FrSky Taranis - třetí pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky Taranis - třetí pokračování

#361 Příspěvek od RiMr »

Super, díky Lubo!
Nebudu to řešit hned, je to ve frontě (třeba mi zrovna došel Blaník z HK...), ale určitě se na to mrknu.
S díky se pak na tebe obrátím. :(

#362 Příspěvek od Mr.carbon »

RiMr píše:Jóóóó, tak toto je hodně dobrý, na to budu muset mrknout...! :)

To už jsem našel někdy před čtrnácti dny. Vypadá to zajimavě. Mám objednané zakl. desky senzory vario lepší i horší(chci zjistit jaký je mezi němi rozdíl) a senzory na měření napětí a proudu. Prozatím jsem jiné senzory nebral. Pokud to bude fungovat podle mých představ, tak zkusím i ostatní. Programovací desku už mám doma. Tak jsem zvědav. Už by to tu pomalu pohlo být. Pokud bude zájem, tak klidně podám info o testech.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#363 Příspěvek od RiMr »

...zájem určitě bude... :)
Kontaktovat uživatele:

#364 Příspěvek od zbek »

Díky moc super :D
zbek

aircombat
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#365 Příspěvek od lubo1 »

Mr.carbon píše:To už jsem našel někdy před čtrnácti dny. Vypadá to zajimavě. Mám objednané zakl. desky senzory vario lepší i horší(chci zjistit jaký je mezi němi rozdíl) a senzory na měření napětí a proudu. Prozatím jsem jiné senzory nebral. Pokud to bude fungovat podle mých představ, tak zkusím i ostatní. Programovací desku už mám doma. Tak jsem zvědav. Už by to tu pomalu pohlo být. Pokud bude zájem, tak klidně podám info o testech.

Je treba použiť 3,3V verziu, kôli referenčnému napetiu........
http://lubo111.rajce.idnes.cz
eddiex

#366 Příspěvek od eddiex »

Dovoluji si poprosit o vyjasneni.
Mam Taranis "B". Chystam se zapojit 6ti polohovy prepinac.
Jelikoz nemam S3, tak musim neco obetovat.
Jake mam tedy vlastne moznosti? Ohledne "pluska", kde je to vcelku jednoduche a jasne existuje tuna videi, ale pro "B" jsem nic pro mne zcela jasneho nenasel.
Vim, ze mohu pouzit S1 a S2. Nevim ale, jestli bych mohl pouzit [obetovat] treba jeden z bocnich slideru...?
Kdyz otevru radio, tak fyzicky vypadaji stejne jako S1,S2. Ale v obrazovce "Hardware" mam jen S1, S2 a Serial port. Bocni slidery tam nejsou. Takze vlastne ani nechapu k cemu je ta moznost nastaveni mezi "Potenciometr", "Pot s aretaci" a "Vicepolohovy spinac". Kdyz jsem to experimentalne zkusil zmenit, tak v "Monitoru kanalu" se to vlastne nijak neprojevilo.

Takze pokud bych mohl 6ti polohac dat misto bocniho slideru, tak kde musim neco prenastavit?

Dale: Mam dva 6ti polohace. Jeden otocny a jeden mikrotlacitkovy. Rozhoduji se ktery z nich bude lepsi.

Nyni mam pro ucely prepinani letovych modu APM "namixovan" kanal 5, za pouziti dvou tripolohovych prepinacu. [SE a SD] Mam to namixovano tak, ze mi kanal 5 skace po takovych schudkach. Mam tech schudku 5.
Proto me napadlo: Proc by 6ti polohac nemohl nahradit treba dvou, nebo tripolohac?? Kdyz se to da namixovat, tak proc by to neslo primo?? Omlouvam se fakt nejsem zadny zdatny elektronik.

Posledni otazka k tomu: Jak je to s barevnym kodovanim kabliku v taranisu?
V navodu k tomu tlacitkovemu 6ti polohaci je varovani, ze se nema spolehat na barvy kabliku, ale ze se ma promerit kde je zem, signal a plus. Mi se to ale nepodarilo v Taranisu zmerit.

Mel jsem otevrene radio, zapl jsem ho a meril na S1 a S2 a na sliderech. Jsou tam vzdy tri zily - cervena, hneda, oranzova. Promeril jsem kazdou s kazdou a vsude mam tak 3.2 V.

