jaký motor 50 ccm

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
MarthiR

Re: jaký motor 50 ccm

#31 Příspěvek od MarthiR »

Zaběhnout at je to pro co chce
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Lark

#32 Příspěvek od Lark »

Záběh v modelu by neměl být problém, protože dělám odklápěcí kryty kapoty, jako na velký mašině, takže přístup k motoru bude bez problémů. dokonce jsem si udělal i vodicí trubičky na šroubovák, abych se svejma klepavkama trefil na šrouby i za chodu :D
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od pikus 1 »

Lark píše:pikus 1: Žádné extra výkony nepotřebuju. Je to do ROTO-35Vi a bude v Čmeláku 2,2m, takže výkonu "habakuk" :mrgreen: a ten karburátor by na to měl být připravený, protože výrobce přímo uvádí že náhradou hrnku za muffler, by se měl statický tah zvýšit ze 7,5Kg asi na 8kg. S tím ten čmelák bude i viset. :mrgreen: Je to taková přemotorovaná pohodovka pro starýho pána :lol:

Je to jasný že do čmeláka nepotřebuješ extra výkon...
Bylo to myšleno všeobecně :wink:
Jen k tomu co ti píše výrobce..
Karburátor je určitě připravený na změnu výfuku a to že se ti zvýší tah je určitě pravda :) , ale za předpokladu že ho přestavět na jehlách. Změna výfuku prostě vyžaduje přestavení jehel. Dochází k úplně rodílnému plnění. Ono jen při obyčejné změně vrtule se sahá do nastavení.
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
MarthiR

#34 Příspěvek od MarthiR »

Nebudeš to zatím potřebovat, alespoň nádržku vyběhnout a pak lítat tak jak to jje čili na bohato, ladit budeš až si motor sedne
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od pikus 1 »

jozefbb píše:pre rekreacne ucely, netreba benzin vobec zabehavat, staci novy namontovat na stojan, skusit nastartovat, ak treba dostavit, ak sa da spravna vrtula , tak netreba ani to , staci ked bude bezat 5 minut, len aby ste mali prehlad ako bezi a startuje ak by bol nahodou problem, aby ste sa netrapili v lietadle

Aha, takže do akrobata se zabíhá a do "pohodaletů" "rekreačné učely" NE
Tak to jsem nevěděl....
Můžeš mi to blíže vysvětlit?
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od pikus 1 »

Lark píše:Záběh v modelu by neměl být problém, protože dělám odklápěcí kryty kapoty, jako na velký mašině, takže přístup k motoru bude bez problémů. dokonce jsem si udělal i vodicí trubičky na šroubovák, abych se svejma klepavkama trefil na šrouby i za chodu :D

Tak nejde ani tak o přistup k motru jako o větší vibrace a více oleje...,
( zhrnku to prská na všechny strany a u expanz. výfuku než se zatáhne teflon také něco vyprsnke), ale samozř. jde zabíhat rovnou i modelu.
Jojo ty vodítka dělám taky dělám je z těch silnějších brček :wink:
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od pikus 1 »

MarthiR píše:Nebudeš to zatím potřebovat, alespoň nádržku vyběhnout a pak lítat tak jak to jje čili na bohato, ladit budeš až si motor sedne

Není to úplně pravda
U nového motoru při fabrickém nastavení jehel může být motor při použití !expanzního výfuku! výrazně chudý a né každý to může hned poznat a první minuty bývájí rozhodující...
S obyč hrnkem fabr. nastavení ve směs sedí...
Lark

#38 Příspěvek od Lark »

Záběh samozřejmě bude napřed na zemi. Mám dost zkušeností ze žhavíků, takže tady by měl být rozdíl jen v tom, že se nezabíhá s naplno otevřenou kalpkou jako žhavík, ale s přivřenou na volnoběh a občas mu trochu přidat (samozřejmě při bohaté směsi) Výfuky jdou pod éro, tak tam stačí opřít kousek plechu, aby se tolik nezasr... éro.
Jinak ty vodicí trubičky mám skrz sací kanál nad motorem. Momentálně lepím panty, tak až to zatvrdne hodím sem fotku. Sací nátrubek mám až do trupu, tak jsem se chtěl zeptat, jestli mám rovnou udělat na víčko, nad membránou atmosférického tlaku, trubičku a prostrčit jí dovnitř trupu? Někde jsem čet, že pokud je sání uvnitř trupu, můžou být problémy.
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od pikus 1 »

Lark píše:..... Někde jsem čet, že pokud je sání uvnitř trupu, můžou být problémy.

