Odporová pila

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
lubo1
Kontaktovat uživatele:

Re: Odporová pila

#31 Příspěvek od lubo1 »

fiser.modely píše:Já používám nabiječku na auto 12V 5A jenže tam mám poták na regulaci.Pily mám 2,jednu 40cm a druhou 80cm, a řežu strunou na knedliky.

Asi máme iné knedlíky..... :lol:
Pre metrovú dlžku potrebujem 36V..... Takže pre 60 cm mi vychádza 20V.... :(
http://lubo111.rajce.idnes.cz
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od lubo1 »

Lubor píše:. podle mých zjištění (používám laboratorní zdroj s nezávislou regulací jak proudu tak napětí) schopnost drátu řezat není v jeho délce (ta určuje, kolik si to vezme voltů), ale v proudu, který do toho pustíš. Mám knedlíkovou strunu a stačí ji 1.5-1.7A (na 35cm to dělá nějakých 10V). Pokud ti drát již svítí, tak ti dlouho nevydrží. Na 4A ho přepálíš na to šup. Doporučuji začínat odspoda a postupně přidávat. Konečná volba je na tobě. Buď to bude pila nebo žárovka :idea: . :wink:

pozn. tak mne napadá jestli ten Edison taky původně nechtěl spíš něco přefiknout ... :wink:

35 cm = 10V ....1m = 30V to by tak zodpovedalo mojim skúsenostiam.... Zdroj mi dáva 10A, takže mekkým zdrojom to nebude
http://lubo111.rajce.idnes.cz
dumast
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od dumast »

jio píše:Používám zde dříve popsanou regulaci v primáru trafa a kanthalový drát. Přidávám něco pro inspiraci.

Tú inšpiráciu som už preštudoval, aj mňa inšpirovala. Napadla ma taká myšlienka, keby som skúsil na rezný drôt použiť strunu z gitary, samozrejme "c", "d", "e", f,g,h sú už točené a teda nevhodné lebo by sa naťahovali pri zahriatí, aj tie c,d,e, sa natiahnu, ale asi menej. Čo Vy na to? S tou nabíjačkou - trafom 12V/4A by to išlo? Lepšie je skúsiť ako sa pýtať, ale Vaše skúsenosti sa nedajú ignorovať.
jio

#34 Příspěvek od jio »

Než jsem koupil kanthal, tak jsem také používal staré neopředené kytarové struny.
fiser.modely
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od fiser.modely »

Asi máme jiné knedliky :lol: ,protože mi to řeše,sice je to na hraně a funguje to dobře.
dumast
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od dumast »

jio píše:Než jsem koupil kanthal, tak jsem také používal staré neopředené kytarové struny.

...a skúsenosti boli aké?
jio

#37 Příspěvek od jio »

Fungovalo to, pak došly struny :-)

Záleží na tom, jaký máš zdroj aby se to dalo regulovat těsně pod hranici červené.
dumast
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od dumast »

jio píše:Fungovalo to, pak došly struny :-)

Záleží na tom, jaký máš zdroj aby se to dalo regulovat těsně pod hranici červené.

Ja mám nabíjačku s výstupom 12V alebo 6V/4A. Regulovanie je len "akože", len 12/6V. Dúfam, že vydrží zapojenie do skratu, ale čo viem, staršie typy týchto strojov boli dostatočne odolné (blbovzdorné) pri porovnaní s dnešnými Made in China.
fiser.modely
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od fiser.modely »

Já mám nabiječ po otci,stáři odhaduji cca 25let,výroba samo domo. :lol: .Ale jede jak das.
jio

#40 Příspěvek od jio »

dumast píše:
jio píše:Fungovalo to, pak došly struny :-)

Ja mám nabíjačku s výstupom 12V alebo 6V/4A. Regulovanie je len "akože", len 12/6V. Dúfam, že vydrží zapojenie do skratu, ale čo viem, staršie typy týchto strojov boli dostatočne odolné (blbovzdorné) pri porovnaní s dnešnými Made in China.

To je hop nebo trop. Je to třeba zkusit. Drát nesmí svítit. Pokud by to svítilo, tak abys to přizpůsobil, můžeš si pomoct tím, že to k nabíječce připojíš dlouhým kabelem o slabém průřezu.
dumast
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od dumast »

fiser.modely píše:Já mám nabiječ po otci,stáři odhaduji cca 25let,výroba samo domo. :lol: .Ale jede jak das.

Tá moja je fabrická, vyrábali to niekde v Nitre, klasika penká kovová a odhadujem, že má pomaly už aj 28 rokov. Aby som len nevypisoval, skúsim a potom napíšem ako som "rezal" polystyrén. :wink:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od jyrry »

jio píše:........... Pokud by to svítilo, tak abys to přizpůsobil, můžeš si pomoct tím, že to k nabíječce připojíš dlouhým kabelem o slabém průřezu.

ale, no tak, fuj :-)
Ke starsim transformatorovym nabijeckam (a vlastne i novejsim, mam takovou par roku) lze pedradit stmivac pro zarovky, ktery maji skoro v kazde elektre; takova nabijecka ma vlastne jen trafo a usmerneni, pripadne ampermetr, aby se neco videlo. Sekundar je motany tak, aby napeti pri malem zatizeni bylo na nebo tesne pod hranici plynovani akumulatoru, prepinac 12/6V prepina jen odbocky na sekundaru; zadna jina elektronika tam neni. Pak to lze regulovat celkem komfortne tim stmivacem (treba http://elektro.obchodni-dum-mija.cz/stm ... 9-dp54632/ nebo http://elektro.obchodni-dum-mija.cz/stm ... 9-dp62089/ cokoli podobneho....)
jyrry.webnode.cz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od arda1 »

Jde to - já osobně používám regulátor z Triodyny (defakto drátovej rezistor) - no holt to něco protopí ale kolik toho zase neřežu že? :wink: :lol: :lol: :lol: Radek
ICQ 638556901
jio

#44 Příspěvek od jio »

jyrry píše:
jio píše:........... Pokud by to svítilo, tak abys to přizpůsobil, můžeš si pomoct tím, že to k nabíječce připojíš dlouhým kabelem o slabém průřezu.

ale, no tak, fuj :-)

Jasně, že to je fuj. :-) Jakákoliv funkční regulace je lepší než žádná.

Ale vycházím ze dvou zadání:
- bez regulácie
- Dúfam, že vydrží zapojenie do skratu
dumast
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od dumast »

To vzájomné spojenie s regulátorom (stmievačom) je celkom dobre schodné. Pri najbližšej možnosti si také niečo zadovážim (Baumax), len nie som v elektrike na nejakej vysokej úrovni. V nabíjačke - zdroji je aj taká malá sklenená poistka a keby tá rachla, tak by som musel riešiť aj to. Dalo by sa to nejako obísť, aby to nevyhadzovalo?
Odpovědět

Zpět na „Dílna“