Podľa mňa to fungovať môže, už dosť dávno som nad tým špekuloval.
Princíp je jednoduchý, rovnaký ako v klasickej turbíne - stlačíme len malý objem(prietok) vzduchu na vysoký tlak, čo nespotrebuje toľko výkonu. Potom horením zväčšíme objem pri zachovaní tlaku a výstupný prúd má teda oveľa viac energie ako sa spotrebovalo na stlačenie. U turbíny sa len časť energie výstupu spotrebuje na roztočenie a na nasávanie na vstupe (kompresor), tu by to poháňal elektromotor.
Problém bude navrhnúť kompresor na dostatočne vysoký tlak, pri primeranom objeme.
Čínske dmychadlo určite nebude ideálne, možno ani len trochu vhodné, malý tlak a zbytočne veľký prietok.
Skorej niečo ako odstredivý kompresor vysávača, možno dokonca dvojstupňový (a nemusí ani mať lopatky - niečo ako Teslova turbína by mohlo byť ideálne).. Elektromotor s dostatočnými otáčkami na to aby fungoval kompresor z klasickej turbíny, mi nepripadá reálne.
Druhý problém bude riadenie plynu, aby to nezhaslo.
Ak tam bude všetka elektronika, a dostatočné otáčky, možno by bolo jednoduchšie namiesto elektromotora použiť normálny princíp turbiny.....
škoda..
Bol by som zvedavý, či by to náhodou nereagovalo na plyn rýchlejšie ako klasická turbína.