Spíše naopak, pokud je sání karburátoru za motorovou přepážkou ( v trupu oddělen od víření) a ještě nasávaný vzduch usměrně a zrychlen nátrubkem
je to to nejlepší co můžeš pro motor udělat...
Co se týče odvedení referenčního tlaku od membrány do prostoru trupu, tak toto dělám automaticky a nečekám na možné problemy....
Trup ale musí mít samozř. výdechy aby se trup netlakoval...
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jozefbb »

Robite z toho kovbojku, temy sa stale opakuju dookola, staci zabehnut pocas lietania , technologgie idu dopredu, uz sa ani v aute nezabieha motor, dokonca ani olej po 1500 km sa nevymiena , ale kto chce moze zabiehat aj polovicu zivotnosti, pre istotu.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od VSCharlie »

jozefbb píše:Robite z toho kovbojku, temy sa stale opakuju dookola, staci zabehnut pocas lietania , technologgie idu dopredu, uz sa ani v aute nezabieha motor, dokonca ani olej po 1500 km sa nevymiena , ale kto chce moze zabiehat aj polovicu zivotnosti, pre istotu.

Moje řeč..
Strašně se mí líbí 6-7L a ještě není zaběhnutý, nebo 2-3L na zemi.
Zkusil si to někdo přepočítat podle aktuální kubatůry na čas ? :D
Udělejte to a dostanete k zajímavým hodnotám.
Vzhledem k současným technologiím (a to nemluvím o dopručení výrobce), to je "projeb..ý" čas, který je lepší využít k lítání.
A to nemluvím o tom, že by tzv. záběh nemel být prováděný při konstantní zátěži a mizerném chlazení.
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz
Lark

#42 Příspěvek od Lark »

pikus 1: Tady jsou slíbené fotky. Ten lamin.kanál nad motorem, bude přivádět chladný vzduch do trupu za přepážku, a na dně trupu budou "výdechy". Takže na víčko membrány naletuju trubičku a hadičkou protáhnu do trupu za přepážku. Myslel jsi to tak?

P.S. Žádný litry nehodlám propalovat na zemi, ale spíš jednu, dvě nádrže.
Přílohy
107.JPG
106.JPG
105.JPG
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od pikus 1 »

Lark píše:Takže na víčko membrány naletuju trubičku a hadičkou protáhnu do trupu za přepážku. Myslel jsi to tak?

Ano
Lark

#44 Příspěvek od Lark »

Díky :mrgreen: :mrgreen:
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od VSCharlie »

To "Lark"

Při takhle "doraženém" karburátoru předpokládám, že tam na něm máš "trombónek" !
- http://www.rotomotor.cz/rotomotor/eshop ... Air-intake
Pokud ne, tak budeš mít problémy.
Taky si dej pozor, aby jsi "netlakoval" trup, aby výstup vzduchu byl větší, něž vstup.
Jinak ROTO neseřídíš, bude se chovat jinak za letu a jinak na zemi.
Ale předpokládám, že takovou samozřemost víš, jen připomínám z vlastních zkušeností. :(

Jo a olej doporučuji Fuchs - Titan Symix SL.
Svého času Nám ho doporučil výrobce těchto motorů a léta ho používáme k naprosté spokojenosti.
Poměr 1:30-35 pro záběh - prvních pár nádrží a pak už jenom 1:40.
Teď se myslím prodává pod názvem TITAN 2T 100 S viz. - http://www.oleje-fuchs.cz/zbozi/titan-2 ... obe-motory
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“