Prosim poradite jak na to?
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#367 Příspěvek od juraj.jurej »

Nemáš vstup S3 tak to s tým nerieš (neaktivuj). Na prepínač to asi nedáš. Daj ten prepínač na kľudne na SL, ale musíš ho na kalibrovať- naprogramovať v logických spínačoch (6- polôh, napri L1 až L6, Zadať zodpovedajúce hodnoty odčítaj na obrazovke výstupu serv-kanálov ) A potom v mixoch ich budeš používať, ako L1-L6 a nie S31-S36. Kábliky daj v tom istom poradí, ako na potenciometri. 6-polohový otočný: GND- zem-hnedý, FLAP-signál-žltý, VCC-napájanie-červený. (farby sú káblov)
Asi tak to, len hodnoti sú uvedené ako príklad. Tie si odsleduj.
Přílohy
screenshot-1.png
screenshot-1.png (1.64 KiB) Zobrazeno 701 x
Naposledy upravil(a) juraj.jurej dne čtv 22.10.2015 11:54, celkem upraveno 4 x.
FrSky Tandem X20
eddiex

#368 Příspěvek od eddiex »

Aha, tak to bude asi slozitejsi, nez jsem si myslel. Ja myslel, ze ten 6ti polohac dokaze plnit nejaky kanal primo nejakymi 6ti hodnotami bez nutnosti nejakych logickych spinacu, programovani apod. S kalibraci jsem teda samozrejmne pocital, ale s mixovanim ne. Mixovanim to mam ted, tak to asi necham tak. Pro mne v tom pripade to neprinasi zadnou vyhodu ani zjednoduseni.
Diky.

edit. Ale prece jen bych se zeptal> [kdybych prece jen zmenil nazor a pokusil se to tam dat] Jak je to s temi barvami v Taranisu? Ptam se proto, ze na tom tlacitkovem mam jine barvy a v manualu je upozorneni na nutnost overit merenim v radiu co je co. Dokonce jsem videl i nejakou fotku, kde sel cerveny na tusim hnedy. To bylo ale jine radio. Nerad bych tam neco odpalil... :oops:

Ja bych to zmeril, ale asi nevim co mam s cim promerit a jake hodnoty mam ocekavat , ze namerim. Jak uz jsem psal : v Taranisu mi to nameri mezi kazdym s kazdym 3.2 volty.
eddiex

#369 Příspěvek od eddiex »

Aha jo diky za ty barvy, jenze na prepinaci ty barvy vim. Co nevim je, jak jsou v radiu. Je to stejne?
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#370 Příspěvek od lubo1 »

Mr.carbon píše:To už jsem našel někdy před čtrnácti dny. Vypadá to zajimavě. Mám objednané zakl. desky senzory vario lepší i horší(chci zjistit jaký je mezi němi rozdíl) a senzory na měření napětí a proudu. Prozatím jsem jiné senzory nebral. Pokud to bude fungovat podle mých představ, tak zkusím i ostatní. Programovací desku už mám doma. Tak jsem zvědav. Už by to tu pomalu pohlo být. Pokud bude zájem, tak klidně podám info o testech.

Vario senzory .... myslíš BMP180 a MS5611.... Dával som tu dávnejšie porovnanie..... BMP - hodnota nepríjemne poskakuje. Ak to zpomalíš - je to ako vario nepoužiteľné. Ako výškomer by to šlo.....
Ako napeťové senzory použiješ len odporové deliče. Maximálne napetie na napeťových vstupoch je 3,3V.
Ak máš Arduino 5V verziu - tam to pod cca 6V napájacieho napetia prestane merať.
Pri 3,3V verzii je to tuším nad 4V OK.
Tu je porovnanie všetkých troch verzii
viewtopic.php?f=38&t=70666&start=990
Naposledy upravil(a) lubo1 dne čtv 22.10.2015 11:30, celkem upraveno 1 x.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#371 Příspěvek od RCStudio »

juraj.jurej píše: GND- zem-hnedý, FLAP-signál-žltý, VCC-napájanie-červený.

napajeni je hnedy a GND je cerveny
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#372 Příspěvek od juraj.jurej »

janekx píše:
napajeni je hnedy a GND je cerveny

Myslím káble a nie nálepku na prepínači. Tam sa nech drží iba popisu a nie farieb. Už to sám písal, že tie farby na nálepke nesedia.
FrSky Tandem X20
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#373 Příspěvek od RCStudio »

Prave ze sedi, Taranis ma opravdu VCC na hnede a GND na cervene, premer si to
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
eddiex

#374 Příspěvek od eddiex »

Ufff. Jeste , ze jsem nebyl dost rychly v realizaci.
Honzo, da se troubovi jako ja vysvetlit jak to muzu promerit v radiu? Uz jen pro ucely sebevzdelani bych rad vedel co s cim promerit . Diky predem. :D
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#375 Příspěvek od juraj.jurej »

janekx píše:Prave ze sedi, Taranis ma opravdu VCC na hnede a GND na cervene, premer si to

Teraz to nepremerám. Mám späť zablombované rádio. Ale ak je to tak, tak som mohol mať v minulosti tam chybu pri inštalácii 6 pol. prepínaču a blblo to.
Ja to mám takto (ale to je na S3 u pluska) Ale moc to tam nevidno. Pozri Excel prílohu.
Přílohy
P6120075.JPG
P6120084.JPG
P6120076.JPG
Prepínač.xlsx
(10.72 KiB) Staženo 29 x
Naposledy upravil(a) juraj.jurej dne čtv 22.10.2015 12:05, celkem upraveno 3 x.
FrSky Tandem X20
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“