OPR píše:
Jsem mírně pokročilí pilot "kluzáku" a čerstvý majitel větroně o rozpětí 2,6m. Pokud se tomu dá tak říkat. Mám za sebou cca 80 startů a startuji s vysunutými vztlakovými klapkami asi tak 8st. Pro vzlet je to velice přínosné, a kluzák hážu rovně před sebe nebo jen mírně dolů. Se stoupavým úhlem nemám dobré zkušenosti - uhel nahoru jsem po x zkušenostech přestal házet. Naopak háži rovně a na klapkách se model sebere - v ten moment již mám cca 1/2 až 3/4 plynu a nechám nabrat rychlost a klapky jdou ven a začne se stoupat.
Chápu že můj názor je možná chybná rada ale opravdu házet nahoru při slabších možnostech pohonu se mi nevyplatilo.
Píši jednu důležitou věc a to že jsem mírně pokročilý a pro větroně jsem se nedchnul teprve nedávno. A rád bych se zeptal Laca a dostal od něj vysvětlení, proč na start nepoužívat vzletové klapky v konfiguraci pro start? Chápu že silný motor řeší že to vytáhne nahoru, ale když není - proč tak striktně nedoporučuje vztlak. klapky pro start. Zvýšení odporu si myslím je velice nepatrné - alespoň v mém konkrétním případě.
Pretoze slaby motor ti klapky este viac zatazia. Kridlo ma sice viac vztlaku, ale aj vacsi odpor ktory musi motor prekonat.