LiPol baterie do akuvrtačky

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
novfra

Re: LiPol baterie do akuvrtačky

#31 Příspěvek od novfra »

guchar píše:UVAŽUJEŠ SPRÁVNĚ NENÍ S TÍM PROBLÉM.
Zkus se domluvit s JetiModel (http://shop.jetimodel.cz/akumulatory-c-2095) na termínu dodání
výprodejových 1300 mAh (2ks 2S1P) vychází to 125,-/článek. !Nepotřebují balancovat!!

Ale to už nejsou Lipolky, ale Lionky. A Lionky balancování nepotřebují, je to všeobecně známo. Pokud nějaká Lionka potřebuje balancování, je lepší se ji vyhnout. Problém může nastat při nějakém hlubokém vybití, kdy by stálo za úvahu baterii valchovat, ale mám zkušenost, že dobrá Lionka byť podvybitá se srovná během nabíjení v sadě sama. I když byl rozdíl více než 1V a hlídal jsem to.

A jak se formují Li-Ion články (baterie) a k čemu je to dobré?
novfra

#32 Příspěvek od novfra »

jyrry píše:beru je z fasttech.com, napriklad https://www.fasttech.com/products/1420/ ... 2500mah-li

..prodej ukončen :(
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od jyrry »

vpravo dole je seznam asi 20-ti dalsich typu, je ovsem vhodne vybrat typ na vyssi proudy ;-)
jyrry.webnode.cz
novfra

#34 Příspěvek od novfra »

jyrry píše:vpravo dole je seznam asi 20-ti dalsich typu, je ovsem vhodne vybrat typ na vyssi proudy ;-)

Já vím....sem si jenom šťouchnul :D
jag42

#35 Příspěvek od jag42 »

Nejlepší je obejít pár prodejen s PC (lepší je známý ajťák z nějaké větší firmy) a vyžebrat, nebo levně směnit vyřazené z noťasů. Rozkuchat je, přeměřit a vybrat dobré - bývá jich většina - z nich sestavit nový pak. Mám to tak v několika vrtačkách už cca 2 roky.
Na těch pár (desítek) minut na co je doma potřebuji bohatě stačí a hlavně i po více než půl roce ji čapneš a funguje. To u nikláčů nepřichází v úvahu.
Navíc se mě všechny vešly do původního pouzdra.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od jyrry »

jag42 píše:...

Jo, taky ubytek hmonosti je markantni, jedna vrtacka ale po nahrade za NiCd zacala prepadavat na cumak :lol:
jyrry.webnode.cz
novfra

#37 Příspěvek od novfra »

jag42 píše:Nejlepší je obejít pár prodejen s PC (lepší je známý ajťák z nějaké větší firmy) a vyžebrat, nebo levně směnit vyřazené z noťasů. Rozkuchat je, přeměřit a vybrat dobré - bývá jich většina - z nich sestavit nový pak. Mám to tak v několika vrtačkách už cca 2 roky.

Hlavně nesmíš narazit na Lionky, kterým při cca 4A vybavuje proudová pojistka.

jag42 píše:Na těch pár (desítek) minut na co je doma potřebuji bohatě stačí a hlavně i po více než půl roce ji čapneš a funguje. To u nikláčů nepřichází v úvahu.

Nemůžeš porovnávat nekvalitní NiCd s kvalitními Li-xxx :) Pokud použiješ dobrý článek NiCd a sestavíš z nich sadu, dobře naformuješ a dodržíš pár dalších zásad, není problém, že po roce vezmeš vrtačku a ona normálně funguje.
Za posledních 20 let mi prošlo rukama několik desítek tisíc NiCd článků a mám jinou zkušenost. Mimochodem: Lionka (třeba 18650) dodnes výkonem a životností nenahradila SC článek NiCd. A to mám Li Ion 18650 v oblibě a cpu je (kromě vrtaček) všude tam, kam to jde. :)
guchar

#38 Příspěvek od guchar »

