NOVÉ POJIŠTĚNI RC-ZMĚNY OD 4/2014

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
gardenroute

Re: NOVÉ POJIŠTĚNI RC-ZMĚNY OD 4/2014

#31 Příspěvek od gardenroute »

Dejfak píše:Tu partu soudního znalce trochu znám...Ten seminář může udělat kdokoliv. Třeba nějaký zedník, nebo prodavač. Jde o to dát lidi z úřadů dohromady.......To že ta parta bojuje za modeláře, tak o tom svědčí i to zlevněné vstupné. Oni se o bezpilotní systémi velice zajímají....Snaži se to zlegalizovat a tímto dávají možnost i ostatním. Netvrdím že je to charita, ale snaží se aby bylo koptérové modelářství stále dostupné i pro normální lidi. Ne jen pro ty co na to mají $
Nesouhlasím, možná že je znáš, ale chovají se naprosto komerčně, myslím ta "parta z Kanceláře soudního znalce" (to je šílené), už jen to schovávání se za ten titul, nemající absolutně NIC společného s tou modelařinou, ani s tou jejich partou na komerční bezpilotní létání, vedenou jinak jako elektrikářská provozovna manželky toho "Kanceláře soudního znalce"...
Představa, že uspořádám přednášku o svém hobby, či byznysu, který je napsán na manželku, a na pozvánku napsat, že ji organizuje Kancelář policejního prezidenta :mrgreen: ...
Dělají to hlavně pro sebe, aby to mohli dělat komerčně, a aby se jim to zaplatilo a ještě na tom vydělali, napálili tam takový vstup. O tom svědčí podivná sleva pro "organizované soudruhy", jejich cena pravděpodobně naznačuje skutečné náklady semináře, takže narazit si více jak 100% na ceně pro neorganizované modeláře je slušně řešeno nemorální. V čem je ten neorganizovaný modelář méněcenný než ten organizovaný ? A proč je to jen pro tu jednu asociaci ?
Nenech se vysmát, za nikoho nebojují, je to čistě jejich byznys, který dělají v první řadě pro sebe (tak to mají napsané i na svém webu), za který si ještě nechají dobře zaplatit. A pan "Kancelář soudního znalce" bude asi funcionář, či jinak spřízněn s tím jedním svazem modelářů. Kdyby to bylo tak, že "parta bojuje za modeláře", jistě by to neomezili na tu jednu konkrétní organizaci (ten svaz se na tom nijak nepodílí, tak proč?). Nehledě na to, že se jedná o přednášku o nepilotovaných létajících prostředcích dle Doplňku X, takže se nejedná o nic pro "modeláře", proto tam bude také přítomen ÚCL.
Neměli to omezovat na nějaké elitáře a dát to k dispozici za náklady všem. Možná původně užitečný úmysl, ale byznys to převážil...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Jaroslav Schovánek

#32 Příspěvek od Jaroslav Schovánek »

