robotmz píše:PS: V Popise u Optic 6 som našiel toto: "akustická signalizace nízkého napájecího napětí přijímače
/s telemetrickým přijímačem OPTIMA 7 nebo 9/" - ako to v praxi funguje??
Mám Optic 6 2,4 GHz a Optima 7. Vybral jsem si tuto vysílačku pro větroně s tím, že jsem nechtěl rovnou kupovat Auroru nebo jiné dražší vysílačky, když jsem začátečník. Po podrobném přečteí manuálů jsem si uddělaql pro sebe obrázek (který nikomu nevnucuji), že Optic 6 je pro začínající větroňáře a DX6 je pro začínající vrtulníkáře. Jinak také doporučuji pročíst fórum a hlavně návody k oběma vysílačkám.
Moje dojmy:
- s omezeními , které píšu níže jsem s volbou spokojen (přestože některé funkce jsem z návodu ,prostudovaného předem, pochopil špatně a v praxi mě překvalily nemile )
- telemetrie: dle mého názoru se nejedná o telemetriii, ale pouze o indikaci nízkého napětí přijímače. V praxi funguje tak, že na LEDkách na přijímači bliká (tuším modrá dioda) a ozývá se zvuková signalizace. LEDka je nanic, protože je odspoda. Zvuková signalizace asi k něčemu dobrá je.
- anténka u přijímače je náchylná k odlomení (je tu někde téma, kde se to řeší)
- 4 servové křídlo (křidélka i klapky) se programuje těžko na butterfly ( já osobně jsem musel zakoupit V-kabel s reversem )
- pseudoletové režimy LAND a CAMBER mi připadají na nic, protože jsou ovládány skokově (z nulových výchylek do přednastavené plné výchylky). Spíše bych uvítal možnost mít režim, kdy by se klasický režim plyn ovládá motor, přepnul na režim, kdy je na plynu přiřazený plynule ovládaný butterfly (nechtěl jsem mít plyn na přepínači)
- páčky po stranách ( ovládající butterfly nebo zakřivění profily ) se ovládají poměrně nepříjemně a není problém o ně nechtíc za letu zavadit
- návod je sice fajn, ale pro začátečníka chybí spousta informací a je nutné na ně přijít metodou pokus omyl ( nmapříklad, že plyn na přepínači způsobí přesun funkce ovládání CROW na plyn nebo jak lze nastavit režim, že plynová páka je vyřazena z provozu, abych si nebrnknul omylem o plyn a neroztočil vrtuli při manipulaci s modelem a jistě se najde více takový věcí) - něco není chyba návodu,ale spíše samotářským přístupem, kdy vše ladím po večerech sám a radím se pouze s návody, Googlem a na rcmania.cz
- programování není u všech funkcí přiliš intuitivní a bez návodu se někdy nechytám ani při opakování stejných kroků podruhé. Například spárování přijímače a vysílače si musím vždy přečíst, protože si to nejsem schopen zapamatovat ( moc dobrou paměť, ale nemám, takže asi bystřejší hlava nebude mít problém napodruhé i bez návodu)
- není příliš velký výběr přijímačů (hlavně chybí mini verze)
- trochu bojuji s vyvedením antény ven z trupu, prototože koncovka před samotnou anténou je neohebná a poměrně tlustá a zároveň hrozí, že se ulomí samotná anténka a zároveň drát od přijímače k anténce není příliš dlouhý a vě větším modelu nedává moc prostor dostat anténu ven z letadla na žádoucím místě
- narozdíl od DX6 neumí optic v evolných mixech mixovat kanál sám na sebe
- neumí zpomalení serv ani plynu
- nastavení fail safe režimu je velmi nepříjemné a nepřesné. Po zapnutí fail safe programování čloěk musí během cca 2 vteřim manuálně vše nastavit na vysílači na vyýchylky, které bude chtít zapnout ve fail safe režimu. V praxi jsem nepřišel na to, jak fal safe režim ladit. Vyšplhám vysoko. Vypnu vysílačku a pokud se mi chování modelu ve fail sefe režimu nelíbí, tak zapnu vysílačku. Dostanu model dolů a pak od oka opět programuji fail safe výchylky. Nelze tedy při opravě fail safe říci, že výškovaka má být o chlup více potlačená apod ( prostě na fail safe chybí něco jaku subtrim ). Nevím ale co podporuje DX6, takže neporovnávám.....
- pouze drobná výtka: nedá se vypnout pípání při programování vysílače, takže doma po večerech ruším....
Závěrem: prozatím jsem spokojený, ale snažil jsem se držet při výběru vyslílačky výdaje na uzdě (aby mi zbylo spíše na další modely). Nyní ale vidím, že když pokukuji pro dražších strojích, tak rozdíl ve výdaji za vysílačku mezi 5.000 (což me stál Optic) nebo 12.000 (což by stála Aurora nebo něco lepšího) není tak zásadní a teď bych šel do vysílačku, co umí daleko sofistikovanější volné mixy