Budoucnost leteckého modelářství v Evropě / ČR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
tratonah

Re: Budoucnost leteckého modelářství v Evropě / ČR

#316 Příspěvek od tratonah »

LV píše:[Tratonah]
Toto nie je tienova organizacia. Napad isiel zdola, lebo s nefunkcnym Zmosom ktory okrem vyoarovania penazi nevyvyjal takmer ziadnu cinnost, sa roky nedalo pohnut. Na iniciative pracovali cinovnici z klubov. Novu organizaciu bude zastresovat Narodny aeroklub.

To jsou informace,které nevím.
Díky
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#317 Příspěvek od ddano007 »

VTjr píše:Napríklad, ak by si chcel lietať na ploche susediacu so štartovacou dráhou medzinárodného letiska, tak neexistuje nikto, kto by Ti tam dovolil neobmedzene lietať s modelmi - to dúfam chápeš. :o Naopak ten, kto chce s modelmi lietať v priestore, ktorý je ďaleko od letísk a leteckých trás, ten bude môcť dostať podmienky voľnejšie. Myslím si, že presne takto to mal na mysli Colonel.

No, neviem, odkiaľ vieš, že akurát toto mal na mysli :? Ja som z jeho príspevku pochopil, že ho nezaujíma nikto iný, len registrovaní členovia a pre tých bude čosi vybavovať. Niekto z nás tam vidí, čo tam nie je a mám pocit, že ja to nie som :mrgreen:
VTjr píše: ... V oboch prípadoch musí mať vodič vodičák, auto platné EČV, poistenie PZP, TK a EK - to je registrácia.

Ale no, to už sme riešili x-krát, vieš, že sa v tom nezhodneme. Aby niekto potreboval na lietanie za dedinou s granulovaným polystyrénom poistku, registráciu a neviem čo ešte je podľa mňa byrokratická sprostosť.
VTjr píše:... A ruku na srdce, chlapi. Predsa bežne utratíte za modely a ich komponenty stovky eur, tak predsa nejakých pár desiatok eur za poistku nikoho z Vás nezabije. :wink:

Ale tu vôbec nejde o poplatky, tých pár desiatok Eur je najmenší problém. To, čo mi vadí je postoj, že lietanie by malo byť len pre vyvolených - rozumej registrovaných, poistených atď. Nezdieľam totiž presvedčenie, že keď budú môcť lietať len registrovaný, naraz nastane poriadok. Houby, neslušáci, čo ignorujú zdravý rozum, elementárnu slušnosť a pravidlá to budú aj naďalej ignorovať.
Ale to všetko sme už nie raz preberali...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#318 Příspěvek od Jameson »

Atto píše:Ak je toto príčinou všetkých problémov, tak potom riešenie je jednoduché:
Tlačiť na legislatívcov, že nech si vo svojich Rozhodnutiach nevšímajú krídlaté modely, lebo s tými problémy nikdy neboli, akože naozaj neboli. Nech sa vybíjajú na obmedzeniach pre dronistov. Aj mestský či štátny policajt snáď rozozná koptéru od krídlatého lietadla.

Paradoxne presne toto je hlavný problém, prečo si šmírovanie politikov dronistami odskákali modelári (na Slovensku totiž bolo rozhodnutie Dopravného úradu vytvorené práve z tohoto titulu). Lebo nevedia spraviť jednoznačnú legislatívnu definíciu "dronu". Považujme EasyStar za lietadlo a Phantom za dron. Tu je to jasné. Je však EasyStar s autopilotom a kamerou stále len lietadlo? Je závodná koptéra bez HD kamery "dron"? A čo helikoptéry? Je Raptor dron? Lietadlo to nie je... A teraz vytiahnem V22 Osprey - je to dron či lietadlo? A čo E-flite Convergence? Zákonodarca potrebuje jednoznačnú definíciu, sprosto povedané takú, aby ju pochopili aj policajti. A taká zatiaľ neexistuje: preto drony ťahajú za sebou aj klasických modelárov.

