PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
sigi123

cessna

#3196 Příspěvek od sigi123 »

Serva asi půjdou vydloubnout,jsou hned na kraji.Křídlo je půlené,ale kvůly znovu zapojování táhel do serv je lepší nechat ho vcelku-kabely stačej na to aby se přepravovalo s trupem u sebe.Ale mě se v poho vejde celý do auta/astra kombík/na zadní sedačky,pod cessnu ocasem nahoru na opěradla mustang 110cm od šadu,a na plato 122cm piper pelikán :lol: :lol: .V kufru je ještě na jedno éro místo,ale s tou cessnou mám do zimy konečnou.Možná dá ježíšek nějakej jet :?:
sigi123

cessna

#3197 Příspěvek od sigi123 »

A už se těším na zimu až ji dám na lyže.Malá cessna lyžovala krásně tak tahla bude ještě líp s těma klapkama.
strahlung

#3198 Příspěvek od strahlung »

Já jsem v kategorii hornoplošníků zatím zůstal u Cessny 480. Spíš teď kupuji na HK létadla v jiných kategoriích - přemotorovaný akrobat Edge 540 (opravdu žihadlo), jet Black Angel (zatím jen série nevydařených startů a teď průběžně opravuji :oops: ), heli HK450GT (za ty peníze super, i když ke kvalitě výhrady mít lze) a chystám se koupit glider ASW28. Cessnu postupně přizpůsobuji pro FPV, zdá se mi na to vyhovující. Na fóru to skoto vypadá, jakoby už všechny omrzela :( .
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
sigi123

cessna

#3199 Příspěvek od sigi123 »

Asi to tak bude,ono nic nebaví věčně.Tahle 350 opravdu umí viset,jen já to ještě neumím udržet.A třeba 3D nebo vrtasové mě taky neberou.Spíš jdu po polomaketkách.Ale tohle byla asi poslední pěna.příští rok už planuju přechod na dřevené modely.Lítat už umím dobře/aspon nepadám :lol: / a ty dřevěný jsou přece jen hezčí a hlavně většina se dá upravit prakticky až na skoromaketu.A taky je v nich mnohem větší výběr modelů.
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#3200 Příspěvek od m@rtin »

strahlung píše:Na fóru to skoto vypadá, jakoby už všechny omrzela :( .

Tak to určitě není můj případ :wink:. Je to pořád jediný letadlo co mám, nalítal sem s ním skoro 40 hodin a pořád mě to baví. Původně jsem do ní šel, abych se na ní trochu naučil a vlastně si zkusil, jestli mě to půjde a bude mě to bavit. A teď pokukuju po něčem dalšim, nicméně dokud se cessna nerozpadne, určitě s ní budu poletovat dál. Z elektroniky už tam zbyl jen motor s reglem, z ostatních dílů (kromě vrtule a podvozku) je zatím vše původní, takže už to má docela dobrou patinu. :)
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
sigi123

cessna

#3201 Příspěvek od sigi123 »

Tak já když loni marodil 6 měsíců jsem s ní nalítával 40 h měsíčně :wink: .To už pak přestane bavit a chce to novej model.
Luky-plane

Omrzela? To ne!!!

#3202 Příspěvek od Luky-plane »

strahlung píše:Na fóru to skoto vypadá, jakoby už všechny omrzela :( .

Zdarec pánové,

to teda v žádném případě také není můj případ. Cessna 480 je éro,se kterým mám nalétáno mraky hodin (už to nepočítám) a pořád mi přináší ohromnou radost. Je to model,který mě už sice nemá čím překvapit,ale na druhou stranu ho mám tak v ruce, že s ním můžu létat skoro za jakýchkoli podmínek - povětrnostních i prostorových. Je to takový můj mazlík, kterého můžu kdykoli hodit do auta a potěšit sebe i druhé.

Navíc je to po pár úpravách model,který létá naprosto bez jakýchkoli závad. Teď jsem to teda zaklepal na stůl. :lol: :lol: :lol:

Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
sigi123

cessna

#3203 Příspěvek od sigi123 »

O trochu lepší video než to první.Všimněte si otvíracích/zavíracích dvířek nalevo.Trošku jsem si s cessnou pohrál a dal je na servo.Já ted nalítám asi nejví s touhle.Přijde mi to spíš už jako model,i letovym projevem.

http://www.stream.cz/video/498555-cessna-350-corvalis
coro

#3204 Příspěvek od coro »

sigi, ale fakt sem píšeš o modeli ktorý do tohto stromu ničím nepatrí..
PC Cessna môže byť prvým krokom k RC pre začiatočníka a v tomto vlákne nájde takmer všetko od nabíjania vysielačových bateriek cez konštrukčné úpravy až po rady o geometrii a lietanie - a pridávať k tým ticískam príspevkov do vlákna vyrobenie dvierok na úplne iný model (a z iného materiálu) je podľa mňa odveci.
Za založenie nového vlákna sa neplatí, a aspoň uvidíš koľko ľudí to zaujíma. PC Cessna má za 2 roky 150tisíc videní, to máš na porovnanie cez 200 denne.

