3D tisk modelů letadel II
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Re: 3D tisk modelů letadel II
To (bulo) ovšem nádherné éro. Díky za tip. Od autora se mi líbí i ten D108. Byl jsem s ním v kontaktu na toto téma na RCgroups. Sakra už fakt potřebuju toho Prusa Core One. 
Váha - v místě tisku váhy nemaje, zkusil jsem "páku a známou hmotnost (telefon)" a vyšlo mi letadlo se vším všudy asi 310g, takže podezřele lehké, páč v tom je úplně všechno, tzn mínus baterka je to na 220g a to měla být jenom váha tisku. A já tam mám ještě motor, sklopku, serva a (malý) ESC.
A už to při zavěšování zažilo první havárii - bez baterky TO spadlo na ocas a ten upadl. Nic se nepomuchlalo, takže půjde snadno slepit. Panty na SOP VOP uletěly všechny, takže vyrobím nějaké pevnější. Asi aplikuju doporučenou pásku...
A kdyby nic, mám fotku.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Adrenalinový sport
, vývoj 3D tištěného vrtulového kuželu pro listy sklopné vrtule 7-8" s kořenem 8mm.
Na motoru 2826 kV1400 to vydrželo test na 3s aku.
Tištěno z PLA-H Aurapol. V popředí původní trámec frézovaný z hliníku a upravený kužel Hacker.
...
Na motoru 2826 kV1400 to vydrželo test na 3s aku.
Tištěno z PLA-H Aurapol. V popředí původní trámec frézovaný z hliníku a upravený kužel Hacker.
...
jyrry.webnode.cz
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Co tě vede k průměru 8 mm? Chápu, že tam nevznikají vruby, ale zase víc materiálu u hřídele.
Jak máš upevněný kužel na hřídel?
Díky
Jak máš upevněný kužel na hřídel?
Díky
8mm mají kořeny koupených listů Aero-Naut, dírky v nich mají Ø 3mm.
Motor má zadní montáž a jeho "zadní" hřídel má Ø 5mm.
...
Motor má zadní montáž a jeho "zadní" hřídel má Ø 5mm.
...
jyrry.webnode.cz
A ked to skusas, nebojis sa ze to PLAcko casom skrehne a prdne? Tlacil som decku diely na merkur a po 1,5 roku od vytlacenia su viditelne krehkejsie ... ja viem, ja viem nie je PLA ako PLA a nema to stenu 1mm ako merkur, ale aj tak, on ani ten list nevydrzi na vzdy a to je z materialu ktory je na to urceny.
Trochu se obávám, ale výtisky z toho PLA-HT nejsou tak křehké jako klasické PLA, už jich tu pár používám. Boky toho trámce mají 3+3mm, tam jsem nešetřil, i hmoty kolem děr jsem dal raději víc. Na větší vrtule bych to neriskoval.
Kupodivu to "běží" klidně, bez vibrací, to mě příjemně překvapilo.
Kupodivu to "běží" klidně, bez vibrací, to mě příjemně překvapilo.
jyrry.webnode.cz
jyrry.webnode.cz
My na F2B mame zadne platy kuzelov (kuzel sam je uhlik) mame z ABS, problem bol ze laminat sa pod suvislym tlakom a teplom od motora casom bortil, takze sme presli na ABS a to vyzera ze s tym nema problem, ale aj tak to furt skusam ci to nema tendenciu krehnut. Abs preto, ze to nema take male smykove trenie ako PLA alebo podobne filamenty, ale PLAcko by nemalo sancu aj kvoli teplote, ten tanier je tenky.
Já takové věci tisknu z PC Blend. Nikoliv ale PC Blend Carbon - ten mi přijde méně tuhý.igorb píše: pon 24.02.2025 16:13 My na F2B mame zadne platy kuzelov (kuzel sam je uhlik) mame z ABS, problem bol ze laminat sa pod suvislym tlakom a teplom od motora casom bortil, takze sme presli na ABS a to vyzera ze s tym nema problem, ale aj tak to furt skusam ci to nema tendenciu krehnut. Abs preto, ze to nema take male smykove trenie ako PLA alebo podobne filamenty, ale PLAcko by nemalo sancu aj kvoli teplote, ten tanier je tenky.
Tisknu z něj i motorové přepážky. Nezměknou ani od horkého motoru.
Na čem záleží, tisknu zatím z čistého PC.
Teplotní odolnost i pevnosti jsou o míle vzdáleny nějakým ABS, nebo PLA.
Ale je potřeba, aby tiskárna uměla 300/120°C.
Teplotní odolnost i pevnosti jsou o míle vzdáleny nějakým ABS, nebo PLA.
Ale je potřeba, aby tiskárna uměla 300/120°C.
tu ide o smykove trenie, nie o pevnost.zdzd píše: pon 24.02.2025 18:07 Já takové věci tisknu z PC Blend. Nikoliv ale PC Blend Carbon - ten mi přijde méně tuhý.
Tisknu z něj i motorové přepážky. Nezměknou ani od horkého motoru.
No, kdybyste chtěli jít do extrému, tak PPA-CF je hodně zajímavé řešení. Já to jen viděl, dát za špuli 160EUR se mi fakt nechtělo. Nicméně to "Metal-Like Strength" u toho nejsou jen slova... Obecně nylon může být dobré řešení, jen se obtížněji tiskne a dobré vysušení je fakt nezbytná podmínka...
Přesně - ovšem taky by to chtělo definovat který kof
Chvilku vážně - pokud se dobře dívám, tak mez pevnosti to má cca (teda mírně míň) jako čistý hliník - takže materál obyčejnýho hřebíku z Narpy, je podstatně povnější.
Jistě, je třeba srovnávat srovnatelné a vybírat vhodné a dostupné řešení - proto třeba mi nesedí to, jak hodně se kluci z 3Dlabprintu vyhýbají použití uhlíku v tištěných konstrukcích.
Nicméně k aktuálnímu tématu - z tohohle už bych se nebál udělat věci, které mi před rokem a více připadaly jako domácí tiskové řešení nereálné. Je to prostě někde úplně jinde ve srovnání s běžně používanými materiály...
A teď nevážně - z pytllíku těch hřebíků by se vrtule doma kovala vcelku dost blbě. A navíc mám ten dojem, že zákaz kovových vrtulí na modelech stále platí. Nebo už ne?
Nicméně k aktuálnímu tématu - z tohohle už bych se nebál udělat věci, které mi před rokem a více připadaly jako domácí tiskové řešení nereálné. Je to prostě někde úplně jinde ve srovnání s běžně používanými materiály...
A teď nevážně - z pytllíku těch hřebíků by se vrtule doma kovala vcelku dost blbě. A navíc mám ten dojem, že zákaz kovových vrtulí na modelech stále platí. Nebo už ne?