Ja mám napríklad v hangári popri klasických RCčkach (spaľováky aj električky do cca 2 metrov) aj úplne klasickú hexakoptéru s 3D gimbalom, takže dron jak vyšitý. No zároveň závodnú koptéru, ktorá je oproti tej opache ako šteňa a neviem si predstaviť, ako by (už len kvôli letovému času cca 3 minúty) mohla spôsobiť vo vzduchu akýkoľvek problém. Mám dvojplošník Albatros D.Va, s kamerou v sedadle pilota. Lietadlo nemá nijakého autopilota ani OSD, ale technicky je to klasické FPV lietadlo (ten zážitok z pohľadu z kokpitu je parádny!). Je to dron, či nie? Mám aj Skywalkera s autopilotom. Raz som v dôsledku poruchy na pozemnej stanici stratil video a autopilot mi lietadlo vrátil pekne k letisku, medzitým som poruchu odstránil a bezpečne pristál. Ohrozil som vážne vzdušný priestor? Kamarát mal trénera, spaľováka, ktorému sa uklepali za letu prijímačovky. Na rozdiel od tej mojej peny vážil pekných pár kilogramov a v čumáku mal riadny kus plechu. Nikdy ho nenašiel, posledne ho videl zmiznúť niekde v oblakoch. Nie je azda takýto stroj omnoho nebezpečnejší? A pritom išlo o úplne klasické RCčko, tréner pre začiatočníkov.

Tie hranice "model/dron" preto vôbec nie sú jednoducho definovateľné. Ísť týmto smerom nemá podľa mňa vôbec zmysel. Účinnejšie je stanoviť rozumné limity. Výška 120m pre drony bohate stačí, pre krídlovce však vonkoncom nie. Ale krídlovce, čo lietajú takto vysoko, potrebujú letisko. Tak stačí určiť povolenú výšku 120m, v okruhu letiska 500m. Vzdialenosť od pilota by nemala prekročiť 500m vo voľnom teréne alebo 1km v okolí modelárskeho letiska.Alebo niečo také - to sú hodnoty, ktoré nikoho (dáfam!) vážne neobmedzia a netreba riešiť, či ide o dron, či FPV, či klasické RC. Podmienka nelietať nad ľuďmi a autami a pod. samozrejme ostáva, to je úplne prirodzené každému modelárovi. A ak chce niekto letieť niekde vyššie alebo ďalej? Nezakazovať, zriadiť špeciálne číslo na vežu, kde proste zavolám, poviem som tam a tam (alebo GPS súradnice), chcem letieť tam a tam tak a tak vysoko, môžem? Veža kukne, čo sa tam deje, ak tam má VFRka, povie že nie, lebo lietadlá, ak je tam čisto, dá súhlas, nahodí NOTAM a je vybavené. Osobne by som s tým nemal najmenší problém.

Legislatíva by mala byť ústretová k ľuďom. Ak je totiž prepchatá nezmyselnými zákazmi, tak ju ľudia ignorujú ako celok. A potom sa dejú čudá...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
LV
Kontaktovat uživatele:

#319 Příspěvek od LV »

Myslim, ze definicia dronu (litajuceho robota) je v celku jednoducha. Dron je vsetko to, kde let riadi pocitac. Automaticky su tam vsetky koptery, a tiez aj ten Ízistár doplneny elektronikou pre autonomny let. A kludne to moze byt aj Bleriot IX osadeny elektronikou pre takyto let.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
VTjr

#320 Příspěvek od VTjr »

tratonah píše:A protože i většina mých příspěvků v tomhle vlákně je již mimo
mísu,pokud moderátor či administrátor uzná za vhodné ať je klidně
smaže

Slovenským modelářům přeji hodně štěstí

Tak tenhle určitě, protože ten text, co cituješ, jsem já určitě nenapsal. :x Podívej se přesně koho cituješ a buď to oprav nebo smaž, nebo jinak já budu muset požádat moderátora aby to smazal. :P
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
tratonah

#321 Příspěvek od tratonah »

Já píšu
A protože i většina mých příspěvků v tomhle vlákně je již mimo
mísu,pokud moderátor či administrátor uzná za vhodné ať je klidně
smaže

Slovenským modelářům přeji hodně štěstí

VTjr píše:Tak tenhle určitě, protože ten text, co cituješ, jsem já určitě nenapsal. :x Podívej se přesně koho cituješ a buď to oprav nebo smaž, nebo jinak já budu muset požádat moderátora aby to smazal. :P

A můžu vědět co ti na tomhle příspěvku vadí ? Který jsem psal Já jak tam máš uvedeno ?

Pokud ti vadí , že jsem popřel Slovenským modelářům hodně štěstí , tak to pardón Slovenský kolego
Nebo pokud ti vadí,že jsem uznal že píšu již mimo mísu,pro tvou potěchu odříkám 10x otčenáš a už toto vlákno nikdy nenavštívím
howg
VTjr

#322 Příspěvek od VTjr »

Atto píše:...
Nie. Ja nesúhlasím, aby Colonel,
...

Vôbec nepoznáš genézu toho ako to bolo a ako sa to vyvíjalo. A dovolíš si kritizovať človeka, ktorého vôbec nepoznáš. :(
Colonel má totiž dobré kontakty s ľuďmi na DÚ, na stredisku riadenia letovej prevádzky, ako aj ministerstve dopravy. A to ešte z čias, keď aktívne pôsobil vo svojej leteckej profesii. Po prijatí toho problematického textu Rozhodnutia DÚ sa on v prvom rade ponúkol vedeniu ZMoSu, že bude s týmito orgánmi rokovať a ako znalec leteckej problematiky aj ponúkol rôzne riešenia. Fakticky bol vedením ZMoSu odmietnutý, vedenie prejavilo nezáujem až ignoranciu. Ale napriek tomu vyvíjal ďalej súkromnú iniciatívu (ale s podporou vedenia mnohých modelárskych klubov), lebo ako aktívnemu modelárovi mu to nedávalo spať. A nie on prišiel s Tebou kritizovanými riešeniami, to už bolo fakticky zakotvené v tom Rozhodnutí a takisto boli informácie aj o tom čo sa pripravuje v EASA. Takže nemohol prísť a povedať, že modelári chcú aby všetko zostalo tak ako to bolo pred 20-30 rokmi. Jednoducho na ten stav sa už zrejme nie je možné vrátiť aj keď sa to samozrejme 90% modelárom nepáči. Aby sme dosiahli prijateľné podmienky, tak musíme tiež trocha ustúpiť a prijať isté rozumné pravidlá a s tým súvisiace obmedzenia. A navyše zistil, že v DÚ práveže boli ochotní s modelármi rokovať, ale mali s tým problém, lebo nebolo s kým. 8O
Tak teda čo iné mu potom zostávalo, keď sa ZMoS nie a nie rozkývať, než založiť novú organizáciu LERMAS pod hlavičkou Slovenského Aeroklubu. :?: Nehovoriac o tom, že ho v tom podporovala aj väčšina, po voľbách zástupcami klubov obmenená, RLM (Rada leteckých modelárov - jedna z odborných rád ZMoSu). Ako som už písal vyššie a ako si môžete prečítať aj na sústavne neaktuálnych stránkach ZMoSu, je tam viacero takýchto rád pre každú modelársku odbornosť a že väčšinu z nich tieto naše problémy vôbec netrápia. :cry:
Takže za LERMASom nie je len Colonel, ale údajne aj celá obmenená RLM, teda tí, čo by nás leteckých modelárov zastupovali cez ZMoS, ale len ako jedna z viacerých odborností. Teda menšinovým hlasom, a to aj napriek tomu, že medzi radovými členmi ZMoSu je práve leteckých modelárov drvivá väčšina. :o

Neviem ako si predstavuješ Ty a Tebou uvádzaných 92%, zrejme neregistrovaných, modelárov, že by asi tak mali prebiehať rokovania s DÚ a EASA? :roll: To akože tisíce modelárov bude polemizovať, kritizovať, navrhovať, v konečnom dôsledku sa hádať s predstaviteľmi týchto štátnych orgánov? :lol: Bez nejakej zastrešujúcej stavovskej organizácie a jej povereného zástupcu sa to jednoducho nedá. :P A je dobré, že je to práve Colonel, ktorý je jednak sám modelár, znalec modelárskej problematiky a taktiež je aj znalec leteckých predpisov a prevádzky veľkého letectva. Ak poznáš niekoho lepšieho, sem s ním. Ja nikoho kopetentnejšieho nepoznám. :mrgreen:
VTjr

#323 Příspěvek od VTjr »

tratonah píše:A můžu vědět co ti na tomhle příspěvku vadí ? Který jsem psal Já jak tam máš uvedeno ?

