FPV_dotazy

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zamčeno
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: FPV_dotazy

#331 Příspěvek od OK2BUH »

Nemáš to někde z pilnosti přizemněné? (zemní smyčka). Pěkný výdrb je taky přebuzený mikrofon zvukem motorů a průnik přemodulované nosné vlny zvuku do obrazu. Nevěřil bych , že se to může stát ale Číňan tam samozřejmě nemá limiter zdvihu FM modulace. To ale platí jen v případě, že máš mikrofon v kameře nebo v TX.
Martin.P

#332 Příspěvek od Martin.P »

Kamera je bez mikrofonu a Tx také.mám to přesně podle podle obrázku
Zapojení FPV.jpg

Ještě jednou jsem to kontroloval.Na obrazku je vidět, že Tx má 2 svorky GND, zapojil sem jednu, druhou i obě najednou a výsledek stejný.
Jak se udělá taková zemní smyčka? (Abych věděl čeho se vyvarovat)
maliborec2002
Kontaktovat uživatele:

fpv přes apm telemetry

#333 Příspěvek od maliborec2002 »

Ahoj, na apk Tower jsem viděl okínko na fpv náhled, ale bylo tam fpv no signal, zajímalo by mě teda, jestli de udělat, abych jsem měl fpv přes apm telemetrii, že bych kameru zapojil do apmka a vysílal bych to přes telemetrii.
DJI F450, APM, Neo M8N, Turn. i10, Sjcam 5000x elite, Feiyu 3D mini,Turn. Accucel 6
www.ITReports.cz
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

Re: fpv přes apm telemetry

#334 Příspěvek od jamesgsf »

Nejsem si jist ale myslím, že takhle to nefunguje. Video je potřeba posílat jiným zdrojem. Ale nezkoušel nikdy jsem to nezkoušel. Ten datový tok telemetrie to nebude zvládat streamovat.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
OK2BUH

Re: fpv přes apm telemetry

#335 Příspěvek od OK2BUH »

maliborec2002 píše:Ahoj, na apk Tower jsem viděl okínko na fpv náhled, ale bylo tam fpv no signal, zajímalo by mě teda, jestli de udělat, abych jsem měl fpv přes apm telemetrii, že bych kameru zapojil do apmka a vysílal bych to přes telemetrii.

To je pouze pro koptéru 3DR Solo, digitální přenos.
honzaop

#336 Příspěvek od honzaop »

Martin.P píše:Kamera je bez mikrofonu a Tx také.mám to přesně podle podle obrázku
Zapojení FPV.jpg

Ještě jednou jsem to kontroloval.Na obrazku je vidět, že Tx má 2 svorky GND, zapojil sem jednu, druhou i obě najednou a výsledek stejný.
Jak se udělá taková zemní smyčka? (Abych věděl čeho se vyvarovat)

Já měl na letadle ten samý problém a bylo to tím, že kábliky od kamery, či video vysílače jsem měl vedené společně s káblikama pro regulátory a to mi dělalo pak pruhy na obraze.
Zkus dát kábliky pro video komplet bokem, jestli máš možnost a roztoč motory.
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
Martin.P

#337 Příspěvek od Martin.P »

honzaop píše:
Já měl na letadle ten samý problém a bylo to tím, že kábliky od kamery, či video vysílače jsem měl vedené společně s káblikama pro regulátory a to mi dělalo pak pruhy na obraze.
Zkus dát kábliky pro video komplet bokem, jestli máš možnost a roztoč motory.

to jsem zkoušel jako první. Rozebrat , vše vyndat mimo i s kamerou.Výsledek- pořád stejné.
malé zvíře

#338 Příspěvek od malé zvíře »

Martin.P píše:Ještě jednou jsem to kontroloval.Na obrazku je vidět, že Tx má 2 svorky GND, zapojil sem jednu, druhou i obě najednou a výsledek stejný.

Mám stejný vysílač; napájím jej z 9v step-down regulátoru od Pololu (protože na plné napětí 3S baterie topil víc než by se mi líbilo). Kameru napájím spolu s ŘJ z 5v step-down regulátoru Pololu a i bez LC filtru nemám sebemenší problém.

