Pojištění a legalizace FPV modelů, letů

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
Amper

Re: Pojištění a legalizace FPV modelů, letů

#31 Příspěvek od Amper »

Kombinace cehokoliv nelegalniho (i jen trosku) a pojisteni je pase. Pokud dojde ke skodni udalosti tak pojistovna udela maximum pro to aby nezaplatila. Takze jakakoliv odchylka od povolenych veci (vcetne vykonu TV vysilace a tim padem reseni jak to ze bylo letadlo nekde v hajzlu kdyz melo byt na LOS) = stejne nejsi pojisteny.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od JirkaA »

HavelAircraft píše:
A těch 100 000kč jsi vzal kde??
UCL ti i jako fyzické osobě může napálit pokuty do milionu. Už jen vzhledem k tomu že se nesmíš pohybovat nad zastavěným územím

Zákon o elektronických komunikacích č. 127/2005 Sb. §119 odst. 1) definuje přestupky, odst. 7) uvádí sazbu do 100000 za přestupky, které se tohoto týkají (porušení VO, užívání nepovolených kmitočtů).
Pokud stejný přestupek resp. v tomto případě správní delikt uděláš jako podnikající FO nebo firma, vztahuje se na to §118 kde je sazba v odst. 22) dokonce do 20 milionů.

BTW letecký zákon, o kterém se zmiňuješ, je letos novelizován a nově je tam za přestupek definovaná minimální pokuta 50000. Takže ÚCL už nemá možnost tě za to jenom zjebat nebo dát nějakou minimální pokutu v řádu jednotek tisíc..
OK2WY
bukova

#33 Příspěvek od bukova »

qeex píše:Když se dá bezpilotní letun a pilot vyřešit na UCL, nejde přenos videa řešit radioamaterskou licencí na 1,3ghz?
Je to další investice, studium, přezkušování... ale jde to a Jirko ty s tím lítáš, tak předpokladam že je to legální alternativa(nevím ale jestli tato licence nepovoluje opět jen 25mW výkonu).

Co se týče bezpečnosti. Jako základ bych viděl minimálně řidící jednotku s RTH. Není to všeřešící, ale je to rozhodně lepší než zapíchnout model do vesnice pár vteřin po vypadnutí obrazu/ řízení.
Samozřejmě by bylo super vše dostatečně pojistit a zdvojit(více baterii, kvalitní serva...).

Mám vše dle mého co nejlépe udělané. Mnohokrát prezkousene a přesto mi vypadlo řízení a přeplo se to nejprve na CIRCLE (APM) a pak na RTH což bylo jak mělo, ale přesto to padalo a uridil jsem to pak ručně naštěstí co naskocilo řízení. To píši jen proto, že ačkoliv jsem udělal vše pro to aby bylo vše ok, tak stále platí, že 100 % to nikdy nebude.
Je ale pravda, že zákony jsou z nějakého důvodu.... viz příspěvek výše.
No a co koptéry? Tam mi zkolaboval jeden motor a hnalo se to přímo na lidi. Létal jsem u hlavy a stejně se to stalo v tu chvíli neovladatelnym. Když si představím karbonové vrtule ostré jak břitva mezi lidi.... No tak jsem rád že to dopadlo jak to dopadlo a že si to vybralo "jen" jediný kámen na širém velkém poli. Už aby byly cenově dostupné ty vystřelovací padáky na koptéry. Zpět k věci....koptéry jdou nějak dobře pojistit mimo pojištění modelarskych klubů kde samozřejmě jsem členem a to i kvůli tomu pojištění. Díky za info.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od jindraj »

Lidi neblbněte ... uvědomte si, že většina těch drobných zákazů co Vám přijdou jako buzerace vznikla právě proto, že prostě některým jedincům nedochází samo od sebe, že dělají blbost, která může oprávněně vadit mnoha lidem, nebo jim škodit.

