Směrovka

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Zpráva
Autor
JurajT

#31 Příspěvek od JurajT »

Yanek píše:logicky mi to také připadá na plyn ale jak trefit vždy neutrál?

No to je predsa jednoduche... plyn v nule = klapky/brzy v neutralnej polohe. Pridavas plyn - postupne sa ti zvysuje vychylka.
Na termiku si mozes dat paku plynu o par zubkov dopredu, alebo pouzijes letove rezimy, resp. trimovacie fazy.
Ja tiez doporucujem brzdy na pake plynu, hlavne ak nemas vysielac, ktory ti umoznuje spomalenie pri prechode medzi jednotlivymi fazami. Ak nemas a pouzijes prepinac na zmenu vychylky, tak sa ti klapky vysunu na plno naraz a moze to lietadlo nepekne rozhadzat, moze sa prepadnut. Naproti tomu postupne zvysovanie vychylky ho uvedie do plynuleho spomalenia a klesania.
helbo
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od helbo »

Béda píše:můžete mi někdo ještě v rámci tohoto vlákna vysvětlit, jestli to brždění křidélky zvládne i tohle rádio FUTABA T4EXA ?
http://www.hangar1.cz/katalog.php?text= ... ajdi&sklad[]=1&page=&detail=3958
čím víc o tom přemejšlím, tím to mám víc zamotaný
Díky za trpělivost :D

jo dá sa to namixovať aj na tom, ale nie tak kvalitne ako na lepších, strácaš dáke možnosti...
V skratke prehodil by si si mód aby si mal vop a sop na páke plynu, dal by si si delta mix na prvý a druhý kanál... no a krídielká budeš mať normálne a brzdy na páke plynu, potom si to treba už len doladiť, inak to na tej vysielačke bohužial nerozchodíš. Teda ak je to tá, čo si myslím, že je :)
Béda
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Béda »

Helbo díky, jsi fakt dobrej :-), Zkusím to, jakmile to rádio koupím, nebo spíš ještě v krámě! Jaká je minimální konfigurace na korektní ovládání termického větroně? 5-ti kanál?
JurajT

#34 Příspěvek od JurajT »

Béda píše:Helbo díky, jsi fakt dobrej :-), Zkusím to, jakmile to rádio koupím, nebo spíš ještě v krámě! Jaká je minimální konfigurace na korektní ovládání termického větroně? 5-ti kanál?

4 serva do kridla, vyskovka, smerovka, motor (ak nechces cakat na vlecnu alebo gumicuk) + mixy
helbo
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od helbo »

JurajT píše:
Béda píše:Helbo díky, jsi fakt dobrej :-), Zkusím to, jakmile to rádio koupím, nebo spíš ještě v krámě! Jaká je minimální konfigurace na korektní ovládání termického větroně? 5-ti kanál?

4 serva do kridla, vyskovka, smerovka, motor (ak nechces cakat na vlecnu alebo gumicuk) + mixy

lol sme v kategórii F3K najskôr si zisti o čo ide :) alebo ako si to myslel ?

Béda inak stáčí ti hoci aký 4kanál s delta mixom, ak si nenáročný...
JurajT

#36 Příspěvek od JurajT »

helbo píše:
JurajT píše:

lol sme v kategórii F3K najskôr si zisti o čo ide :) alebo ako si to myslel ?

Béda inak stáčí ti hoci aký 4kanál s delta mixom, ak si nenáročný...

sorry, ale termicky vetron nie je len f3k... bolo to myslene ako vseobecna informacia
Béda
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Béda »

díky, sorry, ta otázka byla nepřesná, dozvěděl jsem se víc, než na co jsem se ptal a to je přece dobře! Buďte v pohodě...Takže na slušný turistický F3K mi bude ta Fujtajbla stačit - závodit s tím nikdy nebudu. A na termický lítání to stačí i s tím F3K, když to šlo se dvěma servy, tak to s těma mixama jak radil HELBO bude na další rok bezva. Díky :D
camajda

#38 Příspěvek od camajda »

než na co jsem se ptal a to je přece dobře! Buďte v pohodě...Takže na slušný turistický F3K mi bude ta Fujtajbla stačit

hojky, kdyz se tu tak rozebira radio, je tu nekdo, kdo provozuje F3K s hitec Flash 5x?
Libor
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Libor »

Béda píše: Asi bych to řešil maximálním vychylením plyny dopředu (jako plnej kvedlík, že!) a přitáhnutím k sobě brždění a malý přitažení termika. Připadá mi to celkem ergonomicky logický - profíci (Polynome apod.) poraďte nám, jak to je správně :oops:

To brždění ovládané plynem je praktické, vychylování klapek pro termiku už méně. Neudržíš na tom plynu stálou a správnou výchylku.
Nejsnažší je to mít ošéfované letovými režimy nebo mít nějakým přepínačem nastavované pevné polohy klapek - klapky přepínačem, brzdy plynem.
Pokud by to moje rádio neumožňovalo, asi bych to dělal tak, že:
- trim plynu dopředu, plyn dopředu = klapky v neutrálu
- trim plynu k sobě, plyn dopředu = klapky pro termiku
- plyn k sobě = brždění
Béda
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Béda »

