A že těch exekucí vůči ignorantům absurdit mám tady na stole opravdu máloDrondys píše:... pak to přinese jediné, a to, že to bude obecně ignorováno, zejména v případech kde je to zcela absurdní a těch je spousta.
Bezpečnostní materiál
Re: Bezpečnostní materiál
MaPaCZE píše:Jak jsem již naznačil, osobně to považuju z tvé strany slovy JUDr. Bezoušky za čisté "výkladové kutilství".
Za "výkladové kutilství" navíc pro účely ekonomické diskriminace by měl být považováno spíš ten tebou citovaný výklad, který zatím není právně podložen.
MaPaCZE píše:Můžeš to zkusit, pokud se ti nezdá tento výklad, protlačit přes správní soud. Když se ti to povede, bude ti hromada modelářů i "modelářů" vděčná.
Dle mého názoru by takto měl postupovat právnický subjekt zastupující modelářskou oblast obecně za předpokladu, že "nekope" spíš za druhou stranu tj. pokud nestraní spíš diskriminaci.
MaPaCZE píše:Drondys píše:... pak to přinese jediné, a to, že to bude obecně ignorováno, zejména v případech kde je to zcela absurdní a těch je spousta.
A že těch exekucí vůči ignorantům absurdit mám tady na stole opravdu málo
Možná dozrává čas na nějakou tu pořádnou "defenestraci" nejen na úrovni ČR, ale i EU, aby si už konečně uvědomili co za absurdity generují.
koulinek píše:Když to ale vemete do důsledku bude asi dost jedno jestli potenciální obět trefí 19kg nebo 21 kg JET nebo jiný model. Je to holt o tej kázni, pokorném přístupu a opatrnosti (technika může selhat => létám tak abych minimalizoval riziko že pádem někoho ohrozím) Co pozitivního může přinést další svazování zákonem, na to se marně snažím přijít.
Je to fakt skoro jedno, protože když tě dobře trefí, tak Tě může zabít i půlkilový houbolet. Zkus po někom hodit půlkilové kladivo? Taky nepoletí víc jak 60km/hod a když ho trefí do hlavy tak ho na fleku zabije.
Jenže nějaká hranice se stanovit musela. Nejde totiž jen o zdraví, ale i materiální škody. Když trefí komín chalupy 2kg model nebo 20kg, tak v prvním případě to odnese jenom model v druhém asi i ten komín.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr píše:Jenže nějaká hranice se stanovit musela.
A jak vznikla a z čeho se čerpalo jsem popsal o pár příspěvků výš. Jen doplním, že to tam bouchnul od boku nějaký úředním z MD bez toho, aniž by se zeptal modelářů, zda jim to náhodou nezpůsobí nějaký problém. Přitom tomu se podle legislativních pravidel vlády RIA říká konzultace s dotčenými subjekty, která je při zpracování vládních návrhů zákonů povinná.
MaPaCZE píše:VTjr píše:Jenže nějaká hranice se stanovit musela.
A jak vznikla a z čeho se čerpalo jsem popsal o pár příspěvků výš. Jen doplním, že to tam bouchnul od boku nějaký úředním z MD bez toho, aniž by se zeptal modelářů, zda jim to náhodou nezpůsobí nějaký problém. Přitom tomu se podle legislativních pravidel vlády RIA říká konzultace s dotčenými subjekty, která je při zpracování vládních návrhů zákonů povinná.
A co by se stalo, kdyby se zeptali? Například mně by uspokojilo i 10kg a jsou tací, kterým by bylo i 50kg málo.
Tady jde spíš o to, aby to bylo v souladu s tím co je v jiných zemích a to si ti úředníci mohli klidně udělat rešerši.
Pokud já vím, tak všem vadí spíš to, že je to stanoveno na 20kg a ne 25kg. A nevidím zásadný problém, aby v tom mohli legislativci o 5 kg slevit. Hodně příznivců obrů, kteří se stavbou snažili vejít do 25 kg, aby mohli létat např v Německu teď mohou létat jen v tom Němacku (nebo na SLovensku kde ještě není žádný limit), ale v ČR doma ne. A to by pochopitelně naštvalo každého. NAši úředníci totiž někdy lezou EÚ do zadku tak, že chtějí být papežtější než papež. To není jediný případ. Třeba na Slovensku před 3 lety zvedli recyklační poplatek na baterky 24-násobně na 6,30€/kg z původních 0,26€, přitom v nesrovnatelně bohatším Německu je to na úrovni 2€/kg. Ale za to může odpadová lobby. Výsledek je, že Ti co to platí sou nekonkurencieschopní, a je hodně takových co nic neplatí a radši riskují pokutu, nebo to dovezou na "bílého koně" na kterém si nikdo nevezme nic.
Kdyby se zeptali, tak by se třeba dozvěděli, že těch 25kg je i limit pro modely podle FAI a také že není žádný problém, aby model, např. 22kg, byl nadále jen model a přitom ještě ne "české letadlo" aby byl pojištěný podle nařízení EU.VTjr píše:A co by se stalo, kdyby se zeptali? ... Hodně příznivců obrů, kteří se stavbou snažili vejít do 25 kg, aby mohli létat např v Německu teď mohou létat jen v tom Němacku (nebo na SLovensku kde ještě není žádný limit), ale v ČR doma ne. A to by pochopitelně naštvalo každého.
Jenže teď se s tím nikomu hýbat nechce. Modeláři nemají až tak velké páky, aby měli jistotu, že návrh na zvednutí na 25kg politická lobby naopak nezvrátí třeba na těch tvých 10kg a úředníci mají opačný strach, že modelářům by přeci jen mohl parlament naslouchat a hranice by se mohla zvýšit třeba až na maximálních možných 150kg, čímž by modely vyňal z národní regulace úplně. Nad 150kg totiž i modely spadají přímo pod kompetence EASA.
MaPaCZE píše:Jenže teď se s tím nikomu hýbat nechce. Modeláři nemají až tak velké páky, ...
No, je tu ještě taková šance. Zaktivizovat slovenské modeláře, aby v období, kdy se takový předpis bude tvořit tady, nezaspali dobu a prosadili rozumnější znění. A pak by čeští mohli argumentovat, že Slováci to mají lépe a proč my ne. Tohle na české politiky většinou zabere, když jsme my v něčem lepší.
Jenˇže tohle je z oblasti Sci-Fi. Pokud znám slovenskou politickou scénu, lobbyzmus a korupci, tak se tím buď nebudou zabývat vůbec (z toho asi nic nikomu nekyne), nebo přijmou ještě větší zhovadilost
No a co znám své kolegy modeláře věnující se obrům, tak Ti spíš hrají mrtvého brouka a nikomu z nich se do toho šťouchat nechce. Nikdo nechce dráždit tygra bosou nohou. Jsou rádi, že to je tak jak to je.
Situace se ale může zvrtnout během okamžiku. Stačí když se nedejbože stane nějaká havárie s fatálními následky a pak z toho začnou politici vytloukat politický kapitál a bude ještě hůř než v ČR. Proto já považuji za rozumnější přístup to řešit iniciativně dokud není mediální ani politický tlak aby to bylo co nejpřísnější a prosadit něco rozumného.
Já ale obry zatím nelétám, tak by mi to mohlo být jedno. Jenže není, protože úřednícký blb může klidně tu hranici dát i na 5kg (tak to bylo tuším za socíku) a to by už vadilo mnohým.