Jsem soudní znalec pro zabezpečovací zařízení a pro požární zařízení a nestydím se za to. Je to ocenění mých znalostí a přínosu pro společnost. Co se týče hexakoptér skutečně nejsem tak dobrý pilot jako vy, ale ke své práci je potřebuji zvláště při posuzování vzniků požárů i jejich hašení a dále pro zajišťování lepší bezpečnosti vyjímečných objektů. A právě proto, že jsem i modelář (stavím klasické modely letadel), rozhodl jsem se, že s ohledem na složitost legislativy (která vstoupila do mého "poletování"), umožním širokému okolí přístup k informacím ohledně létání a nátáčení obrázků s těmito mašinkami (protože o tom moc lidí neví). A protože modeláři (kteří mají partu v nějakém klubu) již platí za své licence a působení ročně finanční prostředky tak právě proto jsem těmto lidem dal slevu a je to mé osobní rozhodnutí. Co se týče mé manželky, tak ta skutečně podniká v oboru elektro kde já jsem odpovědný zástupce a odpovědná osoba (ono totiž podle zákonů nelze aby se manželé zaměstnávali) a opět se za to nestydím. Jde totiž o to, že soudní znalec ročně moc peněz nedostane a člověk se nějak živit musí. S manželkou jsme dělali pěkné a zajímavé zakázky. Přeji všem aby si se svými stroji plnili své sny a přání a hlavně aby měli tolik přistání kolik budou mít startů. A těm, kteří chtějí létat i před diváky nebo se s tímto létání živili, přeji aby jim vše vyšlo tak jak si přejí. A prosím Vás nepište, že se schovávám za svojí vlastní kancelář.... není proč se schovávat. Co jste udělal Vy pane, proto aby Ti co létají s hexakoptérama znali zákony a předpisy aby si nenaběhli s nějakým úřadem ? Tuto otázku beru zpět. Byl bych nerad aby jsme se hašteřili. Jsem s Vámi a chtěl jsem něco pro své okolí udělat. No a co se týče "hezkého" chování pojišťovny věřte, že jednáme s několika pojišťovnama tak aby pojištění hexakoptér nebylo pro modeláře devastující a pro profesionály nebylo dražší než pojištění auta. Co se týče FotoŠkoda jsou to kamarádi, kteří natáčí v exotickém zahraničí, kde jsem nikdy v životě nebyl a mají k tomu i hezké přístroje, proto s nimi spolupracujeme. Co se týče fotografií na stránkách.... začínali jsme s mrňavýma mašinkama.... Vy jste začínal s nějakou super potvorou ? Asi také ne. Naše obrázky tam jsou pro ilustraci. Kancelář i já osobně tento prostředek potřebujeme pro svojí práci a proto si dovolím říci že jsme vlastně kolegové... souhlasil by jste ? Než mne odsoudíte jako "kádra" ? Když mne neznáte ani neznáte mou práci.
ST
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od ST »

Napsané hezky, ale jste tady trochu out. Tohle modelářské fórum a vždycky jsem měl pocit, že pro lidi, kteří mají lítání s modely jako hobby. Sem komerce nejspíš vůbec nepatří. Je mi jedno, jestli budete platit za komerční lítání pojistky v řádů tisíců a úřad Vás bude nutit absolvovat přezkoušení způsobilosti létání, a budete se svými stroji absolvovat pravidelné technické prohlídky a používat jenom homologované součásti. Opravdu je mi to úplně fuk. Já se modelařinou bavím a nehodlám to nijak měnit.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od strycArtus »

Jaroslav Schovánek píše: No a co se týče "hezkého" chování pojišťovny věřte, že jednáme s několika pojišťovnama tak aby pojištění hexakoptér nebylo pro modeláře devastující a pro profesionály nebylo dražší než pojištění auta.

Jen drobná otázka. Proč byly hexakoptéry vyjmuty z rámce plošníků a helikoptér kam se doposud vešly a proč není pojištění komerčního využití hexakopter řešeno zvlášť?
To že se do pojištění ČMMA vejdou pouze hexakoptéry bez záznamového zařízení, které tam většina modelářů má pro vlastní potřebu a potěšení, vidím jako zásah komerční lobby, která se bojí o svůj píseček. Přitom pro omezení "konkurence" bohatě stačí doplněk X, který se vztahuje na letecké práce, tedy i na focení/filmování z modelu za úplatu. Do toho de běžní modeláři nepohrnou.
gardenroute

#35 Příspěvek od gardenroute »

