simulace širokouhlého objektivu nějakým programem.

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lark

Re: simulace širokouhlého objektivu nějakým programem.

#31 Příspěvek od Lark »

Nojo, ale to nechodíš s rodinou. Když jsem si chtěl na dovolený něco pořádně vyfotit, tak jsem za nima pořád popobíhal. A to nemluvím o tom, když jsem si na Tenerifě zastavil a šel asi kilometr zpátky, abych měl dobrý výhled. Ale těch keců :D a to jsem fotil z ruky.
pepin

#32 Příspěvek od pepin »

Lark píše:Nojo, ale to nechodíš s rodinou. Když jsem si chtěl na dovolený něco pořádně vyfotit, tak jsem za nima pořád popobíhal. A to nemluvím o tom, když jsem si na Tenerifě zastavil a šel asi kilometr zpátky, abych měl dobrý výhled. Ale těch keců :D a to jsem fotil z ruky.

To je přesně ono, děti už nás jako rodiče k životu a zábavě nepotřebujou, takže občas jdeme s manželkou na procházku, nebo na kolo už jen sami, já si beru foták a i bez toho stativu a při focení z ruky si hlídám, kdy tam nebude po tu dobu mého focení stát a čekat na mě jako truhlík . s dětma jsem stativ nosil, vozil, měli mě sice za blba, ale na tu chvili se nějak zabavili, nebo jsem je někde dohonil, ale když dnes jdeme někam pouze spolu, snažím se navodit dojem, že se jí rád věnuji a o to focení mi v podstatě vubec nejde a jen tak občas něco v rychlosti cvaknu, někdy když jde joo do tuhého, fotím i ji, ale zatím nemám uplně zmáklé to retušování, abych ji pak uměl zase z toho záběru vymazat :oops:
pepin

#33 Příspěvek od pepin »

absolutní nadšení, neřeším zaostření,to vyřeší lepší fotá, neřeším odkud šlo při cestě z práce sluníčko, to by řešilo, že nemusím jít do práce když chci fotit, neřeším, že bych mohl ještě dorovnat svislice, to budu řešit, až si budu jistý, že to nepomrvim ještě víc, řeším, že to tam jde napchat i z ruky.
IMG_3107.JPG
kostel 1.tif.jpg

ted jdu ještě zkusit, jestli mi vyjde fotka z více snímaných snímku, než z šesti.
Lark

#34 Příspěvek od Lark »

Jen kdyby to četla :lol: Nekouká ti přes rameno?
pepin

#35 Příspěvek od pepin »

Lark píše:Jen kdyby to četla :lol: Nekouká ti přes rameno?

né, ona je díky bohu v pohodě, jí je už spoustu let jasný, že Pepin je prostě Pepin a bez Pepina by tu byl pipouš, co bude ve výsledku jen prudit, zkusila, prozřela, oba si jedeme to, co nás baví, já to zejtra valim na Ranou, ona ted řeší něco ohledně navigace, páč zítra valí někam do Itálie , tutově někam na pláž, no zaplat panbuh,. že si já budu moct v klídku blbnout na rané se stativem. Skvěle nám to klape, až se vrátí, jedu na dovču já :lol:
pepin

#36 Příspěvek od pepin »

ještě jsem zkoušel dnes záběr z 22 snímku, klaplo to, ale ten celkový záběr to vzdaluje, jel jsem to ve třech řadách z ruky, na tu nejspodnější jsem si přikleknul.
IMG_3108.JPG
rybník panorama.tif.jpg

ted se ještě zkusím z pravého rohu vyretušovat.
pepin

#37 Příspěvek od pepin »

no, mohlo by to být lepší, ale zaplat panbuh za ty dary, kdybych žil s Malíkem, tak by to neprošlo ale páč žij u s Alčou, ona tu moji retuš určitě zkousne jako dostačující.
rybník panorama.tif.jpg
Jánoš Hádár

#38 Příspěvek od Jánoš Hádár »

A co ten zubatý břeh? :lol:
pepin

#39 Příspěvek od pepin »

takže ted už jenom řeším, jestli výhledově panasonic lumix FZ 200, nebo 150-- uproblém asi u obou, že nejde nastavit automatické nezajíždění objektivu, takže pakárna v případě sofistikovaného řešení ubastleného polarizačního filtru co s oblibou používám na vysunutý objektiv, spíš mě táhne Canon powershot sx 50 hs, debatovat o tom, že 50 kový zoom v ruce neudržím se vyřeší tím, že si to ten, kdo si myslí že to nejde v ruce udržet zkusí :lol: já to zkoušel a je to složité tu stabilizaci rozhodit tak, aby to nezvládla, mě se to ani v prodejně nepodařilo, navíc u toho canona je ten elektronický hledáček naprosto luxusní--pokud se bavíme o elektronickém hledáčku, pak tu ještě sleduji tento týden tuto aukci

http://aukro.cz/canon-powershot-sx20-is ... 94197.html

ale už to jede ke 2 tisícum a to mi přijde jako koupě ze zajímavosti , že by to po pomlácení a oděrkách mohl být super foták za super prachy přijde jako opravdu expwerimentální ulet.

za cca 4k to jde koupit na bazaru nepomlácený---mě by zooom 20 x stačil, ale to je opravdu historie, nová doba si žádá stotisícový zoom, tak se hold musím přizpusobit, pokud si nechci vyrobit foták sám

Zrcadlovku řešit nechci, prioritně chci zase utrazoom, zatím jsem s tím svým canonem v pohodě, ale fakt čuju, že mele z posledního a jakmile klekne, tak budu muset rychle jednat, ale fakt jsem z toho zmeteny do čeho jít.
pepin

#40 Příspěvek od pepin »

Jánoš Hádár píše:A co ten zubatý břeh? :lol:

ten je mi ted uplně u zadku :lol: to je jen o dalším zpracování těch záběru, což ted nezvládám a po pravdě, pokud mi to bude jedno, nebudu se ani snažit to nějak řešit.

