FatShark Attitude SD

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: FatShark Attitude SD

#31 Příspěvek od Woita »

sramy píše:Prosím tě mám dotaz, kde jsi Alttitude SD objednal a jaká je cena?
Přemýšlím, že bych s FPV začal.

Tady:
http://www.firstpersonview.co.uk/comple ... a7b6cb99dc
... a mají vše skladem, kromě baterie - a tu si uděláš svojí z jakékoliv 2s LiPolky.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od CyCo »

Za jak dlouho ti prisly?Zde jsem jeste nic nebral, a co celnici? jde snizit deklarovana cena?
Woita
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Woita »

CyCo píše:Za jak dlouho ti prisly?Zde jsem jeste nic nebral, a co celnici? jde snizit deklarovana cena?

Je to z Anglie, takže EU. Čili celníci nic, DPH nic, vše je už v ceně. Přišlo to za 4 dny (slibujou 3 - 5 dnů). Při odeslání si můžeš vybrat způsob dopravy. Váhal jsem mezi Air Mail a mezi pojištěným Air Mail (Registered), rozdíl je asi 150,- Kč. Samozřejmě když jsem si to uvědomil, vybral jsem si to Registered. Deklarovaná cena není proč snižovat. :)
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od CyCo »

Ja jsem zkusil attitude dat do kosiku na firstpersonview.eu a pripocitava mi to VAT cca 50 liber.Pritom VAT by melo byt pricteno Non-EU prijemci.Takhle by bryle vysli o cca 1500,- Kc draz.Jak je to s tou VAT?
Woita
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Woita »

No já myslím že daň zaplatíš v každém případě. Když bereš z Číny, tak ti jí napaří až u nás celníci.
Bereš-li z EU, tak ti jí tam napaří už "u nás", čili v EU. Naši čeští celníci si toho pak už nevšímají, protože ví, že ti jí tam připočetli Angláni.
Svět je zlej... :wink:
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od CyCo »

jj s tim objednanim z ciny je to 50:50 ja mam na hobbykingu cca 30 objednavek a platil jsem dan/clo jen jednou :-).Ale zas se mi libi ta kratka dodaci doba.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od koulinek »

VAT právě že platí pro EU, pokud je to export mimo EU tak si tu daň naopak odečítají. S obchodem Firstpersonview.co.uk mám velice dobré zkušenosti, Simon to vede dobře, výhoda Royal Mail je taky v tom že u nás to doručuje GLS tak to je i dost rychle doma (u mě do týdne)
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od CyCo »

Tak objednáno v pondělí a dnes via DPD mi dorazily.První dojem dobrý, po nasazení na hlavu mi trochu vadí to prosvítání světla dovnitř kolem ovládacích prvků, ale snad při zaplých brýlích to nebude vidět.Pokusy až doma :-).cena 312 liber od Simona.Budu určitě oživovat HT tak pak poreferuju.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Woita »

CyCo píše:po nasazení na hlavu mi trochu vadí to prosvítání světla dovnitř kolem ovládacích prvků,....

Čoveče já mám tmu jako v pytli, a to i na přímém slunci. Kolem čeho že ti to přesně prosvítá?
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od CyCo »

Kolem toho přepínače kanálů a tou mezerou zepředu ale neni to nijak kritický až se zapnou tak to lcd přebije.
Štrašně mě pobavilo ,že to přišlo v krabici vyplněný kukuřičnýma hadama (děti to milujou) :-)

Doplním : odběr při 7,8V 330mA.
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Walhalla »

Woita píše:Čoveče já mám tmu jako v pytli, a to i na přímém slunci. Kolem čeho že ti to přesně prosvítá?

jak jsi s nima spokojeny? nejaky nove poznatky, ktere by staly za podeleni se o ne? Uz byly odzkouseny poradne v terenu?
Woita
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Woita »

Moc jsem s nima nenalítal, buď není počasí, nebo se v poslední době věnuju stavbě nové coptery, kde už mám FPV vybavení přemontované. Na ní to pak už pofrčí o sto šest.

Co jsem zatím zjistil:

Celkově jsem hodně spokojený. Udělal jsem několik letů, sám bych se zatím bál, takže vždy s "kopilotem" za prdelí, tj. kamarád mi říká, jak jsem vysoko, jak jsem natočený atd. Čisté FPV je hodně drsná věc, zvlášť když člověk nemá plnohodnotné OSD, včetně vylítané kapacity baterek, výšky, atd atd.

Druhý způsob jsem provozoval více, a to je když sám řídím klasicky podle očí, a kamarád má brýle a kochá se. V tom případě druhý pozorovatel s FPV je vždy nadšen, všichni prohlašují že je to jako pohled z letadla, některým se dělá trochu blbě na blití :lol: Jeden kopilot si byl tak jistý, že mě nutil lítat dost daleko, že prý mě bezpečně povede. Sám pilot vrtulníků i letadel, věděl co a jak, ale já se daleko bál. Už jsem neviděl jak jsem otočený a kopilot mě naváděl "...pomalu směrovkou doprava, teď dopředu, trochu nahoru, ..."

