Telemetrie FUTABA
Re: Telemetrie FUTABA
No každopádně v tom návodu to formulují tak, že při rozdílu jazyků nezaručují vlastně nic, takže i nějaké padání a resety s tím mohlo souviset. Doslova: "Setting two languages (German - English) may result in unwanted errors." Divil bych se, kdyby to bugy nemělo žádné a určitě na nové firmwary dojde, ale možné se dobereš trochu lepšího výsledku už teď.
Jinak taková obecná poznámka - já to už skoro objednával, ale pak jsem se nějak zamyslel a musel jsem si položit otázku, k čemu mi to vlastně bude. Na soutěžích se vario nesmí, indikace baterek mě netrápí, v tréningu si použitím varia budu spíš kazit návyky, tak co s tím? A když už bych to chtěl zkusit, tak je pro mě jakožto radioamatéra s bohatým výběrem vysílaček VHF/UHF jasně levnější SkyAssistant. Ale to je jen takové zamyšlení, jinak je určitě dobře, že se to rozjelo i u Futaby (Robbe), více alternativ na trhu je vždy kladem...
Jinak taková obecná poznámka - já to už skoro objednával, ale pak jsem se nějak zamyslel a musel jsem si položit otázku, k čemu mi to vlastně bude. Na soutěžích se vario nesmí, indikace baterek mě netrápí, v tréningu si použitím varia budu spíš kazit návyky, tak co s tím? A když už bych to chtěl zkusit, tak je pro mě jakožto radioamatéra s bohatým výběrem vysílaček VHF/UHF jasně levnější SkyAssistant. Ale to je jen takové zamyšlení, jinak je určitě dobře, že se to rozjelo i u Futaby (Robbe), více alternativ na trhu je vždy kladem...
Ano jasně já jsem taky bývalý radioamatér , takže vysílaček mám taky dost ale nakonec jsem do skyassistanta nešel (možná moje chyba). Ale já lítám sám, takže jsem rád, že to na mě aspoň někdo mluví. To že je vario na závodech zakázaný, je problém pravidel. Nechápu, proč jsou potom povoleni pomocníci a radiči. To je snad jedno a totéž. Pochybuju, že ve skutečných větroních mají na závodech povinnost si vario vymontovat... Taky jen takové zamyšlení... 
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
...tak se mi zatím povedlo spárovat přijímače ( 1 -8 ) + (9 - 15 ) s vysílačem i Telemetry boxem. Doufám, že bude fungovat i kanál 8 - pokud použiji 1-7 + S BUS(
a konventor na další 4 kanály ( abych nemusel používat 2 přijímače ) - nikde ani zmínka. GPS modul jenom zeleně poblikává...Zítra se pokusím nahrát anglinu a stavy.
Stav accu to ukazuje...
PS - nejsem cimprlich, ale trčící anténky vadí víc a víc, hlavně při jakékoliv manipulaci ( a jejich ohnutí a připepení na bok asi nebude to pravé(je to první krok k ulomení přes ostrou hranu ). Asi se vypravím dovnitř, zda by se to nedalo přilepit na stěny tam...
Stav accu to ukazuje...
PS - nejsem cimprlich, ale trčící anténky vadí víc a víc, hlavně při jakékoliv manipulaci ( a jejich ohnutí a připepení na bok asi nebude to pravé(je to první krok k ulomení přes ostrou hranu ). Asi se vypravím dovnitř, zda by se to nedalo přilepit na stěny tam...
Tahle formulka, by měla vysvětlovat, že Telemety-BOX , by si měl pamatovat dva poslední párovací procesy.
Když přepnete modely ( míněno v Telemetry-BOX ? nebo prostě zapnu napájení jiného už spárovaného přijímače ? ) je umožněno použít Telemetry-BOX bez párovacího procesu.
Chápu to správně ?
Strana 7 manuálu NOTE:
The Telemetry-Box stores the last two binding processes.
When you switch models, this makes it possible to con-tinue to use the Telemetry-Box without having to re-bind.
Když přepnete modely ( míněno v Telemetry-BOX ? nebo prostě zapnu napájení jiného už spárovaného přijímače ? ) je umožněno použít Telemetry-BOX bez párovacího procesu.
Chápu to správně ?
Strana 7 manuálu NOTE:
The Telemetry-Box stores the last two binding processes.
