Futaba T16IZ

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Petronel

Re: Futaba T16IZ

#346 Příspěvek od Petronel »

aviatika píše:Nie, zvuk ide z vysielača. 16iZ má zabudovaný reproduktor. Ešte doplním, že teraz je možnosť v menu Warning setting / Nastavení výstrah na druhej strane zapnúť pre aktívne výstrahy tiež hlasový výstup.

Můžu se zeptat, jak to funguje? Zapnul jsem Sound notification a dál nevím ... Děkuji za tip.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

Futaba T16IZ

#347 Příspěvek od aviatika »

Sú dve veci -
1. nastavenie jazyka menu vysielača - tu je aj čeština - aj to len vďaka v minulosti v Česku aktívnemu Robbe. Keď si všimneš novo pridané funkcie tie sú už len v angličtine.
2. hlasový výstup telemetrie - tu je aktuálne možnosť výberu len angličtina alebo nemčina. A podľa môjho vedomia nič viac sem už nepribudne. S tým sa musíme zmieriť..
Čisto teoreticky by v tomto dokázal niečo spraviť Pelikán, ale podľa doterajšej podpory by sa asi musel stať zázrak.

Okrem novej funkcie Sound select je tu aj možnosť v menu Nastavení výstrah na druhej strane ZAPnúť Sound notification. Ja som v praxi zatiaľ vyskúšal len Motor (hlas výstup motor on - motor off.

[album]7361[/album] [album]7362[/album]

[album]7359[/album] [album]7360[/album]
Luboš - www.aviatika.sk
Petronel

#348 Příspěvek od Petronel »

Díky za odpovědi. Na hlášky v angličtině se dá určitě v pohodě zvyknout, jenom jsem myslel, že je tam možnost češtiny jako u Spektrumu. Repráček není extra kvalitní, huhňá, AJ nezní nic moc.

Nepřeložené další aktualizace do češtiny mě ale opravdu mrzí. Už jsem se radoval, že po letech hrozné CZ např. u T18-ky, to bude v pohodě, tak zase návrat... A přitom to není žádný problém.

Vím, že mít celé rádio v AJ je asi na místě už jenom kvůli diskuzi na zahraničních fórech a obecně kvůli jasným AJ popisům příkazů, tlačítek, mixy apod., ale prostě mě CZ víc vyhovuje... Nevím, jak to má 32MZ, ostatní asi stejně.
Petronel

#349 Příspěvek od Petronel »

[quote="aviatika"]Sú dve veci -
1. nastavenie jazyka menu vysielača - tu je aj čeština - aj to len vďaka v minulosti v Česku aktívnemu Robbe. Keď si všimneš novo pridané funkcie tie sú už len v angličtine.
2. hlasový výstup telemetrie - tu je aktuálne možnosť výberu len angličtina alebo nemčina. A podľa môjho vedomia nič viac sem už nepribudne. S tým sa musíme zmieriť..
Čisto teoreticky by v tomto dokázal niečo spraviť Pelikán, ale podľa doterajšej podpory by sa asi musel stať zázrak.

Všimnul jsem si, že máš tlačítka/přepínače v kniplech. Je to na úkor jiných přepínačů v rádiu nebo tam jsou volné sloty? Na heli by se to vcelku hodilo.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

Futaba T16IZ

#350 Příspěvek od aviatika »

Nie sú tu ďalšie voľné, sú použité prepínače SE a SG. Tak je to u všetkých palcoviek, jedine FX-36 má prípravu na prepínače v kniploch. Robili mi to v ACT E, okrem toho mi vymenili potenciometre za "potless".
Luboš - www.aviatika.sk
Petronel

#351 Příspěvek od Petronel »

aviatika píše:Nie sú tu ďalšie voľné, sú použité prepínače SE a SG. Tak je to u všetkých palcoviek, jedine FX-36 má prípravu na prepínače v kniploch. Robili mi to v ACT E, okrem toho mi vymenili potenciometre za "potless".

Díky za odpověď, to jsem rád. Výměna za potless je urcitě dobrá, výborný tip, jednou se může hodit. Jinak jsem s rádiem velmi spokojený, perfektně se drží a je krásně lehký, display mi vyhovuje, rychlost nastavení a úpravy výborný.

Vracím se k modelařině, předtím jsem měl Jeti. Futaba mě ale lákala, prostě jsem ji musel zkusit :-) Jeti se mi kupodivu programovala hůř, zase je ale zpracovaná dokonale, hlášky, mikrofon, repráček bezchybný. V hledáčku byl i Tandem X20S, ale je to těžší macek. Hezký den
aviatika
Kontaktovat uživatele:

Futaba T16IZ

#352 Příspěvek od aviatika »

Dobre si sa rozhodol. Toto rádio doporučujem každému, kto chce seriózne modelárčiť. Aj preto, že je to posledný typ, ktorý Futaba vypustila a stále sa mu venuje. Posledných ca 30 rokov sú u mňa Futaby, aj keď som vyskúšal popri tom aj Spektrum aj Frsky napríklad. Ale tadiaľ pre mňa cesta určite nevedie. No a v dobách dávnejších to bol najprv jednokanál Mars, ďalej Kraft, Modely, Varioprop čierny od Graupnera, aj napríklad Multiplex Profi niekoľko rokov. Futaba je hlavne spoľahlivá, filozofia programovania je od začiatku zachovaná, len sa postupne rozširuje. Žiaľ systém je až moc uzavretý, Futaba až moc konzervatívna. Ale stále je na špici a vyvíja nové. To je dobre. Pre koncového užívateľa moc nerobí, teda takmer nič. Tak je to na oficiálnych distribútoroch, fungovalo to roky už od čias Robbe v Nemecku a tým aj u nás výborne, ale zdá sa, že už je s tým koniec, ako som tu už písal. Ale pritom som rád, že je tu Pelikán ako oficiálny distribútor, ale. Podľa mňa kto chce hlavne lietať a nie tráviť veľa času nastavovaním je to jasná voľba. Skláňam sa pred JETI kam sa až dostali a z úplnej nuly! To by som zas ja rád ešte vyskúšal. Možno..
Luboš - www.aviatika.sk
Petronel

