DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
off
Kontaktovat uživatele:

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

#316 Příspěvek od off »

koulinek píše:To záleží od výkonu vysílače kolik dokáže "protopit" a taky od provedené elektroinstalace na modelu. Jestli bereš z pohonné sady nebo máš závaží navíc v podobě aku pro VTX. Pokud bereš vše z pohonné sady tak si vyčteš v klidovém stavu komplet spotřebu palubní elektroniky třeba pohodlně z OSD.

Právě že to mám napájené přímo z pohonné sady. Dal bych tam ještě nějaký malý tříčlánek, ale trochu se bojím že by to bylo nakonec kontraproduktivní (větší váha = opět větší spotřeba z pohonného aku). Měl jsme na mysli nějakou real-life zkušenost se sadou od TELINKu. Uvidím, že to trochu osahám, napíšu, nakolik se to projevilo na letovém čase.
off
Kontaktovat uživatele:

#317 Příspěvek od off »

Marek_Km píše:otazka pro majitele uletlych copteru: pockali jste pred startem dostatecne dlouho na to, aby GPS mela dost satelitu na urceni polohy?

Ahoj, podle mých zkušeností, jestli to by třetí start po sobě, tak se satelity načtou velmi rychle, a když ne na zemi, tak ve vzduchu.

Vycházím z toho, že selhání modelní elektroniky je sice hodně nepravděpodobné, ale samozřejmě možné. Tu a tam upadne drát, tu a tam odejde nějaký šváb nebo součástka. Nicméně selhání v tom smyslu, že by NAZA selhala z hlediska ovládání, ale neselhala z hlediska stabilizace, je o dva řády nepravděpodobnější. To by vypadalo spíš na nějakou sw. chybu, což znamená zase velmi nízkou pravděpodobnost. Pokud by selhal radiový přenos, přejde do "fail-safe" režimu a přistane. Jsou samozřejmě možné různé kombinace závad, ale to ja až to poslední, co bych vymýšlel. Nejprve bych šel po "jednoduché" stopě. Fatální závadu bych prozatím vyloučil, pokud jsi ho naposledy viděl, jak "někam" letí (a ne, jak padá).

Takže pokud to ulítlo, odhadoval bych, že na 90% to byl ve skutečnosti "řízený úlet", 9% nějaký popletené fail-safe a 1% něco jiného.

Základ je pamatovat si poslední polohu. Do mapy udělat přímku mezi místem pozorování a poslední polohou a pak hledat a hledat. Nevím, co je tam za porost, ale jen na obrázky ze vzduchu bych se rozhodně nespoléhal, nemáš jistotu, že je to nasnímané opravdu se 100% pokrytím, a navíc akční rádius je hodně omezený. Když, tak bych poprosil někoho s motorovou krosnou a trať bych plotoval na GPS, aby byla jistota, že se něco nevynechalo.

Mě osobně připadá jako nejpravděpodobnější, že došlo ke ztrátě orientace, a prostě ulítl po větru. Sedl někde, kde mu došla baterka. Po téhle stopě bych ještě šel a šel bych po ní pěšky. Potřebné údaje se dají snadno dohledat.

Důležitá věc, která by na to vrhala jiné světlo - vypnul jsi po ztrátě orientace vysílačku? Jedině tak máš jistotu, že se aktivuje (nebo aspoň měl aktivovat) FS režim.
Naposledy upravil(a) off dne sob 06.07.2013 16:34, celkem upraveno 1 x.
Marek_Km

#318 Příspěvek od Marek_Km »

Vysílačku jsem bohužel nevypnul, ale jak říkám, zaváhal jsem, proto jsem ji moc pozorně nesledoval a počítal jsem s tím, že se už vrací. Pak jsem viděl, že odlétá a když jsem hned vyskočil z auta, už jsem ji neviděl. Vím, že jsem udělal totální hovadinu a počítám s tím, že už to nenajdu. Stavil jsem se dnes na předpokládaném místě doletu, kde jsem rozdal pár inzerátů, pak jsem se stavil u nás na letišti, kde jsem získal kontakt na pána, co lítá s motorovým padákem. Tomu jsem to popsal (říkal, že už pár věcí takhle hledal). Říkal, že tam lítá, sice hledat něco tak malého nebude sranda, ale že se mrkne. Akorát dnes už ne, dost fouká. Ono je to už jedno. Kéž by to třeba bylo někde narvané na stromě, to by aspoň bylo vidět. Co už... Je to aspoň varování pro ostatní, co se může stát...
salamander