Martin.P píše:Jak se udělá taková zemní smyčka? (Abych věděl čeho se vyvarovat)

deset minut se tady snažím sesmolit jednoduché vysvětlení zemní smyčky a vždy když to dopíšu a přečtu si to, tak dojdu z závěru že to nechápu ani já sám... :? :mrgreen:
Takže: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... le&sid=224
Last one alive, lock the door!
honzaop

#339 Příspěvek od honzaop »

Ještě bych ti poradil zkusit to jen pro test zapojit na jinou baterii, máš-li tu možnost a testnout.
Pokud to udělá také, máš někde zdroj rušení na stroji a tím pádem nemusíš řešit zapojení, ale dostaneš se z deště pod okap :). Ale pokud to nebude dělat, když bude vše zapojeno samostatně na zvlášť baterii, tak problém je v elektroinstalaci a pak bych tedy se zaměřil na to zapojení.
Neměl bys foto, jak to máš zapojené na stroji? Jestli to přímo napájíš z konektoru, který připojíš na baterii, nebo to vedeš na nějakou rozvodnou desku a odtamtud to pak vedeš do kamery a vysílače?
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
RTester

#340 Příspěvek od RTester »

Ještě zkus vyndat ten LC filtr - jestli se to zhorší nebo je to stejné.
Já třeba ještě proženu feritovejma kroužkama i servo kabely z regulátorů - třeba jeden kroužek na dva kabely - je to pracný (musí se sundat serv. konektory) ale vyplatí se.

Pak ještě můžeš (nevím jak máš dlouhé kabely ke kameře a Tx ) dát feritový kroužky na kabel od kamery a k vysílači apod.
Martin.P

#341 Příspěvek od Martin.P »

Díky za všechny rady. Bez filtru to bylo stejne. Objednal sem ho, protože sem doufal že to vyřeší. Vodiče ke kameře a vysilaci mají cca 7cm.Ostatni vyzkouším snad v pátek. Teď to moc nestíhám.
Borek
Kontaktovat uživatele:

Napájení video TX

#342 Příspěvek od Borek »

Jak mám napájet VTX v systému používajícím 4S baterii? Můj zamýšlený TX to podporuje, ale většina LC filtrů končí na 16 V (a nabitá 4S baterie má 16,8 V). Nejjednodušší by asi bylo jet ze separátní baterky, ale to je váha (a starost) navíc.
Bixler, Super Sky Surfer, DJI F550, Mavic Pro | FrSky Taranis X9D+
Blog: http://tinyurl.com/ctuoqtx
OK2BUH

#343 Příspěvek od OK2BUH »

Můžeš z pilnosti vyměnit ten kondenzátor ve filtru za typ pro vyšší napětí. Ale ten 16 V kond určitě těch 16,8 vydrží.
dracekvo

#344 Příspěvek od dracekvo »

Ahoj, pomalu pronikám do tajů FPV.
Měl bych dotazy ohledně pár nejasností.

1.Co jsem zjistil tak hodně záleží hodně na kvalitě kamery, ale co na RX a TX? Když koupím Boscam FR632 Diversity 5.8GHz 40CH
http://www.banggood.com/Boscam-FR632-Di ... 58097.html

a k tomu třeba vysílač http://www.banggood.com/Boscam-TS832S-4 ... 23219.html tak s tím vydržím na furt?

Nerad bych totiž šel tou dražší cestou a kupoval něco levného a méně kvalitního s odůvodněním pro začátek to stačí. Tím už sem si přošel jinde :D

2. Třeba tento zmíněný přijímač má dva video výstupy. Takže můžu na jeden zapojit helmu a na druhý rekordér? A kdybych chtěl ještě mít zároveň připojený i monitor, to je také řešitelné? Aby ten kdo bude semnou viděl to co vidím já.
K čemu je ten diversity výstup?

3. Jsou mezi sebou kompatibilní vysílače a přijímače jiných výrobců? Pokud to tedy budou stále 5.8Ghz.

4. OSD modul se dává přímo na model že? Když mám vysílačku s telemetríí, není možné dostat tyto informace do obrazu až na zemi? Aby se uspořila váha na modelu?

Děkuji
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.
tomashr

#345 Příspěvek od tomashr »

Ad 1 - asi sám chápeš, že slovo "na furt" je poněkud blbost. Nicméně v mezích možností je odpověď ano - odkázaný přijímač vydrží dlouho, vysílač je dokonce pro některá nasazení spíš předimenzovaný (třeba pro copter 250 je 200mW naprosto dostatečné, není nutno předpisy porušovat až tolik).

Ad 2 - ten přijímač má v podstatě výstupy tři. Diversity je "optimum", kde to automaticky dává signál z RXu s lepším signálem, k tomu jsou výstupy z jednotlivých přijímačů. Celkem není problém připojit brýle na ten nejlepší výstup diversity a na ty dva normální výstupy nahrávání a pomocný monitor.

Ad 3 - to je moc dobrá otázka :lol: Teoreticky kompatibilní jsou, prakticky taky, ale občas se narazí na nějaký "špek", to bohužel člověk předem moc nezjistí.

Ad 4 -nějak nepíšeš, co si představuješ za model. V praxi jde leccos, ale zrovna argument s váhou je trochu mimo, jsou i desky ve velikosti pro quad250, které mají OSD přímo na sobě, nárůst hmotnosti je pak zcela přesně nulový...
Zamčeno

Zpět na „FPV, točení videa a focení“