Pokud bych dal celou mechaniku systému těsně před červenou přepážku, i při přepracování není šance být míň než 40mm před osou hlavní hřídele. A tady nastává dilema jestli to jde nebo nejde realizovat aniž bych měl s lítáním problém. Než to postavit a čekat že to dopadne a pak to předělával, musím to buď spočítat což vidím na své možnosti nereálné, nebo to nějak vyzkoušet. Ale určitě s možností se zavěšeného břemene zbavit pokud by to vrtulník nedával a hrozil pád. Je jediná možnost. Vzít závěsný systém pro Maďara tak jak je, pod mechaniku dát hodně vysoký podvozek - nabízí se spojky a kovové nohy s lyžinama pro Raptora, kdysi jsem to použil na test mechaniky po ošklivém pádu na vibrace zeleného Hughese. Pod něj umístit systém s možností posunu po nějakém kroku o 0 až 40mm a zkusit to za letu. Jediný rozdíl bude skutečnost že hák bude níž než v reálu ale to už nezměním. Přes nosiče balastu dovážit trup, zbytek váhy do plastového kyblíku na polyamidovém lanku. A lítat.
Vzdálenost 40mm je a není malá. V ruce s mechanikou to moc necítím ale to může klamat. Pak je otázka co to dělá s vrtulníkem a řídící jednotkou. Když něco vrtulník tlačí čumákem dolů což by tady nastávalo, VBar resp. Demon se to nejspíš budou snažit vyrovnat podobně jako když jsem zkoušel zcela záměrně břemeno pod vrtulníkem hodně rozhoupat. Břemeno se houpalo sem a tam, vrtulník cestoval opačným směrem ale horizont držel dokonale. Jenomže tam bylo břemeno přesně v ose hřídele. Myslím že nic lepšího než to vyzkoušet jak jsem to popsal neexistuje a ta práce na přípravě se může jedině zúročit.
Akorát tam bude VBar a Demon se může nepatrně lišit, pokud najdu dobrý stav tak to Demon asi zvládne.
I když mám spoustu času hledat další barevné varianty, zatím se mi pořád líbí žlutá HeliBernina. Má spoustu detailů i když něco se v trupu liší a musím si to ujasnit. Řešení oken zejména, už Pavel tehdy zjistil že tam jedno malé okno dole na straně pilota chybí ( je pouze na levé straně ) a protože kouřové díly jsou přesně dané, jakákoliv dovýroba znamená komplikaci trefit ten smoke efekt i jeho barvu do hněda. Zvažuji obří vypouklé okno na straně pilota což zvládnu jedině čiré a aby to bylo úplně nejlepší, pod kabinou pilota je ještě další okno.... Škoda že ta okna nedodávají bez smoke efektu, bylo by po problémech. I když bych si je nějak vyrobil, musel bych zvládnout i hlavní čelní okno a to už je mnohem složitější. Navíc jsem si koupil rezervní sadu
Včera jsem narazil na krátké video kde přilétá na základnu jeden stroj. Je to ta novější verze kterou provozují dodnes, mě se líbí víc ta starší klasičtější se zalomenými pruhy místo obloukových zašpičatělých paprsků. Jednak ten trup vyrábí jeden výrobce a z principu nechci mít to co existuje jako sériovka.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bFRCxWlTLbs[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=28hrFwZ-Oqw[/youtube]
Parádní mašina s turbínou v novějším provedení
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nVopG0a6vKU[/youtube]
Tady se najdou detaily na interier a palubní desku