Heli HK-450 z HC III.

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
HynX
Kontaktovat uživatele:

#331 Příspěvek od HynX »

nevadi, ze mas lacny regl, tiez som zacinal s turnigy sentry 40A, hlavne je ho nastavit spravne.

pokial mas nastavenu krivku plynu, governor musi byt OFF, aj ked sa zda, ze nepracuje.
ono u tychto lacnych regloch ten governor je, aj funguje, otazne je, ze ako funguje. problem je len v tom, ze nestiha menit otacky podla zataze, skratka je pomaly.

ak mas zapnuty governor, krivka plynu musi byt rovna (napr. 70% - 70% - 70% - 70% - 70%), pretoze pri pohyboch packou plynu idu do reglu stale rovnake udaje o "plyne", cize o otvoreni regulatoru a regl sa snazi udrzat tuto hodnotu za akychkolvek podmienok.
pokial nastavis krivku (napr. 70% - 60% - 50% - 60% - 70%) a govik nechas zapnuty nastava problem...
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
HynX
Kontaktovat uživatele:

#332 Příspěvek od HynX »

skratka ten tvoj virovy prstenec je chybou, ze mas zapnuty governor mod, vypni ho a chod to odskusat!!!
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
olda
Kontaktovat uživatele:

#333 Příspěvek od olda »

Ono jsou nějaká pravidla, podle kterých se heli nastavuje. Způsobů nastavení tak, aby to něco ve vzduchu dělalo je asi povícero. Možná kdybys to půjčil nějakému zkušenému helináři, tak by to po prvním startu chtil za ocas a škrábl s tím o zem s dovětkem, že takto se s tím lítata nedá.
Jedno z pravidel je buď governor nebo křivky. Fungovat to nějak bude vždycky, jde o to jak. Já lítám cca 14dní intenzivně a to mám menší mouchu a to kvedlání s plynem ve větru mi vůbec nepřipadá tak komplikované jak píšeš. Resp. po prvním nastavení od vrtulníkáře jsem si po týdnu přikrmil otáčky na křice už sám tak, aby reakce byly jak očekávám a teď už lítám. A je to 2 roky lítaná ludra od e-flite, která se ve vzduchu chová jak postřelený prase.
Kombinovat governor s křivkami nikoho nenapadne ani z důvodu, aby to zkusil, protože byli jiní, kteří to za ta léta vyzkoušeli a zjistili, že to není tak jak to být má. Takhle po netu přesvědčovat, že to máš nastavený správně s ohledem na předešlé příspěvky je těžké, resp. se tu nenajde asi nikdo, koho bys naklonil na svou stranu. Pokud jsi spokojený je dobře. Dej si 13z pastorek a hotovo, víc tu nemá cenu řešit.
Já dávám do kupy HK-450 TT Pro, motor 3850kv a 11T pastorek, 40A turnigy plush a už se nemůžu dočkat :-)
Moje modely:
http://mkalka.cz/clenove/clen.php?id=10
strahlung

#334 Příspěvek od strahlung »

OPR píše:
strahlung píše: ..... Já od nokoho nic nastavit nepotřebuji. Vrtulník jsem si sestavil a nastavil podle vlastního uvážení............. Už v předminulém příspěvku jsem naznačil, že to s tím governor modem není tak horké...

Dobře, Můžeš mi konečně napsat jak máš otevřenej regulátor? Na kolik procent? (prosím o všechny hodnoty :!: )

Nemůžu. Pokud tím otevřením regulátoru myslíš nastavení PWM, tak se domnívám, že s pastorkem 11T to bylo blízko 100% a teď s pastorkem 13T to má větší rezervu. Ale nemám to jak zjistit. 100% na monitoru PC při nastavování vysílače namá nic společného se 100% PWM. Prostě to nevím. Ale všechno nasvědčuje tomu, že je to jak píšu. Tedy že s tím pastorkem 13T už se na limit 100% snad nedostávám. Jestli si tedy správně rozumíme.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
strahlung

#335 Příspěvek od strahlung »

JirkaA píše:1. u čínských reglů nemá smysl používat režim governor, nefunguje dobře a dává nedefinovatelné výsledky. Vypni ho.

2. i kdyby fungoval, režim governor je tam proto, aby sám regl držel konstantní otáčky. Křivka v TXu pak musí být nastavená na přímku, tedy například 80 - 80-80-80-80. Cokoli jinýho je špatně a dává nedefinovatelné výsledky. Kombinace křivky a governoru je blbost!

ad 1. Vypnout ho můžu. Ale jak říkám, ono to nemá žádný vliv. Aspoň já jsem ho nepozoroval. Prostě je to jako by byl vypnutý, i když je zapnutý. /Mezi námi, on tam asi vůbec není./
ad 2. Souhlasím, ale platí totéž jako ad 1.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#336 Příspěvek od OPR »

strahlung píše:
OPR píše:
strahlung píše: ..... Já od nokoho nic nastavit nepotřebuji. Vrtulník jsem si sestavil a nastavil podle vlastního uvážení............. Už v předminulém příspěvku jsem naznačil, že to s tím governor modem není tak horké...

