Heli HK-450 z HC III.

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
strahlung

#316 Příspěvek od strahlung »

No... tak koukám, že vysílač HK-T6A s příslušným kabelem nekomunikuje nejen s mým notebookem, ale ani se stolním PC, které jsem nově získal. Takže se na tu křivku teď nepodívám a ani ji nezměním. To se soudruhům v Číně jednou něco nepovedlo. Budu muset zajet k bratranci, s jeho historickým stolním PC to funguje. Jsem zvědavý, jestli bude stolní PC fungovat lépe, pokud na něj místo W-7 dám W-XP. Ale obávám se, že to může být problém nekompatibility v nižší vrstvě.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
strahlung

#317 Příspěvek od strahlung »

Tak jsem na to dnes u bratrance na jeho PC koukal a ono je to takové nezjevné. Křivku kompenzace vlivu kolektivu mám pro pastorek 13T nově nastavenou nějak jako 54-38-30-38-54 (pro přechod od 11T na 13T jsem posílil kompenzaci o cca 17%) a funguje to OK. Tím myslím, že se při hýbání kolektivem ve visu nemění otáčky rotoru, soudě podle zvuku, a i rozsah regulace otáček je asi OK. Jenže to samozřejmě v absolutním měřítku nemůže nikomu nic říci, protože to záleží na tom, jak jsem někdy v minulosti u regulátoru nastavil rozsah řídicího impulsu a na jakých otáčkách rotoru reálně jedu - myslím že na stejných jako u pastorku 11T. Píšu to jen protože jste se mě na tu křivku pořád ptali. Tedy, asi jsem reguátor nastavil na krajní meze vysílače, ale on reálně pracuje ve značně zúženém rozsahu délky impulsu. Takže se při nastavování vysílače vlastně nedozvím, kdy je regulátor úplně vypnutý a kdy běží na maximum rozsahu. Hlavně že to nějak funguje. Jsem zvědavý, jak se to teď s větším pastorkem bude chovat ve vírovém poli.
shake13

#318 Příspěvek od shake13 »

Tak ak si nastavil krivku plynu tak ako pises, tak si na tom s otackami asi este horsie, ako si bol pred tym. Podla toho co pises a ako pises, sa zda, ze tomu celkom nerozumies. Skus najst v tvojom okoli niekoho skuseneho. Inak sa budes dlho "prepadavat" vo virovom prstenci. Pisem ti to takto preto, lebo zjavne nedbas na rady, ktore ti tu niekto pise. Takze cez internet to asi nepojde.
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
HynX
Kontaktovat uživatele:

#319 Příspěvek od HynX »

no ja som si to musel 2x precitat a poriadne, neverim tomu co vidim 8O velmi zaujimava krivka...
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
Kenny McCormick

#320 Příspěvek od Kenny McCormick »

ani ja tomu nerozumiem.
Asi to bude tym vysielacom a jeho nastavovanim. Ak ti to v PC zobrazuje v podstate servomonitor, to by bolo este logicke. Aj mne na futabe ukazuje v servomonitore kanal plynu na 42% ale krivka ma 71%.
Najrozumnejsie by bolo zmerat otacky, kolko vlastne tocis.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#321 Příspěvek od Nakadah »

No tak ja si to na na HK-T6A vysilaci udelal jinak. Jednu krivku mam porad 100% a druhou mam 80-80-80-100-100%. Ta vysilacka se musi nastavit dobre, jinak nema soubeh krivek mezi jednotlivymi mody a nemusi sedet koncove body vychylky (da se to videt na "servomonitoru"). Mody iddle1 a 2 si prepinam prijimacem a krom toho v iddle1 si muzu krivku plynule doladit pomoci praveho otocneho ovladace (vr.A ?). Litam 3500KV motor s 12Z pastorkem a uhly nabehu jsou 11° max. Regl naplno toci pri visu neco pod 3000rpm, ale pri plnem pridani je slyset pokles otacek. Meritelne to bylo nekam na 2700? uz nevim. Nicmene ja litam akorat iddle 1, kde sem si otacky podle sluchu naladil "koleckem" ze pokles pri pridani neni slyset.

Ta vysilacka neni zadny zazrak, pro vyladeni to chce sebou na louku netbook a zkouset no. Nak
OPR
Kontaktovat uživatele:

#322 Příspěvek od OPR »

Ono tady nesedí víc věcí. Vlastně žádná. A to co mi dělalo problém rozluštit - luštit ani nebudu.