Dám sem link na Youtube, hodil som tam video z turnigy kamerky z pristátia do ruky, a nejaké oblety krajinky okolo nášho letiska..
http://www.youtube.com/user/sklenarwild ... 3hYvzCiVmA
sigi123

cessna

#3205 Příspěvek od sigi123 »

Já vím,už jsem se 480 skončil.Už psát nebudu,malé modely už nechci.Pro začátečníky je opravdu lepší model aspon 1.5m rozpětí/všude se to doporučuje/,líp lítá a hlavně se líp řídí než malej ,hbitej model.Takže jsem přešel na větší éra.Ale mimochodem kvůly cessně 350 si už dopisuju s australanem a portugalcem.Už jsem jim poradil vrtule a chválej si to.Ta 350 je novinka takže ještě nemá tolik videí na srovnání s modelem dva roky starým.
Takže tímto se loučím s vláknem a mějte se tu.
strahlung

#3206 Příspěvek od strahlung »

Nedávno jsem ze skříně vytáhl po výměně nový nepoužitý setový vysílač od Cessny a dal jsem do něj nový 8-mikanálový kodér vlastní konstrukce a spínaný stabilizátor 12V. Překvapilo mě, že zvýšením napětí na úroveň baterie 8-mi nových alkalických článků výkon vysílače stoupl na hodnotu cca 1W - ten výkon je na napětí závislý strašně moc a stabilizátor tomu opravdu pomohl. Osmikanálem konečně ovládám vše, co jsem zamýšlel, tj. pípnutí a bliknutí tlačítkem na pravém boku ovladače (normálně mám v tom místě ukazovák), spojité řízení osvětlení modelu (12x LED po 25mA), zapínání kamery s vysílačem a jeden kanál ještě zbyl. Bohužel tady v UH nemám čítač a zak jsem nezkontroloval vysílací frekvence (střed, hloubku modulace). A zanedlouho jsem ztratil signál a havaroval. V tom vysílači bylo špatně původně snad úplně všechno, i když koncový stupeň se stabilizátorem v napájení a s chladičem na tranzistoru je fajn. Už jsem si půjčil čítač, je to už OK, ale nastavení bylo náročnější, musel jsem přidat další varikap a dlouho pracně dolaďovat keramikou.

Po havárii jsem koukal, kolik stojí setová vrtule, a s ohledem na kvalitu jsem sprostě zaklel. Objednal jsem na HC vrtuli APC 8x6, jsem na ni zvědavý, zatím jsem koupil APC 9x6 na EDGE540 a je skvělá, přestože za $1. A než přijde, vzal jsem takovou hadrovou 10x4,7, kterých jsem koupil levně na HC balení 6ks, a zkrátil jsem ji na cca 8 palců, aby podle ampérmetru měla na zemi odpor jako setová. Povedlo se mi ji zapasovat do trochu vypilovaného setového kužele. Je to taková mělká a po zkrácení u konců neobvykle široká lopata.
Je to teď úplně jiné letadlo, rychle stoupá (i kolmo, ovšem s mým motorem KDA22-10S), ale špatně plachtí a je nějaká divná v přemetech, jakoby neměla takovou rovnováhu, jako dříve. Ráda jde do vývrtky. Možná jsem nějak nechtěně při úpravách posunul těžiště dopředu, nevím.
coro

#3207 Příspěvek od coro »

Na vývrtku by som radil skontrolovať hlavne pozdĺžne vyváženie, a aby krídelká neboli ani náhodou obe trošku dole.
A hlavne pri skladaní na letisku, mne robí problém usadiť krídlo presne v streda a presne kolmo, nemá žiadny zámok a keď ho dám len trošku šikmo tak to je zlé, letí to v sklze doťahujem to trimom smerovky aj krídeliek a potom to padá do vývrtky..

Ja som zas po dlhej dobe použil Lipolky, Turnigy Nanotech 3s 2200 (len 25C), a celkom to je príjemné. Motor tam mám zase ten Dualsky XM2830CA-10 a lietam s vrtuľou Graupner Cam SlimProp 8/6 (slow fly). Alebo s čínskou kópiou 8/6 APC-E z hobbycity. Prúd max 16A, presne rovnako ako na 4s A123/1100mAh.
Pri 3s A123/1100 to žerie len 11A maximum, ale letí to aj tak.

