PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
hendrix
Kontaktovat uživatele:

#376 Příspěvek od hendrix »

to Tox 232:

Já mám Accucell 6 už cca měsíc a nemohu si ji vynachválit;). Je to dobrá volba a udělal jsi dobře. Já jsem ji nedříve připojoval na 12V větev co jsem vytáhl z kompu, ale teď jsem si předělal jeden starej 200W PC zdroj z dob pentií 1/2 a šlape to taky výborně. Do 2A dá proud v klidu běz větších úprav (pouze nějáké vkusné zapojení), ale pro větší proud (může dát na 12V až cca 8A) je potřeba ještě jedna úprava. A to zatížit 5V větev vhodným rezistorem, aby vznikl odběr alespoň 2,5A. Já jsem však rezistor neměl, tak jsem tam zatím provizorně připojil 6x 12V žárovku o 22W (paralelně nebo sériově - dle mě je to jedno). Bez této úpravy mě při nabijení proudem 2A klesá napětí ze zdroje k 11V a míň. Po této úpravě si drží těch cca 12V (stabilizuje). Naše nabíječka Accucell 6 však spolehlivě (alespoň zatím) funguje od 10V výš, takže v poho. Stejně máme v cessně baterii 1500 mAh, tudíž nabíjime proudem max 1,5 A. Má tam někdo větší kapacitu?
PC Cessna 480 - Pelikán / Park Zone - Focke Wulf 190 / Easy Glider / FLASH RC Factory / Thunder Tiger 40 / World Trainer 40 / Thunder Tiger EB4 S2 Pro
vysílačky: SPEKTRUM DX6i ,5e, Futaba T3TM
přijímače: Spektrum 500 sport, 6200, 6100
coro

#377 Příspěvek od coro »

BEC je stabilizátor ktorý robí z pohonnej batérie rovných 5V pre príjmač a servá.
Vypnutie pri poklese napätia sa označuje LVC, a dá sa často nastaviť na NiCD alebo LiPO, niekedy aj na viac úrovní napätia pri ktorom vypne, alebo sa nastavuje aj že či má vypnúť, alebo len znížiť výkon.
Pre Lipol sú často tieto napätia od výrobcu nastavené veľmi nízko, a lietanie až do vypnutia motora pre nízke napätie, Lipolky môže poškodzovať alebo aspoň skrátiť životnosť. Hlavne u starších regulátorov - napríklad staré Jeti mali aj po prepnutí na Lipol, vypnutie až pri 2,5V na článok, to je strašne málo. Novšie sa samozrejme už dajú nastavovať.
Správne napätie pre vypnutie ale neexistuje - záleží na tom ako sú lipolky zaťažené a aj na tom v akom sú stave či akej kvality. Čím lepšie Lipolky a menej zaťažené, tým väčší problém.
3,1V na článok sa používa bežne a je to taký kompromis. U Turnigy regulátorov to je nastavenie "Cutoff HIGH".
Najrozumnejšie je vypočítať podľa dobitej kapacity, alebo aspoň vyskúšať si ako dlho model vydrží lietať, a potom vždy podľa stopiek pristávať aspoň o nejaký čas skorej. Lipolky tak vydržia neporovnateľne dlhšie.

Teraz keď je zima, studené Lipolky sa môžu správať ako vybité. Potiahnu pár sekúnd, a zrazu prestanú držať napätie. To sa môže opakovať... Po prinesení do tepla, sa sada zohreje a funguje normálne.
Jo, a v zime keď mrzne, sa znižuje napätie pri ktorom sa lipolky nafúknu. Odporúča sa nabíjať v režime LiIon na 4,1V na článok.
tox232
Kontaktovat uživatele:

#378 Příspěvek od tox232 »

hendrix píše:to Tox 232:

Já mám Accucell 6 už cca měsíc a nemohu si ji vynachválit;). Je to dobrá volba a udělal jsi dobře. Já jsem ji nedříve připojoval na 12V větev co jsem vytáhl z kompu, ale teď jsem si předělal jeden starej 200W PC zdroj z dob pentií 1/2 a šlape to taky výborně. Do 2A dá proud v klidu běz větších úprav (pouze nějáké vkusné zapojení), ale pro větší proud (může dát na 12V až cca 8A) je potřeba ještě jedna úprava. A to zatížit 5V větev vhodným rezistorem, aby vznikl odběr alespoň 2,5A. Já jsem však rezistor neměl, tak jsem tam zatím provizorně připojil 6x 12V žárovku o 22W (paralelně nebo sériově - dle mě je to jedno). Bez této úpravy mě při nabijení proudem 2A klesá napětí ze zdroje k 11V a míň. Po této úpravě si drží těch cca 12V (stabilizuje). Naše nabíječka Accucell 6 však spolehlivě (alespoň zatím) funguje od 10V výš, takže v poho. Stejně máme v cessně baterii 1500 mAh, tudíž nabíjime proudem max 1,5 A. Má tam někdo větší kapacitu?

