Sháním RC - poraďte :)
Re: Sháním RC - poraďte :)
do 10 tis. to nebude žádné extra nářadí, ale snad pro začátek něco jde postavit:
1/ co se podvozku týče na Moravě se jezdí Tamiya cup, takže v tomto finačním limitu TT01 - existují i jiné plastové podvozky, ale já s nimi nemám zkušenosti - každopádně něco s kuličkovými ložisky, olejovými tlumiči a nastavitelnou geometrií. Pokud by jsi se rozhodl zainvestovat, tak pro začátek bude nejlepší něco jetého jako Xray T3, není tak citlivá na setup jako profi podvozky ostatních výrobců.
2/ na onroad se jezdí už jen střídavé motory a tím i související regl - nejčastěji se jezdí Nosram, LRP, Speed Passion - nejlepší je koupit tvz. combo tzn. sadu - na výkonu zbytečně nešetři, pokud to na začátek neuřídíš, tak si omezíš výkon jak na regulátoru tak i na vysílačce.
3/ je třeba aby rádio kromě trimů bylo vybaveno také funkcemi EPA a EXPO - lepší 2,4Ghz ale to už dnes moc lidí nejezdí, takže spolehlivá 40Mhz je také OK - např. Graupner XR, XS z bazaru, nebo nové radio třeba LRP C3-STX PRO 2,4GHz pro začátek.
4/ servo je lepší digitální a raději rychlejší - až se vyjedeš, jako když tu rychlost najdeš - Savox, Futaba, nekupuj nic levného a standardního za 300 Kč
5/ pohonné baterie 2S lipo a nabíječka s balancérem
No já bych to do 10tis. asi neposkládal, už jsem náročnější, ale modelbazar by mohl pomoci.
Jestli máš poblíž tuhle dráhu, je u ní i klub a tak i někdo kdo ti pomůže auto postavit, těch variant a kombinací je opravdu hodně. Také je dobré se podívat na propozice závodů co se v okolí jezdí at nepostavíš něco s čím si pak nezazávodíš. A že závodit budeš, to si piš, onroad tě před barákem o samotě přestane brzo bavit.
RTR nekupuj, budeš jen dokupovat a předělávat. Je toho moc co by se dalo napsat a já nejsem moc spisovatel, tak snad si něco přebereš.
1/ co se podvozku týče na Moravě se jezdí Tamiya cup, takže v tomto finačním limitu TT01 - existují i jiné plastové podvozky, ale já s nimi nemám zkušenosti - každopádně něco s kuličkovými ložisky, olejovými tlumiči a nastavitelnou geometrií. Pokud by jsi se rozhodl zainvestovat, tak pro začátek bude nejlepší něco jetého jako Xray T3, není tak citlivá na setup jako profi podvozky ostatních výrobců.
2/ na onroad se jezdí už jen střídavé motory a tím i související regl - nejčastěji se jezdí Nosram, LRP, Speed Passion - nejlepší je koupit tvz. combo tzn. sadu - na výkonu zbytečně nešetři, pokud to na začátek neuřídíš, tak si omezíš výkon jak na regulátoru tak i na vysílačce.
3/ je třeba aby rádio kromě trimů bylo vybaveno také funkcemi EPA a EXPO - lepší 2,4Ghz ale to už dnes moc lidí nejezdí, takže spolehlivá 40Mhz je také OK - např. Graupner XR, XS z bazaru, nebo nové radio třeba LRP C3-STX PRO 2,4GHz pro začátek.
4/ servo je lepší digitální a raději rychlejší - až se vyjedeš, jako když tu rychlost najdeš - Savox, Futaba, nekupuj nic levného a standardního za 300 Kč
5/ pohonné baterie 2S lipo a nabíječka s balancérem
No já bych to do 10tis. asi neposkládal, už jsem náročnější, ale modelbazar by mohl pomoci.
Jestli máš poblíž tuhle dráhu, je u ní i klub a tak i někdo kdo ti pomůže auto postavit, těch variant a kombinací je opravdu hodně. Také je dobré se podívat na propozice závodů co se v okolí jezdí at nepostavíš něco s čím si pak nezazávodíš. A že závodit budeš, to si piš, onroad tě před barákem o samotě přestane brzo bavit.
RTR nekupuj, budeš jen dokupovat a předělávat. Je toho moc co by se dalo napsat a já nejsem moc spisovatel, tak snad si něco přebereš.
