Ray, Stork, Aspire - pokec o lítání

Vlákna jednotlivých modelářských klubů.
Pravidla fóra
Pokuste se zde neřešit technické problémy. Téma, které bude mít více než 100stránek ukončete a založte další. Díky
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15_junior

Re: Ray, Stork, Aspire - pokec o lítání

#331 Příspěvek od graup15_junior »

pepin píše:[quote="graup15_junior"]

Bracha uz se tesim na svuj prvni kilometr, zatim jen 790m.

až ho dáš, tak bys mohl zkusit taky už první výkrut :wink:[/quote]

Pepine dik za tip ale az se mi to povede, nevim jestli se tady "pochlubim" pac bych mohl zase vyvolat debilni pripominky.
pepin

#332 Příspěvek od pepin »

graup15_junior píše:Pepine dik za tip ale az se mi to povede, nevim jestli se tady "pochlubim" pac bych mohl zase vyvolat debilni pripominky.

s tím výkrutem by určitě problém nebyl.
tomashr

#333 Příspěvek od tomashr »

graup15 píše:Chápu,že na soutěžích u tebe to může lehce nastat, hrotíte na výsledky a létáte ani né tak vysoko, ale i daleko. Tam je situace samozřejmě radikálně jiná.
No tož tak. Ale hlavně si nemysli,že mám málo pokory..to ne, jen v jiném významu.

Budeš se divit, ale ty mé dva případy ztráty modelu z dohledu nebyly na soutěži, ale v tréningu, který nebyl nějak vyhrocen. Jeden z nich bych ještě jakž takž dokázal vysvětlit a možná se z něj i poučit, druhou ztrátu jsem ale prostě totálně nepochopil. Vůbec nevím - prostě model byl a najednou nebyl a už jsem ho nenašel, výška na 100% nebyla výrazně přes 300m. Napadá mě něco na způsob mlhy či oparu/vlhkostního zlomu v nějaké výšce, ale rozhodně to nebylo ze země vidět a nic mě nevarovalo, proto ani netuším, jak by se tomu dalo předejít.
Tohle mě právě vede k tomu dost ostrému tvrzení, že tvrzení o tom, že se něco stát "nemůže", jsou jen kecy - jsem přesvědčen, že to opravdu kecy jsou a je to spíš jen otázka času, kdy přijde smůla.

Od té doby (už je to cca 5 let) jsem takto o model nepřišel, ač jsem byl mockrát mnohem výše a dále, než při těchto problémech, každopádně mě to ale přivedlo k značné skepsi kolem možných rizik, myslím si, že opakování případu je spíš otázka "kdy" než "zda" :(

Mimochodem jedna obecná rada pro všechny - pokud jako Dalibor nejste schopni létat bez slunečních brýlí, tak na nich nešetřete!!! Už jsem to tu psal do jedné diskuse kolem nějakých brýlí z Lídlu - létání nedostatky brýlí strašně nemilosrdně ukáže a různé "lowend" prakticky bez výjimky zkreslují a na větší vzdálenost to fakt je problém. Sám jsem původně používal značkové Shimano, původně pro rybáře, ty byly OK. Teď mám Rapid Eyewear, které prodává Ivan Hořejší, jsou ještě o něco lepší, naopak z levných nefungovalo naprosto nic. Na tohle fakt bacha!
pepin

#334 Příspěvek od pepin »

zkoušel jsem prolétavat mraky na Seiseru a jednou jsem zalétával--spíš jen zaklouzával model když bylo mlžno, problém je v tom, že letíš třeba tunelem, kde ta oblačnost není, ale za modelem--pod modelem se spojí a uzavře--to muže nastat právě při tom výškovém rekordu, pokud je nízká oblačnost--stoupáš v komínu, ale ten stoupající proud vzduchu nakonec zkondenzuje v mrak pod tím modelem.--to muže vysvětlovat právě ten tvuj případ a muže to vést k doměnce, že ten model velice rychle stoupal--omyl, vytvořila se pod ním oblačnost.

krásně bylo na seiseru poznat, že když jsem čekal na hustý mrak, až se přiblíží ke svahu, abych ho mohl píchnout, tak se jako by rozpadal--nerozpadal--v dálce to byl hustý mrak, ale jak se přibližoval, tak se v jeho pouze mlžnějších okrajích dalo normálně létat--najednou ale přišel zlom, kdy to ero prostě zmizelo--i zatáčka modelu zpět v první fázi směřuje ještě víc do toho mraku .