Kdyby kdejakého joudu který často právě vylezl s novou hračkou z krámu nenapadalo lítat s tím lidem nad hlavou a nad domy, tak tu ten zákaz vůbec nebude. Prostě normálně si člověk uvědomí, že nikdo není šťastný, když mu nad barákem vrčí a plácá se cizí hračka. Když pominu nepříjemné otravování zvukem, tak nevím kdo to pilotuje, kdy mi to spadne na hlavu a co mi to poničí. A i kdyby to bylo 10x pojištěné nestojí nikdo o to to řešit. O nějakém pocitu ztráty soukromí u FPV věcí ani nemluvě. Prostě normálnímu člověku by mělo být poněkud žinantní to vůbec zkoušet. Ale to zdá se není a tak se to musí postupně polopaticky zakazovat - k naší vlastní velké škodě, protože to většinou s sebou vezme i něco, co by jinak bylo stravitelné.

Podobně pokud by všichni lidi co si montují videovysílače do svých hraček tušili jaké věci běží v těch kmitočtových pásmech, kde se snaží vysílat a alespoň malinko, jak to celé funguje, tak by jim taky možná nepřišlo divné, že jsou tu nějaká omezení výkonů a povolených pásem. Pokud chceme aby nám všem fungovala doma WIFIna, mikrovlnná pojítka, meteorologické radary a desítky dalších vymožeností, tak je potřeba respektovat nějakou koordinaci, kterou dělá ČTU. A smířit se trochu i s tím, že holt tady v hustě obydlené části Evropy jsou bez omezení možné jiné výkony, než v poloprázdných USA apod. Takže když budeš grilovat uprostřed sídliště 1W vysílačem a nejlépe v nějakém zakázaném pásmu, tak dost pravděpodobně namíchneš dost lidí na to, aby s tím něco začali dělat. Pokud použiješ nějakou všesměrovku v povoleném pásmu někde dost stranou od zástavby a lidí, tak i když bude výkon nějak větší než povolený (pokud to nebude extrém) tak to s největší pravděpodobností ani nikdo nezaznamená a nikoho se to nedotkne a tedy nebude co řešit.

Samotný fakt, že číňan něco vyrobil a JÁ TO CHCI zkusit neznamená, že na to mám základní lidské právo. Podobně se rozčilovali a prudí kroskaři, kteří mají pocit, že by měli mít právo jezdit kde komu po jeho (tedy pro ně cizí) louce a lese bez omezení, když tam přeci můžou pěší, přiblblí majitelé vodních skůtrů chtěli žalovat svého času stát, že jim vzniká škoda, když nemohou jezdit po vodě všude a tak by se dalo dlouho pokračovat - lidská blbost a bezohlednost je celkem neomezená když na to přijde. Takhle věci přece nefungují.

Jasně že tu spousta nebo spíš většina lidí tady nedodržuje všechna existující omezení, ale většina těch co znám, že to dělají jsou schopni díky znalosti problematiky alespoň odhadnout, co může být skončit skutečně jako slušný průser nebo to bude fakt někoho reálně štvát (lítání nad lidmi nebo kolem nich a nad stavbami, používání nepovolených kmitočtů nebo extra velkých výkonů tam kde to může něčemu vadit - opět hlavně zástavba) a tomu se vyhnou a co sice není košer, ale někde stranou a v malém měřítku to nejspíš bude každému buřt.

I kdyby si bukova pořídil tu licenci a legalizoval tak nějaké řízení mimo dohled, tak mu pojišťovna stejně nepojistí jakékoliv použití, které by nebylo komplet legální nebo pak odmítne plnit - takže v takovém případě bude omezen ještě daleko víc nebo to slavné pojištění bude platit pro takový účel zcela zbytečně.

Takže osobně bych namísto snahy o pojištění něčeho prakticky skoro nepojistitelného (to má smysl opravdu jen pro profíky, kteří nemají problém jednotlivé akce plánovat, hlásit, získávat povolení a někdo jim tuhle taškařici zaplatí) ... zkusil bych místo toho malinko nastudovat regulaci, to jak věci fungují a pak se začít chovat prostě nějak rozumně. tak to alespoň vidím já.
Amper

#35 Příspěvek od Amper »

Naprosty souhlas. Videl jsem to presne na koncertu Lucie - meli tam profi 8 coptera ktery lital spis mimo lidi (resp. mimo nejvetsi koncetraci) i proto aby nerusil. Pak najednou se odnekud zjevila 450tka ktera nejen ze riskovala (presne nad kotlem) ale neskutecne otravovala tim jak se cpala do vyhledu a malem vlitla az do jeviste.

