PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
strahlung

#3031 Příspěvek od strahlung »

Říkal jsem si, jak jsi to asi udělal s tím spínáním světel, a tipoval jsem to na servo s nějakým spínačem... Hm. To už jsi tam rovnou mohl dát potenciometr :) .
Pokud si někdo jiný chce zabastlit, mám vyvinutý čistě elektronický dvojitý spínač ovládaný dvěma kanály (triviální, ale spolehlivé zapojení) a také přímo proudový zdroj pro LED spojitě řízený jedním kanálem od nuly do maxima, které se definuje jedním rezistorem. Mohu poslat emailem dokumentaci nebo to mohu i někomu postavit. Stavba a oživení jsou jednodušší než u akustických indikátorů, takže bych se dokumentaci nebál pustit ven.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
coro

#3032 Příspěvek od coro »

arda1 píše:Ten mikrospínač je tam na dvě věci-pokud ti cukne servo nebo dáš větší výchylku tak ti ho to buď urve (lepší varianta) nebo dojde k poškození serva. :roll: :roll: :roll:

Pokiaľ pri tom svetle nechcete čítať (potreba vyššieho prúdu/výkonu), stačí led pripojiť namiesto motora v serve. Potenciometer serva zostáva a ním sa nastaví, od akej výchylky sa led rozsvieti (servo chce točiť motor jedným smeromktorým led svietia, na opačnú stranu môže byť iná led ale neutrálna poloha je príliš malá na to aby zostali zhasnuté). Jediný problém je s prúdovým odberom z BEC - aby sa nevypínal.. ale nejakých pár mA na led nie je problém, a zase je stabilné napätie a nebudú po zapnutí motora pohasínať ani vyhárať.
strahlung

#3033 Příspěvek od strahlung »

Nebýt toho problému s BEC, je to s tím servem dobrý nápad, protože servo s odešlým komutátorem u motoru má asi kdekdo. Pokud by se servo patřičně upravilo (vypájet příslušný nežádoucí tranzistor, pokud je diskrétní), mohlo by spínat i proti plnému napětí packu - pochybuji, že by těch 12V bylo na ten příslušný MOS příliš. Ostatně pokud se místo potenciometru zapojí RC článek ze správně vybraného nepoužitého ramene můstku pro motor, třeba by to mohlo nějak regulovat jas rychlým blikáním... Muselo by se to vyzkoušet u konkrétního typu serva, třeba i u těch setových šuntů. Z celého serva by zbyla jen ta malá destička, která sama o sobě je snad OK. Je to řešení poněkud upachtěné, ale je zadarmo. Coro, nechceš to zkusit a dát sem v případě úspěchu fotky úprav? Já už to mám vyřešené lépe, takže mě to tak netankuje.
mrsairus

#3034 Příspěvek od mrsairus »

adra1 píše:
Ten mikrospínač je tam na dvě věci-pokud ti cukne servo nebo dáš větší výchylku tak ti ho to buď urve (lepší varianta) nebo dojde k poškození serva. Koulející očima Koulející očima Koulející očima

servo ma nastavenu maximalnu vychylku a este aj tak tam je rezervne miesto

no lenze dnes sa horsia vec stala, tak ako som ho pekne vycackal tak som ho hend aj rozbil, zaletelo mi do stromu, vyska 20m, konare zacinali tak od 10m a aj to zprachnivete takze som ani nemal odvahu tam liezt, no a cuduj sa svete co nespravi okoloiduci cigan za flasku palenky :-D zhodil mi ho, no cestou spadlo este do potoka :) zatial co som videl tak zlomene kridlo, to by ma netankovalo ale neviem jak je natom elektronika, nemal som cas to skumat este lebo som isiel na vlak do skoly, co myslite mohla to elektronika prezit? dajme tomu, nejake to servo ked poslo ok, no ale co prijimac? uskodi mu voda? resp neviem do akeho mnozstva sa to zaplavilo, akurat ako to spadlo zo stromu a po par sekundach sa to vybralo z vody, nejaky nazory, resp podobne zazitky? :-D
Naposledy upravil(a) mrsairus dne ned 09.05.2010 21:58, celkem upraveno 1 x.
mrsairus

