Vytrimování a zálet quadcoptéry
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vytrimování a zálet quadcoptéry
Odjištění elektromotoru/ů mám vypáleno do mozku. Je to jedna z prvních věcí, kterou programuji na rádiu pro každý model.
Zapojené akumulátory = odjištěný model
Je to věc zvyku. Mám několik velmi výkonných elektropohonů a tak je bezpečnost na místě. Bezpečnostní vypínač mám i pro halový model.
Jak na Futabě T14, tak na JETI DC16 (s kterou létám teď coptéru), jsou křivky na všech funkcích i pro letadla.
Zapojené akumulátory = odjištěný model
Je to věc zvyku. Mám několik velmi výkonných elektropohonů a tak je bezpečnost na místě. Bezpečnostní vypínač mám i pro halový model.
Jak na Futabě T14, tak na JETI DC16 (s kterou létám teď coptéru), jsou křivky na všech funkcích i pro letadla.
Ajta krajta... Na Futabě T14 bych se ani nedivil, že to má křivky uplně na všem. 50tis. za rádio... se mi zamžilo před očima...
A Jeti DC-16... no, taky žádná láce.
Asi se ještě nějakou dobu obejdu bez křivek nebo zkusím nějak vhodně nastavit na DX7 ten Heli mód.
Nicméně, ještě dotaz, tu křivku plynu máš stejnou pro copter, který lítá nenaložený i naložený? Ptám se proto, že křivku asi chceš mít plošší v oblasti hover polohy - vznášení se. Ale ta ploha je při naložené quadkoptéře někde jinde než při nenaložené...
A Jeti DC-16... no, taky žádná láce.
Asi se ještě nějakou dobu obejdu bez křivek nebo zkusím nějak vhodně nastavit na DX7 ten Heli mód.
Nicméně, ještě dotaz, tu křivku plynu máš stejnou pro copter, který lítá nenaložený i naložený? Ptám se proto, že křivku asi chceš mít plošší v oblasti hover polohy - vznášení se. Ale ta ploha je při naložené quadkoptéře někde jinde než při nenaložené...
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Naložení lze obejít dvěma způsoby:
1) použití Governor 3D nastavení regulátorů (což nemá žádná china, vím, že to má JETI, Castle), ale tohle jsem nezkoušel na coptéře, jen na letadle, kde se stejnou polohou plynu letadlo visí ať máš dvoučlánek, tříčlánek, zatížené, lehké.
2) posouvám offset motorové křivky a to i během letu tak, abych to měl pohodlné. To se musí nastavit a za letu si na to vzpomenout.
Křivka má spíše uříznutý spodek. Nepotřebuji skoro nikdy nižší výkon než je vis s nabitou baterkou.
Tak pokrok...
Quad je hotový. Mrzské vrtule 7x3,5 z číny vyměněny za 8x4,5 taky z číny, hehe.
Test proběhl luxusně, na posteli v ložnici.
Komplet sestava, včetně 1600mAh aku a tréninkového kříže váží zhruba 530g.
Rozteč motorů je těch 540mm (HK rám)
Celkový proudový odběr na tříčlánek mě velmi překvapil. 8,5A. A to jsem to zkoušel s vybitým aku (3,8V/čl).
Fotky dodám příležitostně. Teď jen natrénovat v simulátoru vis a můžem jít na to...
Quad je hotový. Mrzské vrtule 7x3,5 z číny vyměněny za 8x4,5 taky z číny, hehe.
Test proběhl luxusně, na posteli v ložnici.
Komplet sestava, včetně 1600mAh aku a tréninkového kříže váží zhruba 530g.
Rozteč motorů je těch 540mm (HK rám)
Celkový proudový odběr na tříčlánek mě velmi překvapil. 8,5A. A to jsem to zkoušel s vybitým aku (3,8V/čl).
Fotky dodám příležitostně. Teď jen natrénovat v simulátoru vis a můžem jít na to...
Když je vybitej, tak ten proud je menší. Tohle číslo tudíž moc objektivní není.
