Výška do které smí model.

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
coro

#31 Příspěvek od coro »

- všimli ste si plné cesty obmedzení rýchlosti na 30, napríklad?
Slušný človek sa cíti ako blbec, 30 je fakt pod rozumnými hranicami, viditeľnosť na obidve strany naširoko, mimo obývanej oblasti - a 30.
Zabrzdíš na 30 alebo platíš.. ale zas musíš rátať s tým že nejaký pako ťa zoberie zozadu, alebo mestský autobus -harmonika plná ľudí na Teba bude trúbiť že zdržuješ.
Už mi vbehlo decko rovno pod auto spoza zaparkovanej dodávky, na pár metrov.
Ale bola tam 50ka.. (no nešiel som 50, a nejakým zázračným reflexom som zastal včas, dokonca aj udržal mamičku aby ho následne nezabila kabelkou..).
Tie 30-ky sú čistá buzerácia, alias plnenie prázdnej štátnej kasy..

Napriek tomu že som si v nemocnici už poležal po páde na bicykli, nemám snahu nikomu zakazovať ani rýchlu jazdu ani jedno pivo.. Ale na cesty by pripití jazdiť nemali, ohrozujú aj oni vodičov - prejde ho niekto a zabije, ak nebude mať dobrého obhajcu možno pojde sedieť, alebo to nezvládne a mu preskočí..

Nechápem ale celý princíp, prečo by sa niekde mohol motať človek na padáku alebo v ultralighte, a model by tam nemal možnosť letieť. Ak hlavný argument bol že z motoráku priestor pred sebou piloti poriadne nesledujú, tak holt sa zrazia rovnako dvaja ULL ako jeden ULL a jeden model či UAV..
- Na rozdiel od nich modelár počas celého letu model pozorne sleduje, musí inak by ho už nenašie, a čím vyššie tým pozornejšie - a uhol v ktorom jeho oči uvidia blížiace sa lietadlo je dosť široký a pilotované lietadlo vo väčšej výške vidno na veľa kilometrov. ( !!! to že nepozerajú pred seba netvrdím ja, to je argument od nejakého pilota že prečo on nevidí dopredu, keď ja z okna na 600m občas sledujem ako chalani lietajú , a to aj s menšími modelmi).

Ak sa treba prispôsobiť prevádzke, ok, no problem - tak nech je povinná podmienka pre prekročenie výšky, napríklad zapnutá rádiostanica, a dohovor s miestnym riadiacim.. Ale nie sprostý zákaz, že toto je náš vzduch a vy choďte do prdele.
pepin

#32 Příspěvek od pepin »

Kocour napsal:

Takže zatím je jediná rada :"Lítejte tak, aby nebyl průs... ale i tak, aby si nikdo nemusel na hrozící průs... stěžovat".

To ale nejde 8O ,jak má začátečník lítat bezpečně,vždyt vubec neví před prvním hodem co ho čeká,to samé se týká mazáka při zalétávání nového modelu jakéhokoli rozměru-omezení ? jaké ?Váhové samozřejmě ano,výškové na modelářských letištích poblíž ostatních letišt skutečných také ,ale pak už si opravdu neumím představit jaké jiné.Informativní cedule v polích pro případ že nějaká máma koupila v dobré víře svému potomkovi letadélko a neví že s nim nesmí třeba nastoupat výš nežli 100 metru,ty vole,to bych chtěl vidět ženskou jak přeměřuje krejčovským metrem 100 metru do luftu a kdo to konec koncu bude z těch slavných uředníku přeměřovat .Každý za své jednání neseme od určitého věku odpovědnost a podle míry ujmy někomu zpusobené je dostatek možností-paragrafu jak nám to spočítat s přihlédnutím na okolnosti události.

Někde jsem jednou zaslechl,že na Rané smí model do vzduchu pouze pokud létá méně nežli 5 padáku,jenom nevím,jestli nesmí potom odstartovat další padáky,nebo nesmí žádný padák přistát pokud se vrací z přeletu,nebo jestli vždy,kdy napočítám nějaký padák navíc to mám šoupnout po kouli do země,to samé se týká debat kdy přilétá vrtulník,že jsou ve vzduchu padáky a že to pilotum vrtulníku vadí,podle mého né každý padáčkář či rogalista je připraven se odříznout od šnur,aby byl hned na zemi,zvláště začátečníci asi hned tak nezvládnou sednout a uniknout třeba ze stoupáku okamžitě a naskákat jeden druhému dole na přistávačkách na hlavu asi taky nebude to pravé.
pepin

#33 Příspěvek od pepin »

