Pohony S.Neu 15xx/../6.7 a CFK vrtule

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

#361 Příspěvek od graup15 »

Udělal jsem si analýzu toho měření.
a) Pohon je bomba..i při 3900W si drží slušnou účinnost. Kv s nominálních 2600 klesá na 2419 ot/V...což při proudu 172A..je něco neskutečného.
b) Baterie ač je to k neuvěření to dá :-)) Jen je tu omezení, že musí být předehřátá, kdy Ri z 3mOhm klesne na 2mOhmy...
c) Pro model který bude aerodynamicky velmi čistý (F3B, F5B) to je v pohodě použitelné
d) Díky za typ Pepovi Kavalemu, který mi na Turnigy upozornil a vzorek dovezl...baterka za pár šupů, kde je již cena tak malá, že je důležitý výsledek a né cesta k němu..tzn životnost naprosto neřeším. (teda já ji u baterky neřeším skoro nikdy. Pohon ten musí být OK dlouhodobě..baterka je nádrž..nic víc)
e) Deď budu stejně dlouho čekat na nový model..tak stvořím nějaké sofistikované ohřívadlo na baterky)
graup15

#362 Příspěvek od graup15 »

Abu píše:Proboha, 3.5-4kW z 165g motorku, ktery ma od vyrobce povoleno 700W trvale a 1.4kW kratkodobe. 8O

Budu muset casem te svoji 1509 taky trochy prilozit pod kotel, zatim ji provozuju trapne v mezich povolenych vyrobcem.

V Býčovi mám malinko slabšího brášku a létá na 2kW už přez 20hodin ve vzduchu...koukej mu přiložit. Nojíci zvládají hodně moc...Jen to prosím tě neřiď ničím od Jeti. Ono to, že to funguje je i zásluha CC reglu, výrazně šetří převodovky a 12kHz řízení je taky trošku o něčem jiném než 8kHz co má Jeti.
m2
Kontaktovat uživatele:

#363 Příspěvek od m2 »

graup15 píše:Tah sedí, ona už ta vrtulinka řve s utrženými proudnicemi (bučí jako čtvercovka) ... http://www.electro-team.net/Images_team ... _test2.jpg

oooops, to je 17x13, ja som si v hlave nejako uvedomoval 17x11.

Čo sa týka toho testu, na 20dkg ťahu navyše 300W príkonu - aj keď je tá vrtuľa čiastočne presadnutá - je už asi dosť za hranicou zdravého rozumu pre použitie. Ale pekná ukážka toho, že tieto "dlhé konzervy" krátkodobo znesú fakt brutálne preťaženie. Len pozor - krátkodobo. A ako si povedal - po nastúpaní tak akurát tak loviť termiku. A nie strmhlav dole, pár akro-kúskov a znova nahor, a to 20x za sebou v rýchlom slede - ako lietam trebárs s Volcanom. Problém potom už nie je špičkový výkon, problém je výkonová strata za čas vzhľadom na hmotnosť a povrch motora.

Ďalšia vec - 5s stúpania zrejme plus pomalý rozbeh a pomalá brzda - na P32 bude krútiaci moment od 4,5kW už asi dosť moc.

Veď ale Ty to potrápiš ... :wink:

Mňa len štve, že nebude v Lynxovi :cry:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
graup15

#364 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:
graup15 píše:Tah sedí, ona už ta vrtulinka řve s utrženými proudnicemi (bučí jako čtvercovka) ... http://www.electro-team.net/Images_team ... _test2.jpg

oooops, to je 17x13, ja som si v hlave nejako uvedomoval 17x11.

Čo sa týka toho testu, na 20dkg ťahu navyše 300W príkonu - aj keď je tá vrtuľa čiastočne presadnutá - je už asi dosť za hranicou zdravého rozumu pre použitie. Ale pekná ukážka toho, že tieto "dlhé konzervy" krátkodobo znesú fakt brutálne preťaženie. Len pozor - krátkodobo. A ako si povedal - po nastúpaní tak akurát tak loviť termiku. A nie strmhlav dole, pár akro-kúskov a znova nahor, a to 20x za sebou v rýchlom slede - ako lietam trebárs s Volcanom. Problém potom už nie je špičkový výkon, problém je výkonová strata za čas vzhľadom na hmotnosť a povrch motora.

Ďalšia vec - 5s stúpania zrejme plus pomalý rozbeh a pomalá brzda - na P32 bude krútiaci moment od 4,5kW už asi dosť moc.

Veď ale Ty to potrápiš ... :wink:

Mňa len štve, že nebude v Lynxovi :cry:

Ano přesně, je třeba počítat s teplotním problémem nehmotného motoru.
Proto žádná comba...to je jasné. Ono tam 4,5kW není..je to jen špičička..ale s 3kW se počítat dá. Uvidíme jak dlouho to bude P32 snášet.
Asi si v další várce doobjednám jednu náhradní.
m2
Kontaktovat uživatele:

#365 Příspěvek od m2 »

graup15 píše:
Abu píše:Proboha, 3.5-4kW z 165g motorku, ktery ma od vyrobce povoleno 700W trvale a 1.4kW kratkodobe. 8O
Budu muset casem te svoji 1509 taky trochy prilozit pod kotel, zatim ji provozuju trapne v mezich povolenych vyrobcem.

