Za čitelné a rozumné názvy témat - anketa
Re: Za čitelné a rozumné názvy témat - anketa
Souhlasím s tím, aby byla vlákna pojmenovávána s úctou k našemu jazyku a zaráží mě, že o tom vůbec diskutujeme. To by měla být samozřejmost. / týká se to jak diakritiky tak slovních spojení/ Co se píše potom v příspěvcích to bych nekomentoval, protože tam se setkáme jak s premianty třídy tak s lidmi, kteří byli rádi, že dokončili alespoň základku a s tím nic nenaděláme. To se děje na všech fórech.
Popravdě mě vadí občas i obsah příspěvků, protože někdy je to jak od duševně chorého člověka, nadruhou stranu občas sem může psát někdo s nějakým zdravotním postižením a nemůže za to. Je tedy otázka jak to rozlišit a nikoho zbytečně netrápit.
Abych ale nebyl zcela OT. Diakritiku používám, ale někdy píšu z mobilu a tam je to opravdu očistec. Přeci jen mobilní zařízení na to nejsou moc dělaná. Dobře zvolený název tématu je srozumitelný i bez diakritiky.
Abych ale nebyl zcela OT. Diakritiku používám, ale někdy píšu z mobilu a tam je to opravdu očistec. Přeci jen mobilní zařízení na to nejsou moc dělaná. Dobře zvolený název tématu je srozumitelný i bez diakritiky.
Jo, nekdy proste to ma clovek vrozeny, ze mu pravopis tak nejde a neni to ani tak o inteligenci a jestli dokoncil zakladku. Nebo muze byt klidne inzenyr a neco se mu prihodi pozdeji... Kamarad je puvodem cizinec a tak mu cesky pravopis taky dela trochu problemy.
Pokud se adminovi nadpis nelibi, tak at ho opravi, ale nepresouval bych nic jinam, akorat to ty lidi odradi tady neco prispivat.
Pokud se adminovi nadpis nelibi, tak at ho opravi, ale nepresouval bych nic jinam, akorat to ty lidi odradi tady neco prispivat.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Toš to už tu kurňa nemožu psať tem svojim moravském dialektem?Toš co nadělám,budu kurňa psať spisovně.A tak to má kurňa byť a tak je to spravné.
Proč bys nemohl? Když je OK slovenština, pak musí být i moravština. Ale hlavně musíš psát v tom moravským dialektu správně spisovně

OPTIC 6 2,4Ghz Assan
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
K diakritice se radeji vyjadrovat moc nebudu, mela by se pro srozumitelnost pouzivat, ale me to bohuzel moc nejde, pisu pak asi tak 5x pomaleji (pred 25ti lety zadna diakritika na pocitacich nebyla a staryho psa novejm kouskum nenaucis
)
Ohledne srozumitelnych nazvu temat - 100% ANO. Jen si nejsem jistej tema postihama, hlavne presouvanim tam a zpet. Uz to napsal JirkaA, pridela to spoustu prace moderatorum.
Cestina, slovenstina, ostravsky dialekt (v rozumne mire, jako koreni), klidne.
Brutalni przneni jazyka, zamerne hrubky, "modni" stridani WelKYcH a malych pismen, rozhodne NE.
A Pepinovi bych direktivne naridil pouzivat cleneni textu na vety a odstavce. V mluvenem projevu se to da prezit, ale napsane je to na hranici citelnosti.
Ohledne srozumitelnych nazvu temat - 100% ANO. Jen si nejsem jistej tema postihama, hlavne presouvanim tam a zpet. Uz to napsal JirkaA, pridela to spoustu prace moderatorum.
Cestina, slovenstina, ostravsky dialekt (v rozumne mire, jako koreni), klidne.
Brutalni przneni jazyka, zamerne hrubky, "modni" stridani WelKYcH a malych pismen, rozhodne NE.
A Pepinovi bych direktivne naridil pouzivat cleneni textu na vety a odstavce. V mluvenem projevu se to da prezit, ale napsane je to na hranici citelnosti.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
TomasC píše:4) i mobilní zařízení mají diakritiku, ano je to nepohodlné, ale Potřeby většiny převažují nad potřebami menšiny nebo jednotlivce. Statistiky mám
Teoreticky lze všechno. Ale prakticky bych nesouhlasil.
Lidi kupodivu občas cestují za hranice a světe div se, v zahraničních internetových kavárnách kupodivu česká klávesnice nebývá nainstalovaná.