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Bohužel tak to není. K udržení nějaké hmotnosti ve vzduchu je třeba výkon. Pokud se hmotnost nemění, nebude se měnit ani potřebný výkon. Tudíž ho v našem případě budeme považovat za konstantu. A výkon je součin napětí a proudu. Takže když na baterce klesá napětí, musí stoupat proud aby zůstal výkon stejný. A pokud máme baterku s nižším napětím, proud bude naopak vyšší.
To co jsi myslel je pravda, ale třeba u letadel pokud měříme proud motoru s nějakou vrtulí na plný plyn. Tady když klesá napětí baterky, klesne i proud který je schopná do motoru dodat.
To co jsi myslel je pravda, ale třeba u letadel pokud měříme proud motoru s nějakou vrtulí na plný plyn. Tady když klesá napětí baterky, klesne i proud který je schopná do motoru dodat.
No, tím proudem jsem nechtěl rozpoutat diskusi, jestli při nabitém aku bude větší nebo menší z principu zachování výkonu U1 I1 = U2 I2 -> I1 = U2 * I2 / U1 = 11,4 * 8,5 / 12,6 = 7,7A. Ale já tím chtěl předně říct, že celkový proud v letu bude někde kolem 10A, což dává v průměru 2,5A / motor a to je stále bohatě před proudovým maximem, co regulátor snese.
Slibované fotky (samozřejmě, že jsem to s těmi barevnými listy zapomněl vyfotit). Na ocase je červená, všude jinde jsou zelené. (černé vrtule neměli skladem)
PS: Na simulátoru mi to tedy vůbec nejde.
Slibované fotky (samozřejmě, že jsem to s těmi barevnými listy zapomněl vyfotit). Na ocase je červená, všude jinde jsou zelené. (černé vrtule neměli skladem)
PS: Na simulátoru mi to tedy vůbec nejde.
Princip zachování energie, hmoty, ba i hybnosti znám, ale zachování výkonu fakt né. Pokud ti něco říká voltampérová charakteristika, tak zjistíš, že nic takového ani existovat nemůže.
Uvedu trapně jednoduchej důkaz s odporem jakožto zátěží.
Máš odpor 10 ohmů a baterku 10V. Proud, kterej tím odporem teče je U/R, čili 10/10, což je 1A. Výkon je U*I, čili 10 W.
Pokud máš ale napětí jen třeba 5V, tak 5/10 je 0,5A. Výkon je 5*0,5, čili 2,5W.
A zvhledem k tomu, že regly neobsahují step-up měnič, ani nic podobného, co umí regulovat nějakým způsobem výstupní proud (a ani ty neumí obejít fyziku), tak tvrdím, že meleš nesmysly
BTW, trolle, když ti dochází baterka, tak ti s napětím klesá i proud, kterej se ti z baterky povede vycucnout. Čím zvětšíš proud, tím víc, ti klesne napětí. Opět VA charakteristika. To, co se tu snažíš tvrdit platí jen tehdy, že motory nejedou na plnej výkon. Jakmile začne výkon omezovat baterka, jsi v háji a jdeš k zemi
.
Máš odpor 10 ohmů a baterku 10V. Proud, kterej tím odporem teče je U/R, čili 10/10, což je 1A. Výkon je U*I, čili 10 W.
A zvhledem k tomu, že regly neobsahují step-up měnič, ani nic podobného, co umí regulovat nějakým způsobem výstupní proud (a ani ty neumí obejít fyziku), tak tvrdím, že meleš nesmysly
BTW, trolle, když ti dochází baterka, tak ti s napětím klesá i proud, kterej se ti z baterky povede vycucnout. Čím zvětšíš proud, tím víc, ti klesne napětí. Opět VA charakteristika. To, co se tu snažíš tvrdit platí jen tehdy, že motory nejedou na plnej výkon. Jakmile začne výkon omezovat baterka, jsi v háji a jdeš k zemi
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Trinom píše:Princip zachování energie, hmoty, ba i hybnosti znám, ale zachování výkonu fakt né. Pokud ti něco říká voltampérová charakteristika, tak zjistíš, že nic takového ani existovat nemůže.
