rohe píše:Ta nabijecka ma nejake LED a podle nich se ridim. Ale zase se mi nechce verit, ze by se tam natlacilo tak malo. To auto vydrzi jezdit 30-40 minut na 370-tku tun. motor. A kdyz je vyndavam z auta, pekne mi v zime zahreji ruce!
Dovolil bych si oponovat, ze Sanyo 2500 poskodil velky nabijeci proud, Sanyo prodava svoji nabijecku MQS04 i s akumulatory 2500, tato nabijecka je 15-30 minutova. Spise ty vybijeci proudy tem clankum nesvedci. Kazdopadne mi takto odesly i clanky, ktere neslouzily jako pohon. Uz jsem to psal Sanyo Eneloop, maji cca 2000 mAh, avsak je to clanek neuveritelnych vlastnosti, drive jsem mel NiCd pack jako "akrobaticky" (dava velky proud a neni tezky), NiMH pack byl o neco slabsi, proste jen na letani, akrobacie malo, pote co jsem udelal pack z Eneloopu tak ma pack, co dava velky proud , prakticky jako NiCd a to pri kapacite 2000!!, takze to lita vice nez 3x tak dlouho. Nabite to vydrzi opravdu dlouho, takze muzu mit nabite clanky dopredu, aniz by se samovybily. Vrele doporucuju Eneloopy a mozna ty nove GP, nove GP maji taky cca 2000 mAh. Honba za nejvyssi kapacitou neni to prave, to je moje zkusenost. Vyrobci to pochopili a tak vyvinuli nove NiMH, clanky, kde uz nejsou blazniva cisla kapacit 2700 atd.., ale realna kapacita a priznive uzivatelske vlastnosti.
Pravda, Sanyo Eneloop jsou vazne perfektni. Mam uz je pres 2 mesice ve fotaku, obcas ho vytahnu a neco vyfotim. Jeste je neni potreba dobijet.
S normalnimi NiMh uz po mesici fotak stavkoval...
Pouziva je nekdo jako pohonne clanky? Jake proudy ma s nimi odzkousene? Nak
Taky o nich přemejšlim jako o pohonnym packu, ale jestli ty prachy stojej za to.
Jinak všude se píše NiMh, ale viděl jsem někde NiT, tak se radši proptám, no
Proudy jsem nemeril, ale mam regulator JES 012 a pohanim tim motor rady 400 6V. Srovnani "letoveho" vykonu(stoupani atd) baterrypacku s Sanyo NiCD 600 mAh a Eneloopama mi prijde jako vyrovnane. Proste na Eneloopy nemuzu opravdu nechat dopustit. Ted je mam pres zimu neletane, tak jsem zvedavy az se otepli a ja vyrazim letat, mozna si troufnu je i po zime nedobijet, ikdyz je zrejme ze i Eneloopy se taky samovybijeji. Z provozu prvnich dvou packu jsem byl nadseny tak, ze jsem ihned pridelal dalsi dva po 7dmi clancich. Pred pajenim pouzivam nejakou leptaci vodicku na nikl, aby cin dobre smacel a tluste medene draty na propojeni clanku.
U tech eneloopu uvadeji max vybijeci proud 4A. Ja jsem nedavno pokusne spajel pack z baterek Philips multilife 2600, a u motoru mig480 + převod 2,33:1 s vtruli 9x6 je znat ze nedaj co by si motor vzal (byť jen o chlup). Maj za sebou asi 20 cyklu a vlastnosti porad stejny. Zalibil se mi ale motorovej let 20min+, takze uvazuju ze je zase rozpajim rozhazim do fotaku a hracek a zkusim spajet pack z neceho jinyho. Libi se mi zkusenosti s temi eneloopy, ale proti mluvi udaje vyrobce (ty 4A). U kostky maji naky "supertuzky" NiMH Sanyo HR-3U2500 a uvadi max proud 9A. Pro motor potrebuju aby pustili aspon 12 - 14. Nemohl bys na necem vyzkouset kolik ty eneloopy pustej? Mam totiz 4 doma, takze bych musel dokoupit jen 4. Jakou vrtuli mas na ty 400 a kolik clanku ma ten tvuj pack?
Prosimvas jakej ma smysl trapeni Eneloopu a podobnejch "nizkoproudovejch" baterek proudy 12A ??? Vzdyt na trhu existuje spousta mnohem vhodnejsich clanku, ktere jsou casto levnejsi nez Eneloopy a hlavne jsou primo staveny na velke vybijeci proudy... Tohle mi trochu pripada jako cpat se s Octavii Combi na okruh mezi vozy F1..
Kup si clanky velikosti 2/3A (napr Sanyo Intelect 1400, GP130AF, atd.) a AA nizkoproudove baterky nechej pro aplikace jako fotaky, vysilace, hracky...
A pokud chces vyssi kapacitu pri nizke vaze, tak pak jedine Li-Ion nebo Li-Pol. Nak
Nakadah píše:A pokud chces vyssi kapacitu pri nizke vaze, tak pak jedine Li-Ion nebo Li-Pol.
A hlavne nepocitej ze z Enelopu a podobnejch 2000 (a vic) mAh NiMh AA dostanes pri porudu 12A tu kapacitu co je na nich napsana. Budes rad kdyz z nich vytahnes 1000mAh a to uz budou rozzhaveny do bela (a po 10tym cyklu se zacnou loucit).
Zatimco z tvrdejch baterek (treba ty 1400) dostanes opravdu skoro tu jmenovitou kapacitu i pri velkych proudech.
Pouzivam vrtule 6/5, 6/4 naprimo na motoru Permax 400 6V. Kapacita se opravdu projevuje, pomer kapacity a letove doby je stejny jako u NiCd Sanyo 600mAh. Mam jen 7mi clanky - 4 kusy. Zatim si nestezuju, oproti starym Sanyo 2500 davaji Eneloopy znacne vyssi vykon. Aktualne nemam bohuzel cim proud zmerit.
Nechtel jsem Li-pol nebo Li-ion, protoze mam zatim vse pouze na NiCD/NiMH clanky vcetne nabijecky. 2/3AA se davaji snad jen kdyz potrebujes mensi rozmer nebo chces usetrit na vaze, cim mensi rozmer baterie tim mensi proudy. Ideal by bylo letat s NiCd burty D, ale to bych nevzletl se 400
Komu neni rady, tomu neni pomoci... existuji ruzne baterky na ruzne pouziti, Eneloopy a jine AA s kapacitou 2000 a vic jsou na vetsi proudy zcela nevhodne. Tecka.
Ted zrovna resim koupi nabijecky, takze kdyz to tak promejslim, nejlepsi reseni bude asi koupit nabijecku s balancerem a jit do lipolek, vzhledem k tomu ze se daj poridit celkem za rozumnou cenu.