A ani ne každé mobilní zařízení dokáže zadat diakritiku. Já třeba na mobilu píšu pomocí rozpoznávání psaného písma a tam některé znaky s diakritikou napsat jsou (ale složitě), některé vůbec ne. Takže na mobilu píšu zásadně bez háčků a čárek. Navíc díky tomu že se mobily hlavně při psaní používají na SMS tak je na tomto zařízení jaksi normální takto psát.
Nadpis bez diakritiky je asi o tolik hůře čitelný, jako nadpis ve slovenštině pro čecha. Důležité je aby byl nadpis jasný a přehledný. A to i ve verzi ASCII bude
Abu píše:K diakritice se radeji vyjadrovat moc nebudu, mela by se pro srozumitelnost pouzivat, ale me to bohuzel moc nejde
Mimochodem poznámečka - text bez diakritiky se často pokládá za nějaké prznění za které mohou počítače. Ale ty jsou v tom nezaslouženě, telegramy takhle chodily už před sto lety a nikomu to tehdy nevadilo
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jde o PRVOTNÍ TEXT názvu vlákna. Příklad: když jsem zakládal toto vlákno, tak jsem tam vyplnil Za čitelné a rozumné názvy témat - anketa
NEBAVÍME SE o ničem jiném. Pokud to někdo chápe tak, že má psát všechny příspěvky ve verších, tak je na omylu. Samozřejmě, dobře napsáný a srozumitelný, text příspěvku bez chyb jistě přispěje k čtivosti textu.
Udělal jsem malou statistiku, aby bylo jasné o čem mluvíme.
V současnosti je zde skoro 37.736 diskuzních vláken. Jejich prvotní název (tedy to o čem se bavíme v tomto vlákně) obsahuje 943.874 znaků (včetně mezer, atd..).
V současnosti je zde 620.146 diskuzních příspěvků, které obsahují 288.417.823 znaků (prostě přes čtvrt miliardy znaků
).
Takže bych to napsal asi takto:
Zvolený název tématu je základem pro průměrně 16 příspěvků (tohle kazí inzerce).
Každý znak v nadpisu vyvolá 306krát více znaků v příspěvcích.
Myslím, že zakládání vlákna si zaslouží zvýšenou POZORNOST a PEČLIVOST.
Ohledně přesunů:
Ano, moderátor to může opravit, ale:
1) nemá to přímý vliv na uživatele a příště na to nakašle klidně znova
2) musí sám vymyslet jak to opravit, přetextovat, atd... To není primární prací moderátorů
Pokud má někdo nápad, tak sem s tím.
NEBAVÍME SE o ničem jiném. Pokud to někdo chápe tak, že má psát všechny příspěvky ve verších, tak je na omylu. Samozřejmě, dobře napsáný a srozumitelný, text příspěvku bez chyb jistě přispěje k čtivosti textu.
Udělal jsem malou statistiku, aby bylo jasné o čem mluvíme.
V současnosti je zde skoro 37.736 diskuzních vláken. Jejich prvotní název (tedy to o čem se bavíme v tomto vlákně) obsahuje 943.874 znaků (včetně mezer, atd..).
V současnosti je zde 620.146 diskuzních příspěvků, které obsahují 288.417.823 znaků (prostě přes čtvrt miliardy znaků
Takže bych to napsal asi takto:
Zvolený název tématu je základem pro průměrně 16 příspěvků (tohle kazí inzerce).
Každý znak v nadpisu vyvolá 306krát více znaků v příspěvcích.
Myslím, že zakládání vlákna si zaslouží zvýšenou POZORNOST a PEČLIVOST.
Ohledně přesunů:
Ano, moderátor to může opravit, ale:
1) nemá to přímý vliv na uživatele a příště na to nakašle klidně znova
2) musí sám vymyslet jak to opravit, přetextovat, atd... To není primární prací moderátorů
Pokud má někdo nápad, tak sem s tím.
Zdravím, přestože vůbec nemám s češtinou s diakritikou problém, doporučuji to ponechat v současném stavu. Fungující věci není třeba měnit. Pokud se to někomu (myšleno chyby v Předmětu atd.) nebude líbit, napíše to jako reakci. Moderátoři by mohli nějakou výtku vložit jako reakci taky, měli by s tím nejméně práce (Ctrl+V ...). Ale přesouvat atd. nadělá zmatek, následné zakládání témat typu: Kam se mi ztratil dotaz atd. bude nekonečné. Když napíše Pomóóóc nováček, co má tři příspěvky, pochopí zmatenost každý. A zkušený to nenapíše. Dělejme osvětu jinak než restrikcí... Pravopis kontrolovat umí už základní editor příspěvku - červená vlnovka pod špatným slovem je dost varující. Nezná to vše, ale je to upozornění. Děkuji, pokud jste dočetli tak daleko... 