Dobře, Můžeš mi konečně napsat jak máš otevřenej regulátor? Na kolik procent? (prosím o všechny hodnoty :!: )

Nemůžu. Pokud tím otevřením regulátoru myslíš nastavení PWM, tak se domnívám, že s pastorkem 11T to bylo blízko 100% a teď s pastorkem 13T to má větší rezervu. Ale nemám to jak zjistit. 100% na monitoru PC při nastavování vysílače namá nic společného se 100% PWM. Prostě to nevím. Ale všechno nasvědčuje tomu, že je to jak píšu. Tedy že s tím pastorkem 13T už se na limit 100% snad nedostávám. Jestli si tedy správně rozumíme.

Ne nerozumíme ........
strahlung

#337 Příspěvek od strahlung »

HynX píše:nevadi, ze mas lacny regl, tiez som zacinal s turnigy sentry 40A, hlavne je ho nastavit spravne.

pokial mas nastavenu krivku plynu, governor musi byt OFF, aj ked sa zda, ze nepracuje.
ono u tychto lacnych regloch ten governor je, aj funguje, otazne je, ze ako funguje. problem je len v tom, ze nestiha menit otacky podla zataze, skratka je pomaly.

ak mas zapnuty governor, krivka plynu musi byt rovna (napr. 70% - 70% - 70% - 70% - 70%), pretoze pri pohyboch packou plynu idu do reglu stale rovnake udaje o "plyne", cize o otvoreni regulatoru a regl sa snazi udrzat tuto hodnotu za akychkolvek podmienok.
pokial nastavis krivku (napr. 70% - 60% - 50% - 60% - 70%) a govik nechas zapnuty nastava problem...

Platí ad. 1 z minulého příspěvku. Kdyby tam governor byl a byl pomalý, tak by to nefungovalo správně, ale ono to správně funguje. On se neprojeví ani hned, ani později. Prostě to s tou křivkou drží otáčky správně, a to trvale správně. Pouze jsem se asi s pastorkem 11T dostal na limit PWM a tak už není co řešit.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#338 Příspěvek od OPR »

strahlung píše:
JirkaA píše:1. u čínských reglů nemá smysl používat režim governor, nefunguje dobře a dává nedefinovatelné výsledky. Vypni ho.

2. i kdyby fungoval, režim governor je tam proto, aby sám regl držel konstantní otáčky. Křivka v TXu pak musí být nastavená na přímku, tedy například 80 - 80-80-80-80. Cokoli jinýho je špatně a dává nedefinovatelné výsledky. Kombinace křivky a governoru je blbost!

ad 1. Vypnout ho můžu. Ale jak říkám, ono to nemá žádný vliv. Aspoň já jsem ho nepozoroval. Prostě je to jako by byl vypnutý, i když je zapnutý. /Mezi námi, on tam asi vůbec není./

Děláš akorát blbosti. ...... bylo by dobré kdybys přestal razit svoje cestičky a začal dělat věci tak jak je někdo už za Tebe udělal. Nakřivkovanej governor je hodně veliká blbost. To mi věř.
strahlung

#339 Příspěvek od strahlung »

OPR píše:
strahlung píše:

Děláš akorát blbosti. ...... bylo by dobré kdybys přestal razit svoje cestičky a začal dělat věci tak jak je někdo už za Tebe udělal. Nakřivkovanej governor je hodně veliká blbost. To mi věř.

Věřím. Ne proto, že by se régl choval záhadně, ale že by se choval nevhodně, víceméně správně by plnil nerozumné zadání. To ovšem není tento případ. V tomto réglu governor nejspíš jednoduše není, i když ho na HC jakože inzerují a na kartě se dá zapnout. Uvědom si, že sám žádný problém už neřeším a nemám. Otáčky jsou neměnné, tedy jsem přesně tam, kde chci býti. A pokud jsem před změnou pastorku měl problém, tak rozhodně ne s křivkou. Tak o co Ti jde? Už tu jen mařím čas rozsáhlým vysvětlováním, proč nemám věci udělané přesně tak, jak někdy někdo napsal na fóru. Jasně jsem napsal, které informace mi v odpovědích byly k užitku, a poděkoval jsem za ně. To mi stačí. Další debata mě ničím neobohacuje, jen ze zdvořilosti odpovídám.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#340 Příspěvek od JirkaA »

strahlung píše: Další debata mě ničím neobohacuje, jen ze zdvořilosti odpovídám.

