4takt Thunder Tiger bez žhavení nedrží volnoběh
-
JardaRůžička
Re: 4takt Thunder Tiger bez žhavení nedrží volnoběh
Zkontroloval bych tři věci:
- stav článku ke žhavení
- odpor proudové cesty (přechodové odpory, studený spoj při pájení)
- lupou stav (tvar) spirály ve svíčce (to považuji za nejméně pravděpodobné, podle mne nebude tou špatnou položkou svíčka)
- stav článku ke žhavení
- odpor proudové cesty (přechodové odpory, studený spoj při pájení)
- lupou stav (tvar) spirály ve svíčce (to považuji za nejméně pravděpodobné, podle mne nebude tou špatnou položkou svíčka)
ok, to můžu zkontrolovat, ale používám obyč. žhavítko a před tím posledním pokusem jsem jej nabíjel.
Cesna 182,Belanca & Ultimate X3 od VA Models,Somethin Extra a Smith MiniPlane od SIGu+Futaba T10
To žhavítko je na jeden AA článek? Jakou má kapacitu? Takový článek asi moc dlouho žhavit nevydrží, kór když je svíčka ulitá, tak proud je podstatně vyšší.
je v tom jeden članek NiMH 1,2V 2600mAh, ale není to AA.
Ale jak dlouho vydrží žhavit, jsem zatím nezkoušel, po těch dvou dnech zkoušení jsem dobíjel +-700mAh.
Ale jak dlouho vydrží žhavit, jsem zatím nezkoušel, po těch dvou dnech zkoušení jsem dobíjel +-700mAh.
Cesna 182,Belanca & Ultimate X3 od VA Models,Somethin Extra a Smith MiniPlane od SIGu+Futaba T10
Nominální napětí svíček bývá 1,5V, takže jestli ten článek má velký vnitřní odpor, nemusí tu svíčku rozžhavit do oranžova, ale pro startování to může i stačit. U seřízeného motoru jsem používal i stabilizovaný 1V a motor spolehlivě chytal, ale nejde to brát jako pravidlo.
Tak jsem chtěl něco poměřit, ale na to žhavítko se špatně připojuje meřák, a pak jsem čistě náhodou zjistil, že svíčka žhaví jen v určitých polohách - někdy byla to rozžhavené vlákno sotva vidět a pak jsem se lekl že ji přepálím, jak se rozzářila.
Tak jsem usoudil, že obě svíčky budou v pořádku. Takže zase nevím co je špatně, špatné žhavítko řeší proč motor nestartuje, ale proč potom chcípne? Nesetkal jste se někdo s tímto jevem, že po nasazení křídel přestane fungovat motor?
Zítra ho zkusím znovu nastartovat.
Tak jsem usoudil, že obě svíčky budou v pořádku. Takže zase nevím co je špatně, špatné žhavítko řeší proč motor nestartuje, ale proč potom chcípne? Nesetkal jste se někdo s tímto jevem, že po nasazení křídel přestane fungovat motor?
Zítra ho zkusím znovu nastartovat.
"Nesetkal jste se někdo s tímto jevem, že po nasazení křídel přestane fungovat motor?"
dobrá hláška, ale měla být spíš v diskuzi o temné magii!

dobrá hláška, ale měla být spíš v diskuzi o temné magii!
To myslíš vážně, že nasazuješ křídla při nastartovaném motoru?
Tak to jsem opravdu nikdy neviděl. 
To neeeeee, prvně jsem zkoušel motor v letadle bez křídel, abych je při tom neustálém přenášení neposkodil. Pak jsem nasadil křídla a motor už chcípal.
Ta souvislost ale nedává smysl. Leda že by si tím křídlem skřípnul hadičku. Ještě mě napadlo, nemáš sání uzavřené v trupu, že by se nasazením křídla změnil odpor sání?
-
JardaRůžička
Prohlédni dobře to žhavítko, čekal bych tam něco nedotaženého, zoxidovaného nebo špatně připájeného.Paul píše:svíčka žhaví jen v určitých polohách
Lark píše:Ta souvislost ale nedává smysl. Leda že by si tím křídlem skřípnul hadičku. Ještě mě napadlo, nemáš sání uzavřené v trupu, že by se nasazením křídla změnil odpor sání?
smysl to osice nedává, ale nic jíného jsem s tím letadlem a motorem nedělal, motor zkouším bez krytu, takže sání je v pohodě a hadičky jsou ok křídel daleko.
JardaRůžička píše:Prohlédni dobře to žhavítko, čekal bych tam něco nedotaženého, zoxidovaného nebo špatně připájeného.
U žhavítka jsem dotáhl co šlo a ještě jsem jej pročistil.
Včera jsem motor nahodil bez problému, pak nechal prohřát na cca 1/2 plynu, vyzkoušel plný plyn - v pohodě , volnoběh - v pohodě, chvilku jsem s ním ještě vrčel, pak mi chcípl při volnoběhu. Znovu nastartoval a nastaly ty záhady: při plném plynu otáčky kolísaly a na volnoběh už neudržel. Dneska pořádně mrknu na ventily a vše kolem, jestli tam není nějaká vůle nebo něco.
-
JardaRůžička
Píšeš, že je to Thunder Tiger 54. Ten detailně neznám, mám ale starší Thunder Tiger 91, který měl notorické problémy s uložením čepu vahadel (vůle, vytloukání - já to mám předělané). Čekal bych, že to časem vyléčili, ale pozornost si to asi opravdu zaslouží.JardaRůžička píše:Dneska pořádně mrknu na ventily a vše kolem, jestli tam není nějaká vůle nebo něco.
O tom jsem něco četl v rc revue (11/2003), ale oproti té 91 je to vyřešené trochu jinak.
-
JardaRůžička
Tak to se opravdu poučili. Pokud dobře vidím, je tam jeden delší společný čep pro oba ventily, tady bych zradu nečekal. Ta starší 94-ka měla dva kratší a ještě pod nějakým úhlem.