osobně se mi už párkrát stalo, že jsem se s někým při řízení zakecal a tu polohu modelu ztratil, vždy pomohlo uvést model do vývrtky a počkat, kdy bleskne odraz od křídel--není nic horšího, než ho hledat na obloze ve vodorovném letu.

samozřejmě se zakecávám pouze u modelu o kterých vím, že tu vývrtku přežijou, mám i modely u kterých se nezakecávám :D
creagel

#335 Příspěvek od creagel »

Oni obecne dobre jsou bryle s AGX cockama. Pouzivaji je i skutecni piloti, maji polarizovane sklicka a kouka se pres ne fakt vyborne (aspon mne pri zkouseni). Bohuzel jsou krapet drazsi a v CR je trochu problem je sehnat za aspon trochu dobrou cenu :(

http://shop.randolphusa.com/aviator-p5044.aspx

edit: Pokud by nekdo vedel, kde v CR koupit tyhle bryle za normalni cenu a idealne v normalnim kramu v Praze, dejte tip do SZ ;)
Naposledy upravil(a) creagel dne pon 13.05.2013 10:43, celkem upraveno 1 x.
pepin

#336 Příspěvek od pepin »

předpokládám, že debatovat zde o koukání bez brýlý do nebe zvlášt při slunečném počasí je asi zbytečné :D
tomashr

#337 Příspěvek od tomashr »

pepin píše:předpokládám, že debatovat zde o koukání bez brýlý do nebe zvlášt při slunečném počasí je asi zbytečné :D

Ono by si to spíš zasluhovalo samostatný thread, tohle je důležité téma...

Jinak pro creagela - z mého pohledu jsou ty brýle Randolph poněkud naprd, potřebuji něco, co kryje proti bočnímu světlu. Měl jsem právě jedny Shimana (fakt žádný lowend) v podobném provedení, kvalita skel velmi dobrá, ale občas to bylo zrádné, ona ta modelářská poloha, kdy se kouká nahoru do oblohy si o různé boční reflexy vyloženě říká. U "opravdového pilota" je ta situace trochu jiná...
pepin

#338 Příspěvek od pepin »

tomashr píše:Ono by si to spíš zasluhovalo samostatný thread, tohle je důležité téma...

.

když už, tak bych to spíš viděl toto téma probrat s očařem na příslušném obvodě :wink:tady se mužeme dobrat maximálně jediného, že používat brýla na slunci je asi opravdu vhodné a že né každé brýle každému sednou a je přez ně ten model dobře vidět.
pepin

#339 Příspěvek od pepin »

graup15_junior píše:Pepine dik za tip ale az se mi to povede, nevim jestli se tady "pochlubim" pac bych mohl zase vyvolat debilni pripominky.

mám pro tebe i ostatní dobrou zprávu,stavil jsem se v optice , abych tam s nimi trochu probral to vidění--kdo a jak daleko.
není třeba soutěžit s větroněm na louce, stačí k tomu ta obyčejná tabulka, kde jsou větší a menší písmenka a posoutěžit před ní, není ani podstatné kdo má, či nemá a kolik dioptrií, někdo ty malé písmenka prostě nepřečte, je to dané zornicí.

s funkčností oka přímo souvisí i ta potřeba-nepotřeba slunečních brýlý--někomu se stahuje čočka víc, někomu méně a nic s tím nenadělá, v každém případě přetrvává problém s uv zářením do očí a je uplně jedno, zda mu slunce vadí, či nikoli.

nedá se přímo říct, že by to přímé slunce--uv záření muselo každému ten zrak poškodit, ale nikdo neumí zjistit--změřit, jestli má, nebo nemá někdo do budoucna určeno od přírody, že bude trpět šedým zákalem a ti, kteří nepoužívají brýle s uv filtrem--mohou to být i čirá skla bez zabarvení do tmava pak dostanou ten šedý zákal dříve.

zítra by mi tam měli změřit uv filtr v brýlích které na modely používám--teda pokud na to nezapomenu je vzít do práce :D
Dzordzik

#340 Příspěvek od Dzordzik »

druhou ztrátu jsem ale prostě totálně nepochopil. Vůbec nevím - prostě model byl a najednou nebyl a už jsem ho nenašel, výška na 100% nebyla výrazně přes 300m. Napadá mě něco na způsob mlhy či oparu/vlhkostního zlomu v nějaké výšce, ale rozhodně to nebylo ze země vidět a nic mě nevarovalo, proto ani netuším, jak by se tomu dalo předejít.
Tohle mě právě vede k tomu dost ostrému tvrzení, že tvrzení o tom, že se něco stát "nemůže", jsou jen kecy - jsem přesvědčen, že to opravdu kecy jsou a je to spíš jen otázka času, kdy přijde smůla.

