Opět a zase zdroj z PC ATX - sesypáno

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
petan64

Re: Jak na úpravu ATX zdroje z PC?

#316 Příspěvek od petan64 »

jaroslav.falcon píše:1) musiš vyhodit stabilizaci z 5V jinak bude blbě stabilizovat jenom samotných 12.
2) upravit odpor zpětnovazební odpor ve větvi 12V
2) pokud bude velkej odběr z 12V tak ti muže stoupnout na 5V větvi napětí a supervisor IO vypne zdroj. Je vhodné tam vložit 7805 a máš po starostech a dobře stabilizované 12V

V podstatě máš pravdu, ale je to silně zjednodušené. Tazateli to asi nic neřekne a ti ostatní, kteří problematice rozumí, tohle dávno znají. Zapojení zdrojů je dnes ale jiné než před lety a některé řídící obvody už nelze tak snadno obelstít. Naštěstí to už nebývá nutné. Moderní zdroje musí stabilně fungovat i při minimálním odběru, aby mohly spolehlivě napájet systémy s pokročilou správou napájení (vypnuté periferie a CPU...).

A jen pro pořádek - 7805 je docela zbytečný, může se použít stabilizovaných 5V ze Standby zdroje.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
coro

#317 Příspěvek od coro »

Ak zdroj naozaj spĺňa špecifikáviu ATX12 v2.2 a vyššiu, má 12V stabillizované samostatne a úpravy alebo zaťaženie 5V je (malo by byť) úplne zbytočné.
Najhoršie sú zdroje z "prechodného obdobia", kde ešte toto samostatné stabilizovanie nebolo, a sú tam ochrany natoľko zložité že zdroj len tak s prerobeným deličom na stabilizácii jednoducho nenabehne a neviem kde a čo a hlavne ako, by mu bolo treba doposielať..
m4rt4s

#318 Příspěvek od m4rt4s »

Takže když sem dám foto plošňáku tak mi řeknete jestli je nebo není třeba zdroj upravovat? :)
Plošný spoje vyrobit podle schématu pro mě nejni problém, ale ještrě jsem nikde nenašel stránku kde by úprava zdroje byla popsaná tak abych to i já pochopil :D myslim stabilizaci větve 12V.
petan64

#319 Příspěvek od petan64 »

Takový návod asi nenajdeš. Těch variant je takové množství, že prostě nejde napsat něco univerzálního. Proto se jednoduše doporučovalo starému zdroji vytvořit "předzátěž" pomocí odporu, nebo žárovkou, která je připojená na +5V a tím nastavit jeho pracovní režim na vyšší výkon i na 12V výstupu. Pokud chceš provádět úpravy v obvodech stabilizace a hlídání napětí, je nutno prostudovat dokumentaci řídících obvodů a rozkreslit i příslušné části zapojení v konkrétním zdroji. Potom je možné spočítat nové hodnoty součástek (odporovou síť) ve zpětné vazbě regulátoru a hlavně nastavit správné podmínky pro obvody ochran (přepěťová/podpěťová, nadproudová, někdy i zkratová ochrana...).

Před pár lety jsem dokonce prováděl úpravu starého zdroje, kterému jsem úplně vyřadil všechny výstupy a většinu ochran, regulační obvody doplnil o plynulou regulaci napětí a proudové omezení. Bylo to klasické zapojení s obvodem TL494, který jsem doplnil o další modul s regulátorem proudu (nějaký oper. zesilovač, proudový bočník atd...). Tento zdroj byl potom schopen přímo nabíjet LiIon baterie... :) Zajímavé bylo, že potom byl ten zdroj v podstatě odolný i proti zkratu... :o Návod po mně ale nechtějte, byla to improvizace v jednom konkrétním typu a zapojení už asi nenajdu...
m4rt4s

#320 Příspěvek od m4rt4s »

A jak poznám, že zdroj maká jak má ? :-)
Když k němu připojim ventilátor 12V tak se roztočí, když ho dám hned na max, tak se zdroj vypne je tam velkej nárust ampér takže proudová ochrana bude fungovat :-) a když jsem měřil výstupní napětí tak má 11,89V :-)

Takže ho nechám bez úprav ? :D
petan64

#321 Příspěvek od petan64 »

Zkus k němu připojit nabíječku, ale zdroj zapínej až s připojenou nabíječkou. Pokud je na jejím vstupu kondenzátor a Ty ho připojíš k zapnutému zdroji, může jeho nabíjecí proud způsobit reakci ochrany a zdroj se tím vypne. Při startu zdroje jsou ochrany dočasně odpojené a zdroj obvykle zvyšuje napětí postupně (soft-start). Proto je nutné mít zátěž připojenou už před startem zdroje. Také se tím omezí riziko zničení elektroniky a zdroje - před zapnutím je samozřejmé důkladně kontrolovat polaritu!

