Klopný obvod?

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: Klopný obvod?

#31 Příspěvek od Celeron »

Nebo tam dej ULN2803 což je DIL nebo i SMD pole 8 spínacích tranzistorů včetně ochranný diody přímo na spínání relátek. Má to vstup TTL takže to můžeš připojit bez bázových odporů. Asi 12 kaček v Gesu.
Jirka
Lark

#32 Příspěvek od Lark »

To je možný. Já Arduino nastudované nemám. Pak by možná stačily jen ty tranzistory na posílení, možná i DIL pouzdru. Záleží co chce spínat a jaké proudy. Chtělo by to víc informací.

Edit: Pokud máš jen ty tři kanály, tak tady máš komplet zapojení a místo LEDek a rezistorů dáš ty reláka, nebo přímo spínaný obvod (ULN2803 snese až 0,5A/tranzistor)
http://www.google.cz/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Flabalec.fr%2Ferwan%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F06%2Fuln2803a_bb.png&imgrefurl=http%3A%2F%2Flabalec.fr%2Ferwan%2F%3Fp%3D1288&h=1653&w=2691&tbnid=-HRLfABLm_kpuM%3A&zoom=1&docid=4z2zeI-WuNdmBM&ei=Cc0pVJnXDPKu7Aavz4HYDA&tbm=isch&client=firefox-a&ved=0CCoQMygiMCI4yAE&iact=rc&uact=3&dur=1326&page=12&start=229&ndsp=21

tady toho máš pytel :D
https://www.google.cz/search?q=ULN2803&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a&channel=nts&gfe_rd=cr&ei=e88pVOfNKMuk8wfc1oDADw#rls=org.mozilla:cs:official&channel=nts&q=ULN2803+arduino&revid=1163947212
Maximux
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Maximux »

Lark píše: Co to máš za tranzistory? FETy v TO220 běžně snesou desítky ampér.

Máš pravdu, snesou velké proudy... ale taky to topí. Mám tam IRF520 (šuplíkové zásoby) a do 1A to nebylo poznat, že by se to zahřívalo.
Jen jsem popsal moje použití. Mám to v plastové lodičce bez větrání, takže jsem nechtěl riskovat jít na hranu aby mi to speklo lodičku okolo :cry: No, nakonec to dopadlo tak, že maximální proud na nejzatíženějším kanálu nepřesahuje 50mA trvale a jeden mám asi 40mA pulzně.
S kanónem na vrabce, ale jak jsem říkal, bylo to v šuplíku a místa bylo habaděj... takže jsem to tam vrazil.
eM.
DX6i, EasyStar, Firebird Phantom, MiniTornado, BeeII, Sbach EPP, Lodě: PILOT, ANTJE, Victoria
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od lakotamm »

Ak by tam hodil mosfety mal by (takmer) nulový odber.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
JardaRůžička

#35 Příspěvek od JardaRůžička »

Maximux píše:snesou velké proudy... ale taky to topí.
Použil jsi nevhodný typ z hlediska ovládacího napětí. K aplikacím napájeným malým napětím (palubní soustava) je na místě použít logic level mosfety. Za přijatelný peníz jsou i v pouzdru DPAK s proudem i přes 100 A. Klíčovým parametrem je odpor v sepnutém stavu. Ten je u uvedených typů v řádu jednotek miliohmů, zatímco IRF520 má těch miliohmů asi 250 a to ještě za předpokladu řídicího napětí 10 V. Pokud mu dopřeješ menší, nesepne se úplně a vnitřní odpor (důvod ohřívání) bude ještě větší.
Lark

#36 Příspěvek od Lark »

Souhlasím, např. IRL2203N v TO220 (7 mohm / 116A), nebo P70N02LS v TO-263 (7mohm / 70A) a spínací napětí kolem 1,5V. Je to jen příklad.
Maximux
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Maximux »

JardaRůžička píše:Použil jsi nevhodný typ z hlediska ovládacího napětí. K aplikacím napájeným malým napětím (palubní soustava) je na místě použít logic level mosfety. Za přijatelný peníz jsou i v pouzdru DPAK s proudem i přes 100 A. Klíčovým parametrem je odpor v sepnutém stavu. Ten je u uvedených typů v řádu jednotek miliohmů, zatímco IRF520 má těch miliohmů asi 250 a to ještě za předpokladu řídicího napětí 10 V. Pokud mu dopřeješ menší, nesepne se úplně a vnitřní odpor (důvod ohřívání) bude ještě větší.

Jo, to vím...
Jak říkám, bylo to v šuplíku, nehřeje se to tak jsem to neřešil - ukamenuju se sám :lol:
Hodil jsem to sem jenom jako příklad, že i velké (malé taky) proudy lze řešit jináč než velkýma relátkama. Pravda, mohl jsem nabídnout spíše SMD nebo zde zmiňovaná pouzdra,.. ale o tom to není. Je to o vlastní aplikaci... spíše než bych řešil relátka, klopné obvody, programování nějakých ARDU desek atd, vzal jsem švába s posuvným registrem, posílil výstupy (a je mi jedno, jestli nevhodně, prostě jsem to měl po ruce) a výsledek je zde: http://youtu.be/77mqVJ3NB6c
Jináč je dobře, že poukazujete i na takovéto "drobnosti", protože, pokud je člověk nedotčen vědomostí, zhyne bídnou smrtí :lol:
Ne, oceňuji to, protože se tazetel může už prvoplánovitě vyhnout špatným postupům,...

eM
Lark

#38 Příspěvek od Lark »

Vůbec se kamenovat nemusíš :lol: Je dobře, že se tu objevují různé způsoby řešení. Teď už je to jen na něm co mu bude líp vyhovovat a co si vybere. :D
JardaRůžička

#39 Příspěvek od JardaRůžička »

Lark píše:ukamenuju se sám
Nekamenuj se, ani já jsem to neměl v úmyslu. Psal jsem to spíš proto, když se někdo pro použití mosfetů rozhodne, aby sáhl po tom správném. :)
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“