Nine Eagles Free Spirit - zkušenosti?

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
off
Kontaktovat uživatele:

#331 Příspěvek od off »

Moc hezké :-) akorát teda že by byla kovová cyklika jen kosmetika, to teda nesouhals - mě se s ní lítá mnohem líp (speciálně poté, co mi do ní kápla kapka vteřiňáku - vřele nedoporučuji to zkoušet :!: )
Tomtom8

#332 Příspěvek od Tomtom8 »

Ahoj, tak jsem snad toho Spirita opravil - ta špatná komunikace, občasné nekontrolované vypnutí v letu atd.... Nejspíš to byl načnutý zadní motorek, ve kterém se občas trochu odlomeného uhlíku dostalo mezi dráhy, motorek trochu vyzkratovalo, tím se zvýšil odběr baterky a když se zvýšil moc, tak byl vrtulník v podstatě bez napájení. Nejhorší na tom je, že tato závada nefunguje OFF-ON. Ulíkový prášek jerozdrcený v motorku a občas trochu škodí víc, občas míň, občas to šlusne úplně. Tak to jen tak naokraj, kdyby měl někdo podobné problémy. A k poškození motorku (verkého i malého) není potřeba zádná pořádná rána, stačí když dostaně malou ránu zrovna ve chvíli, kdy sběrací kartáčky jsou na konci dráhy, kde je křehká a tam ji krásně vylomí.

Ale dotaz: Když je spirit vyladěný, visí bez páček třeba 10 sec, tak ale visí trochu doprava. Zřejmě si tím kompenzuje nějaké momenty, precese a co já vím. Ale je to dost a vadí mi to při létání, že pro klonění doprava má mnohem menší prostor, než doleva. Pro představu přikládám fotku. ta prkna jsou opravdu svisle, vrtulník visí čumákem od vás. Visí vám taky tak nakřivo? :D Hmm, tak já neumím vložit obrázek. Tak si to jen představte - je to tak 5-10°doprava
Medvitek

#333 Příspěvek od Medvitek »

off píše:Vrtule - tada jestli myslíš to, co to má na střeše :-) - není u žádného jednorotorového vrtulníku ve visu vodorovně - musí vyrovávat sílu, kterou vyvolává činnost ocasní vrtulky. Takže pokud ocasní vrtulka "fouká" doprava a snaží se tudíž "odstrčit" vrtuník doleva (což je u Spirita), tak vrtulník MUSÍ viset trochu nakloněný napravo. Jinak by ujížděl bokem doleva.

Tady to napsal "off" na třetí stránce tohohle fóra, jestli tě to uklidní...

Mne to taky rozčilovalo, ale je to asi nornální
Tomtom8

#334 Příspěvek od Tomtom8 »

trochu mě to uklidnilo, ale pořád mi připadá, že je dost nakřivo, a že když byl nový, tak visel svisle. Jelikož jsem ho téměř hned přepákoval na kolmé páky a pak vyladil do toho stavu, tak si nepamatuju, jak na tom byl původně. Mám ale pocit, že vrtulníky s kolektivním řízením visí svisle, nebo aspoň svisleji.
off
Kontaktovat uživatele:

#335 Příspěvek od off »

Tomtom8 píše:...Ale je to dost a vadí mi to při létání, že pro klonění doprava má mnohem menší prostor, než doleva. Pro představu přikládám fotku. ta prkna jsou opravdu svisle, vrtulník visí čumákem od vás. Visí vám taky tak nakřivo?

To visení nakřivo je fakt úplně normální, když letí vrtulník aerodynamicky čistě "rovně", tak je prostě nakolněný na jednu stranu. Časem si zvykneš... nakřivo visí i "dospělé" vrtulníky, dokonce do měkterých (např. EC-135) se dávají i přístroje trochu "nakřivo", aby to piloty nesr... A naopak - pokud by měl letět s "podlahou vodorovně", tak musí letět trochu bokem :-O holt je to asymetrický stroj, na rozdíl od letadla. Řeší to jen dvourotorák.
Hodně asymetrické zatáčení Spiritka je prostě jeho vlastnost, speciálně ve spojení s tím, že vrtulka je pevná (bez možnosti směny úhlu náběhu). Pomůže tomu zvětšení rozsahu pohybu serv zvětšením jejich pák (viz výše), ale pak je zase celé řízení citlivější, tak záleží na tom, na co se cítíš :-)

Tomtom8 píše:Mám ale pocit, že vrtulníky s kolektivním řízením visí svisle, nebo aspoň svisleji.

Zrovna na tohhle nemá ten či onen typ "kolektivu" vliv (a navíc on zrovna Spiritek nemá klasický kolektiv)...