When you switch models, this makes it possible to con-tinue to use the Telemetry-Box without having to re-bind.
Ano, překládáš to zcela správně.
Prostě si to má pamatovat dva poslední bindy, takže kdybys přepínal jen mezi dvěmi modely s dvěmi RXy, tak bys už neměl mít potřebu dělat žádný bind proces...
Jestli to ovšem bude fungovat jak má musíš otestovat
Prostě si to má pamatovat dva poslední bindy, takže kdybys přepínal jen mezi dvěmi modely s dvěmi RXy, tak bys už neměl mít potřebu dělat žádný bind proces...
Jestli to ovšem bude fungovat jak má musíš otestovat
Nejlépe zapnout oba najednou...
Zkusil jsem něco málo natočit (mobil) co umí zatím Telemetry-BOX s variem. Nejsou tam ukázány hlášení limitních hodnot, na to jsem zapoměl. Snad jindy.
https://vimeo.com/48644894
https://vimeo.com/48644894
Teda řeknu ti, jak Futabu moooc rád, tak s tím bazmekem co ti trčí nad vysílačem opravdu rád počkám až někdy....bůh ví kdy. Ten zvuk varia je děs a hrůza...a aby to na mně kecalo english....no to bych i zkousnul, připadal bych si jak v emerickym filmu Top Gun

Nějak jsem si zvyknul, že Piotrekova věcička sice nemá obří bůkvy na displeji, ale zase vše dělá tak nějak iteligentně uceleně a kecá česky. Jo a zvuk varia si můžu upravit tak aby mi netrhal uši....a loguje to!!!!!!!!!!!
No uvidíme co přinese budoucnost....
Nějak jsem si zvyknul, že Piotrekova věcička sice nemá obří bůkvy na displeji, ale zase vše dělá tak nějak iteligentně uceleně a kecá česky. Jo a zvuk varia si můžu upravit tak aby mi netrhal uši....a loguje to!!!!!!!!!!!
No uvidíme co přinese budoucnost....
Já taky neříkám jak jsem z toho u vytržení. První dojmy byly dost zoufalost. Na to že jim to trvalo tak dlouho a co to stojí, tak to se teda vyznamenali. Nedohraný ENG hlášky, zásadní bugy, kdy se při určité změně v menu krabička restartuje a zmizí nastavení. Ale já si prostě řekl, že už budu ctít značku a snad to vylepší změnami firmware. To vario má ještě podle návodu mít změnu dead pásma. Nakonec ale poslední lítání bylo pro mě s touto věcičkou dost zásadní změnou k přistupu k lítáni a jsem i s tohodle zatím dost a dost nadšenej.
ST píše:Já taky neříkám jak jsem z toho u vytržení. První dojmy byly dost zoufalost. Na to že jim to trvalo tak dlouho a co to stojí, tak to se teda vyznamenali. Nedohraný ENG hlášky, zásadní bugy, kdy se při určité změně v menu krabička restartuje a zmizí nastavení. Ale já si prostě řekl, že už budu ctít značku a snad to vylepší změnami firmware. To vario má ještě podle návodu mít změnu dead pásma. Nakonec ale poslední lítání bylo pro mě s touto věcičkou dost zásadní změnou k přistupu k lítáni a jsem i s tohodle zatím dost a dost nadšenej.
Ono se to vyvrbí..neboj. Je to jen otázka času a bude to dobré. Já už bez varia taky nelítám...je to takové o 500% lepší
Dotaz pro ST jaké máš vario od Futaby to levnější? Kdy modul mluví výšku atd., na požádání tlačítkem nebo jinak?
Dík za info.
Dík za info.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
www.lmkchotebor.cz
Ahoj, jo mám to levnější. Jinak ten box má 3 možnosti hlasového výstupu :
1. AUD :OFF - nic zvukovýho z něj neleze ( volí se spodním tlačítkem, které když déle podržíš tak se dá měnit hlasitost výstupu ).
2. MEL :ON - výstup z varia tónově změna výšky (klesání a stoupání)
3. SPK : ON - výstup hlasového hlášení zvolené hodnoty.
Při stisku horního tlačítka se objení ikona repro a tlačítky + nebo - volíš hlasový výstup, vždy jen jedna hodnota.
