Tlačná vrtule (APC 6x4E - orientace)

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dudaj

Re: Tlacna vrtule (APC 6x4E - orientace)

#31 Příspěvek od dudaj »

StrycAlois píše:
Pakliže mu vadí tvá slova nosné plochy "obtekané" odsávaným vzduchom, proč mu nevadí vekova slova ofukovane nosne a ridici plochy?

Ofukování nosných ploch jsem neregistroval.
A pokud je motor ve předu a ofukuje křidýlka dejme tomu z 1/4 a výškovku a směrovku prakticky celou, tak se to jednoznačně u ovládání modelu na nízkých rychlostech výrazně projeví.
Jaksi nelze porovnávat s tím co uvedl Atto.
Atto

#32 Příspěvek od Atto »

dudaj píše:... Při velikosti té vrtule a jejího umístění nad křídlem odsává plochu na křídle kolem 5 cm na každou stranu křídla po odečtení trupu. Při rozpětí modelu cca 1,4 m je to zanedbatelná plocha (cca 1% celkové plochy křídel)...

No ja ti neviem.
Ak jedno krídlo Easy Stara má 70cm a prúd vzduchu od motora pokrýva 5cm a navyše v najširšej časti krídla, to bude isto viac ako 1% plochy krídla.
Ak do toho zarátame, že prúdnice sú pred vrtuľou mierne rozovreté, tak to môže vo výsledku dávať aj málinko viac ako 10%.

..............................................

Ale o to tu teraz nejde.

Ide o to, že veka1 na margo obecného tlačného pohonu uviedol toto:
veka1 píše:... neofukovane nosne a ridici plochy ...veka1

Na to ja som zareagoval takto:
Atto píše:... nosné plochy obtekané odsávaným vzduchom ...

No a teraz zváž, že či u tohto lietadla, s pohonom v tlačnom usporiadaní, sú alebo nie sú nosné plochy obtekané odsávaným vzduchom:
Northrop 1.jpg

A aby sme od lietadiel prešli k modelom: sú alebo nie sú, a koľkými precentami, nosné plochy obtekané odsávaným vzduchom u tohto modelu:
Northrop kvazi 2.jpg
Leon

#33 Příspěvek od Leon »

:D
. .jojo, ještě by šlo vrazit na každý křídlo po dvou vrtulích . . . pak by to bylo skoro 100% . . .
Leč začlo se na 6ti palcích a 1m40 . .
A tenhle punč platím já !!
(Naši furianti L. Stroupežnický . . . obraz ze života na české vesnici o 4. dějstvích . . . )

Leon
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od jyrry »

Atto píše:... zváž, že či u tohto lietadla, s pohonom v tlačnom usporiadaní, sú alebo nie sú nosné plochy obtekané odsávaným vzduchom:...

Hele, tomu já celkem prd rozumím, mě stačí když mi to takhle lítá ;-)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BDLJs6qih8g[/youtube]

A to tam mám dvě tažný vrtule namontovaný jako tlačný :-D :-D
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jyrry »

A ještě horší je to s tím odsáváním nebo čím vlsatně u tohohle prevíta, ten jde hodit jen do silnýho větru, aby vůbec něco bylo obtékaný :-D
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LfdBu7wsVrw[/youtube]
Ale jak říkám, žádnou velkou teóryji wo tom jsem neštudýroval ;-)
Ovšem lítá to, kdo má fakebůk, může se podívat :-)
jyrry.webnode.cz
DAF
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od DAF »

kaplik píše:Borci, dobre mi "davate" s tou teorii, ale ta nikdy neni na skodu :-) Jinak veka1, jako vzdy za "1*" (kdo umi, ten umi…)

Par detailu: jedna se o model Sky Surfer X8 pro kluka (motorove opravdu tlacne usporadani) a jelikoz mam v supliku klasickou APC 6x4E, ne primo tlacnou variantu, chtel jsem ji pouzit. Motorove zadna veda A2212-6T (2200kv), pohon 3S (1300).

Thx.

Díval jsem se na net a Sky Surfera jsem našel pouze s pravotočivou vrtulí v tlačném uspořádání. Pokud takovou máš, v příslušném rozměru, tak jí tam dej a létej. Např na Easy Fly, což je jeden z klonů, to mám stejně.
Hitec Aurora 9X
dudaj

#37 Příspěvek od dudaj »

Atto píše:..]