Pokud nabíjení funguje a zdroj nevypíná ani při větší zátěži, není úprava nutná.
m4rt4s

#322 Příspěvek od m4rt4s »

Jen pro kontrolu, Jestli dobře chápu :-)
Vezmu zdroj na jeho výstup 12V a GND dám nabiječku 12V, nabiječku připojim ke zdi zapnu jí pka až zdroj ke zdi zapnu síťovej vypínač a nakonec spojim zelenej kablík z černým?
Zdá se mi to jako divočina nepujde to do zkratu? :D
Nebo je to myšlený s vypnutou nabiječkou? Potom bych to chápal :)
petan64

#323 Příspěvek od petan64 »

Ten zelený drát slouží jen pro ovládání zdroje v PC. Můžeš ho nechat trvale uzemněný (propojený s černým), rozhodující je připojit napájení (zapojení do zásuvky, zapnutí vypínače) až po propojení kabelů zdroje a nabíječky. Po zapnutí zdroje tedy můžeš normálně zapnout nabíječku. Nehledej v tom žádnou vědu, prostě nechej zdroj vypnutý, připoj kabely do nabíječky a potom zdroj zapni.

Nabíječku samotnou nezapneš, dokud není nastartovaný zdroj (její elektronika bez napájení nereaguje). Některé nabíječky umožňují nastavit automatické zapínání (třeba můj Orbit je nastavený, aby se zapínal sám...), jiné ani vypínač nemají a počítají pouze s odpojením napájení.
JosefSvejk

#324 Příspěvek od JosefSvejk »

m4rt4s píše:... nabiječku připojim ke zdi zapnu jí pka až zdroj ke zdi zapnu síťovej vypínač a nakonec spojim zelenej kablík z černým?
Zdá se mi to jako divočina...

No, tak to mně taky :? . Jakou řečí to píšeš?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
m4rt4s

#325 Příspěvek od m4rt4s »

petan64 píše:Ten zelený drát slouží jen pro ovládání zdroje v PC. Můžeš ho nechat trvale uzemněný (propojený s černým), rozhodující je připojit napájení (zapojení do zásuvky, zapnutí vypínače) až po propojení kabelů zdroje a nabíječky. Po zapnutí zdroje tedy můžeš normálně zapnout nabíječku. Nehledej v tom žádnou vědu, prostě nechej zdroj vypnutý, připoj kabely do nabíječky a potom zdroj zapni.

Nabíječku samotnou nezapneš, dokud není nastartovaný zdroj (její elektronika bez napájení nereaguje). Některé nabíječky umožňují nastavit automatické zapínání (třeba můj Orbit je nastavený, aby se zapínal sám...), jiné ani vypínač nemají a počítají pouze s odpojením napájení.

Dobrá, zejtra vezmu zdroj do práce a zkusim ho na nabiječce :-)
JosefSvejk

#326 Příspěvek od JosefSvejk »

Nezlob se na mě, ale z té tvé věty mám dojem, že chceš provést něco fakt ošklivého 8O . Jakou nabíječku budeš připojovat k tomu zdroji? K jaké zdi ji chceš připojovat?

Petan64: Upřímně, ty jsi porozuměl tomu, co napsal m4rt4s?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
petan64

#327 Příspěvek od petan64 »

Ale jo, jsem z práce zvyklý překládat si věty zákazníků, kteří mi popisují závady notebooků... :D

Jak jsem pochopil, byly to jen teoretické dotazy a on si to teď nemá jak ověřit. Takže zítra očekává ohňostroj... :) Ale snad jsem to napsal dost jasně, tak by mu to mohlo fungovat.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#328 Příspěvek od jyrry »

Já bych podle těch dotazů doporučil do toho zdroje se vůbec nevrtat a buď koupit zdroj k tomu účelu již udělaný nebo úpravu PC zdroje svěřit někomu kdo se takto neptá... :roll:
jyrry.webnode.cz
m4rt4s

#329 Příspěvek od m4rt4s »

Myslim si, že je lepší se 2krát zeptat než něco odpálit :-) a to, že "JosefSvejk" nerozumý venkovskýmu jazyku za to já nemůžu. Nepotřebuju si hrát na odborníka :wink:
m4rt4s

#330 Příspěvek od m4rt4s »

Tak jsem zdroj dneska napojil na nabiječku a z nabiječky šlo až 18V víc jsem nezkoušel a zdroj furt běžel :) až když jsem nabiječku vypnul tak se vypnul i zdroj.
Takže nejni třeba dávat odpory na větev 5V ? :)
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“