K té hmotnosti..... pořídil jsem si Devila 505, a plánoval jsem mu nasadit maketový kabátek, protože makety se mi vždycky moc líbily. Zabrousil jsem zde na RCM do sekce maket a konzultoval tam se zkušenými maketáři. Jsou to pohodáři, skvělí chlapi, a ochotně mi, nezkušenému, radili. Když jsem jim nastínil, kolik by moje "maketa" mohla vážit a že se mi to zdá moc, tak jsem je docela svými obavami pobavil a zjistil jsem, že hmotnosti netřeba se obávati. Dokonce někteří přidávají kvůli maketovému projevu závaží (normálně olovo).
Ono je to trochu jiné než u letadel, vztlak se dělá roztočením rotoru a ne rychlostí dopředného letu, takže těžký vrtulník nemusí lítat rychle, jako je tomu nutně u letadel. Naopak, těžký vrtulník se vznese pomalu, a každá rychlá změna je mu cizí, takže pro maketový (čti: poněkud těžkopádný, pomalý a líný) projev je hmotnost ku prospěchu.
Takže jsem toho Devila obléknul do maketového kabátku. Líbí se mi s ním lítat, chová se to tak, jak jsem vždycky doufal (měl jsem i splašenou mouchu T-rexe 450, teď třeba Dominátora 480 a to se mi nelíbí - taky proto, že akro neumím a nemám takové ambice). Hmotnost toho oblečeného Devila je bez pár gramů 4 kg vč. baterky. Letové časy jsou okolo 7-8 minut na vylítání 50% kapacity 4Ah 6s .
Následně jsem si pořídil ještě druhého Devila 505 a můžu porovnávat letové vlastnosti "lehké sportovní" verze a těžší makety. Ten těžší u mne jednoznačně vyhrává, proto na toho druhého naháče už taky chystám pořádný kabát. Tento druhý má dokonce střídavá serva

(byly přímo v kitu) , motor Xnova

a Hobbywing Platinum 120A regl, takže ten kabát dostane ještě těžší, uveze ho.
Porovnávat lehoučký a těžký stroj z hlediska ladného projevu asi nemá jednoznačný výsledek, určitě každé má svá pro i proti, tohle moje povídání prosím berte jenom jako pohled z mé strany (z druhého břehu než je 3D), a píšu to z vlastní zkušenosti a dle vlastních pocitů...
Tady krátké video z té předělávky na maketu, včetně ukázky mého (neumělého) letu

:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=W8yehI2dJ1M[/youtube]
Přeji nám všem, ať nám to v letošní sezóně hezky lítá!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz