Opět a zase zdroj z PC ATX - sesypáno

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
Pajik_CZ

Re: Jak na úpravu ATX zdroje z PC?

#301 Příspěvek od Pajik_CZ »

rezistory by měly být paralelně 2kusy 3,9Ohm min. 8W, já jsem sehnal 4,7Ohm 10W - dle slov prodavače by to mělo být dokonce ještě lepší - víc zatíží 5V větev. Zkoušel jsem zapnout i bez nich prostým propojením černého a červeného. Dnes fotit už nemůžu, snad zítra.

Při měření mají ale rezistory odpor kolem 2,9Ohm . Měřeno na černém a červeném kabílku. tak nevím...
zase jen na zemi...
JosefSvejk

#302 Příspěvek od JosefSvejk »

Pajik_CZ píše:rezistory by měly být paralelně 2kusy 3,9Ohm min. 8W, já jsem sehnal 4,7Ohm 10W - dle slov prodavače by to mělo být dokonce ještě lepší - víc zatíží 5V větev. Zkoušel jsem zapnout i bez nich prostým propojením černého a červeného. Dnes fotit už nemůžu, snad zítra.

Při měření mají ale rezistory odpor kolem 2,9Ohm . Měřeno na černém a červeném kabílku. tak nevím...

Asi proto, že jsou dva paralelně a taky to měříš nějakým levným multimetrem a ještě propojené s výstupem zdroje. Nic si z toho nedělej, jak vidím, i pan prodavač je znalec :) .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
coro

#303 Příspěvek od coro »

Niekto montuje rezistory, niekto kupuje 80plus gold zdroje aby mu to zbytočne nekúrilo...
Nie celkom samoúčelne, každé teplo hrozí že buď niečo niekde prehrieva čo nakoniec odíde, alebo potrebuje vetrák čo robí nenulový hluk..
To je len taký povzdych.

Ale k veci bude poznámka že aj 10W je niečo a treba dať pozor aby sa to neodletovalo (mať to vzduch).
Myslím si aj tak, že žiarovka je lepšia než rezistor, lebo sa tepla zbaví žiarením (ako infra, nie moc ako svetlo hlavne ak sa dá 12V žiarovka na 5V napätie).

Dnešné zdroje označené ATX12V v2.2 a vyššie, majú 12V vetvu stabillizovanú samostatne a nijaké také rezistory nepotrebujú.. Teda nemali by...
corsair
Kontaktovat uživatele:

#304 Příspěvek od corsair »

Takže jsem svůj zdroj otevřel...trochu jsem kolegu mystifikoval, neboť jsem zjistil následující : ve zdroji je jediný zelený vodič a tento je spojen s jedním z černých vodičů, pár černých a žlutých vodičů je vyvedeno ven a zbytek je ustříhán stažen z sobě a zaizolován tavnou lep.pistolí-což jsou ty nehezké valouny tavného lepidla ....jinak viz foto,lepší se mi nepovedlo a tímto sděluji,že každý si dělá úpravu na vlastní riziko to pro jistotu.
Obrázky zmenšovat nehodlám jelikož by tam bylo vidět prdlajs,takže zde jsou:
http://www.volny.cz/corsair/S5001881.JPG
http://www.volny.cz/corsair/S5001882.JPG
JosefSvejk

#305 Příspěvek od JosefSvejk »

corsair píše:Obrázky zmenšovat nehodlám jelikož by tam bylo vidět prdlajs,...

Ještě větší prdlajs než teď? 8O
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
zdzd

#306 Příspěvek od zdzd »

Pajik_CZ píše:rezistory by měly být paralelně 2kusy 3,9Ohm min. 8W, já jsem sehnal 4,7Ohm 10W - dle slov prodavače by to mělo být dokonce ještě lepší - víc zatíží 5V větev.