Pokud ti vadí , že jsem popřel Slovenským modelářům hodně štěstí , tak to pardón Slovenský kolego
Nebo pokud ti vadí,že jsem uznal že píšu již mimo mísu,pro tvou potěchu odříkám 10x otčenáš a už toto vlákno nikdy nenavštívím
howg

Tak si ještě jednou přečti pozorně svůj příspěvek viewtopic.php?f=11&t=81456&start=300#p1376782 a kde jsi jakože citoval moje 3 body a najdi mi můj, kde jsem něco takového napsal? No nenajdeš :o , poněvadž to takhle pohromadě nenapsal nikdo, je to kompilát vytržených myšlenek z příspěvků od Atto a DDano007, ale rozhodně jsem nic takového nenapsal já. :x

To mi vadí, protože to se opravdu nedělá podsovat někomu něco, co neřekl, a tak to laskavě oprav! :!: :!: :!:
Samozřejmě to přání štěstí mi vadit nemůže, OK, ale narážky na otčenáš sis taky mohl odpustit. :P
Atto

#324 Příspěvek od Atto »

VTjr:
Asi si nerozumieme.
Celú túto kauzu sledujem od začiatku, Colonela poznám, viem ako sa volá, viem ako vyzerá, viem čo robil, viem čím bol, dokonca sme sa aj dakedy stretli.
Poznám aj tie peripetie, ktorými prešiel po vypuknutí kauzy Rozhodnutie. Veľmi si cením jeho snahu a úsilie.
Ale nesúhlasím s ním, ani s ostatnými, čo chcú, alebo prinajmenšom sa zmieria s povinnou modelárskou kolektivizáciou a s lietaním LEN vo vyhradených modelárskych priestoroch.

A podobne ako Ddano007 a ďalší, to dávam jasne najavo, aby náhodou ten kto pôjde jednať s DÚ (a môže to byť Colonel alebo aj ktokoľvek iný) nemal pocit, že to čo chce on, čoby modelár, chcú VŠETCI modelári. A pritom je jedno, či sú alebo nie sú organizovaní.

Ak to čo dojedná, bude platné LEN pre organizovaných, tak nech si dojedná čo chce.
Ale ak to čo dojedná, bude platné aj pre neorganizovaných, tak asi mám právo sa ozvať, že s niektorými podmienkami NESÚHLASÍM.
VTjr

#325 Příspěvek od VTjr »

ddano007 píše:...Nezdieľam totiž presvedčenie, že keď budú môcť lietať len registrovaný, naraz nastane poriadok. Houby, neslušáci, čo ignorujú zdravý rozum, elementárnu slušnosť a pravidlá to budú aj naďalej ignorovať.
Ale to všetko sme už nie raz preberali...

Jednak nikto tu nehovorí o tom, že lietať by mohli iba registrovaní.
Napríklad ja som toho názoru, že podmienkou lietania by malo byť to poistenie a nech si ho vybaví každý sám ako chce. Tak je to vo väčšine civilizovaných krajín, v Rakúsku napríklad ak nemáš poistku a nemáš svoje údaje na každej oddeliteľnej časti modelu (aj s číslom tej poistky), tak máš problém s prvým mestským policajtom, ktorého stretneš. Vstúpenie do nejakého zväzu (napríklad do LERMAS) a teda určitá registrácia - tá by mala byť celkom dobrovoľná, avšak výhodná, lebo každý člen by zároveň dostal aj tú hromadnú poistku za omnoho výhodnejších podmeinok.

A argumentovať tým, že neslušáci tu aj tak stále budú, a preto netreba žiadne pravidlá, je rovnaký nezmysel, ako keby sme tvrdili, že obmedzenie rýchlosti áut v obciach na 50km/h nemá zmysel, lebo stále sa nájde pár takých, čo budú v obci jazdiť 100 a viac. :lol:
Samozrejme poriadok hneď nenastane, ale ako som už písal vyššie už len tie pravidlá poistenia budú motivovať k slušnosti, bude tu pôsobiť aj pozitívny príklad a výchovné pôsobenie tých slušných a aj to, že predajcovia budú nováčikom radiť, aké pravidlá majú dodržiavať a že by sa mali poistiť.

Máš pravdu, toto sme už nie raz, ale x-krát preberali, toto tu preberáme fakticky neustále, ale niektorí to nie a nie pochopiť. :( Takže asi potom platí staré známe: "Opakovanie = matka múdrosti." :lol: :wink:
Treba sa zmieriť s tým, že to dospelo do stavu, keď návrat do minulosti už jednoducho nie je možný a určité regule jednoducho musíme prijať. Ústretovo a dobrovoľne je ale omnoho lepšie než nasilu. Dáva nám to šancu tie pravidlá ovplyvniť vo svoj prospech. :wink:
VTjr

#326 Příspěvek od VTjr »

Jameson píše:... Legislatíva by mala byť ústretová k ľuďom. Ak je totiž prepchatá nezmyselnými zákazmi, tak ju ľudia ignorujú ako celok. A potom sa dejú čudá...