#3035 Příspěvek od mrsairus »

coro píše:
arda1 píše:Ten mikrospínač je tam na dvě věci-pokud ti cukne servo nebo dáš větší výchylku tak ti ho to buď urve (lepší varianta) nebo dojde k poškození serva. :roll: :roll: :roll:

Pokiaľ pri tom svetle nechcete čítať (potreba vyššieho prúdu/výkonu), stačí led pripojiť namiesto motora v serve. Potenciometer serva zostáva a ním sa nastaví, od akej výchylky sa led rozsvieti (servo chce točiť motor jedným smeromktorým led svietia, na opačnú stranu môže byť iná led ale neutrálna poloha je príliš malá na to aby zostali zhasnuté). Jediný problém je s prúdovým odberom z BEC - aby sa nevypínal.. ale nejakých pár mA na led nie je problém, a zase je stabilné napätie a nebudú po zapnutí motora pohasínať ani vyhárať.

nenapajam to zo serva, mam spraveny samostatny obvod pre led priamo z acu, pri starte ledky nezhasinaju, na kazdej je 1kohm rezistor a vsetky su paralelne
coro

#3036 Příspěvek od coro »

mrsairus píše:.... no ale co prijimac? uskodi mu voda? resp neviem do akeho mnozstva sa to zaplavilo, akurat ako to spadlo zo stromu a po par sekundach sa to vybralo z vody, nejaky nazory, resp podobne zazitky? :-D

Pri lietaní s hydroplánmi je voda jasný problém, samozrejme že mokré nič poriadne nefunguje ale trvalým zničením hrozí v podstate hlavne pre regulátor (príp. servá)..
V bldc regli sú 3 páry fet tranzistorov(v skutočnosti ešte viac lebo ich je niekoľko paralelne), a každý pár je priamo medzi plus a mínus aku, takže ak sa zopnú naraz je to čistý skrat a okamžite zhoria. Stačí jedna kvapka čo po kábli pretečie do reglu a hotovo.

Ak to nezhorelo hneď, mohla sa tam voda dostať až po odpojení aku - daj pred pripojením aku pozor aby regl bol naozaj suchý. Ak v ňom bola voda, niekde dnu určite zostáva - treba odbaliť zmršťovačku a regl vyčistiť a vysušiť.

Po potope je možné hrubé nečistoty umyť destilovnou vodou, potom vyplácnuť isopropyl alkoholom - nemal by nič poškodiť. a vyfúkať hoc aj fénom.
Proti vode sa predáva "Wet-protect" sprej, ale neskúšal som. Striekam si elektroniku lakom na plošné spoje "Plastik70", funguje aj v regli, podľa skúseností cca 1 rok, potom opakujem (mám otestovaný príjmač aj s reglom komplet ponorený pod vodou stále funkčný, ale po roku mi aj tak v hydropláne zhorel tak odvtedy si myslím že to je po tom roku treba zopakovať, regl sa zohrieva a asi tá ochranná vrstva nevydrží).

ad LED: ja som mal pre každú led samostatný zdroj, gombíkovú baterku CR2032. Mal som ich 20 z delexxtreme a prišli takpovediac trošku prestarlé s malou kapacitou, tak som ich takto likvidoval - aj tak jedna vystačí na dosť dlho. Netreba k tomu nič, len baterka strčený medzi vývody led. Je to menej náročné ako ťahať káble, a keď sa letí naozaj v noci, menej vadí ak zhasne jedna než keby za letu zhaski všetky. Do budúcnosti plánujem napájať ledky malými128mAh Lipol čo za dolár predáva hobbycity.
atlanta

#3037 Příspěvek od atlanta »

Odbočím od Vaší diskuze, dnes jsem odzkoušel konečně v praxi, proč jsem si tak rád omotoroval Cessnu ... ( TGY 28-36 1200 KV )
Vyzkoušeli jsme AEROVLEK s tímto drobečkem S vrtulí 9x4 JXF nebyl žádný problém ho dostat do luftu.
Je to prča 8)
Bývr :-) , F9F , Tempest ( ve stavbě )
mrsairus

