Registrace modelářů

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: Registrace modelářů

#31 Příspěvek od Libor »

vitaa píše:Pokud si chce modelář zalétat nad 250gr.,tak je registrace povinná,alespoň tak mi to vyznělo, a co když třeba nevědomostí nesplní ten zákon,proto mě vůči té povinnosti zajímala případná sankce...

veka1 Ti to už vysvětloval. Když se něco stane a Ty nebudeš mít registraci, budeš mimo zákon. Pojišťovna Ti nebude plnit, u soudu Ti to přitíží.
wolf
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od wolf »

Já tu registraci beru jen jako pojistku proti práskačům, kterým vadí naprosto všechno a neváhají si stěžovat, že 500m od nich nad polem něco lítá a jejich kráva kvůli tomu přišla o mlíko.
Mluvím z osobní zkušenosti, kdy mi rádoby myslivec z puškou přes rameno vyhrožoval, že pokud s tím elektro větroněm okamžitě nezmizím, že mi ho sestřelí. Prý z toho maj srny depresi a pak skáčou na silnici pod auta. A to jsem byl na ofiko modelářském letišti.
Naposledy upravil(a) wolf dne sob 05.12.2020 20:04, celkem upraveno 2 x.
dratek

#33 Příspěvek od dratek »

vitaa asi myslel případ ,kdy spousty "domácích modelářů" nechodí na RC MÁNII a podobné veby a nemají ani důvod nějaké informace hledat protože se považují za pouhé zábavné koníčkáře. Je škoda že jsme byli jak psal veka1 všichni hozeni do 1 pytle
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od TomasC »

A proto se o tom píše:

na webu https://svazmodelaru.cz/klem/
na fórech rcmania.cz i modelhouby
na Facebooku https://www.facebook.com/klemcr
v časopisech. RCmodely i RCrevue.

natočilo se video https://www.youtube.com/watch?v=jUsuS9U4BSc
které je i na stránkách ŘLP

Nějaký další nápad?
Sunn

#35 Příspěvek od Sunn »

wolf píše:...myslivec z puškou přes rameno vyhrožoval, že pokud s tím elektro větroněm okamžitě nezmizím, že mi ho sestřelí. Prý z toho maj srny depresi a pak skáčou na silnici pod auta. A to jsem byl na ofiko modelářském letišti.

Myslivec by po sestřelu mohl rovnou zajít na policii se zbrojním průkazem a všemi svými zbraněmi k odevzdání :-)
wolf
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od wolf »

TomasC píše:A proto se o tom píše:

na webu https://svazmodelaru.cz/klem/
na fórech rcmania.cz i modelhouby
na Facebooku https://www.facebook.com/klemcr
v časopisech. RCmodely i RCrevue.

natočilo se video https://www.youtube.com/watch?v=jUsuS9U4BSc
které je i na stránkách ŘLP

Nějaký další nápad?

Budou mít třeba povinnost o tom nějakým způsobem informovat i prodejci modelů ?
jio

#37 Příspěvek od jio »

TomasC píše:A proto se o tom píše:
...
Nějaký další nápad?

Mimo to jsem to zahlédl na zive, idnes, novinkách a ještě na dalších místech. Takže, že by se to k zastodolníkům nedostalo je možné pouze tehdy, když nesledují vůbec nic.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od TomasC »

wolf píše:kdy mi rádoby myslivec z puškou přes rameno vyhrožoval, že pokud s tím elektro větroněm okamžitě nezmizím, že mi ho sestřelí.

Stalo se mi taky, létal jsem na polní cestě, když jsem měl chvilku. Ale protože mám z rodinné tradice také myslivecké zkoušky, tak vím jak to chodí. Odpověď, že jsem domluven s hospodářem honitby a provádím plašení zvěře za účelem snížení placení škod okusem.
To stačilo.

wolf píše:Budou mít třeba povinnost o tom nějakým způsobem informovat i prodejci modelů ?

Měli by, je to jejich povinnost 2019/945 Článek 9 Distributoři zajistí, aby byly k výrobku přiloženy příručka a informační sdělení
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od TomasC »

A ještě bych řekl, že Svaz mnohokrát bojoval, aby když se při informování řekne "dron" aby se řeklo "i model". Ale to asi není dost sexy.
vitaa

#40 Příspěvek od vitaa »

Nejhorsi smrt je z vydeseni. 8)

Neboj,tak to zrovna není,z těchhle věcí se rozhodně nepo.... :D

Ses pasoval do role obycejneho slusneho modelare pak nic neporusujes.

