Laguna V ARF Kostka Modelcentrum

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Abu
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Abu »

Pochopil jsem, ze jde o to, ze se ti pri pretazeni utrhnou proudnice nejdriv na konci kridla (kde je profil RG14) a ero spadne do vyvrtky. To by se mi teda moc nelibilo :(
m2
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od m2 »

tip-stall (aky je cesky alebo slovensky ekvivalent?) - symptomaticky: strata vztlaku na konci kridla, nasledovana padom po kridle resp. do vyvrtky bez predchadzajuceho varovania.

Tiez este jedno upozornenie - ked si pozriete Genesys, inzerovane profily su MH30 / SD7037 / RG14,5 ... t.j. ako Laguna, ale VIDEO ku Genesys uvadza strednu sekciu ako SD7034.
smoke
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od smoke »

Ted uz to chapu... diky :wink:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Abu »

Krucinal, tak proc nekdo dela takovou silenost jako kridlo s trema ruznejma profilama, kdyz se to nakonec chova takhle spatne ?? To je prece divny?? Neni ten problem nekde jinde? Ja si puvodne myslel, ze ty 3 ruzny profily jsou k tomu, aby se trhani na koncich zabranilo, ze to ma podobnou funkci jako negativy, akorat je to elegantnejsi a aerodynamicky cistsi ?!??!?!..... :?:
mak

#35 Příspěvek od mak »

i ja sito myslim navic podlemne hraje roli i težište kde je a jakej tvar křidlo ma nevim jetli se da takto tvrdit že na nejakem kčidle to je ble tak to bude všude potažmo nevim jetly by takove letadlo delaly nebot je okamžite na foru by je smetly kde všichni chodi pro rady tak jak ja
Optima III (oprava)Mistrál (AXI 2820/10)P51-D Mustang (EPP, motor AXI 2814/12)přestavba STÍN I samok
smoke
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od smoke »

Abu píše:Krucinal, tak proc nekdo dela takovou silenost jako kridlo s trema ruznejma profilama, kdyz se to nakonec chova takhle spatne ?? To je prece divny?? Neni ten problem nekde jinde? Ja si puvodne myslel, ze ty 3 ruzny profily jsou k tomu, aby se trhani na koncich zabranilo, ze to ma podobnou funkci jako negativy, akorat je to elegantnejsi a aerodynamicky cistsi ?!??!?!..... :?:

to jsem si taky myslel... ted se v tom nejak prestavam orientovat :cry:
m2
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od m2 »

Aby nedoslo k nedorozumeniu - nikde netvrdim ze Laguna ma ten isty problem ako Pike, ani ze Pike ma vobec nejaky problem. Velmi som Lagunu chcel, a tak som dva mesiace studoval co sa dalo, vsetko, co som okolo toho nasiel som sem napisal aj s odkazmi na WEB, aby si ostatni mohli urobit VLASTNY NAZOR.

Potesi ma precitat si REALNE SKUSENOSTI nejakeho vlastnika.

Navyse, ked si precitate tie anglicke prispevky, inzerovane profily u PIKE sa vobec nezhoduju s realitou, takze zakladne porovnanie na urovni "identicke profily = podobne vlastnosti" je bezpredmetne. Navyse, kedze Kostka uvadza raz SD7034 inokedy SD7037, cize ani na papieri nie je co porovnat...
mak

#38 Příspěvek od mak »

asi budu jeden z lidi co tu daji tu zkušenost z realu už sem se rozhodl do laguny jdu jen nevim zatim jak s ocaskama ale to je už ohrane oemne všici co letaji profi letaji V trial tak nevim myslim že letec mých kvalit rozdil asi nepozna ale uvidim du do laguny V a bude zase tak špatne to nebude a letadlo semi vlmi libi včetne toho že ma křidlo na 3 kusy takže je napohodu jen sehnat k ni navod byloby zase oneco lepe nevite nekdo kde nejaký na netu je ?
Optima III (oprava)Mistrál (AXI 2820/10)P51-D Mustang (EPP, motor AXI 2814/12)přestavba STÍN I samok
m2
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od m2 »