Tomtom8 píše:Hmm, tak já neumím vložit obrázek. Tak si to jen představte - je to tak 5-10°doprava

Obrázek nejde vložit přímo sem, musíš ho nejprv nahrát někam na web (třeba na Rajče nebo tak) a pak sem dát odkaz.
Tomtom8

#336 Příspěvek od Tomtom8 »

Dík, obrázky dám na Rajče. A Jak se vyrobí ta citace v rámečku? Zatím citovaný text jen kopíruji.
K tomu Spiritovi - co doporučujete jako nejúčinnější upgrade, aby byl živější a dynamičtější? Delší páky na serva? Nebo střídavý motor? nebo 7mi zubý pastorek? nebo lehčí závaží na vrtuli? Nebo kovovou cykliku?
Jak jsi psal, Offe, delší páky na serva - mám pocit, že už takhle se pohybuji na hraně toho, kam mě pustí celý mechanismus rotoru. Už teď mám vylámaný půlkruh nahoře v kabince, jak se mi tam ta táhla vyklápí. A když prodloužím páky od serva, tak mám pocit, že se mi už dál nepodaří ten talíř naklopit, protože tam jsou ložiska, hlavní osa atd... Určitě to bude mít vliv na citlivost ovládání, ale zvětší se tím i maximální výchylka? Máte to někdo udělané a vyfocené? Na tomto vlákně je jen detail pák od serva, ale jak k tomu vypadá ten vršek?
Medvitek

#337 Příspěvek od Medvitek »

Tomtom8 píše:Dík, obrázky dám na Rajče. A Jak se vyrobí ta citace v rámečku? Zatím citovaný text jen kopíruji.

Zmáčkneš čudlík " Citovat" (u každého příspěvku vpravo nahoře)
off
Kontaktovat uživatele:

#338 Příspěvek od off »

Tomtom8 píše:K tomu Spiritovi - co doporučujete jako nejúčinnější upgrade, aby byl živější a dynamičtější? Delší páky na serva? Nebo střídavý motor? nebo 7mi zubý pastorek? nebo lehčí závaží na vrtuli? Nebo kovovou cykliku? Jak jsi psal, Offe, delší páky na serva - mám pocit, že už takhle se pohybuji na hraně toho, kam mě pustí celý mechanismus rotoru. Už teď mám vylámaný půlkruh nahoře v kabince, jak se mi tam ta táhla vyklápí. A když prodloužím páky od serva, tak mám pocit, že se mi už dál nepodaří ten talíř naklopit, protože tam jsou ložiska, hlavní osa atd... Určitě to bude mít vliv na citlivost ovládání, ale zvětší se tím i maximální výchylka? Máte to někdo udělané a vyfocené? Na tomto vlákně je jen detail pák od serva, ale jak k tomu vypadá ten vršek?

Vyfotím to večer, ale sestava hlavy - až na ty upgrady - je úplně normální (myslím táhla atd.), ani jsem nijak neupravoval kastli (jen teda dole kvůli jiným lyžím). Osobně mám vyzkoušené kromě pastorku všechno a všechno trochu přispívá k živosti (ještě bych přidal matku - tak osmičku - desítku - co čumáku - ale jen pro úplnost, na nějaký lítání třeba ve velkém větru to stejně není... Ale je pak podstataně obratnější a pěkně swištííííííí :-) takové průlety na maximálce se škrtáním lyží o asfalt diváci ocení :-)
Deska cykliky - aspoň ta kovová - má ještě rezervy v rozsahu pohybu, ony to zas nejsou tak extra změny. Jediné co jsem vyhodil byly šroubky zajišťující hlavní osu proti axiálnímu pohybu směrem dolů - o ty to drhlo. Na zádech to nelítá a v klidu na zemi to udrží tření v ložiskách, tak tam snad to zajištění ani není moc potřeba :-)
off
Kontaktovat uživatele:

#339 Příspěvek od off »

off píše:Vyfotím to večer...

Zde jest - maximální výchylka co ten můj umí... :-)
Obrázek
Obrázek
Tomtom8

#340 Příspěvek od Tomtom8 »

Offe díky, já na ten svůj mrknu až zítra, dneska se už u úložiště vrtulníků chrní... :D
A koukám, že máš táhla ve vodítkách? Proč? Všude se píše o upgrade: vyndat táhla a jen je opřít o vodítka ze strany, aby páky byly kolmo (což je obecně doporučováno), aby byl lepší přenos výchylky. Já měl páky ve vodítkách jen při prvních dvou baterkách, ale to jsem se se Spiritem jen seznamoval, tak nemůžu říct, co bylo lepší
Medvitek

#341 Příspěvek od Medvitek »

Tomtom8 píše:K tomu Spiritovi - co doporučujete jako nejúčinnější upgrade, aby byl živější a dynamičtější? Delší páky na serva? Nebo střídavý motor? nebo 7mi zubý pastorek? nebo lehčí závaží na vrtuli? Nebo kovovou cykliku?