Jaroslav Schovánek píše:...Jsem soudní znalec pro zabezpečovací zařízení a pro požární zařízení...
Jsem rád, že jste se k tomu ozval, a jen potvrdil to, co se tady k tomu diskutovalo. Naprosto chápu Vás i Vaši motivaci, nic osobního, nicméně si trvám, že Vaše motivace je přinejmenším a prvoplánově Váš vlastní byznys. Na tom není nic špatného, bylo to spíše vymezení se k nějakým poznámkám o charitě vůči modelářům.
Co je samozřejmě divné, ale opět Vaše vlastní rozhodnutí, že s celou problematikou kolem Vašeho komerčního létání vystupujete pod titulem "Kanceláře soudního znalce", jako by jste byl soudní znalec v oblasti létání, tak to totiž na každého neznalého působí, na mě rozhodně.
Já si "multi-rotor" (a mám také Phantoma, a nebylo to nic posměšného, to se omlouvám, spíše odkaz na to, že by ÚCL jen stěží jen 4-rotorový stroj registroval pro profi letecký byznys, i když i tak to není nic levného) pořizoval hlavně pro létání za účelem filmování (a ne pro byznys), s tím, že si to budu sám dále upravovat a přestavovat.
Současná situace, kterou tady nyní rozpoutal ÚCL a pojišťovny mě nekonečně sejří, je to jasná diskriminace lidí, kteří to kupovali jako soukromníci - modeláři, fanouškové a "hobbysté". Takže jsem se pozastavil nad faktem, že přednáška, která je jasně (Vámi samotnými jako pořadateli) a správně označena jako záležitost pro byznys létání (i přítomností ÚCL) má slevu pro nějaké organizované (a to jen pro některé vybrané) modeláře. Proč jste to třeba nepojal tak, že kdo na to bude chtít fakturu, zaplatí byznys vstupné, ostatní soukromníci to zlevněné ? Ale já Vám do toho kecat nebudu, už tak to je tady OT, a rád si s Vámi někdy zalétám, pokud to tedy děláte i pro radost, nemám to k Vám tak daleko... :)
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Dejfak »

ST píše:Napsané hezky, ale jste tady trochu out. Tohle modelářské fórum a vždycky jsem měl pocit, že pro lidi, kteří mají lítání s modely jako hobby. Sem komerce nejspíš vůbec nepatří. Je mi jedno, jestli budete platit za komerční lítání pojistky v řádů tisíců a úřad Vás bude nutit absolvovat přezkoušení způsobilosti létání, a budete se svými stroji absolvovat pravidelné technické prohlídky a používat jenom homologované součásti. Opravdu je mi to úplně fuk. Já se modelařinou bavím a nehodlám to nijak měnit.

TO: ST
Kdyby šlo jen o komereční létání.
Ale tady jede o to, že i obyčejný modelář který chce létat s koptérou pro radost, bude muset tím kolotočem projít. Navíc bude muset zaplatit to tisícové pojištění.
V tomto čase zatím 1600,-
Pokud modelaříš pro radost ok, ale neměl bys porušovat zákon a vystavovat se riziku že nebudeš pojištěn.
Pokud létáš s letadly, tak je přízpěvek mimo téma.
Tato diskuze je především o coptérách. Pro ostatní modely se nic nemění.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
ST
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od ST »

Jasně, lítám s koptérou a v začátcích jsem jeden pád utrpěl ( mimo zástavbu na louce ) a tak vím co by to mohlo způsobit, a proto lítám tam kde nikoho neohrozím a výpalné za to že lítám s koptérou rozhodně platit nehodlám. To že si občas lítám nad svoji zahradou, podmiňuje dokonalé zvládnutí lítání s koptérou a používání prověřených sočástí. Nejsem ovce, co si koupí ptáka v RTF a hned je mistr světa a lítá v zástavbě.
gardenroute

#38 Příspěvek od gardenroute »

ST píše:...Nejsem ovce, co si koupí ptáka v RTF a hned je mistr světa a lítá v zástavbě....
Bohužel takových je moc, a viděl jsem takové na vlastní oči u nejmenovaného prodejce. I tady se najdou. Bohužel pro ty ostatní rozumné.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Dejfak »

Naprosto ti rozumím, nahlížím na to podobně. Ikdyž mne právě začalo bavit létat nejen na louce. I když s koptérou létám z 80% na modelářském letišti. Také mám vybírané komponenty a vše precizně postavené a dělám maximum pro to, aby koptéra nehavarovala.
Bohužel jsou takové situace, kdy koptéře hrábne a odletí do neznáma.
Prořád je to stroj. Takže v hodně scifi scénáři můžeš létat mezi polema daleko od lidí, koptéře hrábne a odletí 2km daleko a zapíchne se Mercedesu do čelního skla. A pak tomu majiteli nevysvětlíš že nejsi pojištěný protože si létal 2km daleko. Je to hodně scifi, ale jsem takový klikař že se nebráním žádné konspirační teorii :lol:
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
buf

