Pad vetrona v dosledku polievania travy?

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Letadélko Káňe

#31 Příspěvek od Letadélko Káňe »

ASW 28 je na ztrátu rychlosti a pád po křídle opravdu mrcha, můžu potvrdit :(
Optic 6 Sport
ASW 28
US AIR CORE 40 Home Treiner
Albert Svor, MVVS 2ccm
loď home made

Všechno létá ale něco jen po hubě...
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od lakotamm »

Takže vravíte, že sa kupovať neoplatí? Rozmýšľal som totiž o tom... :roll:
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od jackboy »

coro píše:Vraj v tropických oblastiach si občas nepripútaní cestujúci rozbijú hlavy pri prelete takým prúdom vzduchu? To ale nie sú jednotky m/s ale desiatky.
Súhlas že samotné polievanie asi lietadlá nezhadzuje, ale zase v horku v lete tam mohol byť slušný rozdiel teploty, takže si netrúfam kategoricky to vylúčiť..
Ale podstatou mohli skorej byť víry okolo domov, už sa tu nedávno rozoberalo lietanie na kraji lesa a riziko s ním spojené (pre dospelé vetrone)..

Najpodstatnejšie má byť poučenie, že to môže spadnúť kedukoľvek (aj na technické chyby a vady komponentov) a preto sa lieta tak aby to ani v najnevhodnejšom momente (ala Murphy) nikoho netrafilo. A radšej ani nič, ani platiť za nejaké čelné sklo na Cayene by nepotešilo.

ahojte ..z vlastnej skusenosti obcas ked som opustal ostrov v lete tak bol efekt ze lietadlo padlo tak rychlo ze cestujucim vyleteli ruky nad hlavu bolo to v zonach kde sa stretaju prudy z Afriky a miesaju z europskym...
Po prvom raze som bol pripraveny zadrzat ruku ale vzdy to malo efekt skoro az ku hlave ...dost silne :lol:
pepin

#34 Příspěvek od pepin »

lakotamm píše:Takže vravíte, že sa kupovať neoplatí? Rozmýšľal som totiž o tom... :roll:

podle toho,čemu to má posloužit,spoustu velkých maket větronu jsou taky mrchy co padají ztrátou rychlosti po křídle,tak jestli není efektivnější si trochu potrénovat na něčem co určitě nějakou tu ranku přežije,ale asi by to nemělo být tvé jediné letadlo.
JMalik

#35 Příspěvek od JMalik »

jackboy píše:
coro píše:Vraj v tropických oblastiach si občas nepripútaní cestujúci rozbijú hlavy pri prelete takým prúdom vzduchu? To ale nie sú jednotky m/s ale desiatky.
Súhlas že samotné polievanie asi lietadlá nezhadzuje, ale zase v horku v lete tam mohol byť slušný rozdiel teploty, takže si netrúfam kategoricky to vylúčiť..
Ale podstatou mohli skorej byť víry okolo domov, už sa tu nedávno rozoberalo lietanie na kraji lesa a riziko s ním spojené (pre dospelé vetrone)..

Najpodstatnejšie má byť poučenie, že to môže spadnúť kedukoľvek (aj na technické chyby a vady komponentov) a preto sa lieta tak aby to ani v najnevhodnejšom momente (ala Murphy) nikoho netrafilo. A radšej ani nič, ani platiť za nejaké čelné sklo na Cayene by nepotešilo.

ahojte ..z vlastnej skusenosti obcas ked som opustal ostrov v lete tak bol efekt ze lietadlo padlo tak rychlo ze cestujucim vyleteli ruky nad hlavu bolo to v zonach kde sa stretaju prudy z Afriky a miesaju z europskym...
Po prvom raze som bol pripraveny zadrzat ruku ale vzdy to malo efekt skoro az ku hlave ...dost silne :lol:

V místě, kde se střetávají "proudy z Afriky a mísí se z evropským...."
K tomu nemůže dojít, protože se mísí v oblasti pásma řádově desítek kilometrů (a navíc je to ještě dost jinak).
To letadlo se propadne nejčastěji vlivem turbulence.
Ve většině případů ve velké výěce je to kombinace tvorby cumulonimbů, výškového proudění......, nad zemí potom mechanická turbulence, větší "dust devils", vzlet příliš brzy za jiným velkým letadlem....
JMalik

#36 Příspěvek od JMalik »

lakotamm píše:Takže vravíte, že sa kupovať neoplatí? Rozmýšľal som totiž o tom... :roll:

No , nějak rozvaž co chceš dál létat.
Jestli uvažuješ o nějakém Luňákovi tak jak byl konstruovaný (na akrobačku), nebo naloženém hotlineru tak to nebude na škodu. Jestli budeš létat 3m větoňe s ušima, tak je to zbytečné.
Některé ty plnokrevné bestie snadno končí na minimálce vývrtkou.Většinou je při menších zkušenostech nejvíc divení nad tím, že:
" Měl jsem plná křidélka vpravo, spadlo to do levé vývrtky"

