Ray, Stork, Aspire - pokec o lítání
Pravidla fóra
Pokuste se zde neřešit technické problémy. Téma, které bude mít více než 100stránek ukončete a založte další. Díky
Pokuste se zde neřešit technické problémy. Téma, které bude mít více než 100stránek ukončete a založte další. Díky
Re: Ray, Stork, Aspire - pokec o lítání
Cus kluci, zdravim vas z dovci, ja ted litam akorat tak na padaku za lodi na Djerbe
ale i tak je to parada aspon v tech 40m
No holt na Vikouse uz nebylo misto, ale aspon si to obcas predstavuju, jak by se nad morem pekne svistelo 
JETI DC-16
GPS Ikura 2020, F3X Viking 2E, Graupner Junior
Pěkná videoukázka soutěžního termického létání je zde:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IBaUBdsUjSU[/youtube]
Finálový let z víkendového F5J v Holíči, vypínací výšky těch soupeřících modelů byly 16 a 10 metrů
Bohužel to celé skončilo nešťastnou srážkou, jinak věřím že ten stoupák úspěšně vytočili...
V hlavních rolích Pike Perfection - Radek Malčík CZ, Stork - Juraj Adámek SK (3. na ME F3J 2013).
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IBaUBdsUjSU[/youtube]
Finálový let z víkendového F5J v Holíči, vypínací výšky těch soupeřících modelů byly 16 a 10 metrů
Bohužel to celé skončilo nešťastnou srážkou, jinak věřím že ten stoupák úspěšně vytočili...
V hlavních rolích Pike Perfection - Radek Malčík CZ, Stork - Juraj Adámek SK (3. na ME F3J 2013).
Naposledy upravil(a) PetrD dne stř 07.08.2013 12:23, celkem upraveno 1 x.
...no hezky to tam vytáčeli, až na tu srážku, úplně mně zatrnulo
, byl to zvuk jak když do sebe parohama třísknou jeleni
JETI DC-16
To že to vytočili při ploše fotbalového křiště a letovce cca 1,5 kila mě nepřekvapuje, ale spíš mě překvapuje rozdíl v letovém projevu. Může to být nastavením, ale Pike mnohem líp točí, Stork strašně tahá prdel a nechce se mu zatáčet.
Dzordzik píše:To že to vytočili při ploše fotbalového křiště a letovce cca 1,5 kila mě nepřekvapuje, ale spíš mě překvapuje rozdíl v letovém projevu. Může to být nastavením, ale Pike mnohem líp točí, Stork strašně tahá prdel a nechce se mu zatáčet.
Akorát že tohle je blbost (resp. velké zjednodušení)- Pike sice točí líp ploché zatáčky, ale zase s ním Radek má velký problém udělat "zatáčku na uchu", což se mu mimochodem nevyplatilo o let dříve, kdy ho Juraj se Storkem jasně přestoupal díky tomu, že se snáze držel ve středu úzké bubliny. Od tohoto momentu video asi není, ale kdybys to viděl, tak bys možná zíral, Stork v tu chvíli stoupal bez přehánění 2x rychleji.
Mimochodem i v tom finálovém letu na videu mi na místě přišlo, že Stork šel nahoru více, koneckonců při té srážce Pika dohnal ve stoupání, v tomto případě ale byl rozdíl malý a nejednoznačný, o let dříve to ale bylo výrazné.
Ono je to ale hodně o stylu pilota, Radek prostě zvládá ty ploché zatáčky extrémně dobře (mimochodem jiný člověk s Pike Perfection s tím měl docela problém), tak je holt létá možná i v momentu, kdy to tak vhodné není. Juraj Adámek zase umí skvěle ty utaženější a dynamičtěji točené zatáčky, tak zase spíše létá tímto stylem možná i v momentu, kdy by Radkův přístup fungoval lépe.
Jinak jsem večer před akcí létal s nejnovější variantou RAY-X a vůbec to není špatné... Bude vhodné zvednout vzepětí (forma na novou spojku už prý existuje), navíc se chystají i delší ucha pri rozpětí 4m - docela věřím, že v této podobě, která bude k vidění možná už na soutěži v Havl. Brodě na konci srpna už bude možné mluvit o špičkovém modelu.
On lita i tento RAY v pohode. Taky cekam na nove spojky, ale Vojta si dava nacas.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
kovaco píše:On lita i tento RAY v pohode. Taky cekam na nove spojky, ale Vojta si dava nacas.
Jo, pro normální "rekreaci" v pohodě je, ale když s ním zkusíš to, co na videu, tak se prostě sesypeš po křídle (zkoušel mimochodem i osobně Radek Malčík). To už mu podle prvních dojmů lépe chutná kroužení ve stylu Juraje, tedy dynamičtěji na větší rychlosti.
Ale spojky teď už prý opravdu budou, tak se pak uvidí.
Ja jsem zkousel tocit na uchu u Vojty a musim ricť, ze to byl zazitek. Tesim se na spojky a pak budu zlobit Storky. 