#3038 Příspěvek od mrsairus »

coro píše:V bldc regli sú 3 páry fet tranzistorov(v skutočnosti ešte viac lebo ich je niekoľko paralelne), a každý pár je priamo medzi plus a mínus aku, takže ak sa zopnú naraz je to čistý skrat a okamžite zhoria. Stačí jedna kvapka čo po kábli pretečie do reglu a hotovo.

cize ak tomu dobre rozumiem, tak po zhoreni tych tranzistorov sa aj cela elektronika vypne ? alebo vdaka tomu skratu sa prezenie vysoky prud vsetkym moznym ?
coro

#3039 Příspěvek od coro »

Presný priebeh zhorenia reglu nie je nikdy zaručený :) veď zostane kus neurčitej čiernej hmoty..
...ale v slušných regloch by BEC mal zhorieť slušne a na príjmač a teda do celého zbytku elektroniky nepustiť nič.
Výnimky existujú, ale nepíše sa o nich nejak často. Prednedávnom tu ale niekto nadával na regl čo chodí s nejakým vrtuľníkom že poslal "do kytek" všetky digi servá. Mne to urobil len pred rokmi Schulze (Slim 24be). Takže slovo "slušný bec" či "slušný regl" je veľmi neurčité..
Proste to zistíš až podľa toho či zhorelo všetko alebo nie. Ale nemalo by.
strahlung

#3040 Příspěvek od strahlung »

Ještě se vrátím k řízení LED rádiem. Můj původní proudový zdroj měl přesně lineární závislost proudu na délce impulzu PPM. Říkal jsem si, že to není nejlepší varianta, protože smyslový vjem intenzity světla je logaritmický a navíc relativní "šumění" jasu vlivem přenosového kanálu je v oblasti malých proudů větší, než by bylo nutné. Navrhl jsem řešení, které jednak do nastavování nejmenších proudů vnáší značnou setrvačnost a šum tak filtruje, druhak závislost proudu na délce impulzu není lineární, ale blíží se spíše exponenciále. Matematický model v OpenOffice Calc má tuto závislost:
Obrázek
(mírně jsem to zpřesnil podle skutečnosti)
Naopak u velkých proudů se setrvačnost neprojevuje, což má také svoje výhody.
Jsem teď v Praze, včera jsem si u Kohoutů vyzvedl destičky s mírně upravenými plošnými spoji a právě jsem to osadil a vyzkoušel. Špica, funguje to přesně jak jsem si představoval. Asi přepájím i součástky z původního řešení na novou destičku...
Naposledy upravil(a) strahlung dne ned 23.05.2010 21:32, celkem upraveno 1 x.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#3041 Příspěvek od cassiopeus »

Nemáte někdo na Cessně plováky? A jaké?

Díky
Surgical

#3042 Příspěvek od Surgical »

Já jsem měl tyhle http://www.rcshop.eu/plovaky-gws-p-17932.html?zenid=0b5880a54d872cfab356c56b5cc74d5d a seděly jí jak ulité.
Jinak vhodné plováky najdeš i tady http://www.hacker-model.com/cz/plovaky_lehke.html, nebo s ohledem na velikost a hmotnost Cessny by tam jistě pasovaly i plováky od MPX pro Minimaga
http://modely-rc.eu/733069-plovaky-minimag.htm.

Jen zásadní věc, udělat si ploutvičku (kormidlo) spřažené se směrovkou, bez toho Cessna na hladině není prakticky řiditelná.....
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#3043 Příspěvek od cassiopeus »

Tak mě napadlo, je to dobrý nápad jít na plováky, když jsem nikdy s podvozkem nestartoval ani na něj nepřistával?
mrsairus

#3044 Příspěvek od mrsairus »

cassiopeus píše:Tak mě napadlo, je to dobrý nápad jít na plováky, když jsem nikdy s podvozkem nestartoval ani na něj nepřistával?

preco vlastne? nemas nato plochu ? ved neni nic nad realne pristatie a vzlietnutie :)
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#3045 Příspěvek od cassiopeus »

Přesně, zatím jsem nenašel vhodné místo, kde by to šlo cvičit.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“