To rozložení vztlaku při vychýlených křidélkách a klapkách sice neodpovídá tomu jak se to popisuje v teorii, ale to se může časem poddat.
Jak chceš z těchto vizuálních situací vyvodit následky a poměřit je s původními rovnovážnými stavy, třeba?
Je to trochu provokativní otázka, tak se nenech odradit.
J.Lněnička
Průběh odtržení proudu od profilu
Re: Průběh odtržení proudu od profilu
Lněnička píše:To rozložení vztlaku při vychýlených křidélkách a klapkách sice neodpovídá tomu jak se to popisuje v teorii, ale to se může časem poddat.
Budu se snažit, aby se to časem poddalo. Klapky zatím fungují pouhou změnou úhlu náběhu, přestože už nějaké vzorečky od Vás, mám (z knihy Letecke modelarsvi a aerodynamika). Nejsem si ale jist, jestli je můžu použít i na "velké" letadlo. Až budu mít čas, zkusím udělat porovnání simulace v programu JavaFoil a té aproximace.
Lněnička píše:Jak chceš z těchto vizuálních situací vyvodit následky a poměřit je s původními rovnovážnými stavy, třeba?
To video, potažmo simulace letu na PC je už jen výsledek a jediné co se z toho dá vyvodit, je dobrý nebo špatný pocit. Pro posouzení výkonů letadla si nechávám během simulace příležitostně vypisovat různá čísla. Bohužel správné chování (zejména stall) posoudit nedovedu - jak jsem již napsal jinde na tomto fóru, jsem zejména programátor 3D grafiky a efektů. Tohle mám jako koníčka a rád se to učím (i kvůli modelům), proto vítám každou radu.
http://semos333.rajce.idnes.cz/
Podle té naší knížky (Hoření,Lněnička-Letecké modelářství a aerodynamika) je možné spočítat přijatelně výkony a některé údaje pro mechaniku letu i pro skutečné menší letadlo.
J.L.
J.L.
Výborně, děkuji.