Mam FPV coptery (dokonce dve, velkou a malou) a proste by me v zivote nenapadlo todle udelat. To same s FPV letadlem - ano, rekneme ze nebudu litat uplne 100% dle zakona ale vzdy se snazim minimalizovat potencialni problem tj. nelitam nad lidma, nelitam nad barakama, litam s rozumnym odstupem.

Pojisteni je sice fajne ale mnohem lepsi je nikomu nic neudelat.

2Bukova : Hele to ze ti letadlo neni schopne letet v circle/rtl je jeho vlastnost nebo jsi to proste nikdy nezkusil ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
zdzd

#36 Příspěvek od zdzd »

jindraj píše:Lidi neblbněte ... uvědomte si, že většina těch drobných zákazů co Vám přijdou jako buzerace vznikla právě proto, že prostě některým jedincům nedochází samo od sebe, že dělají blbost, která může oprávněně vadit mnoha lidem, nebo jim škodit.

Kdyby kdejakého joudu který často právě vylezl s novou hračkou z krámu nenapadalo lítat s tím lidem nad hlavou a nad domy, tak tu ten zákaz vůbec nebude. Prostě normálně si člověk uvědomí, že nikdo není šťastný, když mu nad barákem vrčí a plácá se cizí hračka. Když pominu nepříjemné otravování zvukem, tak nevím kdo to pilotuje, kdy mi to spadne na hlavu a co mi to poničí.

A bude toho ještě víc...

http://ekonomika.idnes.cz/podnikatel-pa ... nomika_rts
Marek_Km

#37 Příspěvek od Marek_Km »

http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1472707
Bych ty ptáky obvinil z obecného ohrožení. Doufám, že dotyčný (pták) měl pojistku.
MarthiR

#38 Příspěvek od MarthiR »

bukova píše:Jelikož to bylo zrovna nad obcí, tak mne to donutilo zamyslet se nad nějakým pojištěním.

Doporučuji nelítat nad zabydlenou oblastí, kdyby to letělo nad mím domem beru vzduchovka a máš to dole
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
PatMat
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od PatMat »

MarthiR píše:
Doporučuji nelítat nad zabydlenou oblastí, kdyby to letělo nad mím domem beru vzduchovka a máš to dole

Zkoušeli jsme se synem (na poli) něco takového. Já lítal s metrovým epp kombatem a on ho zkoušel trefit airsoftovým kalachem. Padl na to celý zásobník, ale v éru ani kulička. To už jsem pak lítal jen pár metrů od nás a na malé rychlosti. Není to taková sranda, trefit letící předmět když nemáš ani trasírky :wink:
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od JirkaA »

MarthiR píše:

zbytečně silný kecy..
OK2WY
graup15

#41 Příspěvek od graup15 »

:-) Taky bych ho chtěl vidět jak mi trefí vzduchovkou...:-) :-) Jedině tak brokovnicí..a to ještě na rozumně malou vzdálenost.
Kluci..dobré počteníčko :mrgreen: . Jen dotaz..na zakladatele vlákna. Co to bylo za létající aparát,co mu žuchnul..řízen čím,na jakém pásmu?
JosefSvejk

#42 Příspěvek od JosefSvejk »

Pro inspiraci. :)
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
OK2BUH

#43 Příspěvek od OK2BUH »

To nemusí být špatný byznys. Tady ti střelci jsou ochotni za to dobře zaplatit. Jestlipak by chtěl ÚCL povolení na letecké práce? :)
Amper

#44 Příspěvek od Amper »

Litas a chces prachy takze jasne letecke prace. GNat lita proti brokovnicim, to je prd. Koukni sem, to je arzenal :

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RR5BtXP0s0o[/youtube]
graup15

#45 Příspěvek od graup15 »

Tohle video už jsem viděl..... první co mi napadlo. Rotačák není v US problém, ale z droníků se posírají:-):-)
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“