DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
tomi79rv

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

#301 Příspěvek od tomi79rv »

takto stratiť Phantom, to je fakt na zaplakanie situácia... ak by som býval neďaleko, isto by som ti ponúkol pomoc s hľadaním cez FPV. skúste ešte pohľadať, máte tam stále nádej.... na youtube som videl chlapíka, čo mu spadol do mora a on si počkal na odliv a tak ho našiel...
Naposledy upravil(a) tomi79rv dne čtv 04.07.2013 23:01, celkem upraveno 1 x.
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
tomi79rv

#302 Příspěvek od tomi79rv »

off píše:Nemáte někdo FPV sadu od TELINKu? Dneska jsme ji dostal a mám trochu problém se zapojením:

1. U PŘIJÍMAČE je kabel pro propojení s monitorem (jack >> 3x CINCH). Akorát ty CINCHE jsou "samice" - a na monitoru samozřejmě taky. Takže to jaksi nejde dohromady. Je to blbej kabel, nebo to má nějaký hlubší smysl?

2. U VYSÍLAČE je buď univerzální kabel na propojení se zdrojem signálu, ale ten má na straně "kamery" jen 5 volnejch fousů (bez konektoru) + je tam přidaný kabel, který má na jedné straně vstup do vysílače, a na druhé straně USB konektor. Nevíte, jestli je na USB konektoru u
GOPRO2 online videosignál?

ja som tiež objednával z Telinku a mal som ten problém... zatiaľ som sa nechcel púšťať do strihania káblov, tak som doma pohľadal cinch s ktorým som ich spojil. sú to káble naviac, ale dá sa to.
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
zskal
Kontaktovat uživatele:

#303 Příspěvek od zskal »

off píše:Jakej používáš?

Mám tam tento. Občas jej nechávám i v autě, když parkuju někde mimo...
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
Marek_Km

#304 Příspěvek od Marek_Km »

Vzdávám to. Dnes dopoledne mi kamarád natočil zhruba půl hodiny videa z FPV quadry, které jsem teď prohlídnul a nic. Pak už bylo před poledenm, takže už mi víc pomoct nemohl. Sám už jsem pak objel ještě město z druhé strany a namířil to do chatové kolonie, cestou jsem se stavil v hospodě, poptal se tam a nechal inzerát, kdyby něco. Pár inzerátů jsem rozdal i chatařům, kterých jsem se ptal. Za půl hodiny přišla stejně bouřka.
Když jsem si to včera pozdě večer tisíckrát promítl v hlavě, tak mám pocit, že když ta koptéra zahájila RTH a mi se zdálo, že se mi vrací, tak jsem možná ani z toho auta vůbec nespěchal a pak mi došlo, že neletí ke mě, ale ode mě. Pak se mi v tom šoku nějak pomíchalo. Nicméně kdyby to namířila ke mě, nebo vpravo, vlevo, tak ji uvidím, ale ona mi zmizela skoro okamžitě, takže asi fakt letěla ode mě. Podle navigace jsem pak tipoval, kudy mohla letět a na pár míst se vyjelo. Hlavně tam, kde byly v cestě vyšší stromy, do kterých mohla nahučet. Pokud je ale přeletěla (jako že asi ano), tak mohla být klidně o pár kilometrů dál. Nic, uvidím, měsíc dva počkám, pak se zbavím baterek a pokud bude zájem za pár korun i těch pár věcí co mi zbylo. Ještě jedna šance. U nás z letiště odlítávají padáčkáři a často prý lítají tím směrem. Zkusím se tam někoho zeptat, ale nevěřím, že to bude mít úspěch. Je znám nějaký jiný případ, kromě zskala, kterému to taky jednou uletělo? Myslím NAZA jednotku, nebo přímo Phantoma. Byl někdo takový na třeba RCGroups?
salamander

#305 Příspěvek od salamander »

Neodletela náhodou na nejaké miesto kde bol predtým kalibrovaný kompas ?
Ono, občas zblbne človek a elektronika si myslím že tiež .
Marek_Km

#306 Příspěvek od Marek_Km »

Nevzpomínám si, kdy a kde přesně jsem ho kalibroval, ale mám pocit, že na místě, kde jsem včera lítal. Nehledě na to, že kompas by na to podle mého vliv mít neměl, protože by jednotka letěla na souřadnice a je jedno jak by byla natočená. A předtím jsem pár desítek sekund bez problémů řídil. Ani tam není nikde zdroj rušení, ani vedení vysokého napětí, prostě nic. V těch místech jsem byl dřív x-krát. Nedovedu si to vysvětlit. Dle mého se musely uložit špatné souřadnice, nebo nevím. Přece zskal taky psal, že mu NAZA vzala roha a našel ji o 3 kilometry dál... Elektronika je asi nevyzpytatelná. Já doteď tenhle stroj považoval za bezchybný...
tomi79rv

