Pult z 3D tiskárny

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
HLA
Kontaktovat uživatele:

Re: Pult z 3D tiskárny

#31 Příspěvek od HLA »

tomashr píše:já přešel prakticky z fleku z největšího rádia s extraluxusním pultem a dlouhými knyply (MPX ProfiMC s orignálním velkým pultem) na palcovku v čistě palcovém držení vlastně během jediného dne a vůbec jsem o tom nepřemýšlel, prostě nemám problém

Létám MOD1 a asi před 5ti roky jsem zalétával bixlera v MOD2, a v zásadě úplně bez potíží, ale kniply u palcovky jsem držel mezi palcem a ukazováčkem.
Právě jsem si zkusil lepící páskou přilepit tušku na ukazováček a psal jsem úplně normálně, ale s tužkou přilepenou na palec mi psaní moc nejde. Prostě hlava by chtěla, ale jemná motorika v tom palci není. Tak mě napadl vysílač s kniply do boku - pak by se dal držet a ovládat ukazováčky :-).
zdzd

#32 Příspěvek od zdzd »

tomashr píše:K tomu 3D tisku asi již vše podstatné padlo - jde to, ale opatrně. Materiál v dnešní době nejspíš ASA, PLA jen světlý a i tak hlídat, aby nebylo dlouho na slunci. Použitelné bude i ABS, ale to se hůře tiskne. Díly závěsu spíš naddimenzovat, pak to fungovat bude.

Vzal bych na to toto:

https://shop.prusa3d.com/cs/prusament/1 ... -970g.html

Už jsem z toho něco tisknul a jde to bez problémů.
dudaj

#33 Příspěvek od dudaj »

zdzd píše:
https://shop.prusa3d.com/cs/prusament/1 ... -970g.html

Už jsem z toho něco tisknul a jde to bez problémů.

Jak velký objekty jsi tisknul, při jakých teplotách a jaké teplotě komory ? Nebo bez komory ?
zdzd

#34 Příspěvek od zdzd »

dudaj píše:
Jak velký objekty jsi tisknul, při jakých teplotách a jaké teplotě komory ? Nebo bez komory ?

Tisknul jsem tyto dva. Tisk na Průšovi v komoře, teploty dle jejich profilu, PEI podložka napatlaná coresem aby to šlo sundat.

25x25 bez problému, univerzál se mi dvakrát na jedné straně odlepil od podložky a zdeformoval - má kulatou a úzkou hranu. Pak sem přidal skirt a brim na celou výšku a to už prošlo. Možná to bylo přehnané, ale zabralo to.
Přílohy
skirt-brim.jpg
WACO universal motor holder.stl
(3.06 MiB) Staženo 48 x
WACO 25 x 25 mm motor holder.stl
(2.88 MiB) Staženo 49 x
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jyrry »

HLA píše:... jemná motorika v tom palci není. Tak mě napadl vysílač s kniply do boku - pak by se dal držet a ovládat ukazováčky :-).
Tak vyzkoušej ještě tenhle, ten by tu jemnou motoriku měl zvládat taky :lol:

prikrylm píše:... když je někdo dlouhodobě zvyklý na pult je nesmysl si zvykat na něco jiného...
Tohle bych podepsal.
Zenair píše:... Jo, zvyk je zvyk :)
a tohle taky.

tomashr píše:... když začnete s palcovkou létat fakt jako s palcovkou ? :mrgreen: :mrgreen:
To chtělo už od začátku... nejsou všichni superšikovní géniové aby mohli beztrestně střídat obojí.
jyrry.webnode.cz
tomashr

#36 Příspěvek od tomashr »

zdzd píše:Tisknul jsem tyto dva. Tisk na Průšovi v komoře, teploty dle jejich profilu, PEI podložka napatlaná coresem aby to šlo sundat.

25x25 bez problému, univerzál se mi dvakrát na jedné straně odlepil od podložky a zdeformoval - má kulatou a úzkou hranu. Pak sem přidal skirt a brim na celou výšku a to už prošlo. Možná to bylo přehnané, ale zabralo to.

Tohle je pořád ještě docela malé, podobné věci v pohodě tisknu i z ABS (a myslím klasické ABS, ne to "vylepšené" s menší roztažností). Problémy začnou až u ještě větších věcí. Druhá věc je, že u materiálu s větší smrštivostí může být problém s dodržením zcela přesných tvarů a rozměrů, popravdě ale zrovna u pultu by tohle nemuselo tolik vadit.
Na okraj - obecně bych doporučil nepodceňovat "staré dobré" ABS. Ono z něj jde vytisknout leccos, výsledné vlastnosti jsou v některých bodech fakt výborné a přitom je doslova za pár korun. Třeba to lože, jak odkazuješ, bych z ABS dal v pohodě za čtvrtinu ceny PEI...
zdzd

#37 Příspěvek od zdzd »

tomashr píše: Třeba to lože, jak odkazuješ, bych z ABS dal v pohodě za čtvrtinu ceny PEI...

Souhlas. Ale chtěl jsem co nejvyšší tepelnou odolnost a vyzkoušet si PC Blend.

Ostatně tiskem toho dílu z ABS bych neušetřil ani na jedno pivo. :wink:
tomashr

#38 Příspěvek od tomashr »

No na druhé straně ale za tu celou 1kg cívku máš na rozdílů na láhev velmi slušné whisky či pěkných pár lahví tuzemáku :mrgreen:
zdzd

#39 Příspěvek od zdzd »

tomashr píše:No na druhé straně ale za tu celou 1kg cívku máš na rozdílů na láhev velmi slušné whisky či pěkných pár lahví tuzemáku :mrgreen:

To sice ano, ale je to oběť za možnost si to vyzkoušet. Zrovna tak jsem dneska na zkoušku objednal tuto novinku:
https://3dlabprint.com/shop/polylight-1 ... -filament/

Holt každá sranda něco stojí...
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“