Proto jsem chtěl, abys to nakreslil. Je to na pylonu a vrtule je na úrovni odtokovky.
Takže to bude mít vliv tak na 1/3 hloubky křídla při těch 5 cm. Když k tomu vezmu poměrně malý výkon motoru pro začátečníky, tak co se bude asi tak dít ?
Možná to nepatrně zvedne vztlak při nízkých rychlostech
Ty fotky co jsi sem dal je naprosto něco jiného. Tam to přímo ovlivňuje kormidla.
macil

#38 Příspěvek od macil »

kaplik píše:Cus,

predem sorry za "lama" dotaz, ale ja nikdy nezacinal s erem s tlacnou vrtuli (EasyStar a tomu podobne) a ted mam poradit a nejsem si jisty :-)

Jinak... plati i u tlacne vrtule klasika... napisem k sobe a "tocime do "leva" z predniho pohledu na ero :-) Jedna se o klasiku APC 6x4E, nejde tedy primo o tlacny typ EP.

Diky za pomoc.

Ja to teda skúsim len tak stručne. Áno. :)
Atto

#39 Příspěvek od Atto »

dudaj píše:Ty fotky co jsi sem dal je naprosto něco jiného. Tam to přímo ovlivňuje kormidla.

Takže ešte raz:
- veka1 tu dal v podstate nejaké učebnicové vysvetlenie rozdielu medzi ťažným a tlačným pohonom.
- ja som na to zareagoval, že zrovna Easy Star do tohto vysvetlenia príliš nepasuje, pretože kormidlá ofukované má (tak ako pri ťažnom pohone), ale na nosné plochy by sa skôr hodil výraz obtekané odsávaným vzduchom (tak ako pri tlačnom pohone). Nekvantifikoval som, či je to 10%, 1%, alebo 0,1%. Ale obtekané sú!

No a ty si sa potom "zadrapil" do tohto vyjadrenia:
dudaj píše:Mimochodem mohl bys vysvětlit své sdělení že : Tu sú nosné plochy "ofukované" odsávaným vzduchom?

A tak som ti predložil tie dva obrázky, aby to bolo názornejšie ako u Easy Stara, z ktorých jasne vyplýva, že aj u tlačného usporiadania pohonu sú nosné plochy obtekané odsávaným vzduchom.

A uviedol som to preto, lebo aj veka1 vo svojom školskom vysvetlení obtekanie nosných a riadiacich plôch ako keby spochybňuje:
veka1 píše:... neofukovane nosne a ridici plochy ...
Leon

#40 Příspěvek od Leon »

. . .eště, že je venku chmurno a zde se zdá veselo . .
Kluci, já za chvíli odejdu do naší místní osvěžovny, dědkovský stůl a tam neporaděj . . Inu samej sedlák a hlína a bobky na botách . . :-)
- vono i házedlo má vobtejkaný křídla díky počátečnímu vrhu . . a přes to hned celé rozpětí !!
Je jistě neoddiskutovatelné, že:
- Easy a podobné bubliny s podobnou motorizací jsou většinou ( tedy co jsem viděl) též vrhány. Ještě jste v rámci "daného" nepodchytili
směřování vrtulového proudu do oblasti ocasních ploch, je to jaksi potlačený tuším . . V globálu ale nevím, co se tu a proč vlastně řeší . .
Dejte vrtuli tak, aby foukala proti směru letu . . snad se nepletu . . Jo, čmoudivej pohon je jiná . . Prostějov tlačný nelisoval . .

A uviedol som to preto, lebo aj veka1 vo svojom školskom vysvetlení obtekanie nosných a riadiacich plôch ako keby spochybňuje:
JÁ TO TAK NEVIDÍM . . .

Pak ovšem vyvstane otázka, když už tu je to vobtejkání křídla, potažmo profilŮů na počátku vrhu podél rozpětí. Má se obtejkání
řešit JEN přes pana Bernoulliho či na základě vírového obtékání a soustavy dif rovnic . . Psal o tom i bývalý kolega z Modelklubu HK Ing JL
V létě jsem řešil nastavení křídel a VOP u Bü 131. 1m85 . . Zajímavé . . po 4 startech jsem dal na sebe . .
Respektive na pana Pilota a Modeláře Zdeňka Bedřicha . . Mám dojem, že to je snad už 5 let co odlétl . . .