A zvhledem k tomu, že regly neobsahují step-up měnič, ani nic podobného, co umí regulovat nějakým způsobem výstupní proud (a ani ty neumí obejít fyziku), tak tvrdím, že meleš nesmysly![]()
BTW, trolle, když ti dochází baterka, tak ti s napětím klesá i proud, kterej se ti z baterky povede vycucnout. Čím zvětšíš proud, tím víc, ti klesne napětí. Opět VA charakteristika. To, co se tu snažíš tvrdit platí jen tehdy, že motory nejedou na plnej výkon. Jakmile začne výkon omezovat baterka, jsi v háji a jdeš k zemi.
Než začneš o někom tvrdit, že mele nesmysly, uchop rozum do hrsti a zamysli se:
Máš létající zařízení, jehož váha se během letu nemění. Na to, aby setrvalo v ustáleném režimu (lhostejno zda vis nebo ustálený let) potřebuješ konstantní výkon. Nemusíš souhlasit, ale tak to prostě je, prostá fyzika.
Elektronika nebo pilot se snaží, aby to v tom ustáleném stavu bylo. Poklesne-li napětí baterky a sníží se tím výkon, potažmo tah pohonu, elektronika nebo pilot vydá pokyn regulátorům, aby zvýšily výkon. Jak to regulátor udělá? Prostě pouští proud do fáze motoru delší dobu - princip PWM regulace. Co se stane? Vzroste střední hodnota odebraného proudu. To se pochopitelně dějě do doby, dokud je baterka schopná energetické nároky pohonu pokrýt, tedy do doby, dokud není regulátor otevřený na 100% času a při dalším poklesu napětí je již tedy mimo rozsah regulace.
OK2WY
A co píšu v posledním řádku předchozího postu 
Ale já nemluvil o ZÁKONU zachování výkonu.
Já mluvil o PRINCIPU, stejně jako o tom mluví troll a jak to rozepsal jirka.
Jinak, já jsem elektro nikdy neměl rád, voltampérová charakteristika mi říká jen to, že jde o závislost proudu na napětí, ale to co jsi uvedl jako příklad, je ohmův zákon.
Píšeš ještě o faktu, že to, co píše troll a jirka platí v případě, že motory necucaj z baterky maximum co může dát. Ale to se přesně děje. Já si nemůžu dovolit, aby cucaly maximum. Naopak, psal jsem, že to žere cca 2,5A / motor. U každého je 10A regulátor. A akumulátor umí bezpečně dát 50x1,8 = 90A.
Ale abych to rozsekl... tak já teda ten akumulátor nabiju a změřím to...
Já mluvil o PRINCIPU, stejně jako o tom mluví troll a jak to rozepsal jirka.
Jinak, já jsem elektro nikdy neměl rád, voltampérová charakteristika mi říká jen to, že jde o závislost proudu na napětí, ale to co jsi uvedl jako příklad, je ohmův zákon.
Píšeš ještě o faktu, že to, co píše troll a jirka platí v případě, že motory necucaj z baterky maximum co může dát. Ale to se přesně děje. Já si nemůžu dovolit, aby cucaly maximum. Naopak, psal jsem, že to žere cca 2,5A / motor. U každého je 10A regulátor. A akumulátor umí bezpečně dát 50x1,8 = 90A.
Ale abych to rozsekl... tak já teda ten akumulátor nabiju a změřím to...
To je rozumná řeč 
Tak, výsledky jsou tady.
Musím říct, že ten samolet je velmi příjemný na ovládání. Alespoň co z toho třísekundového letu mohu říct. Test byl v místnosti a já mám strach. Na simulátoru mi to totiž vůbec, ale vůbec nejde.
Jo, ty výsledky. Měřený byl odběr ve visu (který trval vždy cca 2 sekundy). Měření jsem opakoval 3x. Výsledky pak zprůměroval. Měřící zařízení není kalibrované, ale set-up byl vždy stejný.