VBC Racing, Sanwa, Team Orion
martys: super, díky, tomu říkám plnohodnotná odpověď a pomoc
.. i starší T3 stále stojí docela dost, co T2 008 nebo 007?
martys píše:RTR nekupuj, budeš jen dokupovat a předělávat.
Když se řekne A, mělo by se poctivě dodat i B
Takže když macik koupí RTR, tak si za nevelký peníz solidně zablbne. I takové RTR od solidního výrobce bude jezdit velice slušně a ani na soutěžení mezi podobnými začínajícími autíčkáři se s tím neztratí - a případné dotuněnáí nemusí být o nic dražší, než kupovat a sestavovat rovnou nějaký brus. Je ovšem nutné vyhnout se levným čínským hračkám, patřičné značky již byly zodpovězeny dříve.
To co radí martys je IMHO velice rozumné a správné, ale je to zjevně psáno z pohledu zkušeného závodního pilota
A tady právě přichází to B: pokud začne macik závodit, pak mu nějaký rozpočet ve výši 10 litrů nebude stačit ani náhodou. Vždyť to už nebude jen jedna 2S LiPo, nebude stačit jedna sada kol nebo jedny pneu do aleluja, atd. atd. atd. A co teprve správné nástroje, nářadí, náklady na ježdění po soutěžích, atd. atd. atd. Samotná cena prvního stroje je totiž jen naprosté minimum pro začátek. A bez toho ostatního závody nedá...
Takže základní otázka pořád zní:
- chce jen tak blbnout
- nebo chce závodit, ještě k tomu na oficiálních závodech?
Pro každou z uvedených možností existuje jiná odpověď, co a proč si do začátku pořídit (ať již off-road nebo on-road, to je u obou principiálně stejné).
macik píše:martys: super, díky, tomu říkám plnohodnotná odpověď a pomoc.. i starší T3 stále stojí docela dost, co T2 008 nebo 007?
oba podvozky jsem jezdil, 007 je v zakladu bez stabilizatorů, na asfaltu se bez nich dá obejít, ale na koberci už ne, 008 stabilizátory už má a je 007 hodně podobná, moc rozdílů v jízdních vlastnostech nenajdeš. ALE T3 a hlavně verze 2011 už je jiný kafe, hlavně je to více točivý podvozek a průjezdy v zatáčkách jsou rychlejší a vůbec T3 je už jinde.
Ono to s tím podvozkem je asi tak - na úlném začátku máš starosti s rukama, pak se rozjezdíš, někdo ti půjčí třeba tu T3, nebo Yokomo apod. a budes koukat - kvalitní podvozek jinak poslouchá a netropí nevyzpytatelnou neplechu.
draha už není na blbnutí a RTR prostě NE, za 10 tis. se něco postavit určitě dá, ale chce to přebírat a dokupovat na bazaru - nemusí jezdit žádný high level a třeba ten Tamiya cup si kluci dost užívají a za levno - více tady www.masters.cz
Maciku, neřeš to tady, bež do Frydku do klubu a řeš to s místními členy
Maciku, neřeš to tady, bež do Frydku do klubu a řeš to s místními členy
martys píše:Maciku, neřeš to tady, bež do Frydku do klubu a řeš to s místními členy
Tak tohle bude fakt to nejlepší, co se teď dá udělat...
oukej, dík..
asi si pořídím tu T3 a dám do toho levnější elektroniku apod.. a pak už budu jen obnovovat tohle, podvozek je prostě základ..
asi si pořídím tu T3 a dám do toho levnější elektroniku apod.. a pak už budu jen obnovovat tohle, podvozek je prostě základ..
macik píše:oukej, dík..
mno rozhodl jsi se do toho teda skočit, ale jestli to se závody myslíš vážně děláš dobře. Jen si dobře zvaž ten rozpočet at ti to vyjde (v tomhle dávám Flybear zapravdu). Na T3 budeš potřebovat kromě jiného dva opravdu kvalitní imbusy 1.5 a 2mm - tady nešetři, ty šrouby je potřeba pořádně dotahnout. Zkus se poohlednout po verzi s platenovým diff, není v základu (tam je kuličkový) ale dá se dokoupit, což už skoro každý udělal. Je snažší na údržbu a není tolik problémový. Snaž se neošidit radio. Držím palce a třeba se někde na závodech potkáme
Jsem rád že se tady schází rozumní lidi a pod spoustu názorů se můžu podepsat.