PS: evidentně jsi znalec,. dodej sem jednu fotku, z který se zeseru :wink:
jio

#41 Příspěvek od jio »

Sice fotku nedodám, ale ten břeh byl první, co mě praštilo do očí. A i když ti to je u zadele, tak to skutečně nevypadá dobře.

V případě, že tam je taková linka, tak bych zkusil zdrojové snímky dělat tak, aby ta linka byla uprostřed snímku a ne na kraji. V tomto případě bych to fotil na výšku. Pak to obvykle program složí dobře.
Lark

#42 Příspěvek od Lark »

Zásadní chyba je taky to, jak píšeš, že na poslední řadu jsi poklekl. Všechny ty snímky musí vycházet z jednoho bodu (nodalní bod), Pak nebudeš mít problémy se sešíváním. Pro focení krajiny většinou stačí, když se budeš snažit otáčet foťákem přibližně kolem středu objektivu, a i sklon měnit v tomhle bodu.
yawCZ

#43 Příspěvek od yawCZ »

jio píše:Pokud to máš uzamčené, tak je jedno jestli použiješ JPEG nebo RAW.

RAW má jedinou výhodu vůči JPEG, a to pokud máš potřebu snímky před pospojováním upravit. Pokud tuto potřebu nemáš, tak použitím RAW nic nezískáš a spíše naopak bude fotka exportovaná bez úprav z RAW více nevýrazná, mdlá.

No, formálně, vzhledem k tomu, že RAW je jen soubor s hodnotami jasu, tak bez úprav nezískáš vůbec žádnou fotku. Už to, že se ti RAW soubor zobrazí v nějakém RAW konvertoru, to už jsou úpravy RAWu (konvertor pro prvotní zobrazení typicky použije hodnoty z foťáku nebo nějaké představené hodnoty – ať už vaše ne o od výrobce). Nejlepší je samozřejěm fotit RAW+JPEG. Máte hotovou fotku plus případný RAW pro další úpravy.
pepin

#44 Příspěvek od pepin »

Lark píše:Zásadní chyba je taky to, jak píšeš, že na poslední řadu jsi poklekl. Všechny ty snímky musí vycházet z jednoho bodu (nodalní bod),

nojo, ale kdybych na poslední řadu nepokleknul, tak bych nikdy nezjistil, že mi to udělá zubatej břeh :D

né, vážně, zatim to beru jako pokusy, i kdyby ten snímek vyšel s břehem v rovině, nakonec by stejně letěl do koše, já si ted chci jen vytyčit pomyslné mantinely, abych pak v budoucnu odhadnul lépe, co už se mi asi kloudně poslepovat nepodaří.

já jsem vubec nepočítal s tím, že mi ten program zchroustá komplet celé řady, které jsem vyfotil , ale že je budu muset ze stran ubírat.A je fakt, že v tom nadšení, že se to poslepovalo jsem si toho zubatého břehu já vubec nevšimnul, dokud jste mě na to neupozornili :lol:
jio

#45 Příspěvek od jio »

yawCZ píše:No, formálně, vzhledem k tomu, že RAW je jen soubor s hodnotami jasu, tak bez úprav nezískáš vůbec žádnou fotku.

To snad je jasné každému, do do RAW fotí nebo o tom alespoň uvažuje.

yawCZ píše:Už to, že se ti RAW soubor zobrazí v nějakém RAW konvertoru, to už jsou úpravy RAWu

S tím si dovolím nesouhlasit. Tím, že se RAW zobrazí v konvertoru nejde o úpravy (samozřejmě v případě, že při importu do konvertoru nejsou defaultně nějaké úpravy zvolené). Konvertor jen zobrazí data a další úpravy jsou na uživateli. A zde je právě odpověď na to, co jsem naznačil výše. JPEG z fotoaparátu už prošel ve fotoaparátu úpravou a proto může vypadat léle (a většinou pro laika i vypadá) než konvertovaný RAW bez úprav.

yawCZ píše:(konvertor pro prvotní zobrazení typicky použije hodnoty z foťáku nebo nějaké představené hodnoty – ať už vaše ne o od výrobce).

Každý výrobce má pro RAW jiný formát a ten se často liší i fotoaparát od fotoaparátu v rámci značky. Konvertor pak musí mít podporu pro konkrétní formát RAWu konkrétního fotoaparátu. Nepoužívá tedy nějaké přednastavené hodnoty z foťáku nebo naše, ale pravidla dané pro konkrétní formát RAWu. Že někteří výrobci u svých konvertorů provedou po importu RAWu nějaké "optimalizace" aby zamaskovali známé odchylky je jiná věc. Není to pravidlem.

yawCZ píše: Nejlepší je samozřejěm fotit RAW+JPEG. Máte hotovou fotku plus případný RAW pro další úpravy.

Nevidím to jako nejlepší řešení, snad jen v případě, že nacvakám obrovské množství snímků a v RAW konvertoru budu zpracovávat jen pár z nich. Pak u těch, kterých se nedotknu smažu RAW a u těch které budu upravovat smažu JPEG? To je práce navíc. Jinak je to plýtvání místem jak na kartě, tak v počítači.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“