Jakou anténu na 2,4GHz

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
Drondys

#31 Příspěvek od Drondys »

TomasC píše:Hmm, docela zajímavý kousek. Ale stejně si myslím, že není vhodná na letadlo. Snadno jsem na videu z letu zatáčky s náklonem (přeměřený obrázek) 40stupňů. Z toho tedy anténa s vertikálním úhlem cca 80st.

Jasně, asi bych mohl točit opatrněji, ale na to nelze spolehnout.

Když jde jen o video a ne o řízení tak se zas až tak moc neděje a zejména pokud nehodláš létat mimo dohled. Se sektorovkou budeš mít taky tu a tam výpadky obrazu podobně jako už tady psal monkeyracing. Výpadků obrazu se tak jako tak úplně nezbavíš ledaže bys dal do modelu ty serva s gyrem jak už tu zmínili jova a JirkaA, aby to udržovalo tu všesměrovku v modelu pokud možno stále ve svislé pozici i při větších náklonech. :wink:
jova
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od jova »

Když už je řeč o těch gyrech. Zkoušel jste je už někdo skutečně takto použít v režimu headlock? Mě to nějak nefunguje. Zkoušel jsem to na GY400 a buď tu funkci nemá nebo to neumím nastavit. Pořád se mi to servo po natočení vrací na střed.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od TomasC »

Gyra jsem zkoušel minulý víkend. :wink:
Uznávám, že levná z HC, ale byly doma. Teoreticky jsem si taky představoval, že HL bude fungovat dobře, ALE není tomu tak.
Po vytočení se objeví výchylka závislá na rychlosti otočení a ta drží. O přímém HL nemůže být řeč. U vrtulníku gyro čeká, než se ocas srovná.
Mám nějaké nápady na zpracování pomocí procesoru, ale to nespěchá. Budu si poletovat blízko. Na naučení to stačí.

Včera se dalo létat 18:30, docela mě překvapilo, jaké je šero po přistání.
A bílé letadlo není moc vidět proti obloze. Nicméně po vystoupání je proti zemi vidět slušně a dá se létat docela slušně ve formaci. Speciálně pokud piloti komunikují. :wink:
Obrázek
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od JirkaA »

TomasC píše:Gyra jsem zkoušel minulý víkend. :wink:
Uznávám, že levná z HC, ale byly doma. Teoreticky jsem si taky představoval, že HL bude fungovat dobře, ALE není tomu tak.
Po vytočení se objeví výchylka závislá na rychlosti otočení a ta drží. O přímém HL nemůže být řeč. U vrtulníku gyro čeká, než se ocas srovná.
Mám nějaké nápady na zpracování pomocí procesoru, ale to nespěchá. Budu si poletovat blízko. Na naučení to stačí.

Muselo by to být asi naopak, gyra umístěna na té pohyblivé části s anténou.
OK2WY
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od TomasC »

Ale :lol:, samozřejmě, že gyro bylo na ploše ovládané servem.

Prostě toto je zcela jiná situace než, řízení ocasní vrtulky. Už proto, že jsou potřebné mnohem menší momenty a gyro se musí více zatlumit.

Vidím to spíše na použití jiného principu stabilizace.
jova
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od jova »

TomasC
Asi máš pravdu. Dělal jsem pro kluky mikrokopter a tam ta gira řídí závěs fotoaparátu špičkově. Nezáleží jakou rychlostí, na jakou dobu nebo jak moc se mikrokopter nakloní, závěs je udržovaný stále v rovině.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
mugwai

Re: Jakou anténu na 2,4GHz

#37 Příspěvek od mugwai »

Zdravim !:)
Jak to tu ctu, mam (asi) hloupej dotaz, kdyz si dam na vysilac (ted nemyslim kamerovy system co se tu bavite, ale ciste TX - RX 2,4GHz system rizeni era) antenu 7,8,10dbi, je to jeste legalni ?
Nebo mi po prichodu na letiste s takovym 30cm klackem s nim kolegove daji po palici preventivne a vykopnou me s tim z letiste domu z obavy o zahlceni jejich 2,4Ghz RX ? :D .
Hledam, hledam a nejak jsem krom tohoto nic moc tu nenasel, dik za info vsem:).
coro

#38 Příspěvek od coro »

Nie, na vysielač je legálna len anténa od výrobcu alebo rovnaká, či ním doporučená (a s akou to prešlo certifikáciami). Takže B je správne..
Tu sa riešila anténa na príjem a tam je akýkoľvek zisk v pohode, akurát že treba vedieť že zisk znamená len čosi ako zaostrenie do užšieho smeru.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Jameson »

Mugwai: http://www.fpv.sk/fpv-article/anteny-a-vykon/

("Najčastejší omyl ohľadom antén spočíva v ich výkone. Veľa ľudí kupuje mnohodecibelové antény, lebo však čím viac decibelov, tým anténa viac žiari a teda je lepšia. Či nie?")
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
mugwai

#40 Příspěvek od mugwai »

Jameson píše:Mugwai: http://www.fpv.sk/fpv-article/anteny-a-vykon/

("Najčastejší omyl ohľadom antén spočíva v ich výkone. Veľa ľudí kupuje mnohodecibelové antény, lebo však čím viac decibelov, tým anténa viac žiari a teda je lepšia. Či nie?")
Jasne, diky, to je hodne polopaticky vyklad vyzarovacich diagramu anten, neco o nich vim (Yagi) uz z TV prijmu a WiFiny.
Cize nejhorsi pripad je kdyz pri 7dBi prutove (vsesmerove) antene budu mirit klacikem primo na letadlo, at tak nebo tak, je lepe antemu sklopit dolu, nahoru ci do strany bokem vuci modelu a "doletim" tim padem dal. Diky, pochopeno, vysvetleno.
------------------
Jeste chlapi cim si vysvetlujete vypadek sparovani radia 2,4 Ghz (nereakce na povely) pri letu maleho 1,2 m vetrone na vysku na "dohled" (s jinym erem nic, ta sama sestava, jiny kus RX stejneho vyrobce).
Vadny RX-TX jsem tim padem vyloucil. Muze dojit k zahlceni RX (a zmateni instrukci) pri naletu do smeroveho linku WIFI v sidlisti ?
(litalo se pobliz - jako by mezi), nebo jsem spis uz prestrelil dosah ?
Brushed motor ani statika od reminku vrtulniku pry s 2,4GHz nedela lautr nic.
Cize starou 280-ku v pohonu jsem taky uz vyloucil. Dik za nazory :).
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“