Poznatky: Nikdo nepotřebuje dioptrické vložky. Kdo blbě vidí na blízko (brýle na čtení), nemá problém, obraz je zdánlivě vzdálen několik metrů. Kdo má brýle na dálku (a je bez nich schopen koukat na 3 metry), taky bez problémů. Mě nejvíce vadí, že absolutně ostrý obraz je jen cca na 50% obrazovky, a to ve středu, kdežto u okrajů je již mírně rozostřený. Když začnu brýlemi posouvat a lovit ty okraje, tak ostře vidím i v těch okrajích. Můžu se tak podívat úplně doprava nebo doleva atd. Ale nikdy nedokážu absolutně ostře vidět celý rozsah displeje. Možná kdybych měl jiné oči (nějak vypouklé jako žába nebo co), tak bych měl ostrou celou plochu?

Spustil jsem i trochu omezené OSD, výšku, napětí, proud, vylítanou kapacitu, výška, rychlost, šipka Home, atd: http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh ... duct=19482
Písmena jsou dobře čitelná, je to použitelné a o hodně lepší než bez OSD.
No ale teď na nové copteře to budu předělávat na jiné OSD, mám tam desku APM a k té se hodí kvůli jednoduchosti propojení minim OSD, tak na něj přejdu, funkce to má podobné, ale líp se mi to bude připojovat k řídicí jednotce.

Další zkušenost: Originální baterka je 2s tuším 1100 mAh. Tato nebyla, tak jsem si udělal vlastní, 2s 600 mAh, kterou jsem měl v šuplíku. Je menší a lehčí a kapacita dostačuje na dost dlouho, nikdy jsem jí nevylítal.

Brýle se mi nemlží. Fakt ale je, že ještě nebyly žádný vedra :-)

Na FPV používám minikamerku Sony, jednu z těch lepších. Obraz je fajn, dobře se vyrovnává s přechody světlo/stín.

Na FPV kamerku nepoužívám žádný gimbal, a při řízení je nepříjemné, že když letím dopředu, coptera se sklopí a já čumím do země. Naopak při couvání čumím do nebe. Toto velmi zhoršuje orientaci. Myslím že na pohodové lítání by byl gimbal fajn, stačil by i nějaký jednoosý (náklony do stran mi nijak nevadí).

Antény mám takové ty kloboučky "jetelový lístek", nikdy jsem se nedostal tak daleko, že bych ztrácel signál (několik set metrů O.K.). Se standardními pendreky se po pár desítkách metrů signál horšil, s těmi jsem raději nikdy neletěl.

Takže celkově za mě palec nahoru, vlastně nedokážu na nich najít skoro žádný zápor, snad trochu to rozostření u krajů, ale není to nijak zásadní. Když si to uvědomím, tak když člověk čumí před sebe, tak vlastně ostrý má taky jen určitý prostor přímo před sebou, a u krajů, to co vnímá periferně, taky není 100% zaostřené. Každý si to může zkusit...
Suma sumárum spokojenost velká, a určitě stojí za to to vyzkoušet. Kdo na to máte chuť a máte zrovna rozbité prasátko s mincema, hurá do toho! Já nelituju. :D
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Walhalla »

perfektni a detailni.. moc dekuji.. tak vim na co se mam tesit, az je naskladni na HK..

k tomu tiny osd.. jaky je jeho problem? proc omezene? mne prave prislo jedno z tech lepsich.. a v cem je minim lepsi?

jeste jednou predem diky...
Woita
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Woita »

Walhalla píše:...k tomu tiny osd.. jaky je jeho problem? proc omezene? mne prave prislo jedno z tech lepsich.. a v cem je minim lepsi?

Omezení (pro mě důležité) je, že do něj nedostanu RSSI (tedy možná kdybych se více snažil a našel ho jako analogový signál na některém ze svých rádií, co tam vozím...). Ale používám nyní pro řízení desku ArduFlyer a k té se minim OSD připojuje jednoduše jedním kablíkem, je to integrované softwarově přímo v programu pro ArduFlyer atd. Prostě tam pasuje, a dokonce to RSS tam je připojené automaticky z přijímače 433 MHz, který tam taky mám. Je to jako Lego. Zacvakneš a nestaráš se. Tak proto. Jinak to TinyOSD maká taky dobře a nemít toho ArduFlyera, tak ho používám.
tomashr

#45 Příspěvek od tomashr »

Nevím jestli jsi to už zkoušel v praxi, ale bohužel právě pro to připojení 3DR telemetrie i OSD se u APM2.5 o až tak velkém legu mluvit nedá.
Deska APM má totiž jen jeden port pro OSD i telemetrii, takže když chceš oboje, musíš bastlit "Y kabel", navíc se musí hlídat zapojení (3 dráty paralelně, ale čtvrtý jen do telemetrie, ne do OSD).
Nic extra složitého, ale "triviální Lego" to bohužel v toto případě není.
Další háček je v tom, že koupený OSD z RC Timeru nenastavíš - potřebuješ ještě FTDI, viz třeba http://rctimer.com/index.php?gOo=goods_ ... oductname= . Nic drahého či složitého, ale při nákupu to nezjištíš. Já měl čirou náhodou toto FTDI doma od něčeho jiného, jinak bych asi pškně nadával.

Výsledek pak vypadá dobře a OSD mi už s APM běží v pohodě, dnes večer si asi udělám i kabel na paralelní chod s 3DR, ale musím říct, že jsem se s OSD vyvztekal asi víc než s celým zbytkem APM :-)
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“