Tož to je dost dobrý vtip. :lol: :lol: :lol:
corsair
Kontaktovat uživatele:

#307 Příspěvek od corsair »

JosefSvejk píše:Ještě větší prdlajs než teď? 8O

Přesně tak, pokud tě to zajímá tak přijeď a můžeš si do něj klidně i vlézt......to hlavní spojení zeleného a černého vodiče je vidět.........nicméně pro dnešek jsem dobrý skutek udělal a to, že tam toho jinak moc vidět není je tím, že jsem byl líný odšroubovat horní ventilátor a tudíž to nešlo celé odklopit. I když co fotit na spojení dvou vodičů.
jaroslav.falcon

#308 Příspěvek od jaroslav.falcon »

zdravím,
prosím Vás o radu. Upravil jsem zdroj ATX 350W osazen 7500,LM 339, vyhodil jsem odpor z 5V a na větev 12V dal potenciometer pro zpětnou vazbu. Napětí mohu regulovat od 6 do 15V. Ale problém je v tom pokud stoupne odběr cca na 6A tak se zdroj vypne. Čím nižší je napětí na větvi 12v tím méně mohu odebírat proud. Nemá na to vliv zatížení 5V větve.

edit:
Když nahradím potenciometr, který je připojen kablíky odporem přímo do pcb tak je to OK.
Při připojení potenciometru přes kablíky zdroj vydává pištění.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#309 Příspěvek od jyrry »

Vykuchal jsi veškeré zpětné vazby 5V větve? Musí tam být jen z té 12V.
Co se týká pištění, tipuju na kmitání - do zpětné vazby se něco naindukuje a už to jede. Zkus stíněný nebo kroucený kablík k poťáku.
jyrry.webnode.cz
jaroslav.falcon

#310 Příspěvek od jaroslav.falcon »

z 5V větve jsem vyndal jen ten odpor. Problém bude v tom kablíku a indukci, protože bez kablíku už mi to maká přes hodinu a v pohodě.
jaroslav.falcon

#311 Příspěvek od jaroslav.falcon »

tak jsem zkusil kroucený stíneny kablik a nepomohlo. pokud kostru potenciometru spojím s minusem tak někdy OK někdy ne.
tak jsem to vzdal a dal tam odpor tak abych to dávolo 13.8 a vesle z toho odebírám 15A.
m4rt4s

#312 Příspěvek od m4rt4s »

Ahoj, potřeboval bych poradit, všude koukám po netu po návodech a všude řeší zatížení větve 5V odporama.
Mám tu tři zdroje a když u všech spojim zelenej a černej kabel tak běží i bez zatížení 5V větve, rozběhnul jsem s nima i ventilátor z auta, kterej běží na 12A.
Je to tím, že konstrukce zdrojů už pokročila? Takže nemám řešit zatížení větve 5V nebo je to nutný u všech zdrojů aby se nějak neodpálily?
Moje zdroje:
- Maxpower AXT PX-350 12V 16A
- Eurocase AXT-350 JSP 12V 14A
- Forton FSP300-60PN 12V 18A
corsair
Kontaktovat uživatele:

#313 Příspěvek od corsair »

to zatížení se dělalo na AT zdrojích a na starších ATX, pokud ti běží je to zbytečné
m4rt4s

#314 Příspěvek od m4rt4s »

Dobrá, díky :) Právě jsem si říkal abych ho nějak neoddělal nebo se neokrádal o nějaký drobný V , A. A nebo jak jsem někde čet, že zdroje pak nebyly schopný udržet svejch 12V a napětí skákalo nahoru dolu :-)
jaroslav.falcon

#315 Příspěvek od jaroslav.falcon »

1) musiš vyhodit stabilizaci z 5V jinak bude blbě stabilizovat jenom samotných 12.
2) upravit odpor zpětnovazební odpor ve větvi 12V
2) pokud bude velkej odběr z 12V tak ti muže stoupnout na 5V větvi napětí a supervisor IO vypne zdroj. Je vhodné tam vložit 7805 a máš po starostech a dobře stabilizované 12V
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“