Taky mám radost, že mě macík poslechl a vyrazil tam kde to žije.
Ty TT01 by se teď měly rozběhnout kolem Ostravy v zimě a bude to asi fungovat jako za starých časů
pěkně zapečetěné fasované johnsony, tzn. pohoda jazz a smrad vinutí
Samozřejmě pokud by mělo jít o racing podvozek tak není problém jít i do bazarovky, střelci potřebují každý rok nové uhlí tak jsou často na prodej rok dva staré podvozky za rozumné prachy.
Pokud se jde do čtyřkolek naostro tak náklady jsou to je jasná věc, po 4 sezonách mám doma plnou igelitku různě sjetých gum a mechů, k tomu samozřejmě člověk potřebuje pár ND a tak prostě koupě auta je jenom počáteční investice, ale když se to vezme s rozumem tak se člověk dobře pobaví a nemusí to stát světy.
Já jsem třeba od čtyřkolek před rokem utekl a nelituju, onroad jezdím jenom formule, jezdím čínskou 3racing a když jsem to porovnával s vlastní hudyho T2 tak jsem s Johnsonem ve formuli pravidelně najezdil o dvě kola víc než s T2 a 10,5 stock motorem.
Když už jsme u těch zadohrabů tak a pomineme prestižní open kategorie, tak se dá jezdit za pár kaček i LeMans serie, kde se na dráze setkávají našlapané brousky i slabší stroje a každé jsou bodované zvlášť, do té slabší kategorie v pohodě postačí stařičká F103 GT. Pořizovačka za pár kaček a člověka to naučí čistou stopu docela rychle.
Servo asi určitě savox, poměr cena kvalita je dneska asi nejlepší.
Regulátory třeba nejsou špatné Hobbywing z rc martu, je to v podstatě Speed passion (letošní mistr a vicemistr republiky elektro buggy 1/10 4Wd) akorát s tím, že nový software vyjde u winga vždy o něco později než u passiona. Umí jak přečasování stock ( což bude zřejmě v začátcích nejpoužívaněšjí), tak umí i open a motor samozřejmě podle toho co se pojede.
To jsem se při neděli ale rozepsal
prostě možnosti jsou široké, než něco koupíš tak ještě zajeď do Rychvaldu k luďovi, tam je taková centrála třeba bude o nějakém dobrém starším náčiní vědět.
Taky mám radost, že mě macík poslechl a vyrazil tam kde to žije.
Ty TT01 by se teď měly rozběhnout kolem Ostravy v zimě a bude to asi fungovat jako za starých časů
pěkně zapečetěné fasované johnsony, tzn. pohoda jazz a smrad vinutí
Samozřejmě pokud by mělo jít o racing podvozek tak není problém jít i do bazarovky, střelci potřebují každý rok nové uhlí tak jsou často na prodej rok dva staré podvozky za rozumné prachy.
Pokud se jde do čtyřkolek naostro tak náklady jsou to je jasná věc, po 4 sezonách mám doma plnou igelitku různě sjetých gum a mechů, k tomu samozřejmě člověk potřebuje pár ND a tak prostě koupě auta je jenom počáteční investice, ale když se to vezme s rozumem tak se člověk dobře pobaví a nemusí to stát světy.
Já jsem třeba od čtyřkolek před rokem utekl a nelituju, onroad jezdím jenom formule, jezdím čínskou 3racing a když jsem to porovnával s vlastní hudyho T2 tak jsem s Johnsonem ve formuli pravidelně najezdil o dvě kola víc než s T2 a 10,5 stock motorem.
Když už jsme u těch zadohrabů tak a pomineme prestižní open kategorie, tak se dá jezdit za pár kaček i LeMans serie, kde se na dráze setkávají našlapané brousky i slabší stroje a každé jsou bodované zvlášť, do té slabší kategorie v pohodě postačí stařičká F103 GT. Pořizovačka za pár kaček a člověka to naučí čistou stopu docela rychle.
Servo asi určitě savox, poměr cena kvalita je dneska asi nejlepší.