Tím jsem naprosto vpohodě,předám info dál,protože spousta lidí opravdu neví,že se toto probírá,natož,že to existuje.. :wink:
bahora

#41 Příspěvek od bahora »

TomasC píše:A ještě bych řekl, že Svaz mnohokrát bojoval, aby když se při informování řekne "dron" aby se řeklo "i model". Ale to asi není dost sexy.

no možná by stálo za to pro klasické modeláře udělat slovníček pojmů a přeložit nám do češtiny na co se nás vlastně ptají ...

například:
- bezpilotní letadlo
- zeměpisná zóna
- kontrolní seznam
- dálkově řídící pilot
- nezapojená osoba
- osoby zapojené
- situační podvědomí
- pozorovatel UA
- mimořádná situace
- provozovatel letadla (provozuji model nikoliv letadlo)

nebo zkratky:
- UA
- UAS
- VLOS

a plno dalších, dík
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od TomasC »

Většina těchto pojmů je přeci v 2019/947.

CTRL+C, CTRL+V, formátování jsem neřešil

Článek 2

Definice

Pro účely tohoto nařízení se použijí definice nařízení (EU) 2018/1139.

Pro účely tohoto nařízení se dále rozumí:

1)

„bezpilotním systémem“ bezpilotní letadlo a vybavení pro jeho řízení na dálku;

2)

„provozovatelem bezpilotních systémů“ jakákoli právnická nebo fyzická osoba provozující nebo zamýšlející provozovat jeden nebo více bezpilotních systémů;

3)

„shromážděními lidí“ seskupení lidí s takovou koncentrací přítomných osob, která jednotlivým osobám neumožňuje se vzdálit;

4)

„zeměpisnou zónou pro bezpilotní systémy“ část vzdušného prostoru zřízená příslušným úřadem, který umožňuje, omezuje nebo vylučuje provoz bezpilotních systémů s ohledem na rizika týkající se bezpečnosti, soukromí, ochrany osobních údajů, ochrany před protiprávními činy nebo životního prostředí, která vyplývají z provozu bezpilotních systémů;

5)

„robustností“ vlastnost opatření ke zmírnění rizik vyplývající z kombinace zvýšení bezpečnosti, jež tato zmírňující opatření poskytují, a míry průkaznosti a jistoty, že bylo tohoto zvýšení bezpečnosti dosaženo;

6)

„standardním scénářem“ druh provozu bezpilotního systému ve „specifické“ kategorii definovaný v dodatku 1 přílohy, pro nějž byl určen přesný seznam opatření ke zmírnění rizik, takže se příslušný úřad může spokojit s prohlášeními, v nichž provozovatelé prohlásí, že při provádění tohoto druhu provozu budou tato zmírňující opatření uplatňovat;

7)

„provozem ve vizuálním dohledu“ druh provozu bezpilotních systémů, při kterém je dálkově řídící pilot schopen udržovat nepřetržitý nezprostředkovaný vizuální kontakt s bezpilotním letadlem, který dálkově řídícímu pilotu umožňuje řídit letovou dráhu bezpilotního letadla vůči jiným letadlům, osobám a překážkám s cílem předejít srážkám;

8)

„provozem mimo vizuální dohled“ druh provozu bezpilotního systému, který není prováděn ve vizuálním dohledu;

9)

„osvědčením provozovatele lehkých bezpilotních systémů“ osvědčení vydané příslušným úřadem provozovateli bezpilotních systémů, jak je stanoveno v části C přílohy;

10)

„klubem nebo sdružením leteckých modelářů“ organizace zřízená podle zákona v členském státě za účelem provozování rekreačních letů, leteckých přehlídek, sportovních aktivit nebo soutěžních aktivit s použitím bezpilotních systémů;

11)

„nebezpečným zbožím“ předměty nebo látky, které mohou v případě incidentu nebo nehody představovat nebezpečí pro zdraví, bezpečnost, majetek nebo životní prostředí a které bezpilotní letadlo nese jako užitečné zatížení, zejména:

a)

výbušniny (nebezpečí masivního výbuchu, nebezpečí tlakové vlny nebo zasažení částicemi, menší nebezpečí tlakové vlny, velké nebezpečí požáru, trhaviny, výbušniny s extrémně nízkou citlivostí);

b)

plyny (hořlavý plyn, nehořlavý plyn, jedovatý plyn, kyslík, nebezpečí vdechnutí);

c)

hořlavé kapaliny (hořlavé kapaliny; palivový, topný olej, benzin);

d)

hořlavé tuhé látky (hořlavé tuhé látky, samozápalné pevné látky, nebezpečné za vlhka);

e)

oxidanty a organické peroxidy;

f)

toxické a infekční látky (jedy, biologické nebezpečí);

g)

radioaktivní látky;

h)

žíravé látky;

12)

„užitečným zatížením“ přístroj, mechanismus, vybavení, část, aparatura, příslušenství nebo doplněk, včetně komunikačního vybavení, které jsou zastavěné v letadle nebo k němu upevněné a které nejsou používány nebo určeny k používání při provozování nebo řízení letadla v letu a nejsou součástí draku letadla, motoru nebo vrtule;