#307 Příspěvek od tomi79rv »

téma strateného Phantoma, ma celkom prinútila sa zamyslieť, ako lietať a čo urobiť pre bezpečnosť. Nikto nechce stratiť Phantom-a, prípadne plus GoPro kameru aj s gimbalom... Táto cena bez problémov môže byť cez 1500 eur... Ja som začal lietať na lúke, možno do 50 metrov. To ale skoro unudí človeka a chce viac. Po tom čo zistíme že ako pekne a presne to dokáže lietať, tak chceme z neho vyžmíkať viac a viac... Niekto robí akrobaciu, niekto chce pekné zábery na kamere, tak lieta blízko objektov, stromov, alebo naopak odletí do veľkej výšky a podobne...

Marek_Km písal si, že si bol v aute, nemohlo toto narušiť komunikáciu? Ak stratí signál a máš to v Atti móde, tak mal zostať na jednom mieste a pristáť či nie? V GPS Atti zase sa mal vrátiť tam, kde bol zaznamenaný štart v GPS Atti móde.

Ako nejaké normálne riešenie pre bezpečnosť vidím v tom GPS Trackeri. Je to zase plus váha, ale čo už. Je nejaká možnosť, že priamo GPS Phantom-u bude vysielať informácie o svojej polohe i po strate?
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
zskal
Kontaktovat uživatele:

#308 Příspěvek od zskal »

Marek_Km píše:... tak mám pocit, že když ta koptéra zahájila RTH a mi se zdálo, že se mi vrací, tak jsem možná ani z toho auta vůbec nespěchal a pak mi došlo, že neletí ke mě, ale ode mě. Pak se mi v tom šoku nějak pomíchalo. Nicméně kdyby to namířila ke mě, nebo vpravo, vlevo, tak ji uvidím, ale ona mi zmizela skoro okamžitě, takže asi fakt letěla ode mě....

No to je přesně ten můj případ....po zapnutí RTH mi prostě copter zmizel z dohledu než jsem si stačil sundat brýle a trochu prokouknout oči. Když jsem si potom promítl trasu letu na mapě, tak copter letěl naprosto přesně opačným směrem než měl. Já jsem to tehdy přisuzoval mírnému větru, který tím směrem foukal a taky tomu, že jsem měl tehdy už starší baterii, která nebyla zrovna v dobré kondici. Myslel jsem si, že to prostě motory proti tomu větru neutáhly. Ovšem je fakt, že copter po 3 km naprosto bezproblémů a regulérně dosedl na zem. Na něm nebyla ani minimální známka pádu. Po zapnutí RTH by měl vystoupat o 20m výš a mazat domů, ale podle OSD když se odemě vzdaloval, tak byl ve výšce cca 60-70m. To je potom už fakt blbě vidět.
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
Marek_Km

#309 Příspěvek od Marek_Km »

tomi79rv píše:Marek_Km písal si, že si bol v aute, nemohlo toto narušiť komunikáciu? Ak stratí signál a máš to v Atti móde, tak mal zostať na jednom mieste a pristáť či nie? V GPS Atti zase sa mal vrátiť tam, kde bol zaznamenaný štart v GPS Atti móde.

Ako nejaké normálne riešenie pre bezpečnosť vidím v tom GPS Trackeri. Je to zase plus váha, ale čo už. Je nejaká možnosť, že priamo GPS Phantom-u bude vysielať informácie o svojej polohe i po strate?

Ano, sedl jsem si na chvilku do auta a pilotoval z něj. Naprosto jsem tomu důvěřoval a tak trochu zbytečně tu ztrátu signálu riskoval. X-krát jsem RTH ukazoval a jen jednou (když nepočítám tento případ) se mi kopter vrátil kvůli ztrátě signálu. Tehdy jsem pod něj zavěsil větší kameru, která asi ten signál zastínila, nevím. Lítal jsem i dál, ale tehdy si pamatuju, že se mi automaticky vrátila.
Jestli ztratí signál v GPS, Atti, nebo manual módu, je určitě jedno, po 3 sekundách se aktivuje fail safe a provede ten, co má nastavený. V tomto případě návrat na místo startu (na PC se dá nastavit ještě jedna možnost - přímé dosednutí). Ten návrat má ale asi každý, co má NAZA. Navíc je tam defaultně.
Phantom nevysílá nic, komunikuje po spojení s vysílačkou, jinak baterka je už dávno po smrti, takže jediná možnost by byl ten tracker...
Marek_Km

#310 Příspěvek od Marek_Km »

zskal píše:No to je přesně ten můj případ....po zapnutí RTH mi prostě copter zmizel z dohledu než jsem si stačil sundat brýle a trochu prokouknout oči. Když jsem si potom promítl trasu letu na mapě, tak copter letěl naprosto přesně opačným směrem než měl.