Vzletem v Let !!
Leon

PS - Prosím admina nejdřív o včasné varování kdybych jako nějak a něco . . . . stejskalo by se mně . .
dudaj

#41 Příspěvek od dudaj »

Atto
Nepotřebuji vysvětlovat, kde vzniká podtlak při běhu vrtule :D , fakt ne.
Cituji "Tu sú nosné plochy "ofukované" odsávaným vzduchom, ale riadiace plochy sú ofukované ako pri ťažnom usporiadaní. Takže hybrid, alebo čo?"
Takže na to jsem reagoval.
Žádný hybrid. U modelu tě zajímají křidélka. Protože pokud letí model na nízké, téměř pádové rychlosti, tak ofukovaná křidélka mohou zastavit pád po křídle na poslední chvíli. Totéž při hodu modelu. Že to ofukuje ocas je v podstatě jedno. Tam to má význam při pojíždění modelu. Easy star
podvozek nemá, tudíž ofuk zadku nic neřeší. Nemá žádný význam.
A ani proudění vzduchu nad kouskem křídla.
Veka napsal jaké problémy a nevýhody lze očekávat na tomto uspořádání a tvé vyjádření na tom nic nemění.
Pouze slovíčkaření, že některá kormidla ano. Asi si neporozumíme, takže k tomuto tématu končím.
Já osobně na učení tenhle model bych nepreferoval. Ideál je klasický hornoplošník s dvoukolým podvozkem vystrčeným k vrtuli, aby ji chránil.
Dá se házet, startovat ze země, Vše je krásně přístupné po křídlem uchyceným na gumu. Stará dřevěná klasika. Ale inovace je inovace, ať to stojí co to stojí :lol: .
Atto

#42 Příspěvek od Atto »

dudaj píše:Proto jsem chtěl, abys to nakreslil a uvědomil si, o jak malé ploše se vlastně bavíme.

Stále mám pocit, že myslíme na to isté, ale vďaka použitiu iných slov (nemám na mysli slovenských verzus českých) nám pripadá, že ten druhý hovorí (píše) o niečom inom.

Pozrime si tento obrázok (nekreslil som ho ja, ačkoľvek som niečo také sľúbil):
Obtekanie vrtule 3.jpg

Ide mi o to, že v ťažnom usporiadaní pohonu prúd vzduchu za vrtuľou (na obrázku vpravo) po pár desiatkach centimetrov obteká (ofukuje) nosné a potom aj chvostové (ocasní) riadiace plochy. Ak prídám otáčky motora, zvýši sa rýchlosť a zväčší sa množstvo vzduchu, obtekajúceho nosné aj chvostové plochy. To má nejaký efekt.

Keď ten istý motor a tú istú vrtuľu umiestnime dozadu, dostaneme tlačné usporiadanie pohonu. Nosné plochy aj riadiace plochy sú tentokrát obtekané vzduchom, ktorý je na obrázku vľavo. Ak prídám otáčky motora, zvýši sa rýchlosť a zväčší sa množstvo vzduchu, obtekajúceho nosné aj chvostové plochy. To má v podstate taký istý efekt, ako v prípade ťažného usporiadania. Vzduch obteká trochu väčšiu (nosnú) plochu, ale má zas trochu menšiu rýchlosť, ako v prvom prípade. Ale to množstvo vzduchu je prakticky rovnaké.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od jyrry »

Atto píše:... množstvo vzduchu je prakticky rovnaké.

Měl bys to těm samokřídlům s tlačným motorem vysvětlit. Nebo si takové trochu těžší postavit a zkusit s ním lítat.
;-)
jyrry.webnode.cz
Atto

#44 Příspěvek od Atto »

jyrry píše:"Atto":... množstvo vzduchu je prakticky rovnaké.
"Jyrry": Měl bys to těm samokřídlům s tlačným motorem vysvětlit.

Takže množstvo vzduchu, (na nasledujúcom obrázku) prichádzajúce na "propeller disc" z ľava, nie je to isté ako množstvo vzduchu odchádzajúce z "propeller disc" smerom do prava?
Obtekanie vrtule 5.jpg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od jyrry »

Atto píše:....

jyrry píše:Měl bys to těm samokřídlům s tlačným motorem vysvětlit. Nebo si takové trochu těžší postavit a zkusit s ním lítat.
;-)
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“