Áno, s týmto a aj mnohým z toho, čo si napísal vyššie jednoznačne súhlasím. 8)
Otázkou však je, či pri súčasnej situácii (aj politickej) sa dá také niečo dosiahnuť. V tomto som skeptik. :cry:
Takže musíme sa snažiť dosiahnuť maximum možného. Možno potom prídu aj lepšie časy. :mrgreen:
Aj keď sa obávam, že dobre už bolo. :(
VTjr

#327 Příspěvek od VTjr »

Atto píše:VTjr:
Asi si nerozumieme.

Asi naozaj, pretože môj názor som viackrát napísal a malo by to smerovať asi k tomuto, citujem sám seba:
VTjr píše:...
Jednak nikto tu nehovorí o tom, že lietať by mohli iba registrovaní.
Napríklad ja som toho názoru, že podmienkou lietania by malo byť to poistenie a nech si ho vybaví každý sám ako chce. Tak je to vo väčšine civilizovaných krajín, v Rakúsku napríklad ak nemáš poistku a nemáš svoje údaje na každej oddeliteľnej časti modelu (aj s číslom tej poistky), tak máš problém s prvým mestským policajtom, ktorého stretneš. Vstúpenie do nejakého zväzu (napríklad do LERMAS) a teda určitá registrácia - tá by mala byť celkom dobrovoľná, avšak výhodná, lebo každý člen by zároveň dostal aj tú hromadnú poistku za omnoho výhodnejších podmienok.
...

Po viacerých telefonických debatách s Colonelom si myslím, že ani on s takýmto riešením nemá problém.
Naposledy upravil(a) VTjr dne stř 06.09.2017 9:37, celkem upraveno 2 x.
Atto

#328 Příspěvek od Atto »

Ak to smeruje k tomuto, tak som spokojný.
Ako som už spomemul: s poplatkami, s poistením a registráciou modelov a ich častí nemám problém.
Ale ak ma niekto bude nútiť byť nasilu členom nejakého klubu a lietať len vo vyhradených registrovaných priestoroch, tak budem prskať, kopať, hrýzť ....
VTjr

#329 Příspěvek od VTjr »

Atto píše:Ak to smeruje k tomuto, tak som spokojný.
....

Ja by som bol tiež, ale samozrejme Colonelovi a ďalším, čo zakladajú LERMAS, ako aj úradníkom z DÚ, o EASA ani nehovoriac, do hlavy nevidím a neviem ako sa to nakoniec všetko vyvinie. :roll:
A potom sú tu politici-europoslanci. Tam vidím najväčšie nebezpečenstvo :!: , aby nakoniec v EÚ nepresadili niečo, čo bude najviac vyhovovať lobistom zastupujúcim firmy, ktoré chcú využívať skutočné drony na všeličo možné. Lebo im sú naše modelárske záujmy načisto ukradnuté, im ide len o ich biznis, ktorému by sme mohli nechtiac stáť v ceste. Vyjadrenie europoslanca Těličku (bolo citované kdesi na začiatku vlákna) mi moc optimizmu nepridáva.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#330 Příspěvek od TomasC »

LV píše:Myslim, ze definicia dronu (litajuceho robota) je v celku jednoducha. Dron je vsetko to, kde let riadi pocitac.

Tohle je přílišné zjednodušení. I tvůj model řídí počítač.
Když otevřeš vysílačku tak tam najdeš takové černé věci se spoustou nožiček (procesor). Totéž máš i v přijímači a v servech.

Vím, jak jsi to myslel. Vpodstatě s tím souhlasím, ale je extrémní problém toto vysvětlit "nemodelářům". Přesně jak psal Jameson s jehož příspěvkem naprosto souhlasím. viewtopic.php?f=11&t=81456&start=315#p1376821

A jen jednu poznámku.
Opravdu vám situaci na Slovensku nezávidím. Je vidět, kam se to dostane bez solidní modelářské organizace. Klub leteckých modelářů ČR dokázal protlačit změnu leteckého zákona.
Zamčeno

Zpět na „Ostatní“