Regulátory třeba nejsou špatné Hobbywing z rc martu, je to v podstatě Speed passion (letošní mistr a vicemistr republiky elektro buggy 1/10 4Wd) akorát s tím, že nový software vyjde u winga vždy o něco později než u passiona. Umí jak přečasování stock ( což bude zřejmě v začátcích nejpoužívaněšjí), tak umí i open a motor samozřejmě podle toho co se pojede.
To jsem se při neděli ale rozepsal
nahoru může, dolů musí
..no jo na zadokolky jsem uplne zapomel
, taky jsem zkusil, ale ja se zase naopak vratil zpet k 4WD, prece jenom je to auto a víc mě baví styl řízení čtyřkolky.
Jinak k tomu výkonu - ten opravdu nerozhoduje, rozhoduje plynulost a přesnost jízdy. Mít výkon a lítat z rohu do rohu je nanic, je to pomalejší a ještě to stojí peníze na ND
ps. peknou formulku bych chtel na zimu jako druhé auto, prostě pro radost, ten jejich krásný maketový vzhled mě uchvátil - ty naše placky jsou jedna jak druhá
Jinak k tomu výkonu - ten opravdu nerozhoduje, rozhoduje plynulost a přesnost jízdy. Mít výkon a lítat z rohu do rohu je nanic, je to pomalejší a ještě to stojí peníze na ND
ps. peknou formulku bych chtel na zimu jako druhé auto, prostě pro radost, ten jejich krásný maketový vzhled mě uchvátil - ty naše placky jsou jedna jak druhá
Jojo taky jsem chtěl formuli jen tak na oddech, ale stalo se to že Xray pak zůstal ve skříni a po půl roce putoval někam do Pardubic a dělá tam radost někomi jinému.
nahoru může, dolů musí
- darth.hokro
- Kontaktovat uživatele:
2: Zbynass1 Máš recht
jako prní jsem kupoval hliníkové tlumiče a hustší oleje. Protože jezdím lipo 2x 2s 2200 mAh paralerně, šel chudák dost k zemi
Ale na blbnutí je to optimální autí. Když jdu někam na procházku, vždycky beru révíka do baťůžku a vím že na ty baterky z přehledem jezdím 1,5 hod 
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
takže jsem nakonec zvolil tohle http://www.rc-auta.eu/zbozi/4660/TA-05-Arta-NSX
snad na zacatek postaci a snad budu stacit i pri zavodech..
ted sehnat slusne prislusenstvi, baterky,soupravu...
snad na zacatek postaci a snad budu stacit i pri zavodech..
ted sehnat slusne prislusenstvi, baterky,soupravu...
teď to nějak poskládat.. uvažoval jsem o tomhle combu http://www.mz-racing.net/p663-80584-com ... aser-9-5t/
ale nevím jak jsou omezeny třídy, tak abych neměl motor na lepší třídu a pak nestíhal s podvozkem zbytečně (například)..
ale nevím jak jsou omezeny třídy, tak abych neměl motor na lepší třídu a pak nestíhal s podvozkem zbytečně (například)..
Jet to pojede, ale nic moc motor i regl, hlavn tn regl jsou vyhozené peníze. Dneska bych se rozhoně díval po něčem o umí dynamické časování, např Tekin Rs, Lrp Sxx, Speed Passion GT nebo jeho ekvivalent Hobywing Xerun http://www.rcmart.com/catalog/rc-brushl ... 32690.html
Takový regulátor ti do budoucna pokryje veškeré 1\10 choutky od 21.5 stockových motorů po našlapané openy, dá se v tom přehrát software takže je tady možnost postupného dolaďování reglu a taky se dá regulátor nastavovat přes PC, kdyby tě třeba nedejbože chytly elektrobugyny tak ten eraser bude vyloženě out, chápu že v zčátku se investice do solidnío vybavení zdá šílená, ale věř mi že pokud tě to chytne platil bys zbytečně dvakrát.
Takový regulátor ti do budoucna pokryje veškeré 1\10 choutky od 21.5 stockových motorů po našlapané openy, dá se v tom přehrát software takže je tady možnost postupného dolaďování reglu a taky se dá regulátor nastavovat přes PC, kdyby tě třeba nedejbože chytly elektrobugyny tak ten eraser bude vyloženě out, chápu že v zčátku se investice do solidnío vybavení zdá šílená, ale věř mi že pokud tě to chytne platil bys zbytečně dvakrát.
nahoru může, dolů musí