:roll: no tak se v tom dál babrej a div se, že ti to dělá nedefinovaný kraviny.. On je trošku rozdíl mezi "vypnutej governor" a "zapnutej, ale myslím že tam není". Ale je to tvůj boj, tak si to užij.
OK2WY
OPR
Kontaktovat uživatele:

#341 Příspěvek od OPR »

strahlung píše:....Tak o co Ti jde?......

Vlastně už o nic. ;-)
strahlung

#342 Příspěvek od strahlung »

JirkaA píše:
strahlung píše: Další debata mě ničím neobohacuje, jen ze zdvořilosti odpovídám.

:roll: no tak se v tom dál babrej a div se, že ti to dělá nedefinovaný kraviny.. On je trošku rozdíl mezi "vypnutej governor" a "zapnutej, ale myslím že tam není". Ale je to tvůj boj, tak si to užij.

No, hele, kdyby mi jiní nevypočítali, že s tím pastorkem 11T zatížený rotor prostě opravdu nemůže mít dostatečné otáčky, nejspíš bych i tak jako první možnost zkusil změnit pastorek. Což jsem udělal a díky fóru mám silnější pocit, že jsem tím problém vyřešil. Takže bych se k tomu vrátil až pokud by se ukázalo, že problém nebyl odstraněn změnou pastorku na 13T, a třeba bych i zkoušel vypnout neexistující governor. Zatím rozhodně nemám pocit, že se v něčem babrám nebo že se něco chová nedefinovaně.
strahlung

#343 Příspěvek od strahlung »

OPR píše:
strahlung píše:....Tak o co Ti jde?......

Vlastně už o nic. ;-)

Každopádně si vážím dobré vůle poradit. Prostě jen opravdu debata utekla někam, kde ztratila podstatu. Myslím si, že je problém vyřešen a vše je jak má být. Kdyby nebylo, sám bych se ozval.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#344 Příspěvek od OPR »

strahlung píše: ..... Myslím si, že je problém vyřešen a vše je jak má být. ......

Jo ..... do té doby než Ti ten regl blafne :) nebo jen tak bez hlásku zhyne tam hore. Průběžně bych si nastudoval (evidentně rád studuješ) co je to "autorotace". :wink:
strahlung

#345 Příspěvek od strahlung »

OPR píše:
strahlung píše: ..... Myslím si, že je problém vyřešen a vše je jak má být. ......

Jo ..... do té doby než Ti ten regl blafne :) nebo jen tak bez hlásku zhyne tam hore. Průběžně bych si nastudoval (evidentně rád studuješ) co je to "autorotace". :wink:

Nevím, jestli na to mám reagovat... Beru to jako poťouchlý vtípek.
Některé regulační smyčky mohou být za nějakých okolností nestabilní, mohou se rozkmitat a při tom může dojít k překročení přípustných hodnot a něco se může poškodit. Governor mode by měl být realizován regulační smyčkou, vlastně je to právě jen aplikace regulační smyčky mezi dva jinak vzájemně víceméně nezávislé real-time moduly réglu, totiž modul řízení statoru podle otáčení rotoru a modul PWM. To neznamená, že pokud někde vůbec je nějaká regulační smyčka, tak se ta věc jistojistě jednou náhle nečekaně rozkmitá s vše shoří. Governor mode sám o sobě, je-li v réglu vůbec, by měl být stabilní. Dejme tomu, že by mohl být pomalý. Jak by pak jeho stabilita souvisela s kompenzační křivkou kolektivu? Dejme tomu, že nadřazeným regulačním činitelem by byl samotný pilot a ten by kolektivem zasahoval do systému sdružujícího onu křivku a pomalu pracující governor, sám o sobě stabilní. Pak by pilot svou nepředvídavostí opravdu mohl systém učinit nestabilním. OK. To by pak ale pilot jistě včas pocítil určité příznaky problémů. Pokud má naopak vysledováno, že governor, je-li v réglu vůbec doopravdy nějak naprogramován, nemá žádné účinky, ani rychlé, ani zpožděné, a otáčky rotoru jsou v celém rozsahu řízení správné a neměnné, tak se bát nemusí. Tedy, asi tam někam to směřovalo, že? Tohle už je fakt přehnané, nemluvě o jiných možnostech výkladu té záhadné hrozby. :)
Jiná věc je, že régl odejít opravdu může, a to z řady důvodů a třeba i náhle.

Inu, ta autorotace
to není špatná věc,
pokud s réglem
neshoří i ... BEC.
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“