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
Akorát že tohle je blbost (resp. velké zjednodušení)- Pike sice točí líp ploché zatáčky, ale zase s ním Radek má velký problém udělat "zatáčku na uchu", což se mu mimochodem nevyplatilo o let dříve, kdy ho Juraj se Storkem jasně přestoupal díky tomu, že se snáze držel ve středu úzké bubliny. Od tohoto momentu video asi není, ale kdybys to viděl, tak bys možná zíral, Stork v tu chvíli stoupal bez přehánění 2x rychleji.
Mimochodem i v tom finálovém letu na videu mi na místě přišlo, že Stork šel nahoru více, koneckonců při té srážce Pika dohnal ve stoupání, v tomto případě ale byl rozdíl malý a nejednoznačný, o let dříve to ale bylo výrazné.
Ono je to ale hodně o stylu pilota, Radek prostě zvládá ty ploché zatáčky extrémně dobře (mimochodem jiný člověk s Pike Perfection s tím měl docela problém), tak je holt létá možná i v momentu, kdy to tak vhodné není. Juraj Adámek zase umí skvěle ty utaženější a dynamičtěji točené zatáčky, tak zase spíše létá tímto stylem možná i v momentu, kdy by Radkův přístup fungoval lépe.
Já se nepřu, neřekl jsem že Pike je lepší letadlo, jenom že líp točí a to na tom videu točilo. osobně si myslím, že s tímtéž letadlem bude každý pilot létat diametrálně jinak. Jeden víc na rychlosti, jeden to bude dojit, každý jej má jinak nastavené atd. Navíc u tak úzkých bublin to je fakt spíš na to točení na uchu a dobře to ustředit, pořád budeš stoupat rychleji než ten co se motá kolem jádra naplocho v oblasti s menším stoupáním. To je bez debat.
Já se nepřu, neřekl jsem že Pike je lepší letadlo, jenom že líp točí a to na tom videu točilo. osobně si myslím, že s tímtéž letadlem bude každý pilot létat diametrálně jinak. Jeden víc na rychlosti, jeden to bude dojit, každý jej má jinak nastavené atd. Navíc u tak úzkých bublin to je fakt spíš na to točení na uchu a dobře to ustředit, pořád budeš stoupat rychleji než ten co se motá kolem jádra naplocho v oblasti s menším stoupáním. To je bez debat.
Tak nějak, musí se brát vždy kombinace pilot-letadlo. Fakt je, že jsem toho viděl víc, než jen nějaké video a přijde mi, že Perfection ve spojení s pilotem, kterému to sedí, je opravdu dobrý v té specifické disciplíně placatých zatáček. V jiných režimech to ale už zas tak jednoznačné není.
Každopádně je to nakonec hlavně o pilotovi a pak někdy i o štěstí. Už bych sám docela rád dolétal nějakou soutěž bez nějaké "mimořádnosti", abych mohl nadávat jen sám sobě a posoudit, kolik mi toho na špičku chybí. Určitě dost, jenže v poslední době se do toho vždycky přimotá ještě něco "navíc"
Každopádně je to nakonec hlavně o pilotovi a pak někdy i o štěstí. Už bych sám docela rád dolétal nějakou soutěž bez nějaké "mimořádnosti", abych mohl nadávat jen sám sobě a posoudit, kolik mi toho na špičku chybí. Určitě dost, jenže v poslední době se do toho vždycky přimotá ještě něco "navíc"
Kolik máš na Storku max výchylky křidélek? Díky.
Tahle mrcha lítá fakt dobře,jen co je pravda. Ale u bráchovo Storka mi přijde,že přechod z jedné utažené zatáčky do druhé ,je takový gumový..pomalý.
Možná jsem jen zvyklý z bečka,že to reaguje bleskově...tak nevím. Proto se ptám na ty výchylky...
Tahle mrcha lítá fakt dobře,jen co je pravda. Ale u bráchovo Storka mi přijde,že přechod z jedné utažené zatáčky do druhé ,je takový gumový..pomalý.
Možná jsem jen zvyklý z bečka,že to reaguje bleskově...tak nevím. Proto se ptám na ty výchylky...
V podstatě mám to, co najdeš na titulní straně http://www.heinrich.sk . Mám o něco menší výchylky na VOP a nelétám (většinou) s mixem křidélka-SOP, jinak to ale celkem na doporučení výrobce sedí.
graup15 píše:Kolik máš na Storku max výchylky křidélek? Díky.
Ono to není jenom o výchylkách, ale oc elkovém seřízení, poloze těžiště, rychlosti letu, ale to určitě víš. Divil jsem se jak se kolikrát stejný model chová naprosto jinak. Zalétal jsem kamarádovi SSL, létal naprosto sám, výškovku skoro nebylo na točení potřeba. Pak si tam upravil to a tam zase tohle aby mu to sedělo a nebyl sem s to se s tím domluvit, točení nepříjemné, pořád se to ve vzduchu potácelo atd a to nehýbal s těžištěm.
Ono se taky u F3-5J hodně pracuje se směrovkou, ta letadla bez ní prostě netočí. Netroufám si odhadnout, jak si stojí ten "graupostork" s motýlem ve srovnání s crossem, se kterým létají všichni ostatní