[quote="novfra"][/quote]
I Ni-xxx většinou (pokud nepotřebuji každou kapku z možného maxima) formuji běžným použitím
Pozorovatelný nárůst (cca 10 %) kapacity po 2 až 3 cyklech.
Formování Li-xxx. V prvních pár cyklech (nové nebo déle skladované) nabíjecí proudy ne max. cca 1/2
Odvděčí se delší životností. Pro některé(horší ze zkušenosti)to mají prodejci/výrobci přímo v návodu.
varok

#39 Příspěvek od varok »

Dobrý den, ráno jsem si objednal dva akumulátory LiPol z aukra. Jsou to 2S 1300mAh a včera jsem si objednal ten hlídač napětí. Teď jsem si ale uvědomil, že když tam budu mít dva akumulátory, tak budu asi potřebovat i dva hlídače, že? V provozu to budu mít zapojené sériově. Nabíjet to budu raději každý akumulátor zvlášť, se sériovým nabíjením nemám zkušenosti. Ale to hlídání, i když je na 2-4S zapojit na oba dva akumulátory přes nějakou redukci je asi blbost, že?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jyrry »

Vhodnymi redukcemi ze dvou aku 2s udelas jeden aku 4s a ten budes normalne nabijet i pouzivat i kontrolovat jako 4s.
Pokud bych takhle pouzil LiPol, zprehazel bych konektory tak aby to bylo napevno, tedy jako jedna 4s.
Ale vyhnul bych se tem legrackam kolem balancovani a dalsich zaludnosti LiPo a pouzil bych ty zminovane LiIo.
jyrry.webnode.cz
varok

#41 Příspěvek od varok »

Jak už jsem psal, objednal jsem si klasické LiPol Zippy. Ano, tak nějak to chci udělat, ale způsobem, že bych si udělal nějakou redukci ze silových výstupů aku, v podstatě V kabel. Spojil bych dva akumulátory sériově jako jeden a balanční konektory bych nechal zvlášť. Při nabíjení bych ten V kabel vzdy odpojil a nabíjel každý akumulátor zvlášť. I když to je zdlouhavé.
Kdybych to tedy zapojil natvrdo jak píšete, tedy silové sériově a balanční konektory zapojil do jednoho paralelně, tak to bude fungovat a šlo by to potom nabíjet jako klasický 4S akumulátor a hlídat to jedním hlídačem nastaveném na 4S?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od jyrry »

neeeeee :-)
vsechno seriove !!!!! tedy jak silove tak balancni.
jyrry.webnode.cz
guchar

#43 Příspěvek od guchar »

jyrry píše:neeeeee :-)
vsechno seriove !!!!! tedy jak silove tak balancni.

To: "varok"
U těch balančních musíš z 2x3=6 pinů udělat 5 pinů jako u 4S, spojením vnitřních + a -.
To je ti doufám jasné. Jen aby na to někdo nezapomněl.(I když ne tvůj připad. Takové lamy se najdou.)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od jyrry »

Obrázek
pripadne lze jeden z "vnitrnich" vynechat, jsou propojene silovymi... :-)
jyrry.webnode.cz
varok

#45 Příspěvek od varok »

Jé, omlouvám se, když jsem to předtím psal, neuvědomil jsem si, že kdybych spojil oba akumulátory sériově na těch silových vodičích, tak se to bude chovat jako 4S akumulátor, tedy bude napětí asi těch 14,8V, což je pro mě dobře, ale kdybych spojil balanční konektory paralelně, tak to bude posílat do nabíječky signál, že se jedná o 2S akumulátor a nabíječka by to tím pádem i tak nastavila a nabíjela. Je tomu tak?
No a když bych tedy spojil ty balanční konektory dohromady, tak jak? baterie ještě doma nemám, tipuji tak ve středu nebo čtvrtek dorazí. Popř. až druhého. No a když mám doma 3S článek, tak jdou na balanční konektor 4 káblíky. To znamená, že jeden je společný(- pol) a každý článek má vyvedený + pol zvlášť? U toho 2S článku co mi přijdou budou tedy asi 3 káblíky na balancování? Jak to prosím zapojit?

Podle té fotky od jyrryho spojím mínus jednoho článku s plusem nejvyšší hodnoty druhého?
Odpovědět

Zpět na „Dílna“