Dále se dá v menu nastavit alamy pro všechny vstupy. Já používám alarm jen pro RX baterku. Pokud klesne veličina pod nastavenou hodnotu tak to začne okamžitě hlásit.
Telemetry box hlásí jen jednu nastavenou veličinu, kde se dá v menu ještě zvolit interval hlášení min. 5s já mám nastaveno 10s.
Já to mám nastaveno tak, že mám zvolen hlasový výstup pro výšku a pro hledání termiky zapnuty tony z varia. Jedním Tlačítkem si to přepínám (spodní).
1. AUD :OFF - nic zvukovýho z něj neleze ( volí se spodním tlačítkem, které když déle podržíš tak se dá měnit hlasitost výstupu ).
2. MEL :ON - výstup z varia tónově změna výšky (klesání a stoupání)
3. SPK : ON - výstup hlasového hlášení zvolené hodnoty.
Při stisku horního tlačítka se objení ikona repro a tlačítky + nebo - volíš hlasový výstup, vždy jen jedna hodnota.
Dále se dá v menu nastavit alamy pro všechny vstupy. Já používám alarm jen pro RX baterku. Pokud klesne veličina pod nastavenou hodnotu tak to začne okamžitě hlásit.
Telemetry box hlásí jen jednu nastavenou veličinu, kde se dá v menu ještě zvolit interval hlášení min. 5s já mám nastaveno 10s.
Já to mám nastaveno tak, že mám zvolen hlasový výstup pro výšku a pro hledání termiky zapnuty tony z varia. Jedním Tlačítkem si to přepínám (spodní).
Studoval jsem si manuál k variu ( F1712 ) a je zde možnost volit tzv. Dead-spot, tedy pásmo necitlivosti.
Jsou zde 4 varianty:
Melody Dead-spot Sound output range
MODE1 +/- 5cm 2 up to 2m/sec
MODE2 +/- 10cm 4 up to 4m/sec
MODE3 +/- 20cm 8 up to 8m/sec
MODE4 +/- 40cm 16 up to 16m/sec
Tyhle možnosti jdou bohužel zatím měnit jen na T18MZ, na Telemetry BOXu to nejde. Lze se jen domnívat, že je nastavena MODE1, která je podle návodu doporučená. Pro turbulentní počasí a silnou termiku je doporučeno použít MODE2 a vyšší.
Doufám, že tahle možnost bude taky pro Telemetry-BOX v nějakém dalším upgrade firmware.
Jsou zde 4 varianty:
Melody Dead-spot Sound output range
MODE1 +/- 5cm 2 up to 2m/sec
MODE2 +/- 10cm 4 up to 4m/sec
MODE3 +/- 20cm 8 up to 8m/sec
MODE4 +/- 40cm 16 up to 16m/sec
Tyhle možnosti jdou bohužel zatím měnit jen na T18MZ, na Telemetry BOXu to nejde. Lze se jen domnívat, že je nastavena MODE1, která je podle návodu doporučená. Pro turbulentní počasí a silnou termiku je doporučeno použít MODE2 a vyšší.
Doufám, že tahle možnost bude taky pro Telemetry-BOX v nějakém dalším upgrade firmware.
Díky za to,že děláš průkopníka...
Čím víc informací sem dáváš tím víc to nechci ...
Mám ti pocit, že pouze u T18 je to tak nějak dořešení..tzn native Futaba.
Tohle zavání Robbe...Už podle toho, že na stránkách Futaby o krabce není ani píp.
Dokud to nebude mít nastavitelné věci jako má SkyAssistant, je to pro mne mrhání penězi....Ale třeba se při příštím fw update pochlapí...
Čím víc informací sem dáváš tím víc to nechci ...
Mám ti pocit, že pouze u T18 je to tak nějak dořešení..tzn native Futaba.
Tohle zavání Robbe...Už podle toho, že na stránkách Futaby o krabce není ani píp.
Dokud to nebude mít nastavitelné věci jako má SkyAssistant, je to pro mne mrhání penězi....Ale třeba se při příštím fw update pochlapí...
Jo přesně jak píšeš made in robbe.de. Prostě ROBBE Telemetry-BOX jak je logo na krabičce. Já taky pátral na stránkách Futaby a nikde ani čárka. No hlavně aby byl nějaký další vývoj v tom firmware. Ale jak jsem psal, já blbec na termiku si s tím zatím 2x polítal úplně na jiným rozměru.