#319 Příspěvek od salamander »

Ešte ma napadlo, ja lietam zatiaľ v GPS ATI a keď pustím páčku tak kopter zastane, ale, keď sa lieta len v ATI tak nezastane a frčí si to ďalej a hlavne s vetrom v chrbte, viem to s videí čo sú na DJI Inovations , musím odskúšať.
To znamená, keď letím dopredu a chcem zastať musím dať spätný chod , nestala sa náhodou tuto chyba.?
zskal
Kontaktovat uživatele:

#320 Příspěvek od zskal »

JirkaA píše:otazka pro majitele uletlych copteru: pockali jste pred startem dostatecne dlouho na to, aby GPS mela dost satelitu na urceni polohy?

V mém případě kdy mi copter vzal roha jsem si na 100% jistý že satelity byly načtené a uzamčené v plném počtu. To si ale myslím, že stejně ještě nic neznamená. Už víckrát jsem si všiml, že sice zatelity byly načteny všechny a locknuty, ale i přesto po návratu jednou problikávala červená led....tedy GPS neudržela potřebný počet satelitů. Tohle se ale stává hodně často a já už to poznám na řízení i za letu.
Tady si můžete zjistit jak je to s viditelností satelitů v lokalitě kde lítáte v závislosti na čase. Z toho mi potom logicky vyplývá že ta viditelnost se mění a pokud se prostě během letu dostanete do "špatného" času, tak máte možná i problém...
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
off
Kontaktovat uživatele:

#321 Příspěvek od off »

zskal píše:Z toho mi potom logicky vyplývá že ta viditelnost se mění a pokud se prostě během letu dostanete do "špatného" času, tak máte možná i problém...

GPS potřebuje k životu nejméně 3 satelity (a víc ostatně GPS ani nezaručuje). Samozřejmě čím víc, tím líp (hlavně ve vertikálním měření), ale i přesnost se třemi se pohybuje v 95% dejme tomu "malých desítek" metrů. A nevidět tři satelity za letu nad otevřeným terénem, to je hodně nepravděpodobné až nemožné. Věřím, že FS mód pracuje podle logiky "lepší něco, nežli nic", spokojí se s nízkou přesností a nečeká, až se "milostivě" načte šest satelitů.
off
Kontaktovat uživatele:

#322 Příspěvek od off »

Tak dneska první dvě FPV baterky s Ptákm + TELINK setem + GoPro2, baterka origoš (2200mAh)
Vyzkoušený dosah v prostoru bez překážek (měřeno ex post na fotomapě) cca 500 m (ve výce cca 100 m), pak začíná obraz vypadávat, hodně závisí na natočení Ptáka.
Doba letu cca 7 minut do prvního alarmu, tj. cca o minutu kratší, než bez downlinku.
Ještě trochu zoptimalizuju kabeláž, ale to už jsou fakt gramy, takže už to tak asi i zůstane.

Ale jinak je to BOMBAAAAAAAAAAAAAA!!!
tomi79rv

#323 Příspěvek od tomi79rv »

off! nechal si pôvodné antény, alebo si ich vymenil na tie kruhové, ktoré sa dajú tiež objednať z Telinku? ja používam tie pôvodné, fungujú celkom dobre, len sem tam zašumí obraz, zaleží ako je Phantom natočený (ale rozmýšlam, že by som ich objednal). k monitoru si mal akú kabeláž? mne vedie priamo z monitoru asi 1,5m dlhý 8 žilový kábel. ten by som potreboval skrátiť, ale zatiaľ som sa k nemu neodhodlal... pripájam nejaké fotky z monitoru a jednu kde som lietal cez FPV a obraz som mal stále pekný.
Přílohy
GOPR1041.MP4_snapshot_02.01_[2013.07.02_18.21.33].jpg
20130707_075938.jpg
20130707_075655.jpg
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
off
Kontaktovat uživatele:

#324 Příspěvek od off »

tomi79rv píše:off! nechal si pôvodné antény, alebo si ich vymenil na tie kruhové, ktoré sa dajú tiež objednať z Telinku? ja používam tie pôvodné, fungujú celkom dobre, len sem tam zašumí obraz, zaleží ako je Phantom natočený (ale rozmýšlam, že by som ich objednal). k monitoru si mal akú kabeláž? mne vedie priamo z monitoru asi 1,5m dlhý 8 žilový kábel. ten by som potreboval skrátiť, ale zatiaľ som sa k nemu neodhodlal.