13)

„přímou dálkovou identifikací“ systém, který zajišťuje místní vysílání informací o bezpilotním letadle v provozu, včetně označení tohoto bezpilotního letadla, aby tyto informace bylo možné získat bez fyzického přístupu k bezpilotnímu letadlu;

14)

„režimem ‚follow-me‘“ provozní režim bezpilotního systému, ve kterém bezpilotní letadlo neustále následuje dálkově řídícího pilota v předem stanoveném okruhu;

15)

„funkcí ‚geo-awareness‘“ funkce, která na základě údajů poskytnutých členskými státy zjišťuje možné porušení omezení vzdušného prostoru a upozorňuje dálkově řídící piloty tak, aby mohli přijmout okamžitá a účinná opatření s cílem zabránit tomuto porušení;

16)

„soukromě zhotoveným bezpilotním systémem“ bezpilotní systém smontovaný nebo vyrobený pro vlastní potřebu zhotovitele, vyjma bezpilotních systémů smontovaných ze sad částí uvedených na trh jako jedna souprava připravená k montáži;

17)

„autonomním provozem“ provoz, při kterém je bezpilotní letadlo provozováno bez možnosti zásahu dálkově řídícího pilota;

18)

„nezapojenými osobami“ osoby, které se neúčastní provozu bezpilotního systému nebo které nejsou obeznámeny s pokyny a bezpečnostními opatřeními vydanými provozovatelem bezpilotních systémů;

19)

„dodáním na trh“ dodání výrobku k distribuci, spotřebě nebo použití na trhu Unie v rámci obchodní činnosti, ať již za úplatu, nebo bezplatně;

20)

„uvedením na trh“ první zpřístupnění výrobku na trhu Unie;

21)

„kontrolovanou pozemní plochou“ pozemní plocha, kde je provozován bezpilotní systém a v níž může provozovatel bezpilotních systémů zajistit, že budou přítomny pouze zapojené osoby;

22)

„maximální vzletovou hmotností“ maximální hmotnost bezpilotního letadla, včetně užitečného zatížení a paliva, jak je stanovena výrobcem nebo zhotovitelem, při které může být bezpilotní letadlo provozováno;

23)

„bezpilotním kluzákem“ se rozumí bezpilotní letadlo, které je udržováno v letu působením aerodynamických sil na jeho nepohyblivé nosné plochy a jehož volný let není závislý na motoru. Může být vybaveno motorem pro případ nouze.
dratek

#43 Příspěvek od dratek »

No tak jsem na poprvé zkusil a neuspěl :oops: :evil:Dám oraz ,znovu pročtu "návod" a pak uvidím,myslím že cyklista má mnohem větší šanci udělat bez osvědčení karambol nežli já s bublinkama na louce v max výšce dohledu mých postarších očí
soaron

#44 Příspěvek od soaron »

dratek píše:vitaa asi myslel případ ,kdy spousty "domácích modelářů" nechodí na RC MÁNII a podobné veby a nemají ani důvod nějaké informace hledat protože se považují za pouhé zábavné koníčkáře. Je škoda že jsme byli jak psal veka1 všichni hozeni do 1 pytle

Súhlasím s Vami, ale zasa neznalosť zákona neospravedlňuje. Môžeme namietať, že veď doteraz sme lietali bez registrácie a teraz... To je trošku ako keď si chodím na lúku s kamošmi si trošku zahrať futbal. Asi od nás tiež nikto nebude chcieť, aby sme sa pred futbalom niekam registrovali. Modelárčenie je náš koníček, presne ako každý iný. Jediným rozdielom je ten, že model môže narobiť odosť väčšiu paseku, prípadne zraniť/usmrtiť človeka. Vzhľadom na rozmach dronov, sa akási regulácia dala očakávať. Mňa skôr udivuje to, že sa musia všetci registrovať a niečo niekam lepiť. No ak to zákonodarcovia takto chcú...
Kuta33

#45 Příspěvek od Kuta33 »

Těch 23 bodů z nařízení, co tady vložil TomasC si před testem dobře pročtěte, bude se z nich minimálně třetina hodit. :mrgreen:
Jenom ze zvědavosti jsem to zkusil a je ze mě "registrovaný pilot" a na poprvé. :wink:
Není to problém, otázky se musí ale opravdu pozorně číst, je to hodně o slovíčkaření, je čas odpovědi dohledat.
Pár lidí tady mělo myslím problém s poskytováním osobních údajů. K tomu jenom dodám, že pokud nemají plný přístup do centrálního registru obyvatel, tak si v něm vložené údaje minimálně ověřují. Omylem jsem zadal špatné místo narození a nepustilo mě to k testu - "data nejsou ověřena".
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“