A skúšal som aj setovú vrtuľu, hodinu som to vyvažoval najprv vrtuľu potom kužel a nakoniec som zistil že sa dá trošku posunúť kužel na unášači a to ju rozhodí - rozrezonovala sa a vytrhlo mi šrouby z motora, našťastie závit na motore zázrakom zostal. (Ten duralový pás namiesto lože motora sa osvedčil).
Setová vrtuľa má napísané 8"/7", a listy ako lopaty ale spotreba prúdu je podobná ako s 8/6.
strahlung

#3208 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Na vývrtku by som radil skontrolovať hlavne pozdĺžne vyváženie, a aby krídelká neboli ani náhodou obe trošku dole.
A hlavne pri skladaní na letisku, mne robí problém usadiť krídlo presne v streda a presne kolmo, nemá žiadny zámok a keď ho dám len trošku šikmo tak to je zlé, letí to v sklze doťahujem to trimom smerovky aj krídeliek a potom to padá do vývrtky..

Ja som zas po dlhej dobe použil Lipolky, Turnigy Nanotech 3s 2200 (len 25C), a celkom to je príjemné. Motor tam mám zase ten Dualsky XM2830CA-10 a lietam s vrtuľou Graupner Cam SlimProp 8/6 (slow fly). Alebo s čínskou kópiou 8/6 APC-E z hobbycity. Prúd max 16A, presne rovnako ako na 4s A123/1100mAh.
Pri 3s A123/1100 to žerie len 11A maximum, ale letí to aj tak.

A skúšal som aj setovú vrtuľu, hodinu som to vyvažoval najprv vrtuľu potom kužel a nakoniec som zistil že sa dá trošku posunúť kužel na unášači a to ju rozhodí - rozrezonovala sa a vytrhlo mi šrouby z motora, našťastie závit na motore zázrakom zostal. (Ten duralový pás namiesto lože motora sa osvedčil).
Setová vrtuľa má napísané 8"/7", a listy ako lopaty ale spotreba prúdu je podobná ako s 8/6.

Díky. Já myslím, že mi to letí symetricky. Nejsem si vědom, že bych s táhly křidélek nějak výrazně hýbal, ale dám je trochu nahoru - ona ta křidélka na tom křídle jsou už z výroby hodně podsazená, někdo v Číně nepřesně umístil ložiska a fa Pelikán na to s..., klidně to tak prodává.
S předozadním ( je to podélné ?) vyvážením jsem asi hnul jsen málo, takže to nepoznám, ale chová se to opravdu jinak než dřív. Chová se to skoro jako když jsem měl novou ještě úplně setovou Cessnu a ta měla těžký čumák.
Takže na objednanou APC-E 8/6 se mám těšit, jsi s ní spokojený? To mám radost.
Já měl na setové vrtuli vylisováno 8/6. S nepřesností a s nevyvážeností setové vrtule a kužele jsem sám bojoval tak, že jsem hledal, jak ji mám přesně otočit vůči unašeči a případně jak otočit unašeč vůči motoru. Nakonec se mi buď povedlo najít stav, kdy to bylo docela přijatelné, nebo jsem trošku srovnal hřídel a pak už se to najít povedlo.
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#3209 Příspěvek od m@rtin »

Já jsem stejné chování zaznamenal při experimentech s výchylkami výškovky. Je poměrně tenká hranice mezi stavem, kdy se i při plném přitažení Cessna chová stabilně a kdy začne prudce padat do vývrtky. Samozřejmě je taky rozdíl, jestli je to pod plynem nebo bez plynu (ofukování od vrtule účinnost i negativní projevy zvyšuje). Po znížení výchylky o jednu dirku v páce na výškovce se celkové chování modelu rapidně zlepšilo.

A z jiného soudku. O víkendu byla termika jako blázen. Přijdu dopoledne na pole a koukám, nade mnou krouží káně. Hodim cessnu do luftu a hurá za ním. Za chvíli sem tam kroužil s ním. Nejdřív jsem na motor nastoupal a pak jsem bez motoru kroužil. Když jsem přistál, zjistil jsem, že jsem na 8 a půl minuty motorového letu byl ve vzduchu 17 a půl minuty. To se mi před tím s Cessnou ještě nikdy nepovedlo. Nejdéle jsem plachtil asi 4 minuty v kuse. Cessna není žádný větroň, ale dost mě překvapilo, že to v termice také dokáže létat :).
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
coro

#3210 Příspěvek od coro »

strahlung píše:... S předozadním ( je to podélné ?) vyvážením jsem asi hnul jsen málo, takže to nepoznám, ale chová se to opravdu jinak než dřív.

Myslel som to druhé, ľavo-pravé.

Fakt má napísané 8/6, prepáčte! Aj po priložení na seba nemajú opticky rozoznateľné rozdiely (samozrejme okrem tvaru listu).
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“