#353 Příspěvek od Petronel »

Rádio je opravdu skvělý, má na trhu svoje místo. Jde o to, aby Futaba ho nenechala na holičkách a dál podporovala a u nás Pelikán vylepšoval. Tady se už poněkud obávám, při 'svém' novém rádiu aby se Pelikán nesnažil Futabu upozadit.

Japonci by měli trochu přidat, ostatní značky rozhodně nespí. Ale asi bohužel vědí co dělají, rc modelařina není velkým trhem, příznivci asi oželí další rozvoj telemetrie, regulátorů, dvoupásmové Tx apod. Měl jsem a mám Futabu rád, nerad bych, aby postupně mizela z trhu, už jen pro svoji spolehlivost.

Měl jsem Auroru, Spektrum DX7 Gen2, Frsky Horus X10S, Jeti DS 24. Každé rádio mělo něco do sebe, byl jsem ze všemi spokojený. T16SZS mi také vyhovuje, :) až na správné nastavení vypnutí motoru, tam se s tím plácám. Je zvláštní, že při sepnutí Hold nevidím pohyby křivek apod. Ukazuje se mi pořád nastavení po vypnutí, což chápu, ale radši bych ladil křivky, kolektiv apod. a ne stále odpojoval motor.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

Futaba T16IZ

#354 Příspěvek od aviatika »

SW aktualizácia. V súvislosti s tohtoročnými novinkami dnes Futaba vydala aktualizácie vysielačov T32MZ a T16IZ(S) a príjmačov R7208SB, R7308SB. Keďže z tohto ja mám len vysielač T16IZ môžem sa vyjadriť len k tomuto. Jedná sa o ver.6.0/2024.1.17. Aktualizácia umožňuje 1. aktualizovať príjmače R7208SB, R7308SB, R7206SB, R7306SB, R7214SB a 7314SB. 2. nastavenie nového modulu DLPH-2 cez vysielač a 3. možnosť aktivácie prepínačov pri ich nastavovaní, resp aktivovaní. Mňa sa týka len posledná úprava. SW som nainštaloval aj vyskúšal. Aktualizáciu doporučujem pre všetkých, je to jednoduché a zaberie len niekoľko minút.

[album]7370[/album] [album]7371[/album] [album]7372[/album]
Luboš - www.aviatika.sk
Petronel

#355 Příspěvek od Petronel »

[quote="aviatika"]SW aktualizácia. V súvislosti s tohtoročnými novinkami dnes Futaba vydala aktualizácie vysielačov T32MZ a T16IZ(S) a príjmačov R7208SB, R7308SB. Keďže z tohto ja mám len vysielač T16IZ môžem sa vyjadriť len k tomuto. Jedná sa o ver.6.0/2024.1.17. Aktualizácia umožňuje 1. aktualizovať príjmače R7208SB, R7308SB, R7206SB, R7306SB, R7214SB a 7314SB. 2. nastavenie nového modulu DLPH-2 cez vysielač a 3. možnosť aktivácie prepínačov pri ich nastavovaní, resp aktivovaní. Mňa sa týka len posledná úprava. SW som nainštaloval aj vyskúšal. Aktualizáciu doporučujem pre všetkých, je to jednoduché a zaberie len niekoľko minút.

Odkud jsi prosím Tě stáhnul nový firmware? Na USA Futaba mají ještě starý 5.0 pro 16IZ a 3.0 pro 16IZS. Díky za radu.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

Futaba T16IZ

#356 Příspěvek od aviatika »

Pokiaľ viem tak zatiaľ len z domovských stránok Futaby. Ja som sťahoval od tiaľ. Len daj pozor je to druhý súbor od vrchu - v 6.0a.
Pre T16IZS je to o poschodie späť v. 4.0a.

[album]7373[/album]
Luboš - www.aviatika.sk
Petronel

#357 Příspěvek od Petronel »

[quote="aviatika"]Pokiaľ viem tak zatiaľ len z domovských stránok Futaby. Ja som sťahoval od tiaľ. Len daj pozor je to druhý súbor od vrchu - v 6.0a.
Pre T16IZS je to o poschodie späť v. 4.0a.

Díky, už to teď skočilo i na FUTABA USA. Jdu nahrát a hrát si :-)
LV
Kontaktovat uživatele:

#358 Příspěvek od LV »

A potrenuj este citacie.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Petronel

#359 Příspěvek od Petronel »

Mám možná blbý dotaz, ale u Futaby jsem na rozdíl od jiných vysílaček nenašel hlášení ohledně síly signálu a info k případnému výpadku telemetrie. Umí to vůbec Futaba nebo špatně hledám? Nemyslím Powerbox nebo stahování údajů na kartu a prohlížení doma v PC. Děkuji za rady.
MomoBrut

#360 Příspěvek od MomoBrut »

Futaba nikdy nepřizná, že ztrácí signál, tohle japonec nepřizná ... A když je průser, tak to hned padne do FS. Jediné, co ti to ukazuje, ale hlásit neumí, je síla zpětného telemetrického signálu. To jsou ty čárečky u anténky na displeji.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“