Nebude mít něco podobnýho. Tu pračku jsem tvořil já a k napájení relátka a časovače je tam trafo + sekundární pulzní zdroj. Zmíněné mrzutosti jsou plody mechanické koncepce, jednalo se o vestavbu elektroniky do dané krabice s vanou.Celeron píše:Myslím, že to budeš mít něco podobnýho.
Jena 2,5ccm - DDR
-
JardaRůžička
Re: Jena DDR
Jardo, ještě jsem to neudělal. Někde mám zabordelenej dlouhej šroubovák, kterej jsem si na to už kdysi upravil, ale nemůžu ho najít.
Ty šrouby jsou hrozně utopený. Budu muset pořádně prohledat šuplata.
Potřeboval bych poradit s problémem na motoru, ale nechci kvůli tomu zakládat samostatné vlákno. Před časem jsem získal celkem zachovalou JENU 2,5. Byla zatuhlá, ale po delším úsilí se mi jí podařilo rozebrat a vyčistit. Potud pohoda. Chtěl bych jí někdy vyzkoušet v chodu, ale tady je problém. Má planžetové sání a to jaksi netěsní. Říkám si, no nevadí, odšroubuju planžetu a otočím. A zde je právě ten problém, nedaří se mi šroube uvolnit, měl jsem to řádově několik hodin v ultrazvukové čističce a stále nic. Poraďte co s tím. Nechci to brát nějakým echt velkým násilím, abych nevyžvýknul drážku a neodepsal to tak úplně.
Hitec Aurora 9X
Pro DAF: Zkusil bych kolem šroubku kápnout WD-40, nebo petrolej a celé to pořádně nahřát třeba trafopáječkou, nebo kulmou. Je to ale ocel v hliníku a může to být v závitu zaoxidované a třeba to ani nepovolí. Železo s hliníkem je prevít. Pak by asi nezbylo, než ten šroubek opatrně odvrtat. Taky bývala dobrá stará červená brzdovka, ale to už asi nikdo doma nemá. 
Dík za radu, fáze 1 hotova - olej na šroubku a kolem, fáze 2 - čekání až to patřičné vzlíná bude do zítřka odpoledne. Pak se uvidí, zda to povolí. V každém případě pak budu něžně řvát, bud radostí, nebo...
.
Hitec Aurora 9X
Držím palce ať se zadaří. 
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Zkus to nahřát na syčící slinu, zespoda podložit, do drážky šroubu nasadit bitovej plochej šroubovák a párkrát klepnout kladívkem v ose závitu a zkusit povolit. Občas se šroub v hliníku uvolní, občas ne.
Jirka
Jirka
Povoleno, a bez kladívka! Včera nástřik WD40 z obou stran. Ponecháno svému osudu do dnešního odpoledne. Nahřáto trafopájkou do té míry, že jsem pomalu na odlitku víka neudržel prsty. Povoleno běžným šroubovákem bez použití hrubého dalšího násilí. Teď už jen dočistit, znovu složit a najít čas na vyzkoušení. Nějaké palivo v zásobě ještě mám.
Hitec Aurora 9X
Tak sláva! Hlavně ho při zpětné montáži nezapomeň namáznout třeba molikou, nebo i Loctite na pojištění šroubů, aby do závitu nemohla vlhkost. 
Určitě tam něco "pšouknu". Jen mám pocit, že ta planžeta stejně netěsní, jak bych asi měla, nebo jak bych si já představoval. Zkoušel jsem jí na obě strany na hubu a bylo slyšet, no a také cítit, že pouští vzduch, třeba. Pravda, nedělám si iluze, že s tím udělám nějaké zázraky, motor je to dost starý a už něco naběhal. Ale chtěl jsem to slyšet a vidět vrčet. Tak uvidím až nadejde ten správný čas.
Hitec Aurora 9X
Ta dosedací plocha víčka i planžeta musí být perfektně kadká a rovná. Já jsem to kdysi řešil jemným zabroušením na lapovacím brousku a správným napružením té planžety. Nesmí ale být napružená moc, protože pak se později otvírá a brzy zavírá, takže klesne výkon. Je to trochu duchařina jí správně vyladit, ale dá se to. 
Tohle je můj první "planžetový" motor. Něco jsem o této technice řízení sání četl, právě na citlivost na těsnost. Tak to ještě párkrát proženu ultrazvukem, přečistím a uvidím, co to udělá.
Hitec Aurora 9X
Pokud není ta planžeta nějak pomačkaná, nebo přirezlá, tak by to mělo jít seřídit. Jen je to trochu citovka. Pokud je ale orezlá, nebo pomačkaná, je lepší udělat novou. Tloušťku už si nepamatuju ale tuším asi 0,05mm, nebo možná i 0,1mm. To nakonec můžeš změřit.
Tak zadní víko prošlo, rozdělané na díly, několikanásobnou očistou v ultrazvukové čističce (3x 10 min. jarová voda). Zbytky zgelovatělého oleje dočištěny ručně, pak opětovně sestaveno. Planžeta vypadá dobře, tedy v tom smyslu, že není zohýbaná, nebo jinak zdeformovaná. Namontoval jsem jí "obráceně" a ještě jsem se to pokusil malinko přihnout. Těsnění se zlepšilo, i když i tak to ještě malinko profukuje. Protože jsem takový motor ještě neměl, tak netuším, zda to takto stačí, nebo se to musí přicucnout na fest. Ale i kdyby to nešlo, tak je to pěkný kousek do sbírky. Jen sestava tryska - jehla je z Modely 2,0
, což samozřejmě znalec hned pozná. Zkusím připravit stand a až se ještě trochu venku vzduch ohřeje, skočím do dílny to vyzkoušet. Dám pak vědět (pokud si vzpomenu
) výsledek.
Hitec Aurora 9X
Ona nepatrná netěsnost určitě nevadí, protože při té rychlosti otvírání a zavírání se to moc neprojeví. Navíc tomu napomůže i přítomnost paliva s olejem. Držím palce a hlavně bacha na prsty. Dodnes mám památku na kloubku prostředníku, když jsem si při ladění komprese hrábnul do vrtule.
To ale ke spalovákům patří.