Libor píše: To brždění ovládané plynem je praktické, vychylování klapek pro termiku už méně. Neudržíš na tom plynu stálou a správnou výchylku.
Nejsnažší je to mít ošéfované letovými režimy nebo mít nějakým přepínačem nastavované pevné polohy klapek - klapky přepínačem, brzdy plynem.
Pokud by to moje rádio neumožňovalo, asi bych to dělal tak, že:
- trim plynu dopředu, plyn dopředu = klapky v neutrálu
- trim plynu k sobě, plyn dopředu = klapky pro termiku
- plyn k sobě = brždění

To je taky dost dobrý řešení, Libore díky. :idea:
A ještě velká poklona za Tvoje stránky - to je studna informací modelařiny. Paráda 8)
vasin
Kontaktovat uživatele:

Řiditelná směrovka

#41 Příspěvek od vasin »

Jak jsem pochopil tak řiditelná směrovka je lepší pro kroužení v termice.
Ale .. mám ji ovládat samostatně, nebo zvolit mix křidélka směrovka? Pokud mix .. tak kolika procentní?

díky
Polynom
Kontaktovat uživatele:

Re: Řiditelná směrovka

#42 Příspěvek od Polynom »

vasin píše:Jak jsem pochopil tak řiditelná směrovka je lepší pro kroužení v termice.
Ale .. mám ji ovládat samostatně, nebo zvolit mix křidélka směrovka? Pokud mix .. tak kolika procentní?

díky

určitě v mixu ale chce to i podle citu do ty smerovky hrabat.... já mám mix 100% výchylky a výchylku mám tak 30°
woro
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od woro »

Polynom píše:určitě v mixu ale chce to i podle citu do ty smerovky hrabat.... já mám mix 100% výchylky a výchylku mám tak 30°
V MIXU?!? 8O Při vyvedení ze zatáčky ti vletí ocas dovnitř zatáčky, to je přesně opačná věc než chceš! A raději než hrabat do směrovky, která je na mixu právě proto, abys do ní hrabat nemusel, bys ji měl používat tak, jak by se používat měla. Při uvedení do zatáčky víc, při udržování zatáčky a vyvedení do rovného letu míň, ale hlavně létat koordinovanou zatáčku! Tady je perfektní ukázka, proč by se neměl používat mix. Navíc pro každou rychlost i poloměr zatáčky je potřeba jiná výchylka směrovky-to mix nemůže poskytnout.
Ve zkratce musíš používat směrovku tak, aby byla potřeba minimální výchylka křidélek směrem ven ze zatáčky. To kvůli rozdílu rychlostí obtékání křídel - tento rozdíl způsobuje rozdíl vztlaků a tím pádem klonivý moment směrem do zatáčky. U zatáček o malém poloměru je třeba více, při velkém poloměru nic. Přesnější popis je také ve výše uvedeném článku.
Proto místo "hrabání do směrovky" v mixu "hrabej" radši do směrovky bez mixu - levá ruka stejně nespí a tak je lepší ji využít na přesné ovládání směrovky "jen tak" než opravování toho, co zkazil zbytečný mix.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
helbo
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od helbo »

jasné, krídielka a smerovku by som nemixoval ani ja... pekne ručne si dávať kolko potrebuješ ;)
... urobíme tak, aby bolo dobré ...
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Polynom »

woro píše:V MIXU?!? 8O .........

ne ne v tom článku jsou popsány 2 způsoby jak používat mix v zatáčce. skoro se dá říct že jeden je "Americký" druhý "Evropský", první používaj na házedlech kluci z Ameriky je to ten kdy je směrovka vychýlena proti smyslu výchylky křidélek. A přesně tím chtějí vyvolat to, co ty píšeš jako nežádoucí : "při kroužení ti létá ocas dovnitř zatáčky", Amík nám to vysvětloval na MS Kaltenkirchen, ale moc jsme nepochopili proč, používal hrozný slova.... ale je to něco ve smyslu toho že pokud mu létá v oku termiky spíše výškovka než křídlo může si dovolit více tahat a tím více využívat stoupavý proud a rychleji stoupat. (Teď teda ještě nevim co myslíš tím vyvedení ze zatáčky? v termice přece létáš pořát uzavřenou zatáčku). Druhý způsob používají všichni naši i zahraniční závodní piloti. kdy směrovka má stejný smysl jako křidélka a ten je znát hlavně klidnou, čistou zatáčkou. Ono totiž kdybys neměl mix Rud-Ail tak by ti hrozně dlouho trvalo něž se pořádně ustředíš a ostatní už budou o 20m výš. Pro ideální zatáčku je závyslost směrovky na křidélkách přibližně lineární. Ale pávě kvůli tomu "přibližně" (to jsou případy nárazového větru, rozbořené termiky, nerovnosti v okolí atd...) je potřeba ten "lineární " mix ještě doladit podle potřeby ručně
suma sumárum mix křidélka-směrovka ANO!!!!!!! a kdo nevěří přijeď te se podívat na závody bléééé :wink:
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“