U těch kuliček to můžeš zkoumat (a levně lepit). Navíc zrovna u tohoto typu se dá na začátek posunout těžiště dost dopředu, kompenzovat to nataženou výškovkou (samozřejmě za dost podstatného zhoršení klouzavosti i opadání)
a postupně jak budeš vylepšovat pilotáž to můžeš přiostřovat.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od RiMr »

Zkoušel jsem letové vlastnosti tohoto ASW-28 tak jak je "z krabice" (vyjma vrtule) v dostatečné výšce a pokoušel jsem se zjistit chování modelu na hranici minimálky a jestli před tím model nějak varuje. Zjistil jsem že:
- je to prťavý model a možná nějak varuje ale není to vidět :)
- padá do vývrtky, nebo spíš přepadává přes křídlo na čumák velice ochotně a než nabere nějakou rychlost tak si vezme slušnou výšku a při pokusech to "řídit" v tom rozběhu to často přepadne na druhou stranu
- při minimálce stačí kopnout plnou směrovku a i bez nějakého zběsilého tahání za výškovku "je tam"
- při minimálce stačí náhlý závan zezadu, lehká bublina pod křídlo, dokonce i prudké přidání plynu a "je tam"

K tomu zde už popisované věci, jakože to má prťavé křidýlka, výškovku, přijde mi že nejúčinější je směrovka... :) bazmeky v křídlech a náhon výškovky je zvěrstvo. Pohon 2S stačí na normální stoupání/lítání.

Leč při respektování jeho letových vlastností (hlavně žádné "dojení" ve dvou metrech) to podle mého názoru je taková poslušná hbitá vosička, nebo spíš vážka a průlety kolem nosu na rychlosti s přechodem do horizontální zatáčky (s krásným průhybem křídla) jsou slušné :-)
Mě se to éro líbí, teď ho věším ke stropu a až na něho přijde řada, dostane nějaký ten tuning :) 3S pohon, mechanizované a zpevněné křídlo a čekám že to bude rychlejší, živější, obratnější, těžší, odolnější nějakému tomu větru, že už to nebude lítat jen "naplacato", zkrátka že to bude větší mrcha, vyberte si... :D Každopádně třeba ve srovnání s EGE je to prostě podstatně náročnější na pilotáž, na myšlení dopředu, kam letím, jestli tam budu mít výšku a/nebo rychlost, protože ten 2S pohon vás z ničeho moc nevytáhne....
Mě se líbí :-)

Tedy se taky spíš přikláním k názoru že to bude spíše souhra "nešťastných" okolností díky kterým éro přestalo letět a začalo padat (a nestihlo se rozjet protože zem... :) ) než že to byl nějaký klesák co rve éra z oblohy na zem :)
JMalik

#38 Příspěvek od JMalik »

RiMr píše:Zkoušel jsem letové vlastnosti tohoto ASW-28 tak jak je "z krabice" (vyjma vrtule) v dostatečné výšce a pokoušel jsem se zjistit chování modelu na hranici minimálky a jestli před tím model nějak varuje. Zjistil jsem že:

- padá do vývrtky, nebo spíš přepadává přes křídlo na čumák velice ochotně a než nabere nějakou rychlost tak si vezme slušnou výšku a při pokusech to "řídit" v tom rozběhu to často přepadne na druhou stranu

- při minimálce stačí kopnout plnou směrovku a i bez nějakého zběsilého tahání za výškovku "je tam"

- při minimálce stačí náhlý závan zezadu, lehká bublina pod křídlo, dokonce i prudké přidání plynu a "je tam"

- to je normální a dost pomůže to vybírat "normálně". Hned po pádu potlačit výškovku, křidélka v nule, počkat až se to rozjede a vrátit to do horizontu (při tomhle je směrovka celkem zbytečná, je to moc mrňavé, neodhadneš kolik jí dát)
- při minimálce tohle upadne do vývrtky i bez směrovky a bez natažené výškovky
- minimálka po větru je rychlost letadla vůči vzdušné hmotě. Většinou se to sbírá do igelitky, protože "to letělo dost rychle" (ale vůči zemi).
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od jackboy »

PILOTOVAT TO ,HOTOVA SKOLA PILOTA !!! 8O
Libor
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Libor »

lakotamm píše:Keby, že vieme aké veľké množstvo vody bolo vystrekované pri akej teplote, dalo by sa to pekne krásne vypočítať... Idem skúsiť vypočítať, ako rýchlo stúpal ten vzduch...

