvoumetrové, 2,5m větroně jako relax, k tomu nějakého akrobata apod., tak s Optikem není problém. jestli už teď poslintává po něčem s klapkama, brzdama....., tak opusťte Optika, bude to finanční ztráta.
Ten Optik NEMÁ letové režimy. Tahle věc nejde pro složitější větroně obejít a něčím jednodušším rovnoceně nahradit. K dalším kompromisům by musel přistoupit pro nedostatečný počet kanálů.
Takže bych to napřed celé zvážil. Jestli má představu, že si koupí větroně za 3k, nebudou v podstatě problémy. Jestli uvažuje o stroji za 10k, řešil bych lepší vysílač, protože těch cca +5 000,- se v dalších investicích ztratí.
(Doufám, že mě tady nebude nikdo chytat za slovíčka, co se dá koupit za 3k a co za 10k)
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“