Jen to prosím tě neřiď ničím od Jeti

Áno, áno, poctivý nefalšovaný Turnigy by HobbyWing! :lol: :twisted:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#366 Příspěvek od Abu »

graup15 píše:V Býčovi mám malinko slabšího brášku a létá na 2kW už přez 20hodin ve vzduchu...koukej mu přiložit. Nojíci zvládají hodně moc...

Jasne, uz mam vytipovano - baterka 6s Lipol (misto 7s A123) a bude to 2kW, s trochou stesti zustane i stejna vrtule. Regl by musel jit stejne jinej, asi CC ICE 75 nebo 100. Ale letos to urcite nebude, mozna pristi rok, treba zatim zluty muz zacne prodavat jeste o neco lepsi lipol. :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
graup15

Aby nám to téma S-Neu vydrželo na věčné časy.

#367 Příspěvek od graup15 »

Pro zajímavost toto taky létá v čechách na Nojíčka.
Obrázek
A tady jse stručný popis od majitele...dovolím si použít jeho citaci.

Hezký den Dalibore,
Výše uvedené fotky plus odkaz jsou fota ze záletu a ze včerejšího létání. Dynamika letu spolu s brutální silou pohonu činí gravitaci nepodstatnou. Letadlo je stabilní hodné - vystihl jsi to přesně - takový létající Valentův autobus. Samozřejmě při 6,35 kg od toho nemůžu čekat že to bude reagovat na každou termickou bublinu. Všechny "pochybnosti" jestli vynaložené finance jsou odpovídající padly prvním startem kde po 20 vteřinách bylo jasno že je to co přesně jsem čekal. Fotek mám 750 MB - v originále je to foceno Canonem 350D přes objektivy L - řady, bohužel foto ze záletu mám pouze černobílé :-(. Jestli chceš libovolná fota tak se ozvi, není problém. Stoupání je skvělé - odhadem pod úhlem 70° což při rozpětí 5m vypadá fantasticky.

Pár údajů - Thermik XXXL:
Výrobce: Valentamodel - provedení Full Carbon
Rozpětí 4940 mm
Profil MH32/ SD7037
Plocha 104 dm2
Hmotnost 6350 g
Serva: Hitec 225 MG klapky (4x), křidélka Hitec 125, výškovka Hitec 225 MG, směrovka Hitec 125, brzdící štíty Hitec 5125 (2x)
Přijímač Graupner DS 24 (12 kanál)
Regulátor Phoenix HV 85
Motor SNEU 1512 2Y 6,7F
LiPol 8S 3300 mAh G3
Vrtule RF 20/13
Odběr na zemi je 55 A, statický tah přes 7 kg
[/img]
graup15

Tuning Býče

#368 Příspěvek od graup15 »

Tuning Býče
Trošku jsem si upravil Ice Regl (zelený) a dnes proběhl letový test Býče s pohonem S-Neu 1115/2D/6,7 na 7S-Turnigy 2200mAh.
Stoupavost v grafu je průměrná. Tzn na grafech stoupání je vždy. Špičkově jsem se dostal na 56m/s jupíííí.
Obrázek
Tady je graf logu s Ice reglu, kdy je hezky vidět jak mohutně se podčtvercovka odlehčuje. Někoho jistě napadne, proč nepoužít čtvercovku. No nejde to, protože špička při startu by překračovala myslitelné hodnoty a navíc Býč váží skoro 2,3kg. A tak potřebuji tuto hmotu rozhýbat v co možná nejkratší době. A to mi 17/13 zaručuje. Stat tah je 7kg. Tzn poměr tahu k hmotnosti 3,04 : 1 :D
Obrázek
A nakonec grafík z Altiho....
Obrázek
Tím myslím, že je vývoj pohonu pro Býče ukončen. Dál to již hrotit nebudu. Na řadě je Viking , již brzo bych měl mít první kus.
m2
Kontaktovat uživatele:

#369 Příspěvek od m2 »

Nádhera. Ak by som mohol poprosiť:

- foto listov 17x13, najlepšie v porovnaní s 18,5x12 alebo 20x13 resp. úplne mi stačí aj odpoveď, či to je ten istý pôdorys listov

- akékoľvek meranie, so 17x13 a súčasne 18,5x12 alebo 20x13

Do Xcalibura totiž plánujem postaviť pohon práve okolo 17x13, vyzerá to ako najlepšia voľba pre 3,15m / 3,5-3,8kg hotlinera.

Alebo máš iný názor?
graup15

#370 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:Nádhera. Ak by som mohol poprosiť:

- foto listov 17x13, najlepšie v porovnaní s 18,5x12 alebo 20x13 resp. úplne mi stačí aj odpoveď, či to je ten istý pôdorys listov

- akékoľvek meranie, so 17x13 a súčasne 18,5x12 alebo 20x13

Do Xcalibura totiž plánujem postaviť pohon práve okolo 17x13, vyzerá to ako najlepšia voľba pre 3,15m / 3,5-3,8kg hotlinera.