No mě stačí zjištění, že když se postavím vedle toho zavlažování, tak ani na jedné straně necítím proud vzduchu, který by podle některých názorů tady měl při zemi dost čile foukat od osy toho toho "mikroburstu" směrem do stran. Nebo že by se ten vzduch tak silně ztlačoval? :wink:

Prostě žádné významné proudění dolů se nekoná. Model letí blízko pádovky a průlet nějakým rozruchem (turbulence při zemi, mezi doomy, ...) způsobí ztrátu vztlaku.
JMalik

#41 Příspěvek od JMalik »

Libor píše:
lakotamm píše:Keby, že vieme aké veľké množstvo vody bolo vystrekované pri akej teplote, dalo by sa to pekne krásne vypočítať... Idem skúsiť vypočítať, ako rýchlo stúpal ten vzduch...

No mě stačí zjištění, že když se postavím vedle toho zavlažování, tak ani na jedné straně necítím proud vzduchu, který by podle některých názorů tady měl při zemi dost čile foukat od osy toho toho "mikroburstu" směrem do stran. Nebo že by se ten vzduch tak silně ztlačoval? :wink:

Prostě žádné významné proudění dolů se nekoná. Model letí blízko pádovky a průlet nějakým rozruchem (turbulence při zemi, mezi doomy, ...) způsobí ztrátu vztlaku.

Tohle tady budeš těžko vysvětlovat, pokud si lakotamm bude myslet, že vypočítá ten stoupák z odparného množství, nebo energie pohlcené plochou :wink:
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od RiMr »

Maliku, ty si zkušený starý pes, co si myslíš o tom (už si ze mě kvůli tomu Geo dělal srandu :) ) že bych na tom křídle protáhnul odtokovku, tedy zvětšil hloubku křídla dejme tomu o 3cm u trupu (teď 15 cm) až po 1cm (teď cca 6 cm) na konci (wingletu)? Je mi jasné že tím snížím plošné zatížení, změním úhel náběhu (výškovkou snadno napravím, motor budu stejně předělávat), ale naprosto netuším co udělá s letovými vlastnostmi změna profilu. V podstatě celá odtokovka bude řízená tak to budu moct v určitém rozmezí (4 serva) křivit. Myslíš si, že by to mohlo způsobit nějaké zásadní problémy?
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od jackboy »

RiMr píše:Maliku, ty si zkušený starý pes, co si myslíš o tom (už si ze mě kvůli tomu Geo dělal srandu :) ) že bych na tom křídle protáhnul odtokovku, tedy zvětšil hloubku křídla dejme tomu o 3cm u trupu (teď 15 cm) až po 1cm (teď cca 6 cm) na konci (wingletu)? Je mi jasné že tím snížím plošné zatížení, změním úhel náběhu (výškovkou snadno napravím, motor budu stejně předělávat), ale naprosto netuším co udělá s letovými vlastnostmi změna profilu. V podstatě celá odtokovka bude řízená tak to budu moct v určitém rozmezí (4 serva) křivit. Myslíš si, že by to mohlo způsobit nějaké zásadní problémy?

rychlost--- :idea:
JMalik

#44 Příspěvek od JMalik »

RiMr píše:Maliku, ty si zkušený starý pes, co si myslíš o tom (už si ze mě kvůli tomu Geo dělal srandu :) ) že bych na tom křídle protáhnul odtokovku, tedy zvětšil hloubku křídla dejme tomu o 3cm u trupu (teď 15 cm) až po 1cm (teď cca 6 cm) na konci (wingletu)? Je mi jasné že tím snížím plošné zatížení, změním úhel náběhu (výškovkou snadno napravím, motor budu stejně předělávat), ale naprosto netuším co udělá s letovými vlastnostmi změna profilu. V podstatě celá odtokovka bude řízená tak to budu moct v určitém rozmezí (4 serva) křivit. Myslíš si, že by to mohlo způsobit nějaké zásadní problémy?

Starý možná jsem, ale tak zkušený abych řekl co to udělá ne :lol:
- zdevastuješ profil (ten co tam je není profil :wink: )
- víc by pomohlo snížit plošné zatížení výměnou komponentů a asi něco udělat s ocasem, aby to šlo vůbec dovážit.
- můžeš zkusit na křídlo turbulátor. Je to nejmíň pracné, jde s tím laborovat, asi by to pomohlo.

Pravděpodobně z toho vytvoříš pomalejší ploužidlo s menší pronikavostí proti větru. Taky to ale můžeš totálně podělat :lol:
Prostě tohle nikdo zodpovědně ani neodhadne, ale já bych to tak nedělal, protože to snížení plošného zatížení je iluzorní. Víc tomu naložíš, než zvětšíš plochu.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od RiMr »

Dík za názor!
Asi to udělám tak, že koupím jedno náhradní křídlo, no a "vyzkušuju"... :)

EDIT: On vlastně první impuls k tomu o tom uvažovat byla snaha zvětšit křidélka... Ty sice budou nově po celé odtokovce, ale říkal jsem si... :)
No, ještě si to rozmyslím... :wink:
Odpovědět

Zpět na „Větroně“