Antény používám ty "bambule" s kruhovou polarizací, ale zkusím ještě vyzkoušet i ty původní (dneska to ale asi nedám). Kabel jsem normálně fiknul na míru, resp. ten se žlutým konektorem zkrátil tak akorát, ustřihl jsme ten původní konektor (samičku), a naletoval taky ustřižený správný (samečka). Ty nepotřebné "žíly" s dalšími konektory jsem ufik úplně. Není to koax, neboj se toho. Zatím jsem neupravoval napájecí kabel (ten jediný šel z "Phantom ready" sady použít bez úprav - co dodat...), takže ten je zbytečně dlouhý a mám ho smotaný pod monitorem. Tam je ale rozdíl minimální, tak jsem byl zatím línej ho zkracovat.

Jinak přijde mi, že to je tak akorát co Phantom ještě unese, objednal jsem ještě ten tracker (50g), ale to už bude fakt všechno, na gimbal zatím kašlu, při slušném lítání zase pro to moje focení natáčení není až tak potřeba a mám strach, že se vzletovou váhou a nějekou rezervou už je to teď na hraně.

Měřil jsi dosah s těmi původními anténami?

PS: fotky vyrobím a dodám večer nebo zítra
Naposledy upravil(a) off dne ned 07.07.2013 13:57, celkem upraveno 1 x.
Marek_Km

#325 Příspěvek od Marek_Km »

Jak vidím, co na to všechno zavěšujete, pojistěte si to aspoň tím trackerem. Těch případů bylo víc, bohužel to zjišťuju až teď. Třeba hned na 1. stránce nějaký Scalefan píše, že mu to pláchlo i GoPro http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1811071
Ach jo, že jsem to nevěděl dřív...
Jo, naštěstí jemu se vrátil, protože záznam z kamery nálezci ukázal, komu ho vrátit. Je to tam na straně 9. Pěkně vzal roha.
gardenroute

To jsou věci - bezpečnost

#326 Příspěvek od gardenroute »

Marek_Km píše:Tak a asi končím v klubu. Phantom mi uletěl. Beze srandy...

Pár dní jsem pryč, a dějou se tu takové věci.

Marek_Km - to je mě moc líto, upřímnou soustrast, hezky jsem si tu pokecávali, doufám, že ho najdeš, a nezanevřeš na to. Příp. našetříš na nového ptaaka, a pojedeš dál. Byla by škoda Tě tady nevídat :?

Já už nějakém pokročilejším vyhledávání pošilhávám delším dobu, čim více peněz na to věším, tím z toho mám blbější pocit.
Dnes už - nový podvozek (nijak levný!), FPV link s cloverleaf anténou, kamera GoPro 3 Black Ed., OSD Ghost, carbon vrtule, příští týden snad už Zenmuse a asi i výměna motorů, poté i na míru dělaná anténa pro zlepšení dosahu FPV vysílače. Uff, je to už docela pěkná řacha, kdyby to ulítlo, asi bych si zadělal na JIPku...

Proto půjdu s nejvyšší pravděpodobností do tohoto UHF lokátoru, je to docela sofistikovaná, malinkatá a lehounká věcička, která spolupracuje např. i s jakoukoliv PMR walkie-talkie (a jinými rádii). Myslím, že "Made in Israel" :D

Mám také již na stole Ghost OSD sestavu pro Phantoma (už aby byl v ptaakovi!), které mj. vkládá do přenášeného obrazu GPS souřadnice, takže budu pro pocit jistoty nahrávat i FPV videolink. Strategie hledání by poté byla se podle posledních nahraných GPS souřadnic dostat co nejblíže do místa přistání/pádu ptaaka, a poté ho lokalizovat tím UHF lokátorem. Má VOX detekci, tzn. že se automaticky aktivuje po vypnutí motorů a ukončení hluku vrtulí.