Kym zozenies k Lagune, tu je ku genesys (2,5m "verzia"):

http://kostkamodelcentrum.cz/soubory/Fi ... E-shop.pdf
mak

#40 Příspěvek od mak »

joj ten sem už vydel asi jinej moc nebude ale přeci jen je jinak řešena třeba jak se dela spoj křidel
woro
Kontaktovat uživatele:

Jak funguje interpolované křídlo

#41 Příspěvek od woro »

jinak lidi, interpolace profilu neni tolik lek na tip-stall jako na distribuci vztlaku a odporu-i kdyz tip-stall a lifting line spolu dost uzce souvisi, tip-stall je jeden z problemu ktery se tim resi. navic nektere profily maji dobre vlastnosti pri vysokych Re, ale pri nizsich je potreba turbulator a stejne to stoji za prd. nektere za moc nestoji celkove, ale maji dobre chovani pri nizkych Re. proto tu prvni skupinu uvidime u korene a tu druhou u konce kridla.
jinak nebojte se Laguny, to ze ma podobnou kombinaci profilu jak Pike nic neznamena. elipsy vzdycky maji k tip-stallu bliz a nejhur jsou na tom lichobezniky. u tech se to trha skoro vzdycky u koncu. Laguna ma pudorys kridla celkem v pohode. Pike ma k tomu sklony mozna proto, ze ma kridlo vyladene na vztlak/odpor a neco jako pretazeni nikoho nemusi zajimat-kdo by se o to taky v F3x pokousel, ze... pristava se celkem na rychlosti a v butterfly takze kridelka nahoru stejne meni mistni uhel nabehu a tvar profilu, tak co. Laguna ma nejspis tak pul stupne negativ (musi se hledat aby ho clovek nasel) takze by nemela mit problem. tohle je samozrejme vsecko teorie, tj. jak by bylo nejlogictejsi to poresit, skutecnost se muze trochu lisit(skutecnost muze byt nelogicka :lol: )
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Surgical

#42 Příspěvek od Surgical »

Jiz jsem psal, ze jsem u Laguny tip-stall nepozoroval, na padovce lehce prosedne a to je tak vsechno.
Genesys alias Pike pres shodnou profilaz ma pri shodne hloubce kridla jiny pudorys, jine rozpeti (tech pul metru neni bezvyznamnych) a hlavne konstrukcni kridlo s polotuhym potahem folii, takze si troufnu tvrdit, ze pri jinak shodne profilazi ty Reynoldsy budou uplne ale uplne nekde jinde....
Jinak k dotazu na jinou barevnou kombinaci.
Zavolal jsem panu Kostkovi (kontakt na jeho webu) a bez problemu jsem se na barvach dohodl (taky se mi modra moc nezamlouvala) a po domluvě jsem dostal kridlo v kombinaci bila-zluta samozrejme i zbytek pouzite role te zlute folie s mirnym doplatkem. Takze domluvit se lze.
mak

#43 Příspěvek od mak »

diky za info již sem rozhodnut bude to laguna s V ocaskou jen se tedka rozhoupat a jit do toho musim namyslet motro a ostatni ale asi tobude AXI 2826/10
Abu
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Abu »

Vyborne, diky za info! Takze momentalne vypada moje volba na Lagunu s klasickym ocasem, zespodu cervenobile siroke pruhy, pohon Feigao+prevod (800W) a 12x Nixx 8)
Jeste jsem se chtel zeptat, jak velka se vejde vrtule na cumak, dam tam 16" nebo uz by sekala do nabezky???
mak

#45 Příspěvek od mak »

Abu píše:Vyborne, diky za info! Takze momentalne vypada moje volba na Lagunu s klasickym ocasem, zespodu cervenobile siroke pruhy, pohon Feigao+prevod (800W) a 12x Nixx 8)
Jeste jsem se chtel zeptat, jak velka se vejde vrtule na cumak, dam tam 16" nebo uz by sekala do nabezky???

budeš si tu lagunu nechavat delat na zakázku ? mne se dot libi jejich puvodni varianta a kdyby nahodou tak si dolu neco dolepim ale to se ještě uvidi
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“