Ahoj Tome, u mě to bylo s Dingem naprosto to samé. Model přede mnou cca 300m vysoko a cca 200-300m daleko, rovný let ode mě a najednou blik. Nebyl. A nebyl až do konce. Mohl jsem páčkovat, koukat na vario, řídit poslepu, dívat se před sebe, bokem od sebe, později i sobě nad hlavou, protože vítr foukal téměř přesně proti mě a nic ... Takže jak říkáš .. Říkat že se mi to nikdy stát nemůže jde opravdu jenom do chvíle než se ti to stane ... A o brýlích máš naprostou pravdu. já mám navíc problém v tom, že je mám dioprtické a silně nestandardní, takže dát si ještě před ně sluneční nejde, takže se spoléhám na samozatmavovací s čočkama od Hoya, nic lepšího se pokud vím koupit nedá. Už tak stály majlant. Potřeboval bych ještě nějaké nasazovací "něco", které by mělo polarizační efekt, ale nebylo zabarvené. nevíš o něčem co by se dalo nasadit na stávající dioptrické brýle? Moc by mi to pomohlo.

Od té doby (už je to cca 5 let) jsem takto o model nepřišel, ač jsem byl mockrát mnohem výše a dále, než při těchto problémech, každopádně mě to ale přivedlo k značné skepsi kolem možných rizik, myslím si, že opakování případu je spíš otázka "kdy" než "zda" :(

Mimochodem jedna obecná rada pro všechny - pokud jako Dalibor nejste schopni létat bez slunečních brýlí, tak na nich nešetřete!!! Už jsem to tu psal do jedné diskuse kolem nějakých brýlí z Lídlu - létání nedostatky brýlí strašně nemilosrdně ukáže a různé "lowend" prakticky bez výjimky zkreslují a na větší vzdálenost to fakt je problém. Sám jsem původně používal značkové Shimano, původně pro rybáře, ty byly OK. Teď mám Rapid Eyewear, které prodává Ivan Hořejší, jsou ještě o něco lepší, naopak z levných nefungovalo naprosto nic. Na tohle fakt bacha![/quote]
ST
Kontaktovat uživatele:

#341 Příspěvek od ST »

Taky používám ty od Rapid Eyewear Innovator Plus s dioptrickýma vložkama. A není to špatný. Akorát pohled na display vysílače je trochu naprd. Dělají se tam ty Newtonovy kroužky.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
tomashr

#342 Příspěvek od tomashr »

ST píše:Akorát pohled na display vysílače je trochu naprd. Dělají se tam ty Newtonovy kroužky.

To je v pořádku - jen to dokazuje, že jsou opravdu polarizované :-) Takhle to prostě u displejů je...
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#343 Příspěvek od Milan Nes »

http://www.horejsi.cz/Pages/ListProdukt ... 235&fraze=

tomashr, ktere mas ty ? ja sem uvazoval nad Aviotarama, ze bych je mel i do auta ... a na bezne noseni mimo sportu, aby se "zaplatily"
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
tomashr

#344 Příspěvek od tomashr »

Milan Nes píše:http://www.horejsi.cz/Pages/ListProdukt.aspx?kategorie=22&subkategorie=235&fraze=

tomashr, ktere mas ty ? ja sem uvazoval nad Aviotarama, ze bych je mel i do auta ... a na bezne noseni mimo sportu, aby se "zaplatily"

Tyhle: http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=1971 . V reálu to vypadá takto, foto by PiNa: http://www.pina.cz/img/2013/04/RCVN_201 ... 013_07.jpg
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#345 Příspěvek od TERAZKY »

Skúste cyklo okuliare napr Uvex. Sklá oranžové reflexné neskutočne rezsvietia oblohu a zvýraznia oranžovú /i žltú a červenú/ farbu. Takmer všetky vetrone mám s oranžovými prvkami a je to parádny rozdiel :!: :!:

Som tomu neveril, no je to sila :!: :!: Vhodné i na podvečerné lietanie.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
Odpovědět

Zpět na „Kluby“