Já mám udělanej zdroj podle tohoto navodu
http://www.rcserver.cz/index.php?option ... &Itemid=40
akorát jsem použil dva rezistory3.9ohm 17W zapojený paralelně vyvedený ven a na ně jsem přidělal hliníkový chladič na kterej sem ještě přidělal malej ventilátor z PC a napojil taky na 5V větev
Jinak jsem teď byl lítat ale vylítal jsem jednu baterii a alou domu zmrzlej jak pes.Jezdim lítat ne louky v horách takže počasí nic moc chvílema jsem letadlo vubec neviděl.Dvacet metrů nad zemí mlha
Chci se zeptat jak máte rešený kontakty od baterie do reglu původní nebo jste tam dali banánky.Já půjdu asi do 3.5mm banánků akorát nevím jestli má bít na baterii +pol samice nebo samec.Musím si to udělat i na kabelech od nabíječky
http://tox232.webnode.cz
scarabeus

#379 Příspěvek od scarabeus »

tox232 píše:Chci se zeptat jak máte rešený kontakty od baterie do reglu původní nebo jste tam dali banánky.Já půjdu asi do 3.5mm banánků akorát nevím jestli má bít na baterii +pol samice nebo samec.Musím si to udělat i na kabelech od nabíječky

Mam blbuvydorne Deans Ultra konektory.

Obrázek

Pokud nekdo nema doma maly deti, klidne Goldy 3,5mm.

Pokud doma maly prckove jsou, dokazou se dostat kamkoliv, tj. i k baterce a zkusej klidne zapojit + do - a pruser je na svete. Uz se to parkrat stalo, nastesti ne mne.
coro

#380 Příspěvek od coro »

Na káble s 3,5mm konektormi, stačí prevliecť zmršťovačku, tak aby sa spojili do dvojice. Dávam niekoľko tenkých krúžkov aby držali pekne vedľa seba, a na koniec blízko ku konektorom širší-pevnejší prúžok, tak aby sa nedali od seba odtiahnuť a otočiť proti sebe či zasunúť jeden do druhého (ani oprieť), proste držia vedľa seba.
Oplatí sa.. a stačí to tak mať na baterke, aj to rozlíši ktoré je baterka a ktoré je napríklad regl. Dieťa sa hrá s lipolkami.. hm. Pozor, keď vytiahne "banánky" z nabíjačky, sú tam dva samce čo pekne iskria.
Edit: myslím tie konce nabíjacích káblov k aku, čo sa pripájajú do zdierok nabíjačky.
Naposledy upravil(a) coro dne pát 28.11.2008 14:33, celkem upraveno 1 x.
scarabeus

#381 Příspěvek od scarabeus »

coro píše:Dieťa sa hrá s lipolkami.. hm. Pozor, keď vytiahne "banánky" z nabíjačky, sú tam dva samce čo pekne iskria.

No asi by ses divil, co decka umej. A bananky... to uz jdeme ke konkretnim prikladum. Pokud mas externi zdroj, ano, pokud interni, zadny bananky se mi nezkratujou :-)

Mne slo spis o to, ze dite co najde, s tim blbne. Nabijeni baterek nejlepe pod zamek.
tox232
Kontaktovat uživatele:

#382 Příspěvek od tox232 »

Koupil jsem banánky ale jsou to 2,5mm myslíte že to bude ok nebo jsou slábí a spečou se nebo udělaj něco jinýho
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#383 Příspěvek od Jetson »

Na Cessnu budou dostatečné.
tox232
Kontaktovat uživatele:

#384 Příspěvek od tox232 »

Jetson píše:Na Cessnu budou dostatečné.

