jyrry píše:Teda to je věda, ty HV serva... a zvlášť v čuďáku...
Toš každý nevie že je to jedno či je to čuďák, alebo elektra...
jyrry píše:Teda to je věda, ty HV serva... a zvlášť v čuďáku...
AlešM píše:
uvedené rozpětí je z duvodu rozdilného napětí využívaných baterek při bežném provozu v zavislosti na nabití (využitelné kapacity).
4,8 - 6v ...4x 1,2-1,5V NE!!! 5x1,2V (i když se to tak dříve používalo diky rezervě bezpečnosti u výrobce)
7,2-8,4 ... 2x LiPol 2x3,6-4,2V
U baterek které jsou v pořadku se budeš vždy pohybovat v uvedeném rozmezí (ne pod, ne nad)
zdzd píše:BEC = Battery Eliminator Circuit = odstraňovač přijímačové baterie pokud existuje pohonná.
zdzd píše:Max. napětí RX je povětšinou dáno použitými elyty a tantaly, tedy kdy už odejdou. U tantalů moc velká rezerva nebývá.
zdzd píše:Další nevýhodou BEC špatná filtrace napěťových špiček generovaných indukčností motorů v servech. Normálně je bez problémů požere accu, za BEC je musí odchytávat ty největší kondíky co na něm jsou. Otázka je, zda jsou dost velké a taky kolik toho snesou. I ty umí odejít...
zdzd píše:Nejspolehlivější přenos energie z accu k RC je prostý správně dimenzovaný vodič.
No nedává, je to prostĕ stabec, bez kterého bych se rád obešel. Důvody jsem uvedl a Zdenĕk doplnil další.gul halmhat píše:... takze BEC - ma to vychazet z principu ze je v RC letadle eliminovana prijimacova (druha) baterka k baterce pohonne... ze se jedna o modni oznaceni obycejneho napetoveho regulatoru at uz spinaneho nebo linearniho holt neni dostatecne trendy tak se zkratka BEC bezne pouziva i u spalovaku kde puvodni zkratka nedava smysl.
AlešM píše:uvedené rozpětí je z duvodu rozdilného napětí využívaných baterek při bežném provozu v zavislosti na nabití (využitelné kapacity).
4,8 - 6v ...4x 1,2-1,5V NE!!! 5x1,2V (i když se to tak dříve používalo diky rezervě bezpečnosti u výrobce)
7,2-8,4 ... 2x LiPol 2x3,6-4,2V
U baterek které jsou v pořadku se budeš vždy pohybovat v uvedeném rozmezí (ne pod, ne nad)
VTjr píše:Tak vidím, že to přece jen není název vlastnosti, ale komponentu. Resp. komponentu jinak bĕžného (stabec) ale s určitou funkcí navíc, tedy kontrolou toho napájení a možnosti ovlivňovat PWM signál pro regulátor motoru. Jinak by to nebyl BEC ale opravdu pouze jen stabec.
To pro mne není novina.
To jsou ty mnou zmiňované dynamické vlastnosti stabilizace napĕtí. Jinak to je důležitá vlastnost každého zdroje.
Nepochybnĕ. Ani ty kondy velkých kapacit je tak brzo nenahradí.
No nedává, je to prostĕ stabec, bez kterého bych se rád obešel. Důvody jsem uvedl a Zdenĕk doplnil další.
gul halmhat píše:
Informace o minimalnim napeti na tej Futabe jsi psal ze neni
gul halmhat píše:aha... tak to se omlouvam to jsem prehlid... v tom pripade je tam obrovska rezerva.
... ale i presto bych to radsi zmeril... papir snese vsechno
GH
VTjr píše:... tak jsem pochopil, že 5-s baterka z NiMH mnohem tvrdších Enelopů není dobrý nápad a jeden článek z ní odpájel. Od té doby na 4-s vše OK.
AlešM píše:...to je proto, že uvedené napětí u přijimače a serv 4,8-6V je opravdu hodnota 4,8-6V při které komponety mají pracovat! ... ne jmenovité napětí článku (něčemu výší napětí vadí, něco to snaší v pohodě ... serva pokud jedou na vyších V jsou rychlejší, silnější a více namáhaná, mají větší odběr a vice se hřejí při zátěži samozřejmě)
Tvrdý zdroj na toto nemá vliv pokud nepresáhne napětí co servo snese! (obecně všichni chceme pro serva co nejtvrdší zdroje)
AlešM píše:Ale je pravda, že výrobci a prodejci si to někdy značí jak chtějí, a proto ty nesrovnalosti a různé výklady (a všichni si tu svoji pravdu obhají) - není jednotná metodika