Zákony fungují takto-nápis POMÁHAT A CHRÁNIT stojí na konci bezvýznamné ulice s cedulí zákaz vjezdu mimo dopravní obsluhy,pokud tam bydlíš bez zápisu trvalého bydliště máš smolíka,to ale není tak hrozné,pouze zaplatíš,horší je,že stejně nikdo nikoho neochránil přesto že se tím honosí nápisem na boku svého vozu,stojí tak aby jsi projet mohl s jednoduchým cílem inkasovat peníze.Pomáhat a chránit bych spíš chápal v případě že budou pánové stát na začátku ulice a tam rozhodovat o tom,kdo projet muže a kdo ne.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od JirkaA »

Pepine ten příklad s uříznutou nohou je s prominutím hovadina. Lapnout chlapa do auta a jet do špitálu je to nejhorší, co můžeš udělat, jenom tím oddálíš dobu do ošetření. Daleko rozumnější je držet palec v tepně aby ti pod rukama nevytekl a zavolat záchranku, na takovouto věc běžně zvedají leteckou a ta se k tobě dostane podstatně dřív, než ty s pokrváceným autem bez modrých světel a sirény dovezeš vykrvácenýho chlapa k nejbližšímu špitálu, kde nemají ani traumacentrum.. :wink:

Ten stav nouze už tady někdo přede mnou zmínil.. Hasič může nalitej k ohni, zpátky ale musí pěšky ;)

K té svatosti - asi nikdo není Mirek Dušín, ale takový zásadní věci, při kterých si můžu snadno rozbít čumák já nebo někdo jinej mou vinou, vědomně nedělám. Nelezu nalitej do auta a těch 300m z hospody nejezdím ani na kole. Nejezdím na červenou, nepředjíždím kam s jistotou nevidím, na stopce zastavuju a přednost zprava taky dávám (někdy i zleva, lepší osla pustit než opravovat auto) a nelítám ani s malým modelem do diváků. Nejde ani tak o mně, ale živím ženu a dvě děcka, už jen přijít o papíry by dost zásadním způsobem omezilo možnost mého podnikání, natož úraz nebo pár let za to, že někoho zramuju. Na druhou stranu přiznávám, že tam kde to jde a nikoho neohrožuju jezdím docela rychle a na našem letišti, které je na kopečku s širokým rozhledem, zaletím v termice klidně hodně vysoko.. Hoši z blízkého aeroklubu o nás vědí a lokalitě letiště se vyhýbají, padáčkáři s vrtulí na zádech v pudu sebezáchovy taky (většina lidí u nás lítá benzínový obříky).
OK2WY
pepin

#35 Příspěvek od pepin »

Jirko A
,vzhledem k tomu,že to mám do Motola asi 5minut autem a je možné že by se teoreticky našel někdo kdo bude cestou držet tu tepnu tak bych asi přecijenom jel vlastním vozem,je ale také možné že bych třeba omdlel nebo zakopl nebo uklouzl,nebo je taky možné,že by to byl jenom uřízlej prst ale já bych jako na potvoru všechen led,kterým bych ten prst měl po dobu transportu chladit neměl protože mi zrovna odešla lednička a je dost možný že ty by si zase zaboha nemohl najít telefon a přivolat odbornou pomoc,to jsou právě ty kdyby,takže jasno máme maximálně v tom,že si nikým nenecháš zasrat auto krví,alespon něco víme na jistotu :wink:
tomanos
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od tomanos »

Ja len na margo ULL, tak ja už som si vedľa jedného zalietal 8) . Na súkromnom letisku si pilot ULL zmyslel, že si urobí nad letiskom nízky prelet a ja som bol zrovna so spaľovákom vo vzduchu. Najskôr som sa držal bokom, ale keď som videl tú jeho drzosť, nedalo mi to neobletieť a nepredbehnúť ho po jeho pravom boku. Bavilo sa na tom celé letisko. Dúfam len, že si aspoň ten blbec uvedomil akému riziku sa vystavil :? . Rozhodne letel veľmi nízko.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od JirkaA »

Pepine, já pro tu záchranku docela dost dělám, tak 90% mé práce je technologie právě pro ně, docela dost času trávím i na dispečincích v půlce republiky. Mimo to se roky aktivně podílím na pořádání docela uznávané záchranářské soutěže (pokud chceš mrknout, tak www.rallye-rejviz.cz) a právě mezi lidma ze záchranek mám opravdu hodně osobních přátel. Sekundární efekt toho je, že o záchranařině za ty roky něco málo vím, resp. mám víc informací než běžná veřejnost.

Tady vůbec nejde o zasrání auta krví, to je to poslední, co by mě vadilo (ostatně moje auto je především pracovní prostředek, rozhodně nejde o limuzínu v bílé kůži a mahagonu, o trochu bordelu víc nebo míň by v něm ani nebylo poznat). Tady jde o léty a praxí dostatečně a mnohokrát potvrzené zásady, jak nejefektivněji někomu pomoct. Vozidlo nebo vrtulník záchranné služby je v podstatě mobilní jednotka intenzivní péče s personálem, který je schopný účinně zasáhnout ihned po dojezdu na místo, během převozu ihned komunikují s dispečinkem a zajistí si to, že jedou na správné oddělení adekvátně vybaveného špitálu, kde už na ně čeká specializovaný tým schopný okamžitě zasáhnout. Když dojedeš do Motola ty, bude na tebe čučet vyjevenej vrátnej, kterej nemá nejmenší ponětí kam tě správně poslat, když se konečně domluvíš, pošle tě na oddělení, které není absolutně připraveno na příjem pacienta, v horším případě je třeba JIP obsazená a dopadne to tak, že budou zachraňovat chlapa na chodbě a stejně čekat na RLP, aby chlapa odvezli do jiného špitálu kde je volno... Tím se dají projebat desítky minut, které budou pro chlapa možná znamenat trvalé poškození nebo i smrt.. Takový riziko bych si při znalosti problematiky v životě netroufl vzít na sebe.
Takže opakuju - správný postup je zajistit místo, zavolat záchranku a do jejího příjezdu v klidu na místě poskytovat první pomoc (ono se to dělá líp když je trochu místa, ne na zadní sedačce auta). Na dispečinku záchranky slouží školení zdravotníci, kteří v případě potřeby umí po telefonu poradit, co máš k záchraně pacienta udělat. Jediná výjimka je pokud skutečně nemáš technický prostředek jak zavolat pomoc, ale to v naší hustě obydlené zemi bohatě pokryté GSM, kde má mobil každý malý děcko je docela málo pravděpodobná situace.
OK2WY
arda1
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od arda1 »

Zrovna před chvílí mi nad barákem několikrát přelítaly dvě Alky - zatraceně nízko. Čas od doby kdy byly slyšet a vynořili se asi 5 sec. Takže pokud bych lítal tak na nějaký úhybný manévr zatraceně krátká doba.
ICQ 638556901
kocour
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od kocour »

pepin: Pokud jde o neznalého začátečníka, dá se tušit, že sám nic neví. Ale koupil si model v prodejně nebo postavil podle plánku a podobně. V návodu k modelu by měl být základní výcuc z bezpečnostních pravidel i případných omezení - kde se smí lítat, jak vysoko atd. Totéž v časopisech atd. Že mi model spadne a rozflákám ho, se stává každému, i mně. Ale nepůjdu s nezalítaným modelem na modelářský letecký den. Ten začátečník by neměl svůj první let zkoušet v parku obklopen hrajícími si dětmi. To lítání na Rané může být docela frmol - už jsem viděl, že kromě modelářů a paragánů lítaly na svahu taky 2 historické full size větroně - Krajánek a Ka-4. Těch 100 m povolené výšky naštěstí neplatí a i kdyby platilo, nebude to asi ÚCL měřit. Jim šlo o to aby byla vytvořena rezerva mezi výškou létání modelů a letadel, že to nebyl nejlepší nápad je jasné, proto je to předmět dalších dohadů.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
jio

#40 Příspěvek od jio »

arda1 píše:Zrovna před chvílí mi nad barákem několikrát přelítaly dvě Alky - zatraceně nízko. Čas od doby kdy byly slyšet a vynořili se asi 5 sec. Takže pokud bych lítal tak na nějaký úhybný manévr zatraceně krátká doba.

Pokud letěly níž jak 100 m, tak jsi je měl cíleně sundat modelem. Neměly tam co dělat. :wink:
arda1
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od arda1 »

100 metrů asi jo -ale 300 ani omylem.
ICQ 638556901
pepin

#42 Příspěvek od pepin »

Když přijedu do toho Motola,tak tu záchranku mužu zavolat taky,mužu i zavolat že vezu do motola vážný uraz,blbý je,že budeme stejně asi čekat,ale alespon v tý nemocnici jsem a mám pocit,že jsem za sebe udělal maximum.párkrát u nas byla pohotovost dokud byli děti malé a věř mi,že jsem když jsem si udělal řidičák vozil děti raději sám,než abych s hruzou v očích čekal jak dlouho jim to bude trvat tentokrát.Dnes je třeba situace jiná,nevím.

Je to ale od řešení co modelář muže a co ne už opravdu hodně daleko.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od arda1 »

Mohu vědět co má uříznutá ruka společnýho s výškou modelu? :wink:
ICQ 638556901
pepin

#44 Příspěvek od pepin »

arda1 píše:Mohu vědět co má uříznutá ruka společnýho s výškou modelu? :wink:

Mohu vědět co mají společného dvě poblázněné Alky u tebe nad barákem ,nebo lano lanovky schozené směrovkou stíhačky z buzerováním modelářu ?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od arda1 »

Já někoho buzeruju? Mě prostě zajímá jak to je - ty se tady obouváš do všech kdo dotyčnýho nepoplácali po rameni.
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“