Právě že jsem já blbec tomu nevěnoval po ztrátě signálu pozornost a čekal na přiblížení. V té dálce jsem měl pocit, že letí ke mě. Jen si pamatuju, že jsem ještě v autě řekl: "k...a, kam to letí? a když jsem z něj vyskočil, už jsem ho neviděl. Už to nemá smysl rozebírat. Jsem s tou ztrátou smířený...
off
Kontaktovat uživatele:

#311 Příspěvek od off »

Pár poznámek pro majitele GoPRO2 (Prestigio 770 apod. - videovýstup přes tenký "jack") co - jako já - objednali "Phantom-ready" downlink sadu od Telinku.

je to zaměřené hlavně na ta témata, která mi byla nejasná, nebo co jsem objevil metodou pokusu a omylu:

1. Kabely:

- Kabel dodaný k přijímači obsahuje opačné CINCH konektory (stejné,jako LCD)
- Kabel dodaný k vysílači pouze kabel pro GoPro 3 (s výstupem přes USB)

Bylo by asi možné shámět nějaké redukce, ale já jsem se rozhodl obětovat výstupní video orig. kabel.

Takže

- kabel PŘIJÍMAČ -> MONITOR: žlutou "samici" ustřihnout, a nahradit žlutým "samečkem", ostatní konektory ustříhnout a zahodit

- KABEL GoPro2 -> VYSÍLAČ: orig. jack (ustřihnout z druhého konce videokabelu, ze kterého jsme už použili žlutý CINCh samečka) připájet na nějaký starý servokonektor, který přesně pasuje do pinů vysílače. Krajní PIN = černá = mínus, střední PIN nic (nepoužito), třetí (druhý krajní) PIN = žlutá = videosignál. Jde použít i originál pětižílový kabel. V takovém případě použijeme černý a žlutý kabel (připájíme na stejně barevné kabely z JACKa), ostatní vytáhneme z konektoru a zahodíme.

2. Tem divný černý plastový bazmek = stínítko na monitor, nacvakne se na monitor zepředu

3. K napájení palubní části jsem využil ten kabel, co už je z výroby instalovaný v Phantomu (orig. napájecí kabel vysílače používá servisní konektor, ale tam už mám napíchnutý "bzučák", hlídající napětí baterky a nechtělo se mi dělat nějaké rozdvojky - když už tam ten kabel je...)

4. U přijímače neplatí nastavení DIPů v návodu, ale to na samolepce nalepené přímo na těle přijímače

5. Všechny nepotřebné kabely a konektory jsem ustříhal co nejvíc to šlo

5. Po zapnutí monitoru je potřeba nastavit v menu v oddíle Servis videonormu na SECAM a položku CAMERA na ON. Jinak obraz přeskakuje.

No a pak najednou CVAK a VOILA - ONO TO FUNGUJE!!!!!!!
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#312 Příspěvek od JirkaA »

otazka pro majitele uletlych copteru: pockali jste pred startem dostatecne dlouho na to, aby GPS mela dost satelitu na urceni polohy?
OK2WY
Marek_Km

#313 Příspěvek od Marek_Km »

JirkaA píše:otazka pro majitele uletlych copteru: pockali jste pred startem dostatecne dlouho na to, aby GPS mela dost satelitu na urceni polohy?

Na místě startu se dá zachytit 7-8 satelitů. Nikdy nebyl problém. Jen jedenou jedenkrát jsem na tom místě létal s jedním problikem červené, což znamená zachycených 6 satelitů. Problém je v tom, že tu třetí baterku jsem zapojil a tu druhou vybitou jsem odnášel mezitím uložit, takže na 100 % nevím, jestli startovací procedura proběhla tak, jak měla. Většinou to sleduju, tentokrát si nejsem jistý... Jo a zrovna jsem u 2. a 3. baterky nepoužil GPS, ale jen Atti, ale i tam by to asi mělo signalizovat ten menší počet satelitů...
off
Kontaktovat uživatele:

#314 Příspěvek od off »

Tak první FPV let - a dokonce i s přistáním podle obrázku :-) Nevíte nekdo, jak moc se vysílač podepíše na spotřebě resp. omezení letového času? Předpokládám, že moc ne, ale pro jistotu...
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#315 Příspěvek od koulinek »

off píše:Tak první FPV let - a dokonce i s přistáním podle obrázku :-) Nevíte nekdo, jak moc se vysílač podepíše na spotřebě resp. omezení letového času? Předpokládám, že moc ne, ale pro jistotu...

To záleží od výkonu vysílače kolik dokáže "protopit" a taky od provedené elektroinstalace na modelu. Jestli bereš z pohonné sady nebo máš závaží navíc v podobě aku pro VTX. Pokud bereš vše z pohonné sady tak si vyčteš v klidovém stavu komplet spotřebu palubní elektroniky třeba pohodlně z OSD.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Zamčeno

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“