Pořád se tu omýlá jedna apsolutně nepodstatná věc. A tou je křivka plynu a její procentuelní vyjádření. To je informace absolutně nic neříkající. A kdyby se tu vůbec nezmínila - myslím že o hodně zmatků by tu bylo míň. Jediné o čem křivka plynu odpovídá je případ kdy to uživatel má přiškrcené co to jde někde pod 50% a to jen svědčí o tom že uživatel o tom moc neví. Jinak nic a tento případ to naštěstí není. (snad)

Jediné co má nějakou vypovídající hodnotu je okamžitý -pokud možno alespoň odahdnutý - momentální stav otáček nosného rotoru. S polu s inforamací o max / min stupních kolektivu. Podle toho a nějaké naměené /odposlouchné hodnoty / zpětné vazby se dá usudit jak by daná křivka měla vypadat. Nikoliv ale přímo procentuelně vyjádřit.

Pak se tu probíralo obtékání nosného rotoru a jeho jednotlívé pracovní režimy. K tom tu padlo pár věcí správně ale pak taky pár nesrovnalostí. Doporučuju to projít ještějednou. Dle mne se tu plno věcí/problémů schazuje na byť nebezpečný letový režim "vortex ring" ale zato neoprávněně.

Jinak k těm otáčkám ......... za předpokladu že je vše správně tak 450ka musí při 2500ot/min bezpečně s potřebnou rezervou výkonu viset a plnohodnotně létat po obloze. K těmto otáčkám je třeba také vhodně navolit max úhly kolektivu kdy 8°-9° je dostačujících - přez 10°bych nechodil. Spíš bych vždy volil tu možnou menší hodnotu úhlu náběhu a naopak přidával na otáčkaách. Dá se to velmi vhodně vyladit. :D Ovšem i toto ladění má své meze.
strahlung

#323 Příspěvek od strahlung »

Ach jo. Chtěl jsem být stručný... Samozřejmě jsem tady viděl spousty příspěvků s výčtem křivek a nemám pocit, že by mě to nějak obohatilo nebo že bych to měl stále dokola číst. Smysl to může mít třeba pro humanitně zaměřeného človíčka, který to technicky moc nechápe, ale chce si to zkusit a potřebuje se něčeho chytnout.
Věc se má tak, že mám řízení symetrické. Tedy uprostřed kompenzační křivky mám minimum - v tomto případě 30 - a to odpovídá nulovému náklonu listů. Že je to právě 30 má vztah ke vnitřní aritmetice mixů vysílače. Prostě, pokud je to 30, tak při určité poloze knoflíku throttle jsou otáčky vhodné k letu (pokud jsou výrazně nižší, vrtulník nemá výkon a stabilizátor vykazuje určitou nestabilitu, vysvětlení je nad rámec příspěvku, a zdá se, že pokud jsou výrazně vyšší, asi v krajích kolektivu narážím na saturaci PWM (motor má pro běžný pastorek malé Kv). Proč má křivka kolem středu hodnoty postupně řekněme 38 a 54? Právě při těchto hodnotách se pracovní otáčky drží konstantní, při jiném nastavení otáček by to ovšem nefungovalo přesně. Régl sice má zapnutý governor mode, ale to zdaleka neznamená, že doopravdy umí režim governor mode, proto ta křivka prostě musí být takto prohnutá a proto to prohnutí musí být naladěné na určité pracovní otáčky.
Pro vysvětlení - nikdy jsem u HK-450 nepoužíval jiný režim, než nastavení otáček nezávisle na kolektivu pouze knoflíkem throttle (s vypínačem nad pravým ukazovákem - tak jsme si to vymyslel a tak jsem s tím spokojený) a kolektiv symetrický s nulovým náběhem listů uprostřed. Jiné režimy mě prostě nezajímají a přiznávám, že se tudíž ani neorientuji v jejich modelářském názvosloví. Tomuhle se možná říká nějak ve smyslu 3D a odpovídá to nejen této kategorii vrtulníků, ale má to blízko i k řízení skutečných strojů.
Asi bych si mohl nastavit křivku i tak, aby obsahovala například čísla 100 atd., protože příslušná matice mixu je myslím singulární. Musel bych pak nastavit jinak měřítko. Ale proč bych to dělal? Abych to měl stejně jako ostatní? Proč? Stejně nevím, v jakém rozsahu přesně reaguje régl, a musel bych to znovu ladit. Kdybyste se mě opakovaně neptali, tak bych o křivce nepsal a byl by pokoj, hlavně že to funguje, resp. byl tam sice problém s výkonem, ale ten byl jinde. /Zajímal mě ten pastorek, na ten jsem se ptal, dostal jsem odpověď, pastorek jsem změnil a asi OK./ Když už jsem o tom psal, tak jsem zdůraznil, že ta křivka v absolutním měřítku vlastně nic neříká, a to stále platí.
Takže z vašich odpovědí jsem si vzal jako relevantní:
1. Je dobré mít otáčkoměr - díky za info a odkaz, souhlasím, líbí se mi, ale bohužel zatím nemám.
2. S daným motorem je pastorek 11T malý, otáčky vycházejí nízké - také mi to tak připadalo, ale vy jste mi to dokonce i vypočítali a nasali, jaké mají správně být, což jsem také nevěděl. Velmi cenné informace, díky.
3. S daným motorem používáte pastorek 13T - díky, přesně tohle mě zajímalo. Změnil jsem a příslušně jsem zvýšil prohnutí kompenzační křivky - přiměřeně zvýšení momentu o cca 17%, tedy o 17%, pokud by řízení réglu bylo lineární. Výsledek OK, otáčky se s kolektivem nemění.