Teď jsem se koukl do původních konektorů a to jsou taky jenom takový prořízlí plíšky takže ty 2,5mm budou stačit
coro

#385 Příspěvek od coro »

tox232 píše:Koupil jsem banánky ale jsou to 2,5mm myslíte že to bude ok nebo jsou slábí a spečou se nebo udělaj něco jinýho

Výraz "banánky" je dosť desivý.
To čo si pod tým predstavujem ja, sú hračkové 4mm konektory - to preboha nie, tie by s ani nespiekli lebo by nič nefungovalo.
4mm konektory s pružnou sieťkou na samcovi, ľudovo nazývané "gold" alebo "s pančuškou", sa používajú v pohode a takéto prúdy vydržia v pohode - ak sú v dobrom stave. Je ich viac výrobcov, vyzerajú skoro rovnako ale použitý materiál je veľmi rozdielny - niektoré sú super, iné sú skoro nanič.. Rozoznať ich neviem, preto som prešiel na MPJ 3,5.
2mm "gold", rovnaké ale tenšie, by som asi už neodporúčal aj keď nevylučujem že by možno vydržali.
Ešte sa objavujú 3,5mm konektory rovnakej konštrukcie, platí na ne zhruba to čo na 4mm gold, a tiež ich je viac verzií lepších aj horších.

MPJET ale robí 3,5mm , 2,5mm a 1,8mm konektory ktoré majú samca hladkého a na samici pružinový krúžok.. To sú nejlepšie konekory podľa mňa, čo sú na trhu. Také 2,5mm sú úplne v pohode a určite vydržia.
tox232
Kontaktovat uživatele:

#386 Příspěvek od tox232 »

Zdravím chci se zeptat použil jste někdo jinou vrtuli než ta co tam je 8*6.Jestli jo podělte se o své zkušenosti
coro

#387 Příspěvek od coro »

Nikde som nevidel presný typ motoru, ani len meranie pre predstavu čo je to zač..
Dokonca ani meranie za letu - jeden log kompletného letu z nejakého DPR by asi napovedal..
Ale všetci spomínajú dva body na základe ktorých sa dá povedať že pohon je vyladený prekvapivo dobre a zásahom do veľkosti vrtule ho len pokazíš:
- na plný plyn má prebytok výkonu a dostatočnú rýchlosť.
- doba bežného letu je cez 10 minút, dokonca až 15minút.
Väčšiu vrtuľu nepotrebuje, ani dávať menšiu asi nemá význam. Vyzerá to že ten motor pracuje blízko ideálnej účinnosti (nech je akákoľvek).
Čo by si chcel dosiahnuť? Zvýšiť ťah, aby sa dala použiť na vlekanie malých vetroňov? To by potrebovalo zväčšiť priemer vrtule a to nemusí ten motor zvládnuť - po výmene stúpne odber, klesne výkon na vrtuli, a po chvílke zhorí motor aj regulátor (že odišli aj baterky zistíš až potom).

Možno by neuškodilo vyskúšať rôzne typy - výrobcov rovnakých vrtulí 8/6.
Dobrými výsledkami sú známe APC elektro, a teraz čoraz viac ľudí chváli nové vrtule Master.
Pre tých čo pristávajú bez podvozku, by mohli byť dobrou voľbou aj sklopné vtrule Graupner Cam Folding prop, prípadne Aeronaut Cam Carbon.
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#388 Příspěvek od Jetson »

coro píše:- doba bežného letu je cez 10 minút, dokonca až 15minút.

20 minut v pohodě, rekord byl ke 30 minutám a to jsem poprvé nabíjel opravdu 1500mAh, takže přesto, že tah ještě byl, asi už by šla LiPo rychle do kopru.
tox232
Kontaktovat uživatele:

#389 Příspěvek od tox232 »

Já jsem s výkonem spokojený jenom mě zajímalo jestli někdo použil jinačí vrtule.Zatím používám originál co se dají objednat tady:
http://www.rcshop.eu/pc-model-rcm-pelik ... 9_905.html
Zatím jsem tedy zlomil jen jednu je až neuvěřitelné co vydrží v počátcích mého létání s Cessnou jsem pořád ryl v zemi čumákem viz jeden muj příspěvek v tomto vlákně.Teď jsem si pořídil Master Aircrew 8*6 a až něco zlomím tak jí tam dám.
Jinak doby letu nejdéle jsem lítal asi 25min.ale to bylo naprosto ideální počasí takže se dalo lítat bez motoru jenom na klouzání. Dnes jsem byl lítat a foukalo celkem dost a byla kosa na jednu baterku 13min. a na druhou 11minut ale tu jsem rval naplno
Každopádně ve čtvrtek minulí týden mi přišla nabíječka tato:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7028
A po nabití baterií se doba letu prodloužila než když jsem to nabíjel tou setovou a hlavně se zkrátila doba nabíjení.
tox232
Kontaktovat uživatele:

#390 Příspěvek od tox232 »

Ty Jetson nezkoušel jsi když maš DX6i udělat na volný kanál z křidélek klapky.S kolegou jsme o tom mluvili a asi by to neměl být problém.
DX6i mi přinese až ježíšek :)
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“