#40 Příspěvek od buf »

to:Dejfak
Takže v hodně scifi scénáři můžeš létat mezi polema daleko od lidí, koptéře hrábne a odletí 2km daleko a zapíchne se Mercedesu do čelního skla. A pak tomu majiteli nevysvětlíš že nejsi pojištěný protože si létal 2km daleko.
--------------------
Máš zcela pravdu. Nestačí se bohužel jen ohánět argumentem JÁ létám na letišti, kolem jsou silnice, projíždí lidé v autách, na kolích. Ono jak zákon schválnosti může se sát z pěti průserů- 4 na letišti s nějakým nezvaným odletem a jeden průser s létáním někde u domu...... Ale to nechci samozřejmě přivolávat.
Kolik bylo ulítlích větroňů ve velké výšce a dolet= několik km. Na modelbazaru je jich ročně spousty , co je majitelé hledajía třepou se , co budou muset zaplatit za škody (v tom lepším případě).
----------
A říkám to veřejně, coptéru jsem pořídil výhradně na natáčení, na letišti jsme s ní letěl jen jednou. Naposledy jsem točil Plumlovský zámek u Prostějova nad vodou.
ST
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od ST »

Nezvaný odlet neznám, lítám s jednotkou, která mi umožnuje mít koptér pořád pod kontrolou, nejsem ovce a nehodlám být součástí řídícího systému. To že mám možnost stabilizovat ptáka podle GPS a možnost RTH beru jako nadstandart.
buf

#42 Příspěvek od buf »

to: st
Klukům odletěla v Olomouci Evo s kamerou nex 7 v hodnotě 170 000 kč před 5 týdny, kamarádovi taktéž minulý rok. Obě byly s nazou + GPS , oba se baví coptérama několik let + gimboly a vše co k tomů patří......
Ani jedna se nenašla, bohužel. Tady na foru se psalo pokud vím, asi o 4 kusech dji phantom co uletěli minulý rok................
ST
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od ST »

Kupodivu jsou i jiné řídící jednotky než NAZA.
buf

#44 Příspěvek od buf »

je úpně jedno co má za jednotku, podstata věci zde je taková, že létá někdo na letišti a tím si myslí, že pojištění na coptéru není třeba. Ale že může ulítnout na vzdálenost vybití baterie na několik kilometrů a prolétnout oknem jedoucího auta apod.
LittleFalco

#45 Příspěvek od LittleFalco »

Podle mne je to zas na uvazeni kazdeho jednotliveho soudruha,jak to napsal ST. Bud letam tak, ze muzu neco poskodit(nemyslim nebezpecne,ale treba v blizkosti aut, zastavby), pak neni 1600/rok zas tolik.
Nebo usoudim, ze tato castka neni umerna vysi (spise nizi) rizika. Pak mi kazdy muze polibit ..... Ale kdyz se pak neco podela, musim otevrit keseni a cvakat.

Copteru nemam,ani mi to nic nerika. Ale uz jsem krome der do zeme vyrobil i jednu do plechu. Asi kazdy vime, ze to jde velmi snadno,staci jeden uklepany drat. Osobne se nedivim, ze po tom nekdo slape a prijde mi zbytecne brat si do huby cloveka, ktery se v tom snazi udelat poradek a nastavit pravidla. Treba proto, ze v Klecanech, kde obcas prebyvam, visel loni koncem leta nad zastavbou nejaky kreten snad kazdy druhy den. Koukal jsem na ten kram ze zahrady, z namesti, z detskeho hriste...Co s tim, sestrelit? Asi tezko.
Kdyz si nekdo koupi pistoli, muze chodit strilet. Kdyz nekoho omylem smazne, jde si za to sednout. Takova jsou pravidla. U modelu mi to prijde podobne, nevim, proc v tom hledat slozitosti.
Zpátky doma, v kopcích :-)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“