Pro mne byl jednoznačně největší plus přechod na střídavý motor.
Na original baterku teď lítám 15-20min.
Důležité bylo naprogramování ESC a nastaveni regulátoru na celý rozsah kniplu plynu. (defaultně nastaveno tak že max. otáčky jsou někde v první třetině chodu páčky.

7-mi zubový pastorek nemám, nevím kde sehnat, ale chtěl bych :)

Kovovou cykliku mám, ale řešil sem pár problémů.
1)průměr kolíčeku cykliky je o 0,5 mm menší než u originálu.
- řešil jsem ovinutím 2 závity izolepy.
2)protože mám páky na přímo, cyklika sedla níž, takže ve vodorovné poloze byl kolíček na dně vodící štěrbiny, takže při naklonění doleva dopředu se posouvala celá po ose směrem vzhůru.
- řešil sem proříznutím štěrbiny dolů cca o 0,5 cm.
3)drhnutí šroubů závlačky - nevím, kde bych sehnal tak malý červíky ještě s vnitřním imbusem a klíčem k utažení..
- řešil jsem nastavením táhel stabilizátoru na max. délku - to zvedlo cykliku trochu výš.

lyžiny - potřebuju upgrade, ale v RCZ vždycky zmizej ve 3, tak lepím původní - zjistil jsem, že to jde pouze tavným lepidlem a kousky lyžin se daj ohýbat po nahřátí nad zapalovačem 8O

stabilizátor mám zkrácený s doporučenými závažíčky

držák baterky pryč - sucháč

ocasní ostruha ulomená -nahrazuji párátkem.

na ocasním motorku mám doporučený chladič

sním o ocasním stříďáku :lol: :lol:
Medvitek

T-REX 450, T-REX 250
Tomtom8

#342 Příspěvek od Tomtom8 »

Kolik peněz jsi už do toho Spirita vrazil, Medvítku? Takže říkáš hlavně stříďák a menší závažíčka? A oživil by se i s původním stejnosměrným motorem, kdyby se zmenšila závažíčka? možná by pak nebyl tak stabilní a rychleji by reagoval na povely? A nebo ne?
Teď právě v televizi sestřelil Černého Jestřába v Mogadišu! Black Hawk Down!! :D
off
Kontaktovat uživatele:

#343 Příspěvek od off »

Tomtom8 píše:A koukám, že máš táhla ve vodítkách? Proč?

To je kvuli pouziti prototypu kovovych uponu listu. Kdyz jdou tahla mimo voditka, uz se tam ty cepy a paky moc "sprajcujou", tak jem to vratil. Ono je na nich zase zkracene prepakovani, tak se to tak nejak vyrovna :-)
S plastovymi upony je to asi lepsi mimo "vidlicku".
off
Kontaktovat uživatele:

#344 Příspěvek od off »

Medvitek píše:drhnutí šroubů závlačky - nevím, kde bych sehnal tak malý červíky ještě s vnitřním imbusem a klíčem k utažení.

No tak ty sroubky vyhod uplne a mas po starosti, cela ta vec je tam vicemene k nicemu..

Medvitek píše:sním o ocasním stříďáku :lol: :lol:

No, to nevím, od toho bych nečekal žádné zázraky, jednak budeš potřebovat pořešit převod z DC na AC napájení a duhak ony stříďáky nejsou z hlediska rychlé jemné regulace žádné terno...
JM

#345 Příspěvek od JM »

off píše:No tak ty sroubky vyhod uplne a mas po starosti, cela ta vec je tam vicemene k nicemu...

Tak s tím si dovolím nesouhlasit. Já, když se mi povolil červík v závlačce, jsem měl dost velkou vůli v pohybu hlavní osy-dalo se s ní pohnout cca o 1-2mm-za letu to dělalo docela bordel-po utažení závlačky a zamezení pohybu osy se visení velmi výrazně "zklidnilo". Ty malé červíky i imbusy se dají sehnat v modelářských prodejnách nebo i v lepších železářstvích.
Medvitek píše:sním o ocasním stříďáku :lol: :lol:

off píše:No, to nevím, od toho bych nečekal žádné zázraky, jednak budeš potřebovat pořešit převod z DC na AC napájení a duhak ony stříďáky nejsou z hlediska rychlé jemné regulace žádné terno...

Přesně tak. A připadá mi celkem zbytečné ten ocasní motorek měnit-jednak funguje velmi dobře a druhak se mi jeho životnost jeví jako velmi nadprůměrná, takže případná výměna nás hnedtak nezrujnuje :wink:
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“