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Béda píše:Pravopis kontrolovat umí už základní editor příspěvku - červená vlnovka pod špatným slovem je dost varující. Nezná to vše, ale je to upozornění.
To máš nějaký addon do prohlížeče??
-
rampa_mckvak
- Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
To, že někdo ve slově pivo napíše y mě zase tak nevadí, ale psaní bez diakritiky mě dost vytáčí a kolikrát to raději nečtu. Výmluvy jako, že jsem zvyklí z mobilu a před dvaceti lety se tak psalo neberu. Je to jen lenost. Také píšu na mobilu, ale když jsem u pc prostě automaticky ty háčky a čárky mrskám. To že někdo napíše, že nemá klávesnici s háčkama, tak ať si ji pořídí
a kdo tu tvrdí, že je zvyklí z programování, tak ať se odvykne. Jde to. Jenom chtít.
Druhá kapitola jsou ti mladší (alespoň si to myslím). Nesrozumitelné věty nijak od sebe neoddělené.
A ty debilní zkratky jako je omg atd. tu taky nemaj co dělat.
Dále mě vadí, že když někdo někde zkopíruje kus textu většinou v agl.jazyce tak ať si dá i tu práci nám to tu předložit i češtině když už to tu veřejně umisťuje. Chytračení, že je tu googel taky neberu. Až bude umět strejda plynule česky nic proti němu. Takhle študovat o čem to vlastně je, jen zdržuje a nic se stejně člověk nedozví. I za sto let tu budou lidé co jim cizí jazyky prostě nepůjdou a tohle je třeby si uvědomit.
Některé názvy téma jako je pomoc, motor, atd bych mazal i když je to nováček. Já než jsem se tu přihlásil přečetl jsem si tu pár věcí i s tím základním a to s pravidly. Když tohle někdo neudělá je to přeci jeho mínus a zase jen lenost.
Druhá kapitola jsou ti mladší (alespoň si to myslím). Nesrozumitelné věty nijak od sebe neoddělené.
A ty debilní zkratky jako je omg atd. tu taky nemaj co dělat.
Dále mě vadí, že když někdo někde zkopíruje kus textu většinou v agl.jazyce tak ať si dá i tu práci nám to tu předložit i češtině když už to tu veřejně umisťuje. Chytračení, že je tu googel taky neberu. Až bude umět strejda plynule česky nic proti němu. Takhle študovat o čem to vlastně je, jen zdržuje a nic se stejně člověk nedozví. I za sto let tu budou lidé co jim cizí jazyky prostě nepůjdou a tohle je třeby si uvědomit.
Některé názvy téma jako je pomoc, motor, atd bych mazal i když je to nováček. Já než jsem se tu přihlásil přečetl jsem si tu pár věcí i s tím základním a to s pravidly. Když tohle někdo neudělá je to přeci jeho mínus a zase jen lenost.
Co neubrzdíš neukecáš.
-
rampa_mckvak
- Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Otázka není směřovaná na mě, ale přesto. Já nevím co je addon do prohlížeče, ale jedu na prohlížeči Chrome a ten mě ty červený vlnovky dělá. PYVO a PIVO
tedy jen při psaní.
Co neubrzdíš neukecáš.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Díky, testnu.
rampa_mckvak píše:.... psaní bez diakritiky mě dost vytáčí a kolikrát to raději nečtu. Výmluvy jako, že jsem zvyklí z mobilu a před dvaceti lety se tak psalo neberu. Je to jen lenost. ...... a kdo tu tvrdí, že je zvyklí z programování, tak ať se odvykne. Jde to. Jenom chtít.
.......
hele, vis co.... ? Tak to necti a nebudes se vytacet. Mas tuto svobodnou volbu (necist to), tak ji pouzivej.
Ja zase mam svobodnou volbu psat jak mi to vyhovuje (samozrejme bez chyb, hrubek a dalsich kravin) a nenecham si do toho kecat.
Takze asi tak.
P.S. Oprav si ty dve za oci tahajici hrubky .... :-D
post P.S. zkratky jsou od toho aby urychlovaly komunikaci a kdo jim nerozumi, ma smulu. Kdyz se rozvzpomenu, muzu pridat i tu a tam neco ve Q-kodu .... :-D
P.S. = Post Scriptum , kdybys nevedel.... ;-)
jyrry.webnode.cz