Alebo máš iný názor?

Já teď musím jít pracovat :) (I zákazníci chtějí létat)
Ale večer ti to nafotím.
PS..mám tady ty vrtule všechny a na 3metrovku mi přijde ta 17/13 nejvhodnější. Ale!! záleží jak je model aerodynamicky čistý. Třeba na Airona jsem dal záměrně 18,5/12..protože Valentův autobus moc neurychlíš. Tam je výhoda většího stat tahu dost znatelná.
m2
Kontaktovat uživatele:

#371 Příspěvek od m2 »

graup15 píše:Já teď musím jít pracovat :) (I zákazníci chtějí létat)
Ale večer ti to nafotím.

Nefoť, škoda času. Ide skutočne len o to, či je to taká podobne široká ako sú 18,5 a 20 -ky, aby som mohol iba jednoducho prepočítať pohon cez mocniny oproti meraniam s tými väčšími vrtuľami. Naozaj len potrebujem informáciu, či majú všetky tri podobný pôdorys.

18.5x12 by bolo pre mňa najjednoduchšie, ale to sa mi zdá moc ťahu. Kvôli štartu, bude sa to zbytočne trhať z ruky a zle hádzať, nie? Tá vrtuľa pri 3kW dá snáď vyše 9kg ťahu, brrrrr.? Ako to udržať v jednej ruke nad hlavou?

Čo sa týka aerodynamickej čistoty, tak XCalibur je RG15-ka zúžená na 7,8%. 7,8% profil má napr. aj Backfire...
graup15

#372 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:
graup15 píše:Já teď musím jít pracovat :) (I zákazníci chtějí létat)
Ale večer ti to nafotím.

Nefoť, škoda času. Ide skutočne len o to, či je to taká podobne široká ako sú 18,5 a 20 -ky, aby som mohol iba jednoducho prepočítať pohon cez mocniny oproti meraniam s tými väčšími vrtuľami. Naozaj len potrebujem informáciu, či majú všetky tri podobný pôdorys.

18.5x12 by bolo pre mňa najjednoduchšie, ale to sa mi zdá moc ťahu. Kvôli štartu, bude sa to zbytočne trhať z ruky a zle hádzať, nie? Tá vrtuľa pri 3kW dá snáď vyše 9kg ťahu, brrrrr.? Ako to udržať v jednej ruke nad hlavou?

Čo sa týka aerodynamickej čistoty, tak XCalibur je RG15-ka zúžená na 7,8%. 7,8% profil má napr. aj Backfire...

Ty vrtule jsou si půdorysně velmi podobné. Všechno jdou to řádné lopaty.
Ono se to zle nehází..právě, že se to hází velmi dobře. Já to dělám tak, že synchroně hodím a dávám i plný plyn. Jen teď u maximus power Býče je to jinak. Házím na půl plynu a plný až když model letí. Je to z důvodu té kravské špičky , nechci aby trvala moc dlouho.
m2
Kontaktovat uživatele:

#373 Příspěvek od m2 »

OK, tak podľa hrubého výpočtu je 17x13 na úrovni 80-85% statického odberu oprotu 18.5x12.

Vedel by to niekto potvrdiť / vyvrátiť / odčítať z nejakého merania?
graup15

#374 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:OK, tak podľa hrubého výpočtu je 17x13 na úrovni 80-85% statického odberu oprotu 18.5x12.

Vedel by to niekto potvrdiť / vyvrátiť / odčítať z nejakého merania?

Je to na tobě, ale já do Vikinga budu dávat 17/13. Ono přez 5kg tahu na model co má 2,7 je až dost. Jak jsem psal 18,5/12 jsem dal na Airona, kde je S-neu 1509/2,5D a 5S-3300 G3. Létá kolmo 18m/s a co jsem si s ním několikrát zalétal, nemá to cenu tunit. Ten model létá skvěle, ale ve svém rozsahu rychlostí. Prostě si u Airona můžeš za letu dloubat v nose, telefonovat, posvačit..atd, ale dělo z něj nikdy nebude. Tak nemá cenu ho tlačit do vyšších rychlostí. Až bude Vikouš doma, pustím se duplicitně do něj a CereseE pro Martina. Oba modely budou mít totožné vybavení...pak jsem zvědavý na rozdíly.
Jenže oba jsou velmi čisté, tam nebude problém je na min 35m/s roztlačit..(dal jsem si cíl spolehlivých 40m/s)
m2
Kontaktovat uživatele:

#375 Příspěvek od m2 »

Pocitanim mi to vychadza, ze

17x13 40m/s horizont, 25m/s stupanie
18.5x12 35m/s horizont, 30m/s stupanie

pri nejakych 2,5-3kW staticky.

a teraz si vyber... :?

P.S. Ked Ti Airon lieta iba 18m/s s 1509, tak to budem urcite tlacit smerom k 1512...
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“