reprap 3D tiskarna v modelarske praxi

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
jakvok
Kontaktovat uživatele:

Re: reprap 3D tiskarna v modelarske praxi

#31 Příspěvek od jakvok »

janekx píše:presnost je takova nejaka...

i3 je dělaná spíš pro masy, aby si jí mohl sestavit kdokoli. Je tam všecko podřízený jednoduchosti; pojezdové tyče Y osy připevněné stahovacíma páskama...
S přesností začíná být problém při vyšších rychlostech tisku. Například při 60 mm/s s 0.4mm tryskou a vrstvou 0.3mm není problém. Kdyby ale chtěl človek opravdu tisknout pro peníze tak by to asi nebylo to pravý...
http://jakvok.rajce.idnes.cz/
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od jyrry »

OK, dík. ...
jyrry.webnode.cz
twint

#33 Příspěvek od twint »

tak se k vam taky pridam, postupne shromazduji material na rebela 2. puvodne jsem htel jit do prusa i2 ale bylo me to rozmluveno a rebel 2 vypada moc pekne. s cenou bych se mel vlezt pod 10 000 v pohode, tak uvidime.
HPI E-Firestorm Flux , Hotwing 1000 Evo
3D tiskárna Rebel 2, Photon Mono X
Amper

#34 Příspěvek od Amper »

Co se tyka Rebela tak doporucuju http://www.clexpert.cz/3dtisk/rebel2/ko ... -sada-dilu. Za tu cenu je to myslim hodne slusne a kdyz clovek narazi na problem tak se ma kde zeptat.

Uz je sestavena na stole a ceka az se posteluje a zacne se tisknout (nestiham).

Samozrejme ze moznosti upgrade by byly (brousene tyce, dualni extruder atd...) ale myslim ze pro zacatek to bude uplne stacit.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
olisoft

#35 Příspěvek od olisoft »

pripadne zostaveneho Rebela II http://forums.reprap.org/read.php?325,338495
twint

#36 Příspěvek od twint »

chybi me par drobnosti(par sroubku, tyce, ...) a rula struny (cca 500-600) a bez toho jsem na 6088Kc. rebel ma podporu primo na strankach http://rebelove.org/ , kluci tam jsou ochotni a poradi.
HPI E-Firestorm Flux , Hotwing 1000 Evo
3D tiskárna Rebel 2, Photon Mono X
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Celeron »

Kolik chtěj za tu sadu Rebel II?
Píšou, že u ni není návod na sestavení. Moc jsem zatím nehledal, nebyl by odkaz?
Díky
Jirka
JosefSvejk

#38 Příspěvek od JosefSvejk »

Taky tam píšou, že cena je 9999 Kč.
Amper

#39 Příspěvek od Amper »

jo, sada je drazsi nez shaneni soucastek ale doporucuju se podivat na boxing video (http://www.zahradniksebavi.cz/). Je to totiz komplet az do toho stavu ze jsou tam pridane soucastky ktere je na cinske desce vhodne vymenit a dalsi milion drobnosti vcetne treba drzaku filamentu, spravne vazeliny na loziska, tenka kapton paska atd......

Ja volil sadu proto ze jsem nechtel resit ze me v pulce bude neco schazet. Proti puvodne pocitanym 25kkc me prislo tech 10 jako dost dobra cena a nez se s tim drbat....

ad navod - na rebelove.org je zakladni navod na stavbu ramu (http://old.rebelove.org/articles.php?cat_id=1), na internetu je spousta fotek a zbytek se dohleda. Navic dava Petr dost dobre instrukce po telefonu/mailem. Takze tam sice neni klasicky navod ale rozhodne neni problem to sestavit.

BTW : Prave me jede prvni tisk (kalibracni nepocitam) a myslim ze vsechny letadla me od ted budou ridit Yoda s Darth Vaderem :-D
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#40 Příspěvek od Amper »

Prvni vlastni tvorba uz je jasna - motorovej kryt na Havoca s maketou motoru. Vzhledem k rozmeru mam obavy z toho ze pri tisku z ABS se to bude kroutit ale uvidim.

Kdo se boji nesmi do lesa :-D
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Celeron »

Tak čtu celej večer problematiku 3D tisku a mám s toho hlavu v pejru. :( Sakra, čím začít? Nějakej obecnej popis...
Díky
Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Celeron »

Amper píše:Prvni vlastni tvorba uz je jasna - motorovej kryt na Havoca s maketou motoru. Vzhledem k rozmeru mam obavy z toho ze pri tisku z ABS se to bude kroutit ale uvidim.

Kdo se boji nesmi do lesa :-D

Čím generuješ STL-ka a čím je krájíš? Autocad 360 zrovna nemám. :wink:
Díky
Jirka
Amper

#43 Příspěvek od Amper »

Zatim jsem tisknul jen z STL na thingiverse ale chystam se pouzit (v nasledujicim poradi protoze sketchup umim a doufam ze zustanu u nej) :

- Sketchup free s pluginem
- Autodesk 123 Design (je free)
- Tinkercad (free a online)

V tiskarne mam nalitej Marlin v konfiguraci od Petra (dalsi vyhoda koupe kitu :-) dostanes link na download spravne nakonfigurovaneho softu) s jedno vlastni upravou - dal jsem drzacky skla tak ze prekazeli pri homingu tiskarny takze jsem upravil kod aby zvedal Z pojezd pred tim nez zacne hledat koncaky na X/Y. Je to na foru.

Na PCcku pouzivam Repetier-Host ktery mam se Slic3r v sobe a slape to.

Tisknu ABS na ABS juice a sklo, hotend celokov od 3draty (Petr dodava) pro 1.75 filament a tryska je ted nasazena 0.5 (na vetsi dily, mam i 0.3 na drobot ale nezkousel jsem), material taky od Petra a jede to krasne. Nastavil jsem teploty na stred doporucenych a vali to.

Akorat jsem vcera tisknul Yodu a na konci se mu zapich extruder do hlavy pri pokusu o vraceni se na 0/0/0 takze jsem musel pridat par Gcodu navic.

ohledne toho kde zacit - no, ja volil kit prave proto abych vedel ze mam vsechno co funguje a vedel kam zavolat :-) Sestaveni a rozjeti tiskarny trvalo presne tyden a to jsem se tomu venoval max po vecerech a jeste ne kazdej. Kdyby k tomu clovek sedl tak to za den v pohode da.
Amper

#44 Příspěvek od Amper »

ted me napada - udelal jsem jen jednu upravu - pod heatbed jsem dal 5mm korkovou dlazdici abych zrychlil nahrivani a eliminoval zbytecne topeni do spodku tiskarny
dt

#45 Příspěvek od dt »

Když už se tu tak pěkně diskutuje, nevíte náhodou někdo jak odstranit následující problém? Když tisknu kulatý předmět (při pohledu shora) nebo obecně nějak zaoblený a tisk perimetru začíná na zaoblené části, tak mi v průběhu tisku vznikne na obvodu té zaoblené části slabá svislá rýha v tom místě, kde tisk perimetru začíná/končí. Na hranatých předmětech to nedělá. Je to jako by tisk perimetru byl nějak nedotažený.
Nezávisí to na předmětu (resp. původu vzniku), dělá to jak na objektech z thingiverse, tak na vlastních kreslených ve sketchupu. Generátor gcode je Slic3r.

Amper píše:Tisknu ABS na ABS juice a sklo

Ten juice máš rovnou na skle, nebo tam máš ještě nějakou fólii?
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“