S vybitým aku (3,8V/čl = 11,4V celkem) byl průměrný proudový odběr ve visu 8,4A. (páka plynu lehce za půlkou)
S nabitým aku (4,2V/čl = 12,6V celkem) byl průměrný proudový odběr ve visu 7,3A. (páka plynu těsně před půlkou)
Příkon v prvním případě je 11,4 x 8,4 = 95,76W
Příkon ve druhém případě je 12,6 x 7,3 = 91,98W
Fotku coptéry i s novými barevnými vrtulemi dodám zítra. Teď nemám kabel ani čtečku.
Musím ještě dovymyslet nějakou přistávací pružinu. Mám pocit, že ta překližková konstrukce z HK není příliš bytelná. Tréninkový kříž plácnutí nepobere. Ale napadl mě přilepit na spodek takový ten nafouknutý igelitový polštářek, co dávají v HK jako výstelku do balíků. Prasknout jen tak nejde, neváží nic a obsahuje vzduch, který pruží.
Až to rozbiju, postavím rám svůj. Teď už vím, co ty moje pidimotory utáhnou.
Musím říct, že ten samolet je velmi příjemný na ovládání. Alespoň co z toho třísekundového letu mohu říct. Test byl v místnosti a já mám strach. Na simulátoru mi to totiž vůbec, ale vůbec nejde.
Jo, ty výsledky. Měřený byl odběr ve visu (který trval vždy cca 2 sekundy). Měření jsem opakoval 3x. Výsledky pak zprůměroval. Měřící zařízení není kalibrované, ale set-up byl vždy stejný.
S vybitým aku (3,8V/čl = 11,4V celkem) byl průměrný proudový odběr ve visu 8,4A. (páka plynu lehce za půlkou)
S nabitým aku (4,2V/čl = 12,6V celkem) byl průměrný proudový odběr ve visu 7,3A. (páka plynu těsně před půlkou)
Příkon v prvním případě je 11,4 x 8,4 = 95,76W
Příkon ve druhém případě je 12,6 x 7,3 = 91,98W
Fotku coptéry i s novými barevnými vrtulemi dodám zítra. Teď nemám kabel ani čtečku.
Musím ještě dovymyslet nějakou přistávací pružinu. Mám pocit, že ta překližková konstrukce z HK není příliš bytelná. Tréninkový kříž plácnutí nepobere. Ale napadl mě přilepit na spodek takový ten nafouknutý igelitový polštářek, co dávají v HK jako výstelku do balíků. Prasknout jen tak nejde, neváží nic a obsahuje vzduch, který pruží.
Až to rozbiju, postavím rám svůj. Teď už vím, co ty moje pidimotory utáhnou.
Trinome pročpak do mne jdeš tak útočně ? Já jenom napsal můj názor, nijak jsem Tě přece nehanobil. To vůbec nemám v úmyslu. Že je můj názor jiný než ten Tvůj to přece není nic špatného. Ale k věci. My jsme probírali jistou konkrétní situaci. Stabilní vis copteru , a coptery obvykle nevisí v takovém režimu, že už je výkon pohonu na maximu a baterka už víc nedá. To je situace velice neobvyklá, troufnu si říci že přímo až nežádoucí , a tudíž nemá moc smysl tohle tady řešit . Když to pohon nedá, tak to prostě neletí, to je jasné i děcku.
BTW, děkuji na návrh ke studiu, ale neskromně si o sobě myslím, že o motorech, jejich výkonové charakteristice a účinnostní křivce už něco vím. A trošku i o elekrotechnice, vrtulích, regulátorech, Ohmově zákonu, baterkách ,aerodynamice i fyzice.
BTW, děkuji na návrh ke studiu, ale neskromně si o sobě myslím, že o motorech, jejich výkonové charakteristice a účinnostní křivce už něco vím. A trošku i o elekrotechnice, vrtulích, regulátorech, Ohmově zákonu, baterkách ,aerodynamice i fyzice.
Ticcino píše:Tak, výsledky jsou tady.
Blahopřeji k záletu
Když dáš ty míčky na konce ramen, můžeš ten kříž zahodit. Fungují daleko líp jako pružný uhlík co tam máš teď. Doporučuji vyzkoušet.