Pánové, jen doporučuji skutečně paranoidní ruční setup kompasu (kterému se většina ldí vyhýbá jako zbytečnému) pokaždé na novém místě létání či po transportu, důsledně čekat na ten zelený 20blik (uložena home position), a taky preventivně kontrolovat a utahovat pravidelně vrtule.
Naposledy upravil(a) gardenroute dne úte 09.07.2013 12:56, celkem upraveno 1 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#327 Příspěvek od koulinek »

gardenroute> takovej tuning Phantoma, to už jsi zralej na větší copter ne?
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Marek_Km

#328 Příspěvek od Marek_Km »

Teď mi volal ten chlapík s motorovým padákem, že dnes lítal asi hodinu a půl v místech, kde jsem ho navedl a nic.
Proto mi zbylé věci jako vysílačka, nabíječ, držák kamery, 3 pár originálních vrtulí a hlavně 7 zánovních baterek bude k ničemu. Měl by někdo předběžně (jestli vůbec) zájem? Baterie je jedna originál 3S 2200 mAh 20C, 2 kusy jsou Turnigy 3S 2200 mAh 3S1P 25C/35C a 4 kusy jsou G3 RAY 3S 2200 mAh 26C/50C. Když tak to pak hodím na bazar.
off
Kontaktovat uživatele:

#329 Příspěvek od off »

Marek_Km píše:Teď mi volal ten chlapík s motorovým padákem, že dnes lítal asi hodinu a půl v místech, kde jsem ho navedl a nic.
Proto mi zbylé věci jako vysílačka, nabíječ, držák kamery, 3 pár originálních vrtulí a hlavně 7 zánovních baterek bude k ničemu. Měl by někdo předběžně (jestli vůbec) zájem? Baterie je jedna originál 3S 2200 mAh 20C, 2 kusy jsou Turnigy 3S 2200 mAh 3S1P 25C/35C a 4 kusy jsou G3 RAY 3S 2200 mAh 26C/50C. Když tak to pak hodím na bazar.

Nevzdavej to jeste.... Treba ho nekdo najde, zazraky se dejou... Pockal bych tak mesic, at to pak neshanis zpatky :-)
A nebo Ti to neda a koupis nejakyho novyho... :-)
gardenroute

#330 Příspěvek od gardenroute »

koulinek píše:gardenroute> takovej tuning Phantoma, to už jsi zralej na větší copter ne?
He, našeptávač, hezká poznámka, nicméně problém je pro mě v mobilitě, jak už jsem někdy výše psal, chystám se za pár měsíců na expedici do Afrikym a ptaaka chci vzít sebou. Pořizoval jsem to hlavně s ohledem, že to vypadalo (a je) úžasně mobilně, parádní skladný design.
Dnes začínám bojovat s hmotností (carbon vrtule, carbon podvozek) a doletem, nicméně nic nemohu zatím obětovat. Proto stále spekuluji s možností větších vrtulí a můj nový skládací podvozek umžňuje použití 2 baterií.

Marek_Km píše:Teď mi volal ten chlapík s motorovým padákem, že dnes lítal asi hodinu a půl v místech, kde jsem ho navedl a nic....Proto mi zbylé věci jako vysílačka, nabíječ, držák kamery, 3 pár originálních vrtulí a hlavně 7 zánovních baterek bude k ničemu...
Já bych to také ještě nevzdával, prošel bych to v předpokládané oblasti dopadu s někým, znovu a znovu. Myslím, že to za to stojí, teď již nemáš co ztratit. Počasí je (a v násled. dnech bude) docela dobré, a kdyby jsi to náhodou našel nebo někdo to vrátil (měl jsi to podepsané - já mám např. tlf. číslo na vrtulích?), nemusí to být moc poškozené a všechno poškozené se dá vyměnit. Nevzdávej to.
Jinak pokud by jsi opravdu chtěl něco prodat, dej mě např. v SZ vědět, nabíječka a baterky by mě asi zajímaly.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Zamčeno

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“