Rozhodně nevyhledávám vírové prstence. Ale stane se - pokud venku nepravidelně pofukuje, tak se tomu zabránit nedá. Velké vrtulníky mají myslím v předpisech něco ve smyslu že v poryvech nesmějí viset v malé výšce, snad mají předepsánu rychlost minimálně 50km/h, už nevím. Jenže to je na model trochu hodně. Takže si letím, zatáčím a najednou se to začne propadat a nestíhám přidávat kolektiv. Vždy když zrovna letím po větru. Dál se otáčím a najednou to letí nahoru, nestíhám ubírat kolektiv. Na tyto podmínky ještě nemám cvik. Tož horizontální obtékání, ne? Co jiného. No a pak zase zatáčím a ono se to najdnou (samozřejmě opět po větru) propadne tak, že kolektiv chvilku nezabírá, jen otáčky klesnou (to asi ten malý pastorek). Já jsem psal o vírovém poli, myslel jsem pole vytvářené rotorem, obvykle se asi hovoří o vírovém prstenci. Beru to jako dvojí označení téhož. Možná to někdo pochopil jako pole vírů nad reliéfem země (což je možná obvyklejší význam, nevím), to jsem ale nemyslel. Takže možná tu bylo nedorozumění.
HynX
Kontaktovat uživatele:

#324 Příspěvek od HynX »

mna momentalne zaujima len jedno, mas zapnuty governor a zaroven aj nastavenu krivku plynu?

co sa tyka rozsahu reglu kde reaguje, tak to si naprogramujes a bude fungovat po celej drahe kniplu ;)
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
strahlung

#325 Příspěvek od strahlung »

Jiné téma. Začal jsem sestavovat druhý HK-450GT, původně na náhradní díly, ale nějak pořád ne a ne pořádně havarovat... (vlastně naposledy jen lehce dvakrát hned na začátku, jak jsem tu pak řešil ty dva šroubky v hlavě HK-450GT, co se uvolňovaly a nevěděl jsem, jak je tam zajistit - od té doby drží pevně).
No a koukám, že na nerezové tyčce stabilizátoru d2mm je závit jen na jedné straně. Druhý konec byl zůžený, ale bez závitu. Zdálo se mi, že je zůžený tak moc, že tam ten závit už není do čeho vyříznout. Vytáhl jsem náhradní sadu tyčky a pádel a ouha, tyčka zřejmě pro jiný vrtulník, o kus delší. Ale ukázalo se, že očko M2 se na té zmetkové tyčce chytlo a snadno vyřízlo závit, jaký by měl být (snad, zdá se), asi díky tomu, že na té nerezi trochu řezalo a trochu i vytlačovalo.
No a na jedné lyži na zadní straně chyběl plastový špunt, ucpal jsem ji gumovým válečkem, které si vyrábím pro opravu historických počítačů.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#326 Příspěvek od OPR »

strahlung píše:Ach jo. ..........

Mne tady nesedí pořád něco :D píšeš o něčem o čem možná drobet něco víš ale pak z Tebe vypadne informace že lítáš s reglem v governor režimu s při tom máš "nakřivkováno" - tedy křivka plynu není vodorovná od začátku do konce stejných hodnot. Což svědčí o přímém opaku. Pak v těch pojmech máš drobet zmatek. A já pak taky. :D takže by to chtělo do problematiky vnést drobet jednoduchosti - a pořídit si otáčkoměr. :)

PS: zajdi někam a nech si to od někoho zkušeného nastavit..... takhle to bude na dlouho. :wink:
strahlung

#327 Příspěvek od strahlung »

HynX píše:mna momentalne zaujima len jedno, mas zapnuty governor a zaroven aj nastavenu krivku plynu?

co sa tyka rozsahu reglu kde reaguje, tak to si naprogramujes a bude fungovat po celej drahe kniplu ;)

Když jsem kdysi porovnával governor on/off, tak jsem žádný rozdíl neviděl. Takže nevím, jestli v tom réglu vůbec nějak funguje. Oni ho inzerují. Tedy, jako obchodní informace je to pravda, on se zapnout opravdu dá :? . I jsem se tu pak myslím ptal, co si o tom kdo myslí, a dobře míněná odpověď tenkrát byla, že se v mixech nastavuje kompenzační křívka. Já jsem ho nechal zapnutý, jen tak pro formu. U tohoto réglu je to stejné jako s režimem pomalého rozběhu. Také ho mám zapnutý, jen tak pro formu, a také rozjíždím rotor pomalým otáčením knoflíku throttle. Je to levný régl 40A z HC prý určený pro heli, původně krytovaný mezi dvěma eloxovanými plechy a obsahující dostatečně silný BEC. Régl levný, ale vyhovující. Jen se nesmí použít do pomalého silného motoru do plošníku, protože s tím software asi moc nepočítá, rotor motoru občas škubne a nakonec to škublo tak, že jsem musel vyměnit koncové tranzistory atd. a do plošníku koupit jiný régl. Ty plechy jsem sundal, spíš bránily větrání a byly těžké. Programuje se skoro celý kartou, jen rozsah šířek řídicího impulsu se programuje přímo páčkou, resp. mixem páček. Je to jako u plošníkových réglů - on si odečte oba konce rozsahu a pak reaguje v nějakém z obou stran zůženém poli. Tak to mám i já. Nemá cenu snažit se nastavit ten régl jinak. Prostě jsem se adaptoval na to blíže neurčené zůžené pole. Je mnoho možností, jaká čísla do toho mixu zadat se stejným výsledkem. Kdyby to nebyla celá čísla, bylo by těch možností nespočetně :? . Hlavně že to funguje, a pokud ne, tak to není tím.
strahlung

#328 Příspěvek od strahlung »

OPR píše:
strahlung píše:Ach jo. ..........

Mne tady nesedí pořád něco :D píšeš o něčem o čem možná drobet něco víš ale pak z Tebe vypadne informace že lítáš s reglem v governor režimu s při tom máš "nakřivkováno" - tedy křivka plynu není vodorovná od začátku do konce stejných hodnot. Což svědčí o přímém opaku. Pak v těch pojmech máš drobet zmatek. A já pak taky. :D takže by to chtělo do problematiky vnést drobet jednoduchosti - a pořídit si otáčkoměr. :)

PS: zajdi někam a nech si to od někoho zkušeného nastavit..... takhle to bude na dlouho. :wink:

Ale ne, Ty mi nerozumíš. Já od nokoho nic nastavit nepotřebuji. Vrtulník jsem si sestavil a nastavil podle vlastního uvážení a kromě nevhodného pastorku bylo zatím vše OK. Zajímal mě teď ten pastorek a to už je vyřešené. Zajímaly mě zkušenosti ostatních s pilotáží v poryvech větru a o těch se teď nikdo nerozepsal. Jen jsem pak pro pořádek ještě odpověděl na opakující se dotaz, jak mám nastavenou křivku, tušil jsem, že tím vyvolám rozruch, ale nečekal jsem, že vysvětlování bude tak obsáhlé. Už v předminulém příspěvku jsem naznačil, že to s tím governor modem není tak horké...
OPR
Kontaktovat uživatele:

#329 Příspěvek od OPR »

strahlung píše: ..... Já od nokoho nic nastavit nepotřebuji. Vrtulník jsem si sestavil a nastavil podle vlastního uvážení............. Už v předminulém příspěvku jsem naznačil, že to s tím governor modem není tak horké...

Dobře, Můžeš mi konečně napsat jak máš otevřenej regulátor? Na kolik procent? (prosím o všechny hodnoty :!: )
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#330 Příspěvek od JirkaA »

1. u čínských reglů nemá smysl používat režim governor, nefunguje dobře a dává nedefinovatelné výsledky. Vypni ho.

2. i kdyby fungoval, režim governor je tam proto, aby sám regl držel konstantní otáčky. Křivka v TXu pak musí být nastavená na přímku, tedy například 80 - 80-80-80-80. Cokoli jinýho je špatně